Eu am optat pe varianta asta cu ledurile interpuse am pe rand 22 respectiv 23 de leduri dispuse pe 5 randuri nu sunt toate 5 randuri montate am decat 4 vedem cum se prezinta si daca este cazu pot sa mai pun 3- 4 randuri .La racire am 3 ventilatoare de 120 si le voi conecta la arduinio care le controleaza turatia in functie de temperatura radiatorului,Eu am sa pun inte radiator si apa plexi pentru vapori la testul precedent o parte din leduri erau oxidate
Avansam sau in cel mai rau caz facem pasi laterali Astazi am fost in vizita de lucru la atelierul unde isi face Ricardo backgroundul. Acolo a sosit komacell-ul lui dar si placa mea de aluminiu 2mm
Din vorba in vorba cu Radu am achizitionat si o sursa MeanWell 48V-350W - 7,3A. Ajuns la birou si facand calculele cum trebuie mi-am dat seama ca am nevoi de doau asa ca am arestat si a doua sursa de la Radu. Tot de la el am imprumutat un montaj de dimare pentru testele cu LED-urile luate pana acum. Multam Pare mult insa pentru o functionare corecta a led-urilor de putere iese un pic de diferit decat tensiunea ori curentul si caut o sursa de puterea aia si sa vedem de ce:
In dimensionarea unei instalatii cu LED-uri se pleaca de la necesarul de lumine, etc. Am vorbit de ne-am plictisit de asta. Odata stabilite LED-urile acestea trebuiesc grupate pe culori si/sau canale de dimare si pe curentul de alimentare.
Pentru a mari durata de viata a unui LED si pentru a evita necesitatia unei ventilatii puternice, se alege un curent mai mic decat curentul maxim dat in fisa ledului. Spre exemplu daca un LED este dat in catalog cu 1000mA se poate alimenta la 700-800mA. Aceasta subalimentare va reduce si fluxul luminos.
LED-urile cand se incalzesc intra intr-un regim tranzitoriu in care ii scade rezistenta interna si deci creste curentul absorbit => se poate supraincalzi si se arde. Din aceasta cauza led-urile se alimenteaza prin niste montaje electronice numite "Drivere" care furnizeaza un curent constant de o valoare prestabilita (300mA, 500mA, 700mA, etc). La curentul ales de noi LED-urile au o tensiune specifica (se gaseste in cataloagele LED-urilor). O alta caracteristica a acestor Drivere este Tensiunea de intrare si iesire, valori maxime si minime - spre exemplu VinMin=2V, VinMax=52V; VoutMin=5V, VoutMax=48V, I=700mA. Vom vedea unde intervin aceste caracteristici.
Driverele trebuiesc alimentate de la reteaua 220V printr-o sursa de tensiune constanta. Acestea au la iesire o tensiune prestabilita constanta si un curent de iesire de la ~zero la o valoare maxima. Tensiunea de iesire nu trebuie sa fie mai mare decat tensiunea maxima acceptata de driverele de curent constant (VinMax de mai sus). De la o sursa se pot alimenta mai multe Drivere. Curentul absorbit de Drivere trebuie sa fie mai mic decat curentul maxim pe care poate sa il dea sursa. Ei si aici vine pacaleala daca nu calculati bine
Led-urile de putere se leaga in serie. Tensiunea de alimentare a unei serii se calculeaza insumand tensiunea fiecarui led din serie la curentul de lucru ales. Suma acestor tensiuni la care se mai adauga 3V trebuie sa fie mai mica decat tensiunea maxima a Driver-ului si/sau mai mare decat tensiunea minima a Driverului. Daca suma tensiuniunilor este mai mare sirul de led-uri se imparte in mai multe siruri pentru a fi alimentate din mai multe drivere. Daca tensiunea este mai mica si nu exista alta cale de evitare a acestei situatii (punerea altor LED-uri de alta culoare, etc.) se pune o rezistenta calculata sa dea caderea de tensiune necesara. Calculul rezistentei este foarte simplu: avem nevoie de o cadere de tensiune de 5V pentru a putea depasi pragul minim al driverului, aceste functioneaza la 0,7A => din formula clasica U=R*I => R=U/I=5 / 0,7 = 7,14 ohmi si alegem prima rezistenta cu valoarea mai mare decat cea calculata, spre exemplu 7,5 ohmi. Puterea disipata va fi P=U*I=R*I^2=7,5*0,7=5,25W se alege o gama de rezistenta care disipa o putere mai mare cu 50% decat cea calculata, deci in cazul nostru din gama 9-10W... Este de evitat deoarece scade randamentul instalatiei noi transformand in caldura acea diferenta de tensiune...
