[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Malawi intr-un Juwel Rio 300  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

Salut,

Imi pare rau pentru lungimea postului (din cauza entuziasmului) dar sper sa aveti rabdarea de a citi si de a ma ajuta cu nelamuririle mele... Multumesc anticipat.

Urmeaza sa dau drumul la un acvariu Juwel 300 in care vreau sa introduc puiet de Malawi (primul acvariu de ciclide).
Acvariul este amplasat in peretele despatitor dintre living si bucatarie si o sa am vizibilitate pe ambele laturi mari ale lui...


Si acum urmeaza intrebarile si nelamuririle:

1. Fauna:
10 buc Labidochromis Caeruleus
10 buc Labidochromis Mbamba Bay
10 Pseudotropheus Acei Msuli
6 Cyrtocara Moori
6 Aulonocara Fire fish
Stiu ca sunt multi pesti insa urmeaza sa mai triez dintre ei in timp...

Deasemenea stiu ca este greu sa gasesti un echilibru in acvariu la ciclide, mai ales la acvariile mai micute, dar voiam sa intreb daca considerati ca speciile sunt cat de cat compatibile. Mie putin frica de Mbamba Bay, caci am citit ca sunt mai putin docili


2. Filtrarea:
Vor fi 2 filtre
- cel intern default al acvariului in care vreau sa las doar filtrarea mecanica. In sensul curgerii apei, filtrul a venit cu 1 rand vata perlon. 1 burete de carbon, 1 loc gol unde ar trebui sa pun o tavita cu carbon activ, 1 burete Nitrax pentru reducerea nitratilor, 1 burete grosier, 1 loc gol unde ar trebui sa pun o tavita cu unul dintre mai multe medii de filtrare chimice, 2 bureti mai fini.
Sa las asa configuratia lui cu spatiile goale? Sa schimb ceva din configuratia existenta? Sa pun in locurile goale 1 burete grosier si unul mai fin? Mi-e teama ca asa s-ar putea sa circule mai greu apa si sa se colmateze mai repede.

- o caniestra Eheim Professional 4+ 600 - 2275
Pe asta as lasa-o doar pentru filtrare chimica. Filtrul a venit cu 1 burete grosier, 1 vata perlon, 1 tavita cu Eheim Bio Mech, 1 tavita cu Eheim Substrat Pro, 2 tavite cu Mech Pro (bile din plastic spiralate).
Sa scot buretii de tot? Sa schimb mediile? Sa scot 1 tavita de bile si sa o inlocuiesc cu Substrat Pro?

3. Filtrul intern ocupa jumatate de latura mica a acvariului.
In-ul si evacuarea filtrului extern sa le pun in partea opusa? sau in jumatatea de latura lasata libera langa filtrul intern?
Nu stiu cum o fi mai bine dpdv al curentilor si a circulatiei apei in acvariu... Sa nu fie prea puternic curentul daca las totul pe o latura, sau sa nu se creeze curenti turbionari care sa debusoleze pestii daca pun pe laturi diferite.


4. In specificatiile canistrei se spune ca distanta dintre partea inferioara a canistrei si nivelul apei sa nu depaseasca o inaltime de 180 cm. In cutie a venit un furtun de 3 m, care ar trebui impartit in 2 bucati de 1,5m pt in si out. Eu respect diferenta de inaltime insa filtrul il am putin in lateral si furtunele de in si out au fiecare cate 2,4m (a trebuit s amai cumpar un furtun), Oare e ok ca furtunul are o lungime mai mare? sau sa incerc sa modific astfel incat sa respect lungimea de 1,5m asa cum a venit furtunul in cutie?

5. Decorul o sa fie sper ceva asemanator cu al lui Arhitectul, cu pietrele acelea wooden colums, care sunt destul de grele si masive. Sa pun polisterin extrudat sub pietre sau sa las sticla goala? Nu stiu cum se comporta polistirenul dupa mult timp sub apa... schimba in timp calitatea apei, se degradeaza?

6. Acvariul are din fabrica un cadru si este specificat clar in manualul de instructiuni sa nu pun covor de cauciuc sub el, asa cum am vazut ca se mai practica in general.

7. As vrea sa pun substrat nisip alb. Imi puteti da un sfat unde as putea sa gasesc un nisip mai ieftin? Si ce cantitate voi avea nevoie la dimensiunea bazei de 120 X 55 cm.

