[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: malawi_crys
Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
koala wrote:Spor la treaba si felicitari pentru reprezentarea la cele 2 evenimente!

Va mai amintiti de fotoreportajele promise?!Eu da..Nu am uitat de ele si uite ca abia acum, dupa aproape 2 luni, le a venit "sorocul"

Imi cer scuze pentru intarziere . M am tot "codit" si "rasucit" pentru ca nu am gasit o sectiune a forumului unde sa incadrez aceste "fotoreportaje".
Voi posta aici , chiar daca sunt constient ca ,practic ,relatarile despre aceste evenimente sunt OFF TOPIC iar daca vom gasi o solutie pe viitor ,sunt de acord ca acestea sa fie mutate intr o sectiune adaptata specificului lor.

Ar fi o idee, pe care o supun atentiei factorilor de decizie ai forumului, crearea unui subforum sau a unui "sticky" in cadrul sectiunii "Ciclide" (asta in cazul in care restrangem aria la experientele personale ale ciclidofililor) , in care sa putem discuta si impartasi experientele personale avute cu ocazia participarii la diverse evenimente acvaristice si nu numai (cum este si cazul ultimului eveniment despre care voi vorbi - Reptilius), in tara sau strainatate, bineinteles totul "asezonat" cu imaginile de rigoare.
La aceste capitol - expozitii, structuri asociative , congrese acvaristice etc - trebuie sa recunoastem ca stam foarte prost. Luand contact prin intermediul acestor discutii despre realitatile dinafara ,vom putea gasi, in viitorul mai mult sau mai putin indepartat, vointa si resursele necesare de a organiza si in RO , evenimente de acest gen pentru pasionatii de acvaristica, pentru iubitorii animalutelor in general.

Congresul Asociatiei Italiane a Ciclidofililor cu ocazia a 20 de ani de la infintare - Faenza 22-23 septembrie 2012

O sa incerc o scurta introducere inainte de a trece la desfasurarea Congresului propriu zis.
Ca o ironie a sortii, daca in tara nu am reusit sa devin membru al vreunei asociatii acvaristice (poate si prin prisma faptului ca nu exista una cu domeniul de activitate -ciclide), iata ca imediat dupa finalizarea proiectului meu de 1200 L , in vara acestui an am devenit si membru sustinator (socio sostenitore) al acestei asociatii , dupa mai bine de 2 ani de prezenta pe AICOnline - forumul oficial al acestei asociatii.
Asociatia Italiana a Ciclidofililor (AIC) a luat fiinta in 1993 la initiativa unui grup de pasionati ciclidofili iar, in tot acest rastimp a incercat sa fie un punct de intalnire al tuturor celor care doreau sa schimbe informatii si experiente personale in domeniul acestei lumi aparte a ciclidelor- pesti care destul de des au fost si sunt vazuti intr o lumina nefasta de marea majoritate a acvaristilor "normali" si de catre "comerciantii" de duzina.
Conform statutului sau, AIC desfasoara activitati culturale (congrese, conferinte, dezbateri, seminarii)si editoriale(publicarea unui buletin , o data la trimestru si a unui buletin special , organizarea unui site propriu cu forumul asociat) cu scopul de a valorifica si disemina cunostintele si informatiile despre ciclide in particular .

Anual se organizeaza doua evenimente - unul undeva in mai- anul acesta s a tinut la Pisa , si din pacate , nu am putut participa - iar al doilea in septembrie.
Evenimentul de anul acesta din septembrie a avut o semnificatie si o incarcatura particulara datorita faptului ca s au implinit 20 ani de la infintarea acestei asociatii. Pentru mine , cu atat mai mult , cu cat Congresul AIC de la Faenza a reprezentat iesirea din "virtual" oferindu mi posibilitatea de a cunoaste, in persona, amicii cu care discutam pe forum de ceva vreme, de a schimba informatii si de a lua contact, practic, cu realitatile acestei structuri.

Congresul s a tinut la Faenza (la aprox. 80 km de mine - am fost norocos din acest punct de vedere) fiind gazduit de Muzeul de Stiinte Naturale din acest oras.
Marti 18 septembrie, de la ora 21,00 , am fost prezent la Faenza alaturi de inca cativa membri ai asociatiei, pentru a da o mana de ajutor la aranjarea acvariilor de expozitie , in jur de 30. Operatiunea a durat pana spre miezul noptii insa eram pregatit sa ma prinda si dimineata , daca totul s ar fi desfasurat cum imi imaginam. Entuziasmul meu initial s a cam desumflat dupa ce am vazut ca nici nu s a pus problema ca acvariile sa fie spalate, curatate in prealabil - in aceste conditii, numai de acvarii de expo nu se putea vorbi. Ma rog..Aici - un punct mare in minus la organizare (nu ma sfiesc sa va vorbesc si despre aspectele negative sau care m au deranjat in desfasurarea acestui eveniment - de fel sunt o fire care pune accent pe detalii iar atunci cand fac ceva cu placere imi doresc ca rezultatul sa iasa pe sufletul meu - nu a fost cazul aici).
Acvariile au fost asezate pe niste suporti de lemn , intr o zona de trecere a muzeului, fapt pentru care a fost necesar sa montam niste copertine pentru a crea un fel de sala.

Cateva poze din faza pregatirilor:

image
image
image
image

Dupa ce am terminat treaba, ne am delectat cu o vizita nocturna rapida a muzeului care gazduia temporar si o colectie superba de fluturi :
image
image
image
image

Am incheiat operatiunea de marti cu o masa la un restaurant din apropiere .Nu va ganditi ca a facut cinste AIC pentru efortul depus de voluntari - nu - am platit cu totii fara probleme. In general , nu prea se fac "cadouri" inafara - nu e ca la noi , unde romanu' din toata saracia lui, te pune la masa, iti da de baut si de mancat si ti mai si multumeste pentru ajutor (iar o chestie care nu mi place dar trebuie sa ma adaptez)

Asadar, programa acestui eveniment pentru cele 2 zile suna acam asa:

Sambata 22 septembrie:
11-15.15 - Inregistrarea participantilor si aranjarea pestilor adusi pentru expo/vanzare in acvariile disponibile.
15.30-17.00 : Conferinta lui Benoît Jonas "Il sogno di una vita: esplorare il Tanganica da Kigoma a Kipili" (Visul unei vieti: explorarea lacului Tanganijka de la Kigoma la Kipili) - 1° parte.
17.30-18.45 : Conferinta tinuta de Livio Leoni si Georgio Melandri “Vent’anni di AIC!” (20 de ani de AIC)
18.45-20.30 : Schimb/cumparare / vanzare pesti
20.30 - Cina sociala

Duminica 23 septembrie:
09.15-10.15: reuniunea membrilor AIC.
10.45-12.30: Conferinza lui Benoît Jonas “Il sogno di una vita: esplorare il Tanganica da Kipili a Kantalamba” - 2° parte
12.30-14.00: Schimb/cumparare / vanzare pesti.
14.00: Loteria AIC.