Insumand curentul "cerut" de drivere am ajuns la concluzia ca era > 10A fata de cei 7,3A cat putea debita o sursa si de aici necesitatea de a lua 2 surse...
Exista si dispozitive speciale care insumeaza sursa si driverul si se alimenteaza la 220V si scot un curent constant la o tensiune maxima de iesire. Am dat exemplele astea prin posturile de la inceput si am aratat ca cea mai economica solutie este cea cu sursa si drivere separate.
Asta seara finalizez lista de achizitii LED-uri si partea de surse/drivere LED-uri. Din ce se prefigureaza va trebuisa cumpar din doua locuri deoarece nu am gasit ce imi trebuie intr-un singur loc. Maine urmeaza marea achizitie
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Bravo Bita O lucrare frumoasa - acum 90 led-uri si vor fi 113. Poate ne mai spui niste date legate de ea, de unde ai achizitionat LED-urile si de care sunt, cu ce le comanzi (daca tot am ajuns si eu la partea asta ) si in ce regim. Ai facut test de temperatura sau ai luat 3 ventilatoare "sa fie"
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Momentan am 0 leduri montate lol .Astep ziua de 4 urmatoare zi de salariu sa cumpar leduri acum sa vedem eu zic ca 18 rosu 15 abastru 8 uv, 3 verde,si cred ca 30-40 albe si 20-30 galben acum nu stiu sigur nm pentru ele ma duc zilele urmatoare la tipul cu leduri si vad ce si cum este cu ele,(stiu ca se alimenteaz la 3.2v si sunt de 1 w sau de 3 w) Lucian la ce lungime ai radiatorul si ce configuratie de leduri o sa folosesti ? de prins cum o sa-l prinzi ca e destul de greu ?
Uite eu pentru controll am folosit un sketch(program) facut de 2-3 acvaristi prin uk si era configurat inital pt sarat asea ca man apucat de treaba si in 2-3 saptamani lam modificat pentru ce nevoi aveam eu daca te decizi am salvat sketch si te poti folosi de el ,modifica sau ce vrei tu sa-i faci aici este parte misto la arduinio
Si eu ca si tine am facut pt inceput un mic test in care am folosit un total de 20 de leduri si au fost inpartite pe 5 drivere pentru control individual la fiecare culoare mai putin verdele care era conectat cu gablen De controlat le controlam cu arduinio ( factor de umplere pwm) adica pot seta ce intesitate sa aiba fiecare nuanta de lumina pe parcusul a 24 h
Uite un mic demo cu ce face contollerul plus ca lucreaza la v3 care cred ca se merita sa fac o donatie si sa o am
Edited by Lucian: ti-am editat eu link-ul sa vedem direct filmul
Am gasit la un pret rezonabil leduri langa connex dar sunt fara documentatie
Acum momentan facem o pauza si asteptam 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 vine
This message was edited 1 time. Last update was at 12/02/2014 22:31:39
Mi se pareau mie alea ca fiind doar placute Dupa combinatia de led-uri inteleg ca pentru acvariu de apa dulce faci lampa. De ce pui led-uri galbene? Daca vrei pentru plante vezi ca trebuie si alte feluri de Rosu/albastru in combinatie.