8. Lumina:
Acvariul a venit cu 4 neoane High-Lite albe (light Day cred) de 54W, 3200 Lumeni fiecare. In total 200W si 12.000 lumeni de lumina!!! Nu este cam mult pentru ciclide? Sa las doar 2 aprinse?

Multumesc mult pentru rabdare!

Catalin
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Scurt, ca tre' sa plec la un spritz...

- multi pesti, prea multi... asa, empiric, africanii se "calculeaza" cam 1 peste / 10 litri apa.
- renunta la filtrul intern... citeste aici, ca e o poveste similara: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/39181.page
- filtrul extern doar cu materiale de filtrare biologica + un prefiltru... nu e bai cu furtunele alea, stai linistit.
- nisip alb d-ala "de piscina"... ai nevoie de 20-25 kg (un sac).
- pune polistiren sub bolovanii grei... aranjezi pietrele sa fie "stabile", dupa aia pui nisipul!
- cu neoanele nu conteaza, lasa-le cum iti place tie... pune si niste plante plutitoare, ca "halesc" nitratii si fac si niste umbre placute.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

Salut si merci pentru raspuns.

Referitor la numarul pestilor, voi vrea in final sa ajung la:
- 1 familie Labidochromis Caeruleus (1M + 4F)
- 1 familie Labidochromis Mbamba Bay (1M + 4F)
- 2 familii Acei Msuli (1M + 3F)
- 1 familie Cyrtocara Moori (1M + 3F)
- 2 familii Aulonocara Fire fish (2 x 1M + 1 sau 2F).
Deci in final vor fi maxim 28 de pe?ti.

O sa iau mai multi pentru a-i putea tria în functie de sex ?i agresivitate...

Sper ca sunt sunt ok rapoartele de M/F.

Deasemenea nu stiu daca este ok numarul de familii. Daca ar fi mai bine cate 2 familii din labidochromis caeruleus si Mbamba Bay, poate renunt la una dintre ele...

This message was edited 1 time. Last update was at 23/04/2017 01:55:04

Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Salut !

Am intrat si eu sa mai citesc ce se intampla pe aici ... Si vad un nou bazin de Malawi. Ce pot sa-ti spun este faptul ca pentru aranjamentul bolovanilor nu am folosit niciodata polistiren sub ei pentru ca mai devreme sau mai tarziu devine vizibil ... pestii sapa la baza pietrei si vor da de polistiren. Am primit un sfat bun cu mult timp in urma - aranjeaza pietrele pe o masa sau pe jos si in functie de aranjament pe baza pietrelor de jos poti sa pui cu silicon acvaristic niste placinte de silicon. Ca si cum ai face niste picioruse de silicon cat niste nasturi pe bolovanii grei. Asta e tot. Te ajuta mult dupa ce se usuca siliconul sa nu-ti alunece bolovanii prin bazin. (Atentie nu lipesti bolovanii de acvariu !!! Doar pui silicon si-l lasi sa se usuce in aer)

Cu pestii nu prea stiu ce sfaturi sa-ti dau. In primul an totul e bine si frumos ... Dupa aia trebuie sa mai umbli la populatie.

Numai bine !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

No, sa zic si eu asa, punctual cate ceva.
1. Prea multi pesti. Cyrtocara si aulonocara sunt din alt film. Nu are rost sa insisti cu ei.
2. Filtrarea. Filtrarea externa e insuficienta, mai ales ca 2075 e o varianta mai putin reusita a Eheimului...plastic de proasta calitate, se rupe ba o clema, ba alta. Oricum, lasa structura mediilor asa cum e; cei de la Eheim stiu ei ce au gandit cand au facut-o asa cum e. Dar musai mai adauga un extern. La africani e o regula....niciodata nu e prea multa filtrare. Si daca costurile urca mult, poti apela chiar la o chinezarie de capacitate mare.
3. Acel filtru intern este o vesnica dilema. E bun ca structura a mediilor filtrante, dar ocupa mult spatiu si nu-ti asigura curent de apa corespunzator. Si eu zic un out cu el. Mai bine-l inlocuiesti c-o pompa de valuri de cel putin 5000 l. Africanilor le place sa inoate in curent de apa mai accentuat decat la restul speciilor de pesti exceptand marinii.
4. Il poti pune cum iti vine ca functioneaza.
5. Am polistiren in apa de 7-9 ani. E neschimbat. Poti folosi daca vrei dar si varianta cu "picioruse" de silicon pe pietre e foarte buna. Cu conditia sa folosesti silicon pentru acvarii, nu din acela sanitar sau ptr constructii.
6. Corect, il lasi pe cadru lui. Daca te sperie greutatea pietrelor, sub fund, intre rame, poti pune o bucata de polistiren extrudat gros de 5 mm astfel incat sa se incadreze intre rame si sa nu fie mai gros decat marginea ramei.
7. Nisip de plaja, cel mai bun. Iti aduci la vara. Pana atunci, in Bv ai la Hornbach un nisip alb, fin, foarte frumos si ieftin zic eu.
8. Nu conteaza, faci cum place ochiului tau.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Hai ca ma bag si eu

