Salut, de vreo 3 zile am cumparat si setat acvariul mentionat mai sus + 8 oscari si inca catziva pesti la care nu le stiu numele acum(cel putin nu in romana).Ciclarea am facut-o cumva fortat, folosind vreo 50l de apa de la acvariul pe care il aveam deja(Lido 120), filtrul stors cumva in interiorul filtrului nou plus niste nitrivec.In prima dimineata mi-a fost si frica sa ma uit la acvariu , in fine acum par ca sunt in largul lor.
Din acvariul vechi am preluat 2 scalari , doi somni si inca vreo 5 pesti mici care in prima dimineatza disparusera deja(le-am vazut scheletul in escrementele oscarilor).
Datorita entuziasmului , m-am ales acum cu prea multi pesti.
Nelamuririle mele ar fi:
-Cam de ce pesti ar trebui sa scap pt a fi cat de cat echilibrat acvariul?
- pt. plantele alea, tinand cont de fauna, ar merita sa mai pun in functiune instalatia de CO2 ?
-am facut pana acum schimb de apa de vreo 30% zilnic, pestii astia fac foooaarte multa mizerie, cam care ar fi perioada si cantitatea ideala?
-am observat ca oscarii se lovesc, zgarie usor, de radacini cred, trebuie sa ma gandesc deja la ceva medicatie?
-apa a devenit clara dar as dori ceva gen chrystal clear, ar fi posibil cu filtrarea standard de 1500l/h sau trebuie ceva special adaugat in filtru ?
- temperatura acum e de 26 grade C, trebuie mai ridicata?
pt. a materializa descrierea mea, postez o poza si un link youtube ,merci anticipat pt. orice sugestie, critica etc.
Acvariul arata bine.
Despre cati pesti ar trebui sa ai intr-un acvariu poti consulta acest topic (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/220.page) si sa faci cateva calcule depinzand de dimensiunea la care ajung pestii.
Despre aditia de CO2, depinde daca doar cu atatea plante vrei sa ramai. Daca da, atunci eu nu vad neaparata nevoie de CO2.
Si cu temperatura poti face in felul urmator: caut pestii din acvariu pe net si vezi conditiile optime in care traiesc si gasesti numitorul comun d.p.d.v temperatura si menti acea temperatura.
Eu cam atat am de zis, insa pot colegii mai experimentati sa completeze
Din ce zici, acvariul tau nu pare sa fie ciclat. sunt sigur ca va interveni altcineva mai in detaliu aici.
Acvariul tau e bun pentru ciclidele americane mari, dar ai prea multe exemplare. In primul rand as scoate:
- acel Rainbowfish (din film asta inteleg ca e) - nu prea are ce cauta pe acolo;
- Redtail Shark;
- cei doi SAE (Siamese Algae Eater);
- Plecostomusul (sanitarul mare) - el e cel care iti lasa cea mai mare mizerie pe jos. Mananca foarte bine algele, dar iti lasa in schimb multa "materie vizibila" pe nisip (ceea ce da si mai urat avand in vedere ca ai nisip alb).
- Astronotusii (oscar) - 8 e prea mult avand in vedere ca o sa creasca. As scoate pana as avea 1 (daca vrei un mix de ciclide) sau 2 (daca vrei pereche de Astronotusi).
- Cele doua ciclide portocalii sunt Amphilophus citrinellus. As scoate 1.
Celelalt sanitar e hoplosternum thoracatum. Nu cred foarte mare si e destul de solid. Il poti pastra (iar, o alegere personala).
As scoate pietrele alea mici din acvariu si as lasa doar lemnele.
La ce plante ai, nu e nevoie de aditie de CO2, mai ales ca nu stii cum se vor comporta pestii cu ele.
Schimbul de apa e metoda prin care poti tine apa curata (cristal, cum spui )
Temperatura de 26C e buna, nu trebuie ridicata.
E posibil ca astronotusii sa aiba semne de lupta - poate nu e de la lemne.
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3453
Location: Prin tara
IP:
Offline
Din toti oscarii,mai pastreaza 4,pe masura ce vor creste,practic iti vor spune ei cat tre sa mai ramana :p periculos cum ai facut ciclarea,si nu stiu despre filtrare.daca ai unul extern,iti trebuie si unul interrn pt filtrarea mecanica,pt a nu ti se colmata prea repede materialele filtrante din extern,