Acum vreo 4 ani incepeam aventura ciclidelor africane un pic nedumerit si fara sa stiu mai nimic despre lumea lor. Erau interesante, ciudate, colorate, agitate. Misto. Culmea e ca mamele tineau si cresteau puii in gura. Si mai misto. Mi-am dat cu parerea, am citit, am intrebat in stanga si dreapta. Unde n-am stiut am incercat, apoi am cautat solutii, dupa care am improvizat. Ca sa fac sa fie bine – vorba unui clasic Intr-un cuvant: am facut zgomot in jurul meu.
Acum suntem mari. Si ca orice om mare, pe masura ce cresti si crezi ca stii multe iti dai seama ca de fapt stii atat de putin. Si o iei de la capat.
De data asta las zgomotul deoparte si incep in liniste, putin diferit.
Asta a fost partea literara a povestii , din urmatorul post incepem cu chestiuni concrete, africane
Deci ne apucam de Tanganyika.
Primul lucru (asta e bun) este ca am scapat de toata perioada aia faina de constructie. Bazinul impreuna cu hardware-ul aferent este cel de la proiectul Malawi, deci totul e la dispozitie, gata de a fi folosit. Al doilea lucru (asta e rau...) e ca vechiul bazin trebuie cosmetizat, curatat si bibilit. Are ceva vreme de cand nu s-a mai umblat in el asa ca, hehe... e ceva treaba pe acolo.
Incep cu un mic remember:
Bazinul
dimensiuni brute 2700 mm lungime, 800 mm latime, 600 mm inaltime, 1296 litri brut. Sticla de 12 mm pentru laturi cu geam float ultraclar si fund dublu din sticla de 10 mm. Intarituri longitudinale si 4 x intarituri transversale din sticla de 10 mm. Bazinul sta pe un suport sudat din teava rectangulare de 40 x 40 x 2 mm peste care am asezat o placa de PAL de 18 mm si una de polistiren extrudat.
Asa arata bazinul imediat dupa lipire:
Si un detaliu cu dimensiunile interioare in care se vede amplasarea casetei de overflow. Poza asta am folosit-o ca sa furnizez catre Aquadecor dimensiunile pentru confectionarea backgroundului
Filtrarea
sump de dimensiuni brute 1500 x 500 x 500 mm (375 litri brut) in care am amestecat mai multe "tehnologii" si anume: prefiltrare cu ciorapi de nylon (schimbare saptamanala), filtrare mecanica cu burete (curatire cam la 3-4 luni), zona de filtrare "wet&dry" si zona de filtrare biologica propriu-zisa. Am folosit ca medii filtrante bio-balls, siporax si matrix.
O imagine de ansamblu a sumpului:
"Alimentarea" cu apa a sumpului o fac printr-un overflow de tip Bean-Animal - vezi mai jos imagine exterioara - iar circuitul apei prin sistem este asigurat de o pompa Jebao DC 12000
Pentru echilibrarea dinamica a apei din sistem in sump exista o scurgere de siguranta (overflow) iar nivelul apei in sump - compartimentul pompei/oveflowului este monitorizat de un senzor de tip plutitor care comanda aditia de apa in sistem la nevoie.
Folosesc in permanenta schimb de apa la picatura cu un debit de 8 l/ora.
In mare, cam asta e "filmul" in care jucam in momentul de fata.
In urmatorul post trecem la masuri mai "radicale", in care chipul si asemanarea lucrurilor cunoscute vor suferi transformari destul de evidente.
Daca tot e jurnal, marcam momentul urmator: candva intr-o joi, ora 8:00 a.m.:
Provocare: bazinul este ciclat si functioneaza si as vrea sa pastrez asta. Chiar daca fac curat in zona as vrea sa nu mai trec inca o data prin perioada de asteptare si sa folosesc sumpul asa cum e acum. Ca sa nu moara bacteriile de pe mediile filtrante pe perioada cat bazinul mare se va goli am decuplat sumpul de la bazin si am dat drumul la recircularea apei prin exteriorul sumpului folosind un furtun de plastic. Practic, am facut un bypass intre cele doua extremitati ale sumpului printr-un furtun, folosindu-ma de o pompa de recirculare:
Odata realizata chestia asta, apa circula prin mediile filtrante, bacteriile de acolo sunt bine-mersi asa ca ne putem apuca de lucru la etajul de sus.