1. Parerea mea e ca nu exista specii compatibile sau incompatibile cand vorbim de africani. Am avut specii teoretic linistite care se comportau ca niste dementi si specii agresive care isi vedeau de treaba lor.
Singurul secret aici e sa fi dispus sa renunti la cei care fac probleme.
2. Si eu zic sa plusezi la filtrarea biologica.
5. La mine bolovanii sunt direct pe sticla, i-am pus inaintea nisipului si i-am sprijinit bine, sunt foarte stabili.
7. Am nisip de Hornbach, ti-l recomand si eu.
8. 200w e prea mult, poti incerca cu 1-2 neoane. E de preferat o lumina rece 8-10.000K. JBL Marin Day sunt niste neoane faine care stimuleaza algele verzi.
bluemonk
Member

Joined: 11/01/2010 11:17:46
Messages: 272
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bioflow-ul L e foarte bun pentru filtrarea biologica, avand flow scazut pentru volumul sau si debit diferit prin medii. Mai mult decat volumul ocupat in acvariu (14l la 350l) cred ca deranjeaza asezarea in partea dreapta ; mai potrivit mi se pare daca ar fi pus in stanga si (obligatoriu) asezat pe lungime, de asemenea pe un fundal negru s-ar integra mult mai bine. Juwel are si solutii pentru mascarea lui.
Daca bugetul nu mi-ar permite inca un filtru extern eu l-as tine si l-as umple cu Matrix si Denitrate, spre deosebire de un filtru extern cu debit mare in Bioflow pot exista si zone anaerobe.
Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

Tinand cont ca acvariul o sa aibe vizibilitate din ambele laturi mari, fiind instalat in perete, ma deranjeaza chiar daca e pe stanga sau pe dreapta, insa, ma deranjeaza mai putin partea vizuala.
Am tot citit diferite opinii in mai multe locuri si se pare ca filtrul intern isi are rolul lui foarte bun in setarea acvariului. In cazul unei pene de curent, mai ales daca nu prea esti pe acasa, s-ar putea ca bacteriile din filtrul extern sa moara, pe cand in filtrul intern sunt ok caci este in masa apei...

In ceea ce priveste numarul pestilor, de aceea as vrea cand sunt pui sa am mai multi ca pe masura ce cresc sa pot sa renunt la cei care deranjeaza.

calin_gherman wrote: Filtrarea externa e insuficienta, mai ales ca 2075 e o varianta mai putin reusita a Eheimului...plastic de proasta calitate, se rupe ba o clema, ba alta.


Calin, eu am 2275. Tu te referi la 2075 ca e prost sau 2275? Oricum nu prea mai am ce sa fac caci deja l-am achizitionat.

@Arhitectul - foarte buna ideea cu silicon pe pietre. Eu ma gandisem ca s-ar putea pune direct pe sticla acvariului insa pe pietre e desteapta tare ideea!!!

calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Da, din graba am vazut 2075. Eu la acesta ma refer ca am avut experiente neplacute cu mai multe bucati.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
lukitza
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1591
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Barbucatalin wrote:In cazul unei pene de curent, mai ales daca nu prea esti pe acasa, s-ar putea ca bacteriile din filtrul extern sa moara, pe cand in filtrul intern sunt ok caci este in masa apei...