Sambata, m am prezentat impreuna cu sotia la Faenza. Din pacate , am fost atat de imprastiati incat am luat aparatul foto fara cartela de memorie pe care am uitat o acasa. Asa ca , adio poze in, practic cea mai importanta zi a evenimentului! Am reusit sa gasesc cateva poze facute de diversi in acea zi.

Aici, de la stanga la dreapta, sotia , doi amici italieni- Marco Isidori ,Massimo Raiconi si subsemnatul :
image

La pranz am luat masa impreuna cu un grup de membri AIC printre care si presedintele AIC - Enzo Marino , cu francezul Benoit Jonas care ne a delectat ulterior cu "calatoria" in Tanganijka .

Au urmat apoi cele 2 conferinte pe care le am urmarit cu mare atentie - foarte interesante cu un bagaj de informatii extrem de dens, diapozitive si imagini super.

Apoi la cina sociala care s a tinut la un restaurant din zona , am fost norocosi ca am stat la masa alaturi de Marco Isidori si Fabio Callegari impreuna cu consoarta Raffaela- pe langa mancarea buna, ne am delectat in compania celor doi, Fabio si Marco , doua nume grele in lumea ciclidofililor care au calatorit in zona Lacurilor africane si nu numai- o atmosfera extrem de placuta decorata cu povestioare si tot felul de discutii cu si despre ciclide..

Cateva imagini de la cina sociala:

Presendintele AIC - Enzo Marino:
image
image

Fabio Callegari impreuna cu Raffaela , in plan secund, in picioare:
image

Pe aici aparem si noi:
image

image

Una peste alta, prima zi de Congres a fost foarte plina - am ajuns acasa in jur de 2 noaptea obositi insa entuziasmati .
Duminica la ora 6 a trebuit sa ma trezesc pentru a ma pregati de plecare catre Faenza pentru ultimul act al evenimentului.

Duminica, am avut aparatul in regula insa toata lumea era in fierbere, majoritatea pestilor disparuse din acvarii in urma tranzactiilor de sambata si oricum , la cum aratau acele acvarii, chiar nu se merita sa stric "filmul" pe ele..
Printre pestii adusi la Faenza , erau si exemplare notabile din lacurile africane si din America de Sud insa ...asa cum spuneam si mai sus, ma asteptam la mai mult ..

Cateva imagini surprinse duminica cu febra pregatirilor de plecare - multi nu au ramas si la a doua parte a conferintei lui Benoit - adevarul e ca unii veneau de la peste 700km departare, deci e de inteles.:
image
image
image
image
image

La Loteria de la sfarsit, trebuia sa te inscrii, platind 10 euro . Norocos cum sunt, nu am castigat nimic Bine , ca sa fiu carcotas pana la capat, am avut senzatia ca a fost masluita extragerea - 99,9% din premii s a dus catre staff ul AIC si membrii fondatori. Mai, a naibii coincidenta norocoasa!
Masa cu premii in sala de conferinte:
image
image

La final , cand ma indreptam catre masina, presendintele AIC Enzo m a intrebat daca am castigat ceva . Probabil ca sa mi aline suferintele s a gandit sa mi ofere ca semn de recunostinta pt munca depusa, cateva cutii de mancare de la Tetra si Sera, niste aditivi pt plante si un tricou. Frumos din partea dumnealui!

Cam asta a fost cu Conferinta AIC.
Ca si o concluzie , cantarind toate aspectele legate de acest eveniment, pot spune ca , desi au o istorie de circa 20 ani ca si Asociatie, italienii sunt departe in urma francezilor si al nemtilor spre exemplu. Mi as dori sa cred ca toate aspectele negative pe care le am remarcat cu ocazia acestui eveniment (proasta organizare, acvarii de expo murdare, neingrijite, absenta spiritului colectiv atunci cand era de facut ceva, banul- elementul in jurul caruia a gravitat intreaga desfasurare a evenimentului , calitatea unora dintre cei prezenti- egoisti, zgarciti - etc) au fost doar o "scapare" specifica acestui Congres . Insa mai mult ca sigur nu este asa. Daca in cei 20 ani de existenta, aceste probleme au existat iar toate evenimentele s au tinut in acelasi stil, atunci nu este ok. Si am avut senzatia ca nici nu exista vointa sa se schimbe ceva in bine.

Cert este ca, chiar si asa, indreptandu ne atentia catre ograda noastra, noi - romanii, afirm cu mana pe inima, ca suntem la mii de ani lumina in spatele italienilor , cel putin dpdv acvaristic. Pacat!

FINE PRIMA PARTE
kirucd wrote:Felicitari Crys

O zi buna,
Dragos

Multumesc mult Dragos! "Gentilissimo" ca de obicei!

Nu am apucat insa sa discutam aici ,in jurnal , despre participarea mea la AGA 2012 care se pare ca este si motivul pentru care am primit felicitarile de la tine - felicitari care, este bine sa mentionam, tin exclusiv de participarea mea si ,, din pacate, nu de castigarea vreunei distinctii oficiale .
Chiar daca nu mai este o noutate, subiectul fiind deja dezbatut la sectiunea "Carciuma" , mi se pare normal sa punctam si acest moment - AGA 2012 - aici , postand fotografiile care au participat in concurs la sectiunea Biotop.