Am pornit cronometrul, in 3 zile totul trebuie sa fie inapoi si bazinul functional. Adica in 3 zile vor veni primii 30 si ceva de noi locatari care vor trebui gazduiti acolo.
vezi sa nu-ti moara de foame bacteriile... Arunca mancare in primul compartiment sau pune ceva lichide urat mirositoare
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Singurele 3 (4) lucruri care le-as fi facut eu in locul tau si care ar fi insemnat maaaaxim 4 zile de pauza sunt:
1. aspirat tot nisipul si spalat ala bine de tot in vreo 200 litri apa luata tot din bazin si reintrodus in acvariu.
2. filtru anaerob de vreo 70 l capacitate plin cu Seachem denitrate si matrix, cu pompa booster de 60 l/ora...el se va cicla in 3-4 luni.
3. As fi cautat niste exemplare deosebite de Tropheusi, de genul Tropheus Murago Tanzania. Si daca ti s-ar fi parut prea mica o colonie de 25 astfel de pesti as mai fi pus ori niste Tropheus Moorii Kasanga Red Rainbow, ori Tropheus sp. "Bulu Point", ori Tropheus Brichardi Ulwile ...in general Tropheus. Daca ti s-ar parea prea plictisitor doar cu Tropheusi, desi nu cred, singura specie cu care as asocia o colonie de Tropheusi ar fi Cyprinocromis.
4. Este optional. As fi schimbat pietroaiele (daca ai) cu ceva deschis la culoare. Trebuie sa stii ca Tropheusii, care sunt specii ierbivore stricte, sunt considerate specii prada in Tanganyika. Astia au inscris in codul lor genetic fenomenul de asemanare coloristica cu substratul. Altfel spus, daca ai pietre inchise la culoare, orice specie, oricat de colorata ar fi ea, se inchide treptat la culoare, asemanator substratului, si doar masculii in dans nuptial isi vor mai etala culorile specifice. Dar la urma urmei asta nu conteaza. Important e sa fie sanatosi, sa-si poata etala comportamentul de colonie care incanta de fapt. Iar a fi sanatosi, la Tropheus, inseamna automatizarea aproape integrala a bazinului. Practic, doar datul hranei sa ramana optiunea ta. In rest, bagatul mainii in bazin o data la 6 luni = sanatate aproape de perfectiune ! Doar imbatranirea iti mai "rapeste" cate un peste.
Atat, nimic mai mult. Decorul ala superb e un substrat numai bun ptr grazers-ii astia. Stiu ca probabil te-ai plictisit deja de el, dar trebuie sa te astepti, trecand pe Tanganyika, la o plictiseala imagistica statica (aspectul bazinului) chiar mai accentuata decat la Malawi. Altfel spus, eu nu am schimbat absolut nimic in decorul tropheusilor mei de 6, respectiv 7 ani. Si nici nu am de gand in urmatorii 4-5, life-spanul Tropheusilor in acvarii fiind apreciata la 11-12 ani.
In primul rand multumesc pentru sfaturi. Fiind un fin psiholog si avand o bogata experienta in ceea ce el a numit in jurnalul meu malawian "drumul acvaristului in viata", Calin m-a "citit" din prima.
Nu mai spun decat ca cele scrise de el se potrivesc extrem de mult cu cele intamplate deja, si aici m-am deconspirat putin . Veti vedea de ce.
Backgroundul
Backgroundul bazinului vechi inca arata bine, chiar daca avea mici "ciupituri" datorate dintilor mbunelor ce l-au ciugulit de-a lungul timpului. Puteam sa-l tin linistit dar cand te mananca palmele te scarpini, ce sa faci...