Nu prea inteleg logica la afirmatia asta, si in filtrul extern e aceeasi apa ca si in bazin.
Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

Asa este. Însa în filtrul intern se poate introduce un furtun de la o pompa de aer pe baterii cu automatizare sa între în functiune când e pana de curent si e agitatie în filtru astfel încât sa nu moara bacteriile...

This message was edited 1 time. Last update was at 26/04/2017 15:24:36

Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

La filtrul extern e putin mai dificil. Chiar daca esti acasa, trebuie sa scoti materialul filtrant, sa il pui in bazin, si sa faci aceeasi operatiune cu o pompa de aer pe baterii...
calin_gherman
Ultra High Member
[Avatar]

Joined: 01/10/2007 21:59:26
Messages: 1802
Location: Cluj Napoca
IP:
Offline

Nu cred ca e cazul sa-ti faci probleme despre penele de curent. Filtrul nu-si va pierde capacitatea filtranta (adica bacteriile vor rezista) chiar la o pana extinsa pe 2-3 ore, ceea ce cred ca se intampla foarte rar in sec. 21. Eu mi-am facut probleme in cazul unei opriri anuntate a curentului ptr o perioada de 8 ore, situatie in care am facut rost de un generator electric pe benzina pe care l-am instalat afara si am tras un prelungitor pana inauntru si-am bransat la el tot ce se numea filtrare sau pompa de valuri din bazin.
Azi noapte am avut, de ex, o pana de 2 ore...nu s-a intamplat absolut nimic.

http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=12817
[Email]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Asa cum spune si Calin, o pana de curent "normala" (cateva ore) nu "decicleaza" canistrele.

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

Salut!

Am reusit intr-un final sa pun la punct ultimul detaliu privind piesele de mobilier care sustin acvariul astfel incat sa poata (sper eu) sa sustina cu succes tot angrenajul.

Deoarece pietrele pe care le aveam erau cam masive a trebuit sa le mai iau putin din varfuri si sa le dau o forma mai realistica.
Vineri:
image
image

Sambata a început operatiunea de introducere cu emotii in acvariu a decorului. Am facut cum ai spus tu Arhitectul si am pus silicon sub pietre însa trebuie sa recunosc ca faptul asta a cam destabilizat pietrele. A trebuit sa pun niste niste pene formate din pietre mai mici sub pietrele mari pentru a le stabiliza cum trebuie.
image
image

Apoi am introdus nisipul alb cumparat direct de la producator cu un pret zic eu foarte bun în comparatie cu ce se gaseste in comert. 25l sau 37kg cu 82 RON.

Dupa ce am pus apa, acvariul arata cam asa:
image
image

Si asa arata apa duminica, dupa 24h:

Fara lumina:
image

Cu lumina :
image

Astazi am încercat sa ar putin nisipul sa scot aerul din el si am mai curatat sticla de bule.
Am mai adaugat niste pietre mici care sa faca legatura între bolovanii mari si nisip...

Si asta este rezultatul final:
Dinspre Living:
image

Dinspre bucatarie:
image

image

image

Si acum începe nebunia ciclarii...



This message was edited 3 times. Last update was at 08/05/2017 16:51:19

Arhitectul
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 29/12/2012 23:44:47
Messages: 326
Location: Otopeni
IP:
Offline

Mai pune pietre

A iesit frumos !

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40629.page
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 23583
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Frumosi bolovanii, ce sa zic!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Foarte frumos. Are, parca, o tenta baroca.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Barbucatalin
Junior member

Joined: 04/08/2016 20:42:07
Messages: 48
Location: Brasov
IP:
Offline

Arhitectule, cred ca tu aveai un volum mai mare de pietre. Da chiar cam câte kg ai bagat?
Cred ca am pe undeva pe la 50-60kg.

Eu avand vedere pe ambele parti a trebui sa la plaja si în fata si în spate, astfel incat mi-au trebuit pietre inguste, dar cu cat sunt mai inguste cu atat sunt mai instabile. Am avut si inca am niste emo?ii... Asa ca am încercat sa las nisipul cat mai liber si de aceea nu am incarcat cu mai multe pietre pe jos. E trecere brusca de la Campie la munte, fara dealuri multe...

kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Foarte faine pietrele, si eu cred ca ai mai putea adauga pietre mici. Oricum de senzatie, mai ales ca se vede din doua parti

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
 
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com