In functie de ce vrei sa ai in bazin lumina alba ar trebui o combinatie de lumina calda, neutra, rece.
Eu nu as cumpara led-urile alea... Se aduc din China toate stifturile care se vand acolo cu kilu si ei le vand aici ca pe delicatese... Daca vrei sa luminezi balconul, bucataria sau fatada blocului mai merge dar asa Ai bagat un pogon de bani in radiator... Zau, pacat de munca ta. Se gasesc LED-uri ieftine tot din China dar care iti spun clar producatorul, ai fisa produsului, vezi ce caracteristici au.
Sunt prea batran sa ma mai apuc acum de programarea la Arduino. Am facut (din curiozitate si pasiune) programare in Fortran, in Basic, in Cobol si ADA, m-am jucat cu C si C++... mi-a ajuns. Acum e vremea voastra a celor mai tineri Acum stiu ce se poate si ce sa cer
Asta vroiam sa intreb si eu, de ce folosesti leduri galbene? Eu unul nu le vad rostul.
Si inca o intrebare, cum vei lipi ledurile pe placute? Din cate stiu nu e deloc simplu,
in fisa tehnica a ledurilor este data o temperatura maxima si un timp maxim la care
le poti lipi. Sint curios cum le vei lipi pentru ca mie nu mi s-a parut foarte usor sa conectez
(lipesc) placutele intre ele, ledurile sint foarte mici si e destul de migalos sa le lipesti pe
placute.
Corect Lucian sunt montate placutele ledurile fara leduri
Da este corect eu intentionez sa montez lampa pt un acvariu de apa dulce cu 5 discusi si usor planata si cred ca daca pun numai , rosu si albastru diferite nm-uri se va vedea urat ca si nuante de culori asea ca o sa le combin si cu alb cald 3200 Kelvin ,alb rece 6000-6500 si 3-4 verzi care stiu ca sunt = cu 0 pentru plante +restu care le voi folosi pt plante
Am facut o greseal cand am zis ca montez led galben e.. nu e galben este asea zis-ul "alb cald ".De lipit nu este o problema le voi lipi cu o statie de lipit cu jet de aer cald si o pasta de lipit circuite integrate cu care nu tebuie incinse prea mult ledul .Radiatoartele pe care vin montate ledurile sunt cu borne de cupru cred eu, sunt usor de lipit
Tanar nu mai sunt l lol
Acum sa intreb si eu ceva ca de asea se face treaba mai zice unul o vorba altul una si vedem cum iese la final
1. Cum facem cu condensul (eu cred ca voi folosi o bucata mare de plexi cat mai transparent sa nu intre apa rezultata din condens in contact cu ledul)
2.Radiatorul are 8 kg nu cred ca tine geamul greutatea sau poate tine dar nu vreau sa risc (stau si la et 1 si 250 litri sigur ajung pana la vecinu )asea ca il prind in plafon cu cablu dar trebuie sa fac un sistem de ancorat usor si de umblat prin bazin cand dam cu aspiratorul
voi cum face?i cu montatul
Am dat doua comenzi. Sunt foarte usurat... la buzunar SURSA LDD- 700H DC/DC LED DRIVER 1000mA - 2buc
SURSA LDD- 700H DC/DC LED DRIVER 700mA - 9buc
SURSA LDD- 700H DC/DC LED DRIVER 600mA - 2buc
SURSA LDD- 700H DC/DC LED DRIVER 500mA - 2buc
Exotic Hyper Violet LED - 430nm - 20mm - 8buc
Exotic True Violet LED - 405nm - 20mm - 8buc
Hyper (Far) Red - 730nm - 20mm 90 grade - 24buc
CREE XM-L T5 on Star 6
OSRAM Oslon SSL 80 neutral-whiteCRI 95 on Star - 18buc
OSRAM Oslon SSL 80 royal-blue on Star - 21buc
OSRAM Oslon SSL 80 blue on Star- 10buc
OSRAM Oslon SSL 80 true-green on Star - 4buc
OSRAM Oslon SSL 80 amber on Star - 4buc
OSRAM Oslon SSL 80 red on Star - 9buc
OSRAM Oslon SSL 80 deep-red on Star - 33buc
La ele se adauga si cele doua randuri de led-uri cumparate pentru teste
Incredibil de interesant acest thread despre LED-uri si lumina in acvaristica.