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/index1.html

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show196.html

Aceasta este imaginea principala:
image

Apoi, acvariul vazut dintr o parte:
image

Si 3 imagini cu subiectii:

image

Acest Close-up cu Delphinul scormonind in nisip mi a placut si mie enorm si maestrului Pomi atunci cand a vazut o (in perioada pregatitoare de dinaintea inscrierii) si nu in ultimul rand , maestrului Guru BoschetarSandu a carui rugaminte de a o posta i o indeplinesc acum cu oaresce intarziere ,fiind totodata si o dedicatie speciala pentru dumnealui
(O voi posta si in cadrul discutiei de la Carciuma )

image

O alta foto de efect sa zicem, a fost aceasta in care am surprins perechea de Taenioletrinops furcicauda "la treaba"- se poate observa pana unde ajung sa se afunde in nisip aceste excavatoare profi Un spectacol!!!

Iar ultima, o imagine de grup , tot "la treaba", in spiritul temei alese si respectiv a titlului lucrarii : "The Blue Followers' Playground"
image

Acestea fiind spuse , multumesc inca odata tuturor pentru sustinere- in special maestrului Pomi pentru ajutorul si consultarile de dinaintea inscrierii si maestrului Sandu pentru aprecierea si explicatiile profi venite dupa afisarea rezultatelor!!!

Numai bine !
Cristian

PS. Folosim in continuare titulatura de "maestru" fara niciun fel de problema, din respect si admiratie pentru ceea ce reprezinta valoarea in plan uman si acvaristic a unora dintre noi . Departe de mine ," periajul " de prost gust sau intentia de a aduce preamariri si osanale inutile sau cu vreun scop anume. Si inca ceva..
Fie lumea cat de rea, poa'sa muste cat o vrea, eu nu ma abat de la calea mea Na ..c am dat o si n versuri.
Asa ca , maestre Sandu , nu are rost sa ne consumam pentru acei pe care ii incearca sentimente negre(invidie, gelozie etc) sau pentru cei care stiu si vor doar sa muste - Fiecare pasarica pe limba ei moare iar orice gand , vorba ,fapta negativa se va intoarce mai devreme sau mai tarziu impotriva emitentului fara doar si poate.

rick wrote:Cand m-am referit la sepcaliosi rosii ma refeream la Lethrinops sp. red cap Itungi. Mi se par foarte fascinanti si cred ca ar da bine cu biotopul tau.

Acum am inteles..Da.. Lethrinops Red Cap Itungi sunt superbi insa nu am reusit sa dau de ei pe aici. Pe la inceputul lui noiembrie o sa imi reincerc norocul cu un trio de Lethrinops Albus Blue Fins. Stii ca am pierdut o pereche tanara la inceput. Sunt destul de sensibili la transport. sper sa am noroc de data asta

Recunosc ca mi-ar place tare mult un acvariu cu Jalo Jalo, Likoma si sapcaliosi rosii.
Ma gandesc serios daca la anul sa fac un bazin cu acestia sau unul cu geofagusi, vechea mea dragoste.

Ar iesi super un acvariu in combinatia Jalo, Hueseri Likoma si red Cap. Intr un 350 Litri ai putea tine cate un trio din fiecare fara probleme. Pentru Geophagusi , acvariu trebuie sa fie mai mare .. Deci , eu zic sa mergi pe prima varianta
Ne auzim pana atunci si daca voi avea puiuti , la venirea in tara , o sa incerc sa aduc cativa pentru prietenii apropiati!
rick wrote:Coane mai terminat cu pestanii, chiar si buzatii sunt interesanti in ciudatenia lor. Parca sunt niste africani din aceia cu inele sau mai stiu eu ce in buze.

Uite in directia asta , nu m a dus gandul Dar asemanarea cu negrii buzati sta in picioare!

Colosii Gisseli au niste irizatii fascinante, Hertae arata fain ca si culoare si forma un peste foarte atragator, Likoma-cu acestia stii ca m-ai terminat , Lupingu stiu ca-ti doreai de mult si intr-adevar sunt foarte faini sa-ti traiasca iar lawsi are un colorit deosebit.

Sa intelegem ca domnu Rick si ar face un "malawian" micut cu ceva Aulonocara Hueseri Likoma pe acolo?!
Un trio sau chiar 2 masculi si 3 femele in 180-200 L stau fara probleme. Asa ca , think about it

Sa te bucuri de toti dar totusi iti lipseste niste sapcaliosi rosii.

Intr adevar rosul lipseste insa nu prea vad ce as putea introduce inafara de acel Red Empress . Culoarea rosie in cazul ciclidelor din Malawi si nu numai, nu este foarte des intalnita.
Vedem..

Multumesc mult tuturor pentru aprecieri!
Multumesc Iuliane pentru solutia tehnica!
Maestre Pomi, voi face tot posibilul ca sa aduc cate ceva cand voi veni in tara si in felul asta va veti bucura si voi "live", nu numai vazandu i in poze

ma omori cu stiucile tale
bravo Cris !!! acvariul arata SENZATIONAL !!!
hai si cu pozele de la evenimente

Iata ca a aparut si domnu' Pesticu!!! Unde te ai ascuns dom'le pana acum?! Ma bucur mult ca ai dat un semn de viata!

cam mic acvariul

Ai dreptate! O tona si ceva volum de apa pare un 300 L din cauza "dihaniilor" care l populeaza!
Oricum, uitandu ma la exemplarul acela imens de Placidochromis phenochilus "Gisseli" (uite ca v am dezvaluit si unul din "noii-veniti")realizez ca acest acvariu in aceasta formula nu va avea multa viata . Este necesar un nou proiect care nu va avea voie sa scada sub 3 m lungime, ca sa satisfaca nevoile "bibanilor" mei. Iar in acest caz , acest acvariu va fi transformat intr un Mbuna Biotope. Dar in niciun caz, in acest an nu voi mai face vreo schimbare. Poate la anu' , daca oi mai gasi resursele necesare

Nu s-a prins nimeni asa ca asteptam lamuriri

Asadar, vorbeam de "noutatile" aparute in scena. Am vrut sa va pun un pic la treaba , cerandu va sa incercati o identificare a lor , insa se pare ca nu am avut succes
Adevarul e ca , pe unii dintre ei , inafara de faptul ca pe la noi mai mult ca sigur nu i ati intalnit, deci nu aveati posibilitatea de a i cunoaste, fiind inca tinerei si neavand coloratia specifica , ar fi fost foarte greu sa i identificati. ;)
Asa ca nu mi ramane decat sa i trec in revista pe fiecare, exemplificand si cu ceva foto facute azi.