Am o relatie destul de ok cu ownerul de la Akvadekor din Serbia, ne stim de cativa ani si ne-am imprietenit. Cu cateva luni in urma, cand m-am hotarat sa fac schimbari, am inceput cu el discutiile pentru ceva NOU. Am schimbat zeci de mailuri, poze, filmulete, idei. I-am zis ca vreau sa fac un Tanganyika, cu pietre mari, colturoase, crapaturi, pesteri, etc... Tot tacamul, full option... Iar backgroundul si pietrele sa fie neaparat de culoare deschisa. Pana la urma am ajuns la o concluzie, urma ca la momentul "x" sa ma duc dupa noul background iar cel vechi sa-l marit unui coleg de breasla de prin zona, care stia toata povestea.
Fac aici o paranteza ca sa povestec putin despre Akvadekor (sau Aquadecor pe englezeste). L-am cunoscut pe Florian Kovac, acum cativa ani, cautam un background fain si cat mai apropiat ca forma de BTN pentru care nu aveam bani. L-am gasit in Novi Sad, destul de aproape de Timisoara asa ca m-am dus pana acolo impreuna cu un prieten. Ne-am dat intalnire intr-un mall de acolo unde firma asta avea un bazin de prezentare cu africani, foarte deschis omul, mi-a aratat ce face, m-a dus la el acasa, etc. Artist in adevaratul sens al cuvantului, a pornit dintr-o joaca sa construiasca backgrounduri ai acum traieste din asta. Are comenzi din Noua Zeelanda pana in Canada ,de Europa ce sa mai zic iar motto-ul lui este: "only nature can copy us"
Na, vad ca-i fac si reclama cu ocazia asta Nu demult am fost si i-am vazut hala de productie din Zrenjanin, deci are productie adevarata cu flux tehnologic adevarat ... Si fac si "cercetare" oamenii aia, au mostre, teste, bucati de cioate si pietre pe care le reproduc de zici ca nu-i adevarat...
In imaginea de mai jos e subsemnatul cu Florian, luna trecuta, la el acasa in Serbia. Nu va uitati la noi ca oricum suntem frumosi , uitati-va la bazinul lui cu tropheusi din spate. Me-se-ri-e !! Visul oricarui acvarist...
Radule, risti! Risti mult ! Risti un topic lungit pe zeci de pagini ! Mai bine scrie-ne mai multe, mai condensat. Ca cetitorul care-ti citeste topicul vrea sa "absoarba" mult si dintr-o data....acuma ne-ai spus numai cate putin de background...pe la pagina 35 a topicului o sa ne zici si de filtru anaerob din inox? ...si pe la 20 o sa ne dezvalui ce tropheusi ti-ai adus de la Cichlidenstadl...greu, foarte greu. Mai mult si dintr-odata !
Eu am deja o certitudine...cand ma vor apuca si pe mine mancarimile de palme, backgroundul meu va veni din Serbia, via Timisoara
buuun...
atunci, acceleram putin ca sa nu ne prinda iarna cealalta cu filtrul anaerob nefacut si intram din nou in jurnal:
vineri, acum ceva vreme, ziua 2: imbarcarea in masina, pasaportul in buzunar si valea spre vecinii nostrii sarbi. Binenteles ca habar n-aveam cum arata ce aveam sa iau de acolo, de obicei Florian imi mai dadea cate o poza cu faze intermediare, acum: nimic. Secret absolut. Asa ca eram ca in fata unui ou Kinder, asteptand sa vad surpriza
Care arata cam asa, instantantanee cu 2 zone din viitorul fundal:
Am impachetat tot cu grija, masina binenteles ca s-a umplut ochi cu pachete de tot felul si... fuga acasa. Seara eram inapoi, totul descarcat in mijlocul casei iar fiica-mea m-a ajutat si ea la descarcat si despachetat.
Am asamblat bucatile ca sa vad ce-a iesit abia noaptea tarziu si am facut un mic filmulet cu "pietroaiele". Totul era la milimetru, exact asa cum cerusem.
A doua zi urma partea aia faina cu lipitul in bazin. Pardon, prima data ma gandeam ca aveam de indeplinit o mica formalitate cu demontatul backgroundului vechi.