L-am urmarit din umbra pana acum dar nu ma pot abtine sa nu multumesc autorului pentru materialul de valoare si munca depusa ca sa ni-l arate si noua.
Si o intrebare: pana la urma de unde ai comandat lista de materiale de mai sus?
LEDGroupBuy.com si led-tech.de
Aseara am trimis comanda si azi dimineata am primit confirmarea ca americanii au si trimis marfa (am primit AWB-ul)
Am primit si de la led-tech.de confirmarea ca au trimis coletul
Am inceput sa caut si alte componente de care voi avea nevoie. Am ajuns la conductorii de legatura. Am avut o experienta neplacuta cu niste conductori de 0,5mm diametru Cu plin, cumparati din Hornbach. La prima lipire, cred ca pe la 80 grade s-a topit camasa de PVC pe 2cm. Orice am incercat nu am putut sa-i folosesc.
Asa ca am inceput sa caut conductori si sunt inca in cautare de conductori cu camasa termorezistenta (de obicei regimul de lucru al lor este de 150 grade)...
La capitolul asta componenta esentiala este grosimea conductorului. Pe forumurile de afara si prin documentatii si prospecte de echipamente veti gasi notiuni necunoscute noua: Gauge sau AWG. Sunt unitati de masura a diametrului conductorilor. Si aici intram in lumea unitatilor de masura anglo-saxone, diferite in functe de tara cu toate ca au aceleasi unitati de masura... Dici exista American wire gauge (AWG) utilizat in SUA si Canada (veti intalni formule de genul 16 AWG dar si 16 Gauge), Standard wire gauge (SWG) sau British Standard Wire Gauge sau Imperial Wire Gauge - standard in imperiul Britanic (veti intalni formulari de genul 16 SWG dar si 16 gauge si de aici s-a rupt filmul, incepi sa te intrebi ce natia are forumul sau unde s-a scris prospectul? Am auzit ca aceasta masura este utilizata pentru coardele de chitara...) dar mai exista si Birmingham Wire Gauge (BWG) sau Stubs Wire Gauge (cred ca v-ati prins veti gasi exemplul nostru 16 BWG dar si 16 gauge ).
Acum va dati seama de ce au inventat nemtii sistemul metric si ce usurinta a introdus . Stati linistiti, daca diametrul este in Gauge, trebuie doar sa stiti nationalitatea celui care a scris . Dupa asta exista formule sau tabele de conversie (cum este cel atasat unul mai jos) dar si calculatoare on-line (in lista de mai jos).
Sa revenim la ledurile noastre... Pentru dimensiunea firelor cu care legam led-urile am gasit peste tot in site-urile de afara date valorile 24 Gauge (AWG ) si pentru firele care leaga sursa 22 AWG. Din tabelul de mai jos gasim 24 AWG = 0,511mm (atentie ca 24 BWG este 0.559mm). 22 AWG = 0.644mm
Nu confundati diametrul cu sectiunea. In dimensionarea conductorilor trebuie sa tinem cont de regimul de functionare (in pulsuri sau constant), curent alternativ sau continuu, lungime (lungime mare => rezistenta mare => pierdere de tensiune), temperatura mediului si a conductorului, materialul conductorului, daca este plin sau litat (multifir) si nu in ultimul rand curentul.
