IP:
reefer wrote:S-a retinut !
Intrebare : sa las rowaphos-ul in reactor si sa opresc pompa (fara sa scot reactorul din apa) ?
In ideea ca atunci cand PO4-ul sare, doar sa-l bag in priza ...
Afecteaza cumva faptul ca sta-n apa , fara sa fie circulat ?
Intrebarea 2 :
La valorile de mai jos , pentru crestere , unde sa le duc/tin ? Ce recomandari aveti ?
Ca : 410
Kh : 8
Mg : 1300
Multam
1. Eu zic sa-l scoti ca nici asa nu o sa mai ai nevoie.
2. La mine pana sa tin KH-ul peste 8 (acum il am in 8.4) nu am avut crestere (de exemplu: hyxtrix la KH sub 7 - crestere de 0.5cm in 6 luni, la Kh 8.4 - crestere de 1cm/luna = diferenta mare zic eu)
This message was edited 2 times. Last update was at 05/11/2013 16:12:29
Daca valoarea PO4 e mica scoate-l, nu are rost sa il tii in apa.
Eu as zice 420-430 Calciu, 1280-1300 Mg si un KH intre 8 si 8,5.
Atentie sa nu duci NO3 in 0, coralii au si ei nevoie de ceva nitrati, si chiar si un pic de fosfati.
Sigur la fosfati cat msi jos posibil iar nitratii undeva intre 1 si 3, poate o idee mai jos.
Ca si noutati - am scapat de hepatus si scopas , pesti deja de talie mare raportate la dimensiunile bazinului meu ....si in loc au venit :
1 x Purple Dottyback
1 x blenny bicolor
1 x Pink Spotted Watchman Goby
Vor mai urma :
1 x firefish
1 x neon blue goby
Tot ca noutati au aparut si o Millepora , o acropora echinata + 2 montipore ( un plate verde + o digitata peach ) . Revin cu poze cand am posibilitatea de a face unele ok ...
Nu stiu de ce , dar DSLR-ul meu (un vechi Nikon D3000)... si-a pierdut calitatile (raaauu de tot) ...dintr-o data , stie cineva care sa fie motivul ?? Nu a suferit socuri, etc etc...
In alta ordine de idei , pentru culori , ce aditii recomandati ? Am mers pana acum pe Red Sea color - ABCD , dar jur ...nicio "miscare"....
Crestere am la corali fara dar si poate , deja se vede pe varfuri consistent , cat si valori in scadere de Ca , carbonati , Mg , dar culori destul de slab ....
Mentionez ca dozez aproape de maxim - Red Sea Energy A + B . Am avut o digitata imensa pe care am fraguit-o . Avea un verde demential . Acum , toate fragurile sunt aproape maronii ...daaar vad ca la crestere e no.1 ...
Oare sa ma opresc cu Red Sea Energy ??
IP:
reefer wrote:
In alta ordine de idei , pentru culori , ce aditii recomandati ? Am mers pana acum pe Red Sea color - ABCD , dar jur ...nicio "miscare"....
Iti recomand sa incerci Fauna Marin Color Element (sunt 3: red, blue si green)
Past:
- 1 bucata - blenny bicolor / sarit / gasit uscat
- am inlaturat marea majoritate a LPS-ilor , inlocuit cu SPS
- ma confrunt cu PH relativ scazut - datorat CO2-ului din camera (noaptea coboara si la 7.7 - in anumite contexte)
Future:
- voi schimba sarea din Red Sea Coral Pro - in varianta standard
- voi schimba solutiile de culoare Red Sea cu cele de la Fauna Marin
- Voi bricola un CO2 scrubber - NEAPARAT !!
- Voi curata geamul din spate - voi mai achizitiona ceva pestiuci mici / si ceva corali duri - dupa care voi astepta vreo `nspe ani ...sa-mi sparga neoanele
Valori apa :
PH - 7.7 - 8.2 - problema !!
KH - 8.5
NO3 - 0.5
PO4 - ~ izbitor spre 0
Ca - 450
Mg - 1350
Teste - Salifert . Aditii Red-Sea cu pompele de dozare .
