[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Un nou setup... un nou incetup  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
tarca.paul
Member
[Avatar]

Joined: 13/07/2011 23:53:27
Messages: 252
Location: Bistrita
IP:
Offline

Subscriu la spusele lui Ioanis, 4,8kg sunt pt un acvariu de maxim 120L...in teorie, S7,E15,V30...trebuie sa le achizitionezi separat...fi serios cu scuzele acelea...meriti, dupa atata asteptare si evenimente...sper sa gasesti de toate si sa te apuci de treaba !

A belief that heaven or an afterlife awaits us is a "fairy story" for people afraid of death! S.H
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1090
Location: BUCURESTI, Stadion Giulesti (nu tin cu rapidul)
IP:
Offline

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Timpul si activitatile uichendiene nu mi-au permis decat micii pasi de a curata complet acvariul si filtrul. Nestiind inca ce sa aleg ca substrat, am renuntat sa alerg sa caut. Din cate am inteles, am studiat oleaca si, nu in ultimul rand, sfatuit mai in amanunt de unii dintre voi, am tras o linie cam asa: dupla ground nu imi place intrucat plantele sunt mai greu de bagat, fiind mai poros, nici culoarea maronie nu a incanta asa tare. Dennerle as avea nevoie de cutia de 4,8, plus F1 pentru bacterii, apoi de linia de fertilizanti, care impreuna ma duc la un 4-5 milioane. Sau in fine Tropica, care este mai ieftin ca Dennerle, dar pe care nu l-am gasit chiar asa accesibil pe piata (bine, nu am cautat foarte amanuntit). In fine, daca iau dennerle substratul plus acel "facator de bacterii de inceput" si dau drumul la setup, nu e o drama sa incep sa iau S7, apoi E15 si V30 ulterior, in timp...

P.S. Fani dennerle am, mai aruncati-mi idei despre tropica, avantaje, dezavantaje etc. Tot citesc despre tropica plant nutrition si Aquacare ca linie de fertilizanti de la tropica. Dar care nu prea se gasesc pe la noi, decat sa le comand. Merita sau ba? Multumesc anticipat.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/11/2010 00:00:39
Messages: 851
Location: Constanta
IP:
Offline

Eu as alege tropica daca vei sa iesi mai ieftin, colegul ciprian iti poate spune cat este de bun caci la el merge brici din cate stiam eu , iar de gasit se gaseste chiar usor , la nevertebrate.ro , sau daca nu prin magazin , la noi in cta au si in magazine , dar de pe net parca esti o idee mai ieftin.

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
donpisote
Senior member
[Avatar]

Joined: 02/07/2010 21:51:25
Messages: 842
Location: BUCURESTI - BERCENI
IP:
Offline

Andrei daca te ai uita la Dennerle la dozaj si cat te tin fertilizantii nu ai mai considera scump. Consider ca fierul de la Dennerle si Dupla este mult peste ceilalti producatori cu mentiunea ca Dupla este mult mai scump.
Da pot sa spun ca dai mai multi bani odata dar te scoti la bani in timp.
Asta e parerea mea dupa multe calcule pentru ca in perioada asta nici pe mine nu ma scot banii afara din casa .
Dau o data 300 lei si pe urma 3 ani uit ca mai trebuie sa cumpar fertilizant. Asta in cazul meu cu acvariu de 180 de litri . In cazul lui CIRO la un acvariu mai mic iti dai seama ca 4-5 ani scapa de griji.

Si inca ceva . Ciro daca ai posibilitatea sa iti iei acum un incalzitor de substrat ia ti acum la inceput . Mie imi pare rau ca am considerat asta un moft dar la viitorul setup nici nu ma gandesc sa incep fara unul .

This message was edited 1 time. Last update was at 05/09/2011 11:28:31


ACVARIUL MEU scape by @fanta
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

donpisote wrote:
Si inca ceva . Ciro daca ai posibilitatea sa iti iei acum un incalzitor de substrat ia ti acum la inceput . Mie imi pare rau ca am considerat asta un moft dar la viitorul setup nici nu ma gandesc sa incep fara unul .