- Incep cu o specie de "blue follower" recent descoperita in Malawi - Placidochromis phenochilus sp. "Gisseli" - asa numitul "Green Phenochilus" este o specie la care visam demult . Am 2 perechi din care una este F0. "Bibanul" cel mai mare care se vede in filmulet este unul din masculii de Gisseli.

Clasificarea acestei specii ca fiind un Phenochilus este inca sub semnul dezbaterilor stiintifice, unii sustinand ca ar fi o varianta a Placidochromisului Electra . Dar pana cand se va ajunge la un consens , noi ii vom spune Phenochilus Gisseli.

Aici ,masculul F0:
image
image

si femela F0:
image

Apoi ,celalalt mascul imens- undeva la un 20cm :
image
image
image

Masculii Gisseli impreuna:
image
image

- Eclectochromis lobochilus "Hertae" - o pereche tanara - masculul desi are in jur de 10-12cm inca nu prezinta culorile finale dar promite bine.
Masculul:
image
image
image
image
image

Cam asa va ajunge sa arate in "full colour":
image

Un close up pe buzele ingrosate ale acestui mascul de Hertae - o caracteristica care ma fascineaza enorm si este intalnita si in cazul altor specii din Lac:
image

Femela Hertae :
image
image

- Avem si un trio de Aulonocara Hueseri Likoma - o specie de aulonocara "pitica" foarte frumos colorata - insa aceeasi poveste - ai mei sunt inca puiuti ..deci mai avem de asteptat pana vor arata asa:
image

M am chinuit foarte tare sa i surprind pe acesti micuti in foto ca de altfel si pe cei din specia urmatoare.
Asa arata micile Hueseri (4-5cm)la mine in acvariu:
image
image
image

- Inchidem seria cu o specie care multora, sunt sigur ,ca nu le va spune nimic , mai mult ,cred ca o vor gasi ca fiind neatragatoare .
Insa, tocmai aici este si farmecul - sa reusesti sa gasesti frumusetea in ceea ce este catalogat ca fiind Urat-ciudat-straniu ,potrivit conceptelor universal acceptate in domeniul frumusetii. Iar eu ma pricep destul de bine la treaba aceasta. De aceea veti vedea mereu in acvariile mele specii "ciudate", "buzate", cu un aspect "aparte"

Vorbim despre Abactochromis Labrosus - singura specie a genului Abactochromis , special creat pentru a gazdui fostul Melanochromis labrosus- clasificare contestata din motive ce tinea de morfologia si paternul exemplarelor. Astfel s a ajuns la concluzia ca exemplarele acestei specii nu au nimic in comun cu speciile genului Melanochromis, drept pentru care Oliver in 2010 a creat genul Abactochromis pentru aceasta specie a carui caracteristica predominanta sunt buzele hipertrofiate si capul imponent. Nu este o specie care te da pe spate prin colorit insa atrage atentia tocmai prin tipologia stranie prezenta la nivelul capului si buzelor.

Exemplific cu cateva imagini ale unor exemplare mature gasite pe net:
image
image
image
image

In trecut ,se credea ca aceste buze hipertrofice potentau actiunea de "suctiune" a crustaceelor sau a micilor ciclide cu care se hraneste aceasta specie insa autorii descrierii finale retin ca acestea sunt destul de delicate pentru a fi folosite in acest scop. Analiza anatomica a acestora a dezvaluit o prezenta importanta a papilelor senzoriale care ar putea ajuta la detectarea "prazilor" ascunse in fisurile rocilor.
Oricum dezbaterea ramane deschisa pe problema apartenentei acestei specii la grupul de Mbuna. Pentru unii cercetatori , Abactochromis labrosus ramane o Mbuna insa fac precizarea ca avem de a face cu un reprezentant atipic al acestui grup de ciclide.

Aceste fiind spuse , e cazul sa vi i prezint si pe micutii mei buzati, un grup de 5, foarte sfiosi in fata aparatului foto insa cu un caracter "forte" cand vine vorba de peticul de teritoriu luat in stapanire.Scuzati caliatatea pozelor- nu am putut face mai mult:

image
image
image
image
image
image
image

Cam astea ar fi "noutatile" din acvariul mare..deocamdata ..Mai sunt "pe vine" cateva "news-uri " insa vi le voi prezenta la momentul oportun

Pe langa acestia, in garaj , am dat drumul unui acvariu de 180L in care gazduiesc un grup de 9 puiuti de Copadichromis Trewawasae "Mloto Ivory" Lupingu F2 si un grup de 10 micuti Gephyrochromis lawsii. Sa speram ca voi reusi sa i cresc fara probleme - sunt superbi. Nu le am facut poze pentru ca nu se intelege nimic de ei acum.
Va arat tot niste foto de pe net cu masculii maturi de :

- Copadichromis Trewawasae Mloto Ivory:
image
Aici o imagine cu un exemplar in natura:
image

- Gephyrochromis lawsii:
image

Sper ca v am trezit interesul pentru aceste "noutati" care , din pacate, sunt "noutati - undiscovered" si poate asa vor ramane destul timp de acum inainte pentru piata de pe la noi.
Numai bine!

Cristian

PS. Cu fotoreportajele , nu v am uitat. Ma misc mai greu dar dupa cum vedeti , cand imi dau drumul la "scrisuri" o fac cu dare de mana

Am revenit dupa o lunga perioada de "silenzio" cu un mic update .

Cam asa se prezinta acvariul la aproape 4 luni de la "start" :

Sunt si ceva "noutati " pe acolo. Va las pe voi sa le reperati si , de ce nu , sa si le identificati

Spor si enjoy!

Vorbim mai pe larg in zilele urmatoare. De ieri noapte , de pe la 2, am lasat computerul aprins ca sa se incarce filmuletul pe YouTube. La ora 8 dimineata inca mai avea de rumegat. Tot procesul de upload si de editare a coloanei sonore mi a mai mancat 3 sferturi din aceasta zi. Problema este la viteza netului - deplorabila aici in "Cizma" si din cate am auzit nici in alte tari vecine si prietene nu este situatia mai roz.
Deci ..am nevoie sa ma refac psihic pentru a purta un dialog cu dvs. in conditii normale--Trebuie sa ma intelegeti!