O poza-n fuga la 24w-actinic + 24w-20k :
This message was edited 2 times. Last update was at 26/12/2013 23:43:13
Valori apa :
PH - 7.8-8.1
KH - 7.0 NO3 - 0.1-0.2
PO4 - nedetectabil
Ca - 450
Mg - 1380
Salinitate : 1.025
Imi este foarte ciudat ce se intampla cu PH-ul meu , respectiv Kh - Problema ce inainte n-o aveam de a incepe sa dozez automat , cand prin schimburi de apa 20% saptamanal - tineam relativ KH si PH sus...
Dozez zilnic cu pompele :
-8 ml- Ca
-25 ml - Kh buffer
-2 ml - Mg
-4 ml - NOPOX
Ceva imi "scapa"...nu imi da seama ce se intampla ,cu toate ca bag 25ml/zi - Kh Buffer . La doza asta zilnica - trebuia sa se ridice mult mai mult de valoarea de 7 , undeva la 8.5 - din calculele mele .... Cu toate astea , precipita ceva , nu-mi dau seama , ca nu reusesc sa ridic deloc KH , de aici implicit si valori mici la PH . Ceva sfaturi in legatura cu asta ?
In alta ordine de idei, dat valorile extrem de mici NO3 si PO4 - am inceput sa bag la cota maxima recomandata - Reef Energy A&B .
La capitolul culoare , stagnez se pare , n-am reusit sa cumpar solutiile de la Fauna Marin . Ca mic exemplu - digitatele de pe partea stanga/fata ( a se vedea filmuletul de mai jos ) - cand le-am luat aveau un verde nebun , acum doar o mica tenta de verde, restul spre maron ... Oare sa fie lumina prea puternica ? Par super hidratate , cresc foarte bine ...dar mai putin culoare... La fel, sfaturi ceva ?
In rest ...un mic filmulet pe 01.01.2014
This message was edited 2 times. Last update was at 01/01/2014 18:18:37
@reefer,
- in primul rand trebuie sa fii sigur de valoarea calciului; dava ea este mai mare de 500 atunci nu vei putea ridica usor kh-ul deoarece precipita;
- in al doilea rand e posibil sa ai multa activitate bacteriana in bazin din cauza nutrientilor ridicati iar bacteriile consuma alcalinitatea in loc de carbon;
- in al treilea rand (dar si acesta foarte posibil) fie solutia de alcalinitate nu a fost facuta corect, fie ai masurat/calculat gresit volumul net al acvariului sau sunt probleme cu prafurile folosite pentru reconstituirea solutiei;
Eu as merge pe varianta a doua mai ales ca ai mentionat montipora maro (nu lua de bune rezultatele testelor). Lumina multa albeste coralii (bleaching) nu-i maroneste.
IP:
Cosmin, faci un test pentru mine?
As vrea sa pui acum o lingurita cu vârf de bicarbonat Dr. Otker la fiecare 15l de apa osmoza in vasul t?u de expansiune. Sa m?sori Kh înainte, su dup? 4zile.
Este cea mai buna metoda sa vezi daca solutia ta de Kh nu e ceea ce trebuie sa fie.
Ce sare folosesti acum? ...se stie ca Red Sea are kh mare
Gabriel :
_________
Testele sunt Salifert ,sunt reinnoite mai nou , toate au la activ max 10 teste/vechime vreo 3-4 luni . Ca info , testez si cu JBL - NO3&PO4 - si am valori tot spre 0 ...
Si pe mine ma duce gandul la activitate mare bacteriana ...inca mai ma incearca cate un relativ bloom bacterian, si ma gandesc ca de aici PH-ul mic . In acelasi timp nu dozez decat 4 ml NOPOX - diluat 1/2 cu apa RO . Nu stiam ca tot bacteriile consuma si carbonati incat sa afecteze KH-ul ..
Cat priveste solutia , a fost preparata 100% cnform specificatiilor celor de la Red Sea .
Vizavi de nutrienti multi in apa , ce banui tu ?
Sebi :
_________
O sa incerc testul, si o sa te anunt . Acum folosesc tot RedSea Pro , inca nu mi-a sosit varianta standard de la RedSea . Asta spuneam si eu ...inainte am tinut bazinul cu schimburi de 20% saptamanal , si nu aveam PH sub 8 , si KH ceva mai sus...