Dupa investitia in CO2, investitia pentru incalzitor de substrat este cea mai buna pe care poti sa o faci. Si cred ca multa lume aici
pe forum poate sa confirme asta. Daca poti sa mai faci un mic sacrificiu sa iei si acest incalzitor vei avea parte de un startup cum
trebuie.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1090
Location: BUCURESTI, Stadion Giulesti (nu tin cu rapidul)
IP:
Offline

Deci, in spiritu-mi caracteristic, ca sa fiu pisalog in continuare pentru cine ma considera pisalog... Setupul initial cu Salata de Giulesti a fost de incepator, "carasina de Giulesti" a fost o proasta idee "de cotitura", acum al treilea vreau sa fie cat mai bun posibil, de aceea valul de intrebari pisalogistice.
Asa, deci "Constanta" zice ca Tropica e bun si ii cred, "Bucurestiul" zice ca Dennerle e si mai bun si ii cred. Ca studiu personal, daca iau Tropica ma duce substratul + plant nutrition lichid 250 ml (sa imi ajunga un an si ceva) undeva la 160 de ron, cu tot cu transport. Dennerle, nu neg ca este mai bun, ma duce substrat+FB1+ gama de fertilizare A1 (sau S7) + E15 + V30 undeva spre 5 milioane, plus incalzitor (optional) vreo 150 ron parca. Acum ce sa zic, nu ma vad vreun Aquascaper asa, de la al treilea setup (primul mai serios de altfel), deci nu cred ca voi opta pentru Dennerle, din simplu motiv de zgarcenie si nerabdare de a le lua asa, pe bucati, intr-o luna, doua, trei... Tropica imi pare mai accesibil, si cum zicea si Dom' Faraon, mai e si mana jupanului acvarist, plantele, norocul, rabdarea, nu numai producatorul. Ca sa inchei pisalogeala si reply-ul la acest topic care parca nu se mai termina , o sa spun multumiri pentru ajutor si sfaturi si pana maine cand dau comanda, raman pe Tropica. Dar sunt deschid la argumente/contra-argumente, alte preturi, alte idei pana maine.
P.S. Poate sunt enervant, poate nu, ca tot bat apa "in acvariu" atata, dar vreau sa fiu sigur ca re-incep bine.

L.E. Da, Dragos, stiu, multe sunt bune ca sa fie totul perfect, dar deja am bagat 500 de ron in sistemul Co2, mai bag in substrat si fertilizant, apoi plante... Daca l-as lua la mana a doua sau de undeva mai ieftin, poate m-as mai gandi.
L.E. Am gresit rau cu pretul incalzitorului de substrat, site-uri straine mi-l dau la minim 70 de lire sterline, cel mai mic ca putere. Cred ca nici la mana a doua nu l-as lua sub 250-300 de roni, deci cade investitia, oricat de necesara si de buna ar fi.

This message was edited 3 times. Last update was at 05/09/2011 13:20:32


Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Inteleg ca este o problema achizitia lui, dar in acelasi timp ar trebui tu sa intelegi ca indiferent de ce substrat fertil iti
vei cumpara, acesta nu va fi folosit la capacitatea lui fara incalzire in substrat. Cu alte cuvinte vei da banii degeaba
pe substrat daca nu il folosesti la capacitatea lui. Asta e parerea mea si ii rog pe cei cu mai multa experienta decat
mine sa ma contrazica daca nu am dreptate.

O zi buna,
Dragos

LE Dupla thermik set 120/20w este in jur de 250 Ron nou.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
bitanu
Senior member
[Avatar]

Joined: 01/09/2010 17:47:52
Messages: 629
Location: Navodari CT
IP:
Offline

Sunt de-acord, ca sa storci totul din substrat ar trebui montat un incalzitor de substrat. In rest substrat Tropica mi-am luat si eu (1punga de 5 l, doua de 2,5 l si fertilizantul lichid cu macro la 500 ml), cu mare chin deoarece importatorul pe Romanica nu mai are nimic pe stoc. Am dat ceva mai mult pe el deoarece l-am cumparat dintr-un magazin din CT, dar cred cu tarie ca va da rezultate mult mai bune si mai rapide decat JBL-ul. Alegerea iti apartine, amigo.

PS: Incalzitorul de substrat (ProTemp Basis 250 JBL) l-am castigat la un concurs de acvaristica, ca doar nu stau doar sa cetuiesc pe forumuri, nu?!