Numai bine !
Cristian

Cris ai terminat cu expozitia?? Vrem poze poze poze

De terminat, am terminat si am si o gramada de poze sa va arat insa , nu stiu daca e indicat sa incarc acest topic si asa destul de "anevoios" cu foto'reportajul de la cele 3 evenimente . Cred ca ar fi mai indicat deschiderea unui topic separat , daca nu in aceasta sectiune , in alta parte . Astept sugestiile dumneavoastra pe aceasta tema .
kirucd wrote:Un update ceva Cris? Cum sint nitratii si fosfatii? Sint curios cum merge sumpul

O zi buna,
Dragos

Salutare Dragos!
Absenta mea e justificata
Sunt "in focuri" cu pregatirile pentru evenimentele de care pomeneam - Congresul AIC cu ocazia a 20 ani de la infiintare -22/23 septembrie la Faenza si apoi "AquaBeach-Tratarughe Beach" pe 7/8 octombrie la Cesena.
Martea viitoare trebuie sa ajung la Faenza sa aranjam sala cu acvarii iar in saptamana de dinaintea evenimentului de la Cesena , va trebui sa fiu prezent acolo pentru aranjarea standului de prezentare al Asociatiei Ciclidofile Italiane..

Pestii sunt ok toti..Puiutii cresc. Nitratii sunt "jos rau" - 3-4mmg / litru..Fosfatii nu am cu ce sa i masor.
Am mai dat drumul la un acvariu de 180L in garaj pentru puiuti .
O sa revin cu ceva up date uri , poate si ceva achizitii si specii noi-noute, unele "selvatice" dupa Faenza..

Numai bine!
Un week end minunat iti doresc!

Cristian
Era si cazul domnu Bob sa ne mai arunci si noua un update!

Pestii se prezinta ca de obicei - excelent. Au crescut super! Iar acvariul se vede ca e "asezat" Bravissimo!

Felicitari si bafta cu ei!
rick wrote:Sssssuperbe poze, dar te trag de urechi caci jalo se vede prea putin.
Te invidiez cu expozitiile , iti doresc bafta multa si spor.
Cati puiuti de jalo ai ?

Multumesc mult Emile!

Da, adevarul este ca nu m am mai concentrat in mod special pe Jalo. Am cateva poze cu el si o sa le analizez daca merita sa fie facute publice

Puiutii de Jalo sa tot fie cam 15 , zic eu destui pentru amarata aia de femela mica.

Maestre Pomi, multumesc mult pentru tot !

Din pacate, nu stiu ce ne lipseste in tara pentru a misca un pic lucrurile. Lipsa finantelor sa zicem ca ar fi principala cauza insa cred ca conteaza foarte mult si dorinta si vointa de a face ceva iar la capitolul acesta suferim amarnic.

Am vazut ca exista AAR in RO *(si poate mai sunt si altele). De curiozitate, care sunt manifestarile publice pe anul in curs patronate de aceasta asociatie?? Ar fi trebuit sa fie cel putin 2 ,nu?! Eu nu am cunostinta de nici una. Poate stiti voi mai multe...

Stiu ca Reef ul a avut cateva initiative laudabile in sensul celor de mai sus insa.. cu o - cica , nu se face primavera..

Astia de pe aici, la cat sunt de zgarciobi *(chestie care pe mine ma seaca la ficati), totusi gasesc puterea sa participe la astfel de manifestari. Fac tot posibilul sa cheltuiasca cat mai putin, venind in grup cu cate o masina , sa zicem , de la sute de km, dar important e ca vin . Nu stiu cati de pe la noi ar face treaba aceasta...
Ma rog..Discutam ca sa discutam....
Multumesc mult Dragos!!!
kirucd wrote:Un update ceva Cris? Ma interesau parametri apei, in special NO3, sint curios cum lucreaza sumpul.

O zi buna,
Dragos

Salutare Dragos!

Vis a vis de sump pot spune doar ca lucreaza prea bine Ma lasa fara nitrati si asta inseamna ca copertura algala sufera in tacere

Testele facute de sotie , primul facut inainte de a da drumul la sump si urmatorul cu sumpul functionand de 2 saptamani arata cam asa:

03.08.2012
pH -8
GH- 16
KH - 12
H4/NH3 - 0
NO2 - 0
NO3 - 10

[19.08.2012
pH - 8
GH - 16
KH - 11
NH4/NH3 - 0
NO2 -0
NO3 - 3-4

Adevarul este ca nici nu sunt asa multi pesti . Oricum , eu cred ca mai dureaza ceva pana cand toata masa filtranta va ajunge la randamentul maxim, mai ales ca nu am ajutat cu nimic popularea cu bacterii a materialelor filtrante noi.

Alte noutati:
Avem pui de Jalo, Mdoka si Moorii. Cei mai multi sunt cei de Moorii , fapt explicabil prin faptul ca sunt specia dominanta in acvariu, unu din masculi este "rompiscatole" de a dreptul. Masculul de Jalo sa zicem ca i face fata asa mic cum e , asta vazandu se si in numarul puilor care este un pic sub cei de Moorii. Cei care au avut de suferit cel mai mult sunt Mdoka care abia au reusit sa termine actul de depunere din cauza domnului delfin si in consecinta , au rezultat doar 6 puiuti. Sa speram ca va rasari un cavaler care sa potoleasca suprematia Delfinilor in viitorul apropiat

Se pare ca au crescut cu totii, parere impartasita de sotie care ii vede mai putin ca mine si de maestrul Pomi care a vazut niste poze mai recente. Asa o fi.
Am profitat de amabilitatea unei cunostinte care ne a imprumutat o scula profi, un Canon 450D si in 2 zile lungi, am asudat si am reusit sa fac in jur de 10Gb de poze. Bineinteles ca din astea numai cateva zeci se pot numi poze , pentru ca subsemnatul nu poseda abilitatile necesare in domeniu
Am sa va arat un calup pe care tocmai azi am reusit sa l "urc" pe Photobucket.

Cateva de ansamblu:

image

image

image

image

Cateva care surprind nebunia declansata de acele bucati inghetate de creveti ascunse in nisip..Un spectacol! Cel putin Moorii si Mdoka, isi accentueaza culorile enorm in momentele acelea..Si veti observa cum Moorii incearca sa conduca "ostilitatile"..Nimic nu misca fara ca el sa fie prezent..

image

image

image

image

image

Iar Taeniolethrinopsii , cu scufundarile lor profunde in nisip sunt cu adevarat o nebunie..

image

image

image

image

image

image

Si niste portrete...