In cazul nostru vom tine cont doar de curent. "Curentul maxim admisibil" este o masura prin care se dimensioneaza conductorii. Modalitatile de calcul, etc. este standardizat si precizat in norme ANRE. Pentru calcule aproximative si rapide se pot utiliza tabele si valori empirice. Am atasat un tabel cu sectuni ale conductorilor si curentii maximi admisibili. Se poate considera si valoarea de 10A/mmp pentru conductori de cupru, respectiv printr-un conductor de 1mmp (1-2m lungime, 30 grade, izolat in PVC, in aer, regim constant) se poate debita un curent de maxim 10A... Acesa este conform standardelor din Romania. Am gasit si valori mai mari (~14A/mmp) in standarde americane...
Considerand valorile gasite, in site-urile americane si in documentatia unor lampi, de 24 AWG = 0.551mm, sectiunea este S=Pi*d^2/4=3,14*0,511/4=0,4mmp curentul maxim admis de un astfel de conductor este I=0,4*10=4A. In aplicatiil noastre curentii utilizati sunt 500mA, 700mA, 1A, 1,5A, 2A si max 3A (nu am auzit de curenti mai mari de alimentare LED-uri) deci acest conductor poate acoperi nevoile noastre. La noi, in majoaritatea cazurilor, se utilizeaza in notarea conductorilor suprafata in sectiune si nu diametrul !!! In mod obisnuit gasim conductori cu sectiunea: 0,35mmp, 0,5mmp, 0,75mmp, 1mmp... Si sa ne formam si o parere despre diametre/suprafata/curent maxim: d=0,5mm => S~=0,2mmp => I=2A d=0,75mm => S=0,44mmp => I=4,4A d=1mm => S=0,79mmp => I=7,9A
Cabluri de date utilizate sau care se pot utiliza: cablul de retea CAT5 - curent maxim 1A; cablul USB - 0,7A (de evitat a fi utilizat pentru alimentare led-uri, foarte bun pentru semnalul de comanda).
Nu mergeti pe valorile maxime admise!
News: Am primit mail ca led-urile din SUA au fost imbarcate
Pentru maine am pe lista de cumparaturi: conductori termorezistenti , cablaje de test (pentru a monta driverele LDD), niste rezistente, conectori terminali, socluri, etc. Sper sa iasa ceva cum este placa din poza atasata...
Dupa asta trebuie sa dau montez la Ricardo instalatia de osmoza si sa mana cu Brancoveanu (mi-a promis Ricardo ca mi-l prezinta)
This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2016 12:13:55
Si am fost la Conexelectronic sa cumpar tzoncarii. Am avut surpriza ca degeaba am facut comanda, ei nu proceseaza comenzile dcat in zilele lucratoare si nici nu vad comenzile asa ca degeaba am stat sa pigulesc comanda... Am cumparat din memorie ce aveam neaparat nevoie.
M-am apucat de bricolat placile cu driverele de comanda LED-uri. O sa fie doua placi, una cu 10 LDD-uri si una cu 5 Ldd-uri, fiecare placa va fi alimentata de la o sursa de 48V/350W. Este prima data cand lucrez cu placi de test perforate si cred ca este si ultima data cand voi mai lucra Te scapa de dat gauri si atat. Muncesti mult mai mult, iese urat si foarte mare...
Pentru a nu lipi LDD-urile de placa am pus niste socluri in care voi infige LDD-urile. Pentru a putea face trasee pe sub LDD am taiat piciorusele soclului. Am luat si conectori terminali la care voi veni cu firele - se strang cu suruburi si se poate lucra mult mai bine decat cu lipituri...
@Bita - Daca acvariul are grosimea sticlei de peste 8mm, 8 Kg nu este o greutate mare asa ca stai linistit.
Fi atant cu plexi-ul deoarece absoarbe foarte multa lumina. Lampile de firma utilizeaza compozitii speciale. Eu voi pune geam ultraclar de 4mm. Daca este construit bine capacul, conedensul nu este o problema...