This message was edited 2 times. Last update was at 05/09/2011 14:40:42


,,Primavera,, / ,,Oland-Scape,, / ,,Intermedius,, / ,,ONE,, by Daniel Bitanu

Respect pentru acvaristii: Sebastian Costin, Ionut Godea si altii.
donpisote
Senior member
[Avatar]

Joined: 02/07/2010 21:51:25
Messages: 842
Location: BUCURESTI - BERCENI
IP:
Offline

Vezi tu Ciro eu judec prin prisma mea . Eu unul nu mai vad casa fara acvariu in ea indiferent cat de mare ar fi el ,asa ca pentru mine chiar daca am investit mai multi bani o data a meritat.
Eu inchei din punctul meu de vedere discutia despre fertilizanti.

@kirucd mai spune ca iti trebuie si controller . Astia sunt alti bani dar eu cred ca merita.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

donpisote wrote:
@kirucd mai spune ca iti trebuie si controller . Astia sunt alti bani dar eu cred ca merita.


Pot sa ii dau o intreaga lista cu ce ar mai trebui ... dar imi e frica sa nu dea pe spate
Pentru inceput poate folosi incalzitorul de substrat si fara controller, doar cu o priza programabila digitala.
Nu stiu daca merge si cu una mecanica, dar nu cred, pentru ca ar trebui sa pornesti si sa opresti incalzitorul
de mai multe ori pe zi. La mine functionarea incalzitorului este controlata de calculator, dar din ceea ce am vazut,
incalzitorul lucreaza cam 30-60 de minute ziua apoi face pauza cam la fel, iar noaptea merge aproape continuu, si asta
pentru o diferenta de 0,5 grade. Depinde si de temperatura ambientala, de marimea acvariului, cu cat acvariul este mai
mare cu atat inertia termica a apei dar si a substratului este mai mare. Un lucru este cert, la mine in acvariu, chiar
daca nu toate merg perfect, nu am vazut inca radacini ale plantelor putrezite.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Radacini putrezite la plante nu vedem nici in bazinele fara incalzitor de substrat. Nu este obligatoriu ca o planta "sa nu mearga" fara incalzitor.
In privinta folosirii acestuia fara controler, cred ca este o lupta cu morile de vant. Este foarte greu de folosit incalzirorul de substrat fara controler. Trebuiesc facute multe masuratori ale temperaturii apei si substratului pentru a putea stabili cand sa fie pornit incalzitorul si cand oprit. Sfatul meu ar fi urmatorul. Daca n-ai bani si de cabluri si de controler, mai bine fara. Se pot face setupuri sanatoase si fara incalzitor de substrat.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ai inteles gresit Alber ceea ce am spus eu. Eu am spus ca nu am radacini putrezite avand incalzire in substrat.
Asta nu inseamna ca daca nu ai incalzire in substrat vei avea obligatoriu radacini putrezite. Si nici nu am spus
ca este obligatoriu sa ai incalzire ca sa mearga o planta sau nu. In nici un caz nu am spus asta, te rog sa mai
citesti odata posturile mele.
Eu sustin doar ca incalzirea in substrat, preferabil avand controller, iti exploateaza substratul fertil la un nivel
maxim si iti mareste sansele de a avea un acvariu plantat cu plante exceptionale. Sigur ca nu este garantia
succesului, dar cu siguranta usureaza accesul catre succes.

In privinta a ceea ce spui despre folosirea incazitorului de substrat fara controller eu am o parere diferita.
Pentru ca in momentul in care folosesti controllerul nu folosesti o sonda pentru a citi temperatura substratului,
ar fi destul de complicat, ci folosesti o sonda pentru a citi temperatura apei. In cazul meu, calculatorul porneste
incalzitorul de apa atunci cand apa scade sub 27 de grade, si cand a ajuns la 27 de grade il opreste, iar incalzitorul
de substrat este pornit cand temperatura are 27 de grade sau mai putin si este oprit la 27,5 grade. In acest fel
incalzitorul de substrat functioneaza mai mult timp decat cel care incalzeste apa si in acest fel am asigurata
incalzirea substratului suplimentar. Asa incat cred ca se poate folosi si fara controller prin setarea cu o priza
programabila ca sa lucreze sa zicem 30-45 de minute pe ora si bineinteles presupune folosirea unui incalzitor pentru
apa cu termostat. Asta este doar opinia mea, nu am incercat sa vad daca functioneaza, dar dupa cum am vazut
ca functioneaza calculatorul cred ca ar trebui sa mearga. Oricum depinde mult si de temperatura ambientala si de
diferenta intre temperatura ambientala si cea pe care o dorim in acvariu. Cu putina rabdare cred ca se poate
face sa mearga.