Mdoka "White Lips":
image

image

image

image

image

Moorii:
image

image

image

Tinereii Taenio incercand sa "danseze" dar "mai e mult pana departe":
image

Si gata..Ce i prea mult , plictiseste
Din aceasta serie "profi" vor mai urma selectii..

Enjoy!

PS. Urmeaza o perioada plina din punct de vedere al activitatii acvaristice aici.
Pe 22-23 septembrie la Faenza va avea loc acel Congres cu ocazia a 20ani de la infiintarea Asociatiei Italiane a Ciclidofililor. Voi participa activ si eu ca membru al acesteia Sunt emotionat . Va fi o ocazie sa mi imbogatesc colectia cu ceva specii mai aparte, printre ele si o pereche de salbatici pe care deja am prenotat o (de pret n are rost sa vorbim..e usturator) alaturi de altii .

Pe 7-8 octombrie la Cesena se va tine o expozitie "Aqua Beach - Tartarughe Beach" unde Asociatia va avea 4 standuri. La fel , vreau sa mi aduc aportul si la acest eveniment dand o mana de ajutor la amenajarea unui acvariu de 2 metri care , dupa discutiile purtate de curand , se vrea a fi construit pentru a gazdui decorul meu vechi (daca va mai aduceti aminte) de la Aquarium Munster Tanzania pe care l am adus cu mine aici in Italia .
Bineinteles ca voi face publice poze la momentul oportun.

Maestre Koala, ca de obicei ,eu sunt omu' intarziatu' !
Abia acum am descoperit si eu "afacerea" dumitale "marina" Nu stiu ce se intampla..ori eu am fost prea bagat intr ale mele ori nu stiu..am imbatranit

Oricum mai bine mai tarziu decat niciodata..Felicitari pentru proiect si pentru curajul de a incerca aceasta transformare in marin fara prea multa inginerie ! Imi place ce a iesit!

Cu sfaturi , nu am cum sa ajut din pacate...

Bafta multa in continuare!

Cristian
kirucd wrote:Bravo Cris, super lucrare, acum poti spune ca e gata si poate si altii vor
beneficia de pe urma informatiilor folosite la construirea sistemului.

O sugestie, o rugaminte si o intrebare:

- pune vreo 5-6 fiole de Biodigest in sump peste materialele filtrante, de preferat peste ceramica (poate deja
ai facut asta)

- sa imi spui si mie peste vreo luna ce nivel de nitrati si fosfati ai in bazin

- care este diferenta de nivel intre apa din display si apa din overflowbox, ar trebui sa fie undeva intre 2 si 4 cm
(la mine e 5 cm)

O zi buna,
Dragos

Multumesc mult de tot Dragos! Mare parte din "lauri" , tu ar trebui sa i culegi , pentru ca fara ajutorul tau , am mai spus o, poate ca nu eram aici ..

"Lucrarea" este departe de "perfectiune" insa avand in vedere coordonatele date (dibacia "excesiva" si bagajul "gol" de cunostinte al subsemnatului in ale bricolajului - vorbind de situatia de la inceputuri , ca acum ma consider un "INITIAT" ), rezultatul se poate incadra ca fiind "acceptabil"

Iar daca unul ca mine a reusit, bineinteles cu ajutorul vostru, sa faca asa ceva, cu siguranta vor reusi si altii.
Important este sa nu te gandesti prea mult la greutatile prin care vei fi nevoit sa treci, o doza de nebunie , clar e binevenita si cel mai si cel important este sa vrei si sa ti doresti cu adevarat sa ajungi acolo unde ti ai propus ( sau visat)

Acum, referitor la "sugestie", sa stii ca m am gandit ca sa ajut un pic Sumpul cu ceva in genul BioDigest insa , in momentul in care i am dat drumul, nu am avut in casa asa ceva.Insa , am preluat tot materialul filtrant care a stat in cutia de Overflow , inclusiv buretii si vata "murdara" si le am integrat in sump printre materialele "noi". Cu siguranta , procesul de populare a materialelor filtrante cu bacterii va fi mai lung fara ajutor "specializat" .

Ultima oara cand am facut teste , cu filtrarea acea incropita in cutia de Overflow , rezultatele au fost mai mult decat imbucuratoare : NO2 - NH3- NH4 absenti iar nitratii in jur de 10mg/L . Cred ca in situatia de fata , cu sumpul in functiune, nivelul Nitratilor va cobora si mai mult. Sper totusi sa mai ramana ceva de haleala si pentru amaratele alea de alge

Referitor la diferenta de nivel dintre apa din display si apa din overflowbox cred ca sunt undeva intre limitele spuse de tine, adica intre 2 si 5 cm. Nu stiu exact, mi e si foarte peste mana saajung acolo ca sa masor insa , ochiometric , cam asa este.

Azi am facut un schimb de apa. Nu am mai vrut sa umblu la robinetii de pe circuitele de descarcare a apei ca sa nu distrug reglajul fin cu greu gasit Asa ca am scos pompa din priza si atat. Practic am simulat o pana de curent. Apa a continuat sa se scurga in sump , oprindu se la cam 3 degete sub inaltimea maxima a sumpului. In concluzie , riscul de inundatie in aceasta situatie limita este exclus - deci , sumpul a fost proiectat "cu cap"

Celelalte situatii , cu blocarea circuitelor de descarcare a apei, poate ca le voi simula intr un viitor mai indepartat (tot de frica sa nu stric reglajele actuale ) insa nu cred ca am motive de ingrijorare. Sa zicem ca prin absurd ambele circuite se obtureaza, asta insemnand ca pompa va impinge acei cativa litri de apa din compartimentul ei iar apoi isi va da duhul pt ca va merge in gol deci , de inundatie nu vom putea vorbi.

S auzim numai de bine!
O noapte linistita!
Cristian
Bobby ,Orio, vIulian, multumesc mult!
Bobby, cum spuneam, am simtit eu ca sunt urmarit pe ascuns insa mi am zis ca este doar o parere

Azi va propun sa asistam la incheierea unui alt "episod" din povestea acestui proiect

Duminica trecuta , avand o si pe sotie alaturi , am "dat la gata" , in sfarsit , SUMP ul

Sotia mi a marturisit la final, ca a avut mari dubii in privinta calitatii lucrarilor facute de mine, speriata fiind si de problemele care tin de "calibrarea" , riscurile aociate functionarii unui astfel de sistem de filtrare. Deci, clar nu a crezut pana nu a vazut ca functioneaza cu adevarat si nu am niciun motiv sa o condamn..Si eu am avut un pic inima stransa...