This message was edited 2 times. Last update was at 01/01/2014 22:29:31
Mai scade putin doza de No3Po4X la 2,5 ml max pe zi, nitratul la valoarea asta nu te ajuta. Measured Level (ppm) Daily Dosage ml / 100 l (25 gal) NO3 above 10 - 3ml NO3 above 2.5 but less than 10 - 2ml NO3 above 1 but less than 2.5 - 1ml
Eu dozez 4-5ml/zi la 600l si imi tine nitratul la 1 max.
This message was edited 3 times. Last update was at 01/01/2014 23:18:25
luc7777 wrote:Mai scade putin doza de No3Po4X la 2,5 ml max pe zi, nitratul la valoarea asta nu te ajuta.
Measured Level (ppm) Daily Dosage ml / 100 l (25 gal)
NO3 above 10 - 3ml
NO3 above 2.5 but less than 10 - 2ml
NO3 above 1 but less than 2.5 - 1ml
Eu dozez 4-5ml/zi la 600l si imi tine nitratul la 1 max.
NOPOX-ul il am diluat 1/2 cu apa RO . Am app 200L net , de aici mi-au rezultat cei 4 ml/zi . As lasa aditia de NOPOX asa , si as mari spre dozarea maxima recomandata de Reef Energy A si B .
O sa incerc sa vad ce se intampla ulterior cu NO3-ul, respectiv PO4 . Daca sta tot in 0 - o sa scad aditia NOPOX .
In procesul de nitrificare se consuma alcalinitate.
Daca spui ca testele folosite sunt noi si NO3 este zero sau foarte aproape atunci nu ar trebui sa ai probleme cu mentinerea kh-ului pentru ca in procesul de denitrificare
se produce/elibereaza alcalinitate.
Coralina este si ea o mare consumatoare de alcalinitate. Degradarea materiei organice consuma alcalinitate.
E posibil sa fie un cumul de factori.
Dar nu stiu de ce te ingrijorezi atat. Un kH de 7 este mai mult decat in regula.
In ceea ce priveste culoarea maro a montiporei neavand probleme cu nutrientii atunci ar fi doua posibile cauze 1. lumina [slaba/spectru inadecvat] si 2. micro nutrienti [lipsa].
Gabriel - problema la mine este PH-ul , care e prea jos , si nu reusesc sa-l ridic in nici un fel . Incerc sa ridic KH-ul, doar in ideea de a mai urca PH-ul .
Cat privesc montiporele - lumina este destul de puternica , mai mult ca sigur am carente la micro . Mi-e urat ca naiba de alte teste , d-abia le fac pe astea uzuale
Incearca sa faci si ceea ce ti-a sugerat Lucian - sa scazi doza de NOPOX.
Posibil ca si dozarea in exces de NOPOX sa duca la scaderea alcalinitatii.
Ar trebui sa iei una cate una prin eliminare ca sa poti descoperi ce iti scade alcalinitatea.
Nu luati in calcul doua variabile in toata dezbaterea voastra:
1. alcalinitatea este consumata si de corali prin crestere
2. la cat CO2 avem in casele noastre este normala o valoare a pH-ului intre 7,8 si 8,1
Nu mai incerca in van sa ridici pH prin aditie de alcalinitate, nu o sa functioneze. KH de 7 este ok.
Daca vrei sa ridici pH-ul foloseste scrubber de CO2. Sfatul meu: lasa totul asa cum este acum si
baga un scubber de CO2 la admisia de aer a skimmerului. Sa imi spui dupa 3 zile dupa ce ai
facut manevra asta ce valoare are pH-ul.
Iar daca nu vrei sa folosesti scrubber de CO2, un pH intre 7,8 si 8,1 este ok si nu ai nicio problema,
nu mai incerca sa corectezi pH-ul din alcalinitate ca nu vei reusi.
O seara placuta,
Dragos
LE in perioada de crestere masiva a coralilor in bazinul meu, la 600 de litri de apa aditionam
240 de ml de buffer de alcalinitate de la Red Sea zilnic. Asta ca sa iti dai seama ce consum
aveam. Fara sa am niciun fel de precipitare a calciului.
This message was edited 2 times. Last update was at 02/01/2014 00:35:08