Cu siguranta se pot face setupuri sanatoase fara nimic din cele de mai sus, numai ca iti trebuie multa experienta.
Si cum nu toti ne nastem invatati si cu experienta in acvarii... fiecare alege calea care i se pare mai usoara si
pe care si-o permite.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1090
Location: BUCURESTI, Stadion Giulesti (nu tin cu rapidul)
IP:
Offline

Vroiam sa te salut sub forma unui P.S., jupane alber, dar am sa incep prin a te saluta aici, ca de mult nu te-am citit. Tot respectul pentru "nenea alber" care mi-a fost unul dintre primii mentori in noile inceputuri in ale acvaristicii.
Ca sa incheiem discutia asta despre incalzitoare si controllere si alte gadget-uri pentru oameni foarte pasionati sau care detin fonduri nelimitate, am sa spun ca dupa 2 luni de apa goala, fara pesti si doar filtrul extern mergand, cand am scos pietrisul, am scos doua cryptocorine care aveau radacinile albe ca smantana, in acvariu fiind un simplu pietris banal de rau. Deci fiind un om absolut normal, cu fonduri care se duc catre n-spe alte domenii extra-acvaristice cum ar fi familie, prieteni, nevoi personale, excursii, concedii si alte placeri, NU voi da bani inutili pe gadget-uri de aquascaperi si concursuri si etc-uri... Discutia a pornit de la faptul ca am cerut informatii de la oameni avizati privind 2-3 tipuri de substrat, excluzand Aquabasisul care murdareste apa la orice mutare de planta. Deci ramane tropica, cu toata linia de fertilizanti a lor sau care voi putea sa mi-o permit, cand voi putea sa mi-o permit. Nu iau dennerle pentru simplul motiv ca nu am banii ca sa iau totul deoadata, iar pe bucati nu imi place, adica sunt zgarcit si nerabdator. Na, asa sunt pustanii astia trecuti de 30 de ani Multumesc frumos pentru sfaturi tuturor, va tin la curent in stilu-mi specific despre ce si cum si cand va fi ce va fi sa fie in acvariu.

P.S. Kirucd, no offence, dar esti cu 10 clase peste noi la hi-tech cel putin, nu putem sa bagam toti mii de euro in calculatoare, camere web si alte chestii. Crestem niste plante si niste pesti, pentru placere. Si punct. Sincer daca as avea niste mii de euro de cheltuit, cam spre ultimul loc ar fi upgradarea acvariului la nava spatiala. No offence, inca o data.

This message was edited 2 times. Last update was at 05/09/2011 21:04:24


Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

cirotariu wrote:
P.S. Kirucd, no offence, dar esti cu 10 clase peste noi la hi-tech cel putin, nu putem sa bagam toti mii de euro in calculatoare, camere web si alte chestii. Crestem niste plante si niste pesti, pentru placere. Si punct. Sincer daca as avea niste mii de euro de cheltuit, cam spre ultimul loc ar fi upgradarea acvariului la nava spatiala. No offence, inca o data.


Nu e nicio ofensa. Chiar daca am bagat niste bani in aproape jumatate de tona de apa pe care o am in mansarda, sa stii ca am
facut-o in primul rand din pasiune. Eu am intentionat sa iti spun si cate ceva din experienta mea, scurta este adevarat, de acvarist
hai sa zicem hi-tech cum zici tu . Iar banii pe care i-am bagat sa stii ca ii muncesc, nu ii fur. Tocmai de aia pun atata pasiune
si ma bucur de acvariu si de chestiile hi-tech ca un copil cand ii dai o jucarie.
Eu iti doresc succes si sper sa ne incanti pe viitor cu aceleasi posturi spumoase si cu imagini si mai frumoase ale noului setup.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Si inca ceva, cred ca sintem prea saraci pentru lucruri ieftine. Substratul pe care eu il folosesc este Ferti Soil
de la Aquatic Nature, a fost destul de scump, dar sper sa ma tina 2 ani. Prefer sa cheltuiesc mai multi bani
la inceput dar sa tina mai mult si sa am rezultate mai repede.

O noapte linistita,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

kirucd wrote:Si inca ceva, cred ca sintem prea saraci pentru lucruri ieftine. Substratul pe care eu il folosesc este Ferti Soil
de la Aquatic Nature, a fost destul de scump, dar sper sa ma tina 2 ani. Prefer sa cheltuiesc mai multi bani
la inceput dar sa tina mai mult si sa am rezultate mai repede.

Ohoooo, si cata dreptate ai. Este perfect adevarat ceea ce zici, este pacat sa facem lucruri de mantuiala din carpaceli si mai stie naiba ce alte improvizatii. Eu am fost intotdeauna pentru un banut dat in plus pentru a te asigura macar ca d.p.d.v. al tehnicii si substratului/fertilizarii s-a facut tot posibilul. Ca apoi depinde totul de maiestria si priceperea acvaristului, asta este alta discutie. D'aia am sustinut si sustin in continuare ca pregatirile pentru pornirea unui acvariu sau setup nou trebuiesc facute cu atentie. Si tot d'aia am spus ca nu merge (pot spune de fapt ca e pacat ) sa pui un cablu de substrat fara controler. Este ca si cum ai avea butelie de CO2, reductor si electrovalva, dar fara Ph controler. Nu spun ca n-am trecut prin asta, dar n-as mai face la fel.

Si Domnu cirotariu, mai lasati laudele si osanalele ca nu se prind de mine.
Mai bine te-ai grabi putin si ne-ai uimi cu noul setup.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1090
Location: BUCURESTI, Stadion Giulesti (nu tin cu rapidul)
IP:
Offline

Jupanu alber, nu erau osanale, te salutam cu mult respect, atat. Bagam, bagam si noul setup, stai sa vina toate "pesele" si sa le punem cap la cap si facem ce trebuie, si cu bani mai putin.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11108
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

kirucd wrote:cred ca se poate folosi si fara controller prin setarea cu o priza
programabila ca sa lucreze sa zicem 30-45 de minute pe ora si bineinteles presupune folosirea unui incalzitor pentru
apa cu termostat. Asta este doar opinia mea, nu am incercat sa vad daca functioneaza, dar dupa cum am vazut
ca functioneaza calculatorul cred ca ar trebui sa mearga. Oricum depinde mult si de temperatura ambientala si de
diferenta intre temperatura ambientala si cea pe care o dorim in acvariu. Cu putina rabdare cred ca se poate
face sa mearga.

Am incercat eu sa-l folosesc fara controller. Am folosit doua termometre, unu' in sol, altu' in apa, sa observ diferenta de temperatura. M-am chinuit citeva zile sa reglez priza programabila, intervalele erau diferite ziua fata de noaptea. Dupa ce-am reusit sa obtin o diferenta de temperatura cit de cit constanta s-a schimbat vremea, s-a racorit. A scazut temperatura in camera si totu' s-a dat peste cap. Ar fi trebuit alte citeva zile sa refac reglajele ....... apoi ar fi urmat alta schimbare in temperatura camerei si mi-ar fi stricat iar munca. Am ajuns la concluzia ca-s prea multi factori care influenteaza.

O solutie cit de cit mai ieftina ar putea fi folosirea unui incalzitor de substrat subdimensionat care sa functioneze non-stop. Diferenta de temperatura ar fi mai mica decit cea optima da' ar fi un pic mai bine decit fara. Iar folosirea unui non-stop a unui incalzitor de substrat poate provoca o incalzire prea mare a substratului, ceea ce duce la curenti de convectie prea mari => epuizarea substratului si foarte probabil eliberarea de nutrienti in apa, nutrienti in cantitati imprevizibile => consecinte nedorite.

Sfatu' meu sa sa-l folositi cu controller, e o scula complexa care am senzatia ca are niste algoritmi care poruncesc pornirea si oprirea (tinind cont si de informatiile furnizate de catre senzor).

Poze: smilie ... Poze cu plante
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1090
Location: BUCURESTI, Stadion Giulesti (nu tin cu rapidul)
IP:
Offline

Mda, geaba vrea omu' sa faca treaba cand stocul de Tropica de pe nevertebrate s-a terminat si pauza 2-3 saptamani Si pare ca sunt si singurii care aveau. Scoateti un biet pisalog din acel lucru maro si mirositor si spuneti-mi daca stiti un alt loc, in tara, oriunde, unde as putea sa gasesc.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11108
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Am uitat ceva .

cirotariu wrote:excluzand Aquabasisul care murdareste apa la orice mutare de planta. Deci ramane tropica

Sa stii ca Tropica (la fel si Florapolu') murdareste apa mai mult decit AquaBasisu'. Vestea buna e ca tulbureala trece .

Poze: smilie ... Poze cu plante
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com