Succes si tie la bricolaje
Nu pot sa nu admir ditamai bibliografia ce ai trecut-o cu cateva posturi mai sus...si toate calculele pt. diametru/sectiune fire. Cu ce m-ai dat peste cap e insa concluzia legata de firele din cablul de retea(CAT5), ca eu sunt IT-ist si acesta e cablul ce l-am folosit la lampa mea. E cel mai la indemana si pe deasupra ai 4 perechi . Deci la 3 LED-uri si unu/doua coolere poti duce alimentarea frumos intr-un singur cablu chiar daca ai 3 drivere si un alimentator pt coolere. Nu mi-am pus problema intensitatii maxime a curentului ca lampa mea e mica dar m-am gandit ca firele alea au un prag maxim si or fi unii care se lovesc de asta.
iar pt. lampa de la acvariul dulce am drivere pt neoane http://www.aquariumprest.ro/products.php?930&cPath=53 cu 21 lei.
Aici voiam sa aduc discutia...stiu ca nu-s cine stie ce dar merg pana la 58w si eu am neoane de 36/54. Acestea nu sunt waterproof deci nu prea tin daca le-ai scufundat din greseala in apa, am facut chestia asta si am ars unul...Si da, astept sa vadce parere are @Lucian de ele. Poate ne spui daca fac mai mult rau sau sunt ok pt cei cu mai putini bani.
Mai jos e o poza cu lampa mea din inox 0.5mm, foarte usoara dar la care ma supara ca ma agat de fiecare data cand umblu prin acvariu(e prea subtire), la aceasta am driverele alea chinezesti de la aquariumprest.
Acvariul e de la @Mosu si deocamdata e invadat de gupi ca am bagat 5 pe langa neoni si 3 discusi iar acum se ascund astia de pigmeii colorati. Marin-ul e tot de la @Mosu, si era sumpul lui, acum e un all-in-one cu filtrarea intr-o parte si display-ul in cealalta .
nickvvv wrote:
iar pt. lampa de la acvariul dulce am drivere pt neoane http://www.aquariumprest.ro/products.php?930&cPath=53 cu 21 lei.
Aici voiam sa aduc discutia...stiu ca nu-s cine stie ce dar merg pana la 58w si eu am neoane de 36/54. Acestea nu sunt waterproof deci nu prea tin daca le-ai scufundat din greseala in apa, am facut chestia asta si am ars unul...Si da, astept sa vadce parere are @Lucian de ele. Poate ne spui daca fac mai mult rau sau sunt ok pt cei cu mai putini bani.
Ne abatem de la subiectul topicului... Nu am avut aceste drosele si nu pot sa ma pronunt. Am avut in schimb alte chinezarii despre care pot sa spun ca este o loterie. Unele se ard dupa o luna de functionare altele au rezistat ani de zile. Drosele electronice rezistente la umididate nu o sa gasesti ieftine.
Si schema montajului pentru un singur Driver. Rezistenta are rolul de a tine driverul inchis in cazul in care controlerul este oprit din diverse cauze. In mod normal LDD-urile daca nu au semnal pe intrarea PWM pe iesire se livreaza putere maxima. Studiez acum cum trebuie adus la acelasi potential cele doua surse, controlerul care da semnalul PWM si Driverele.
O sursa de informatii este http://reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2222702 unde O2Surplus este un user care este de toata isprava. A facut scheme si desene de placute, a postat inclusiv fisierele Eagle sau in formatul cerut de un magazin unde trimiti schema si iti trimit cablajul executat profesional... Am atasat si cateva placi postate pe forumul mentionat mai sus.
Pentru ca inca nu au sosit LED-urile si nu imi place cum arata circuitele alea de test am facut comanda de PCB facut profesional in Shenzhen, China . Este o placa cu 6 drivere MeanWell LDD. Am incercat sa dau comanda prin tara si imi dadeau termene de livrare asemenatoare cu chinezii si nici incredere nu am in ei. Astia de unde am comandat fac placi de Arduino si Raspbery deci o amarata de placa nu o sa fie probleme. O sa am mai multe asa ca o sa vand cateva...