Recunosc ca nu a fost usor sa amorsez sumpul. Duminica am reusit, dupa multe reglaje facute sub acvariu la acei robineti dar si deasupra la pieptanele OVERFLOW ului , sa am un debit constant si o functionare cat mai aproape de parametrii normali a sumpului si spun asta pentru ca, doua zile , adica pana marti , am suportat un bolborosit enervant care venea de pe acel circuit de "rezerva" care este facut sa traga si aer fals.

Asadar marti, intr un moment de revelatie maxima, am gasit "combinatia" castigatoare , adica am reusit sa fac acel reglaj fin care sa elimine si acest inconvenient.
Pot spune ca intregul sistem- Overflow - SUMP- functioneaza super in "Tacere". Singurul zgomot provine de la "rontaitul" unor "carnatei" aflati in al 3 lea compartiment care chipurile isi joaca rolul intr un MOVING BED FILTER in miniatura si parca si pompa RUWAL nu este atat de silentioasa pe cat as fi vrut . Insa una peste alta, comparand zgomotul facut in ultima parte a vietii canistrei Eheim 2180 , in momentul de fata , sumpul este chiar "mut" de a binelea

Ca si materiale filtrante , am folosit cei 12 Litri de ceramica de la canistra Eheim 2180, piatra lavica de la Prodac- 3,5 kg, o punga mare de bioballs Aquamedic si "carnatei" usori proveniti din RO de la un om cu inima mare, caruia ii multumesc din suflet si cu aceasta ocazie - Dragos, 50 bucati de bioballs Ruwal, 5 buc bureti granulatie medie 50x50cm , 1 kg zeolit Aquarium System si muuulta vata sintetica. Sumpul mai poate inghiti cel putin inca 20 L de ceramica daca nu mai bine, insa pentru moment merge si asa.

image

Cam acesta a fost inceputul in aranjamentul materialelor filtrante in sump:
image

Privind din laterala , straturile par subtiri ,insa schimband perspectiva , se poate vedea ca suprafata de filtrare este imensa.

Aici avem partea stanga a Sumpului cu compartimentul de primire a apei si urmatorul :
image

Partea opusa :
image

Si un close up al acelui Moving bed filter (nu m am lasat pana nu am bagat si ceva care sa mi aminteasca de acea "utopie" de sump schitata pe genunchi la inceputuri ):
image

Si cam asa arata pe de a ntregul intr o prima faza (ulterior am mutat buretii din compartimentul pompei in cel al "carnateilor"):
image

Acvariul cu sump si ceva "restyling" in privinta ramei (ca sa vedeti ca nu am stat degeaba chiar daca am lalait o cu sumpul ):
image

Am facut si un filmulet in ideea de a va prezenta intreg ansamblul , acvariu plus sump, insa calitatea lasa de dorit , mare parte din vina o poarta fotocamera Nikon care a inceput sa "oboseasca" prematur. Am lasat coloana sonora originala ca sa vedeti ca nu va mint in privinta silentiozitatii sumpului . Insa am fost nevoit sa tai din filmulet in zonele unde imaginea era un dezastru (a trebuit sa urc pe scara ca sa ajung in acel colt indepartat unde se afla cele 2 tevi de scurgere si pieptanul cutiei.) .

Ca si un "Rezumat al Etapei", pot spune ca , sunt fericit ca nu am "capitulat" renuntand la ideile proiectului initial si ca am reusit sa vad acest sump "la treaba".
Fara ajutorul si sustinerea voastra , cu siguranta as fi ajuns mai greu in acest punct sau poate ca nu as fi ajuns deloc..
De aceea , va multumesc din suflet tuturor celor care au fost alaturi de mine in aceasta perioada!
Multumiri "speciale" lui Dragos a carui contributie de exceptie dpdv al informatiilor si cunostintelor pe acesta linie OVERFLOW- SUMP se regaseste clar in rezultatul final!

In rest, Doamne ajuta!
In toiul nebuniei create de conectarea sumpului la acvariu , o pereche de Mdoka s a gasit sa depuna , de data asta, nu "fictiv" cum mai facusera. Sa speram ca femela va duce sarcina la termen ..
image

Ieri , s au nascut primii mici delfinasi ..peste 30 cred.
Micuta femela de Jalo se incapataneaza sa se tina de treaba- pe 25 august s ar face 3 saptamani de la depunere. Tinem pumnii...
Intre timp trebuie neaparat sa aranjez acvariu de 200 L pentru pui .

Cam atat pentru azi..

A presto!
Cristian
Acesta i filmuletul cu testarea sumpului :

Nu sunt probleme , functioneaza exact cum mi am imaginat. Deci am liber sa i dau drumul "oficial".

Azi insa , m am "delectat" din nou cu Tangit ul.
Nu stiu daca va mai amintiti, ca pe circuitele de IN si OUT montasem niste adaptoare cu reductie de la 25 la 16 mm si asta pentru a conecta provizoriu canistra Eheim, in lipsa de sump. Aceste adaptoare pe 16mm le puteam mentine insa "gatuiau" clar intregul sistem , asa ca a trebuit sa le inlocuiesc cu adaptoarele pentru furtun de 25mm grosime.

image

Piesele le aveam deja comandate din Germania atunci cand am facut comanda pentru intreaga instalatie la "inceputuri".

image

Chiar mi era dor de o manjeala cu Tangit
Rezultatul :
image

Probabil maine voi aranja materialele filtrante in sump.

Ne auzim!
Numai bine!
Dan P wrote:Cristi esti in vacanta sau nu vrei sa ne mai delectezi cu ceva poze??

"Vox populis , Vox Dei"..in traducere libera : "Vine" si pozele

Bine v am regasit! Sa zicem ca am traversat o perioada de "letargie blegoasa" in care nu prea am avut chef sa fac mai nimic.

Materialele comandate pe net pentru sump au ajuns cu intarziere la mine , iar dupa ce le am avut, stiind parca ce aveam sa sufar , am "evitat" sa dau drumul lucrarilor .

Asadar, vestea buna este ca saptamana aceasta , luni , dupa 8 ore de "tortura" am reusit sa fac compartimentarea sumpului. Rezultatul din punct de vedere estetic este unul care nu este demn nici macar de a fi mentionat insa mai presus de orice conteaza sa fie functional.
A fost un cosmar. Stat in genunchi , aplecat, intr o pozitie imposibila , m am "luptat" efectiv pentru fiecare geam care trebuia lipit. A doua m am trezit cu niste dureri infioratoare de spate , genunchi, gat, de parca as fi fost batut cu bata . Am incercat sa curat lipiturile a doua zi insa nu mi a reusit tot din cauza "conditiilor de munca".

Sunt constient ca toata aceasta suferinta isi are izvorul in greselile si omisiunile facute de subsemnatul pe parcursul derularii proiectului , din varii motive, si reprezinta , pana la urma, un mod dureros de invatatura.
O sa va prezint cateva poze din aceasta faza.

Aici, inceputul "torturii". Prima lipitura:
image

Al doilea geam pozitionat:
image

Si sarim peste tot ce a urmat ..De fapt , nici nu am mai fost in stare sa fac fotografii. Imi doream doar sa se termine odata ..Acesta e rezultatul:
image

Azi as vrea sa ii fac o proba cu apa iar , la inceputul saptamanii viitoare , daca nu vor fi probleme, sper ca acvariul sa aibe sumpul in functiune.

Mii de multumiri lui Dragos pentru "bilutele " care au ajuns la mine foarte repede si care asteapta , impreuna cu ceilalti zeci de litri de material filtrant, sa fie puse la treaba!!!

Lasand la o parte partea intunecata a "stirilor", povestim un pic despre evolutia acvariului .
Sunt foarte bucuros ca in sfarsit , algele, chiar daca sunt cele brune, au pus stapanire pe peisaj. Acvariul arata parca mai bine, mai asezat.
Peticul acela de alge verzi aparute in varful cataroiului inclinat a fost devastat de ai mei falsi "mbuna". Aproape tot grupul- Moorii,. Taenio, Mdoka, Jalo- a fost surprins pascand acea zona care imi doream sa se extinda. Si nu se poate spune ca nu le am dat de mancare

Cam asa arata acvariul acum:
image

image

image

image

image

image

image

In rest, pestanii sunt bine. Cresc si fac dragoste.
Prima sarcina a femelei de Jalo s a pierdut insa de vreo saptamana, aceeasi amarata de femela este iar "gravida". Femela de Moorii este si ea "ocupata"..Fryerii , la fel , pentru a nu stiu cata oara..
Am reusit sa mai cumpar un acvariu de vreo 200L pentru pui..
Cateva imagini cu "protagonistii":

Masculul Mdoka "soptindu" i ceva la ureche "Doamnei" (in realitate, nu vroia decat sa o impinga un pic..si are niste dinti ..Oh mamma! )

image

O capatana cu buze albe:

image

Mdoka, pe de ntregul:
image

O poza care imi place foarte mult: Moorii "ascuns" in nisip. (tipul impingea nisipul ca un escavator- e prima oara cand am vazut asa ceva):

image

Grupul de delfini- se vede in plan secund ,femela gusata:
image

Taenioletrinops Furcicauda- mai e ceva de asteptat pana cand vor ajunge la coloratia maxima ..si la dimensiunea maxima:
image

image

Si masculul de Jalo- o poza nu foarte reusita ..dar nu mergea sa sarim peste el:
image

Ma opresc aici.

Va tin la curent cu derularea evenimentelor. Poate voi face si un video cu functionarea sumpului..Vedem

Toate cele bune!
Cristian

Am fost anuntat pe mail ca s a postat ceva in acest topic. Bineinteles ca imediat am vizionat filmuletul care acum este "acceptabil" de lung

Imi place mult tot ansamblul! Felicitari maestre Rick! Ottimo lavoro!

Cum spuneam si in comment ul meu, este ca vinul..devine mai bun si mai valoros pe masura ce trece timpul

Tin pumnii sa reusesti sa l mentii pe aceasta linie, echilibrat , fara surprize neplacute!!!Superb!

Numai bine!

Cristian
Scuza ma @Maya ,insa nu prea inteleg bine care este rostul unui topicul de genul astuia (si nu e singurul)

Deschizi o discutie punand o intrebare seaca, apoi , subit , fara niciun fel de explicatie , spui ca se poate inchide

Mie unul imi cam da cu virgula.

Am inteles , vrei sa stii daca se gasesc speciile respective la noi. Pana aici totul ok..iar raspunsul este: NU SE GASESC sau SE GASESC DESTUL DE GREU ; NUMAI FACAND COMANDA DE AFARA.

Eu zic ca , in momentul in care ceri sa se inchida un topic, este de datoria ta sa dai ceva explicatii de genul: "M am lamurit! Am cautat informatii si am realizat ca nu se gasesc s.a.m.d Sau dimpotriva..."
Mai mult, orice interventie , chiar daca ne aflam in era vitezei si a calculatorului, este bine sa contina un INCEPUT , un CUPRINS si o INCHEIERE.

Asa mi s ar parea corect sa actionezi. Poate si prin modul tau de a pune problema , nu faci altceva decat sa provoci o reactie de "respingere" din partea "publicului", asa explicandu se si lipsa raspunsurilor la topicurile tale din Seria "Se gaseste la noi asa ceva? & Co."

Imi pare rau dar m am simtit obligat sa fac aceste precizari si imi doresc sa nu mi o iei in nume de rau. Poate pe viitor vei schimba( in bine )ceva din modul tau de a posta pe forum.

Intrebarea ta putea fi adresata tuturor , nu numai "specialistilor in Nigro" Iar raspunsul mai mult ca sigur ca era similar cu acesta:

Nu exista nicio sansa ca puii de guppy sa fie "adoptati" de Nigro..Punand guppy cu perechea de Nigro, nu faci altceva decat sa le oferi o masa copioasa celor de pe urma.

Tine i separat daca vrei sa nu pierzi puii de guppy.

Bafta!
Sa speram ca au trecut de faza critica..

Auzi , Silviule, cat ai schimbat din apa? Mai mult de 30%?

Si eu am prostul obicei sa exagerez si sa sar peste acesti 30% ceea ce poate reprezenta un risc in plus.

Forum Index » Profile for malawi_crys » Messages posted by malawi_crys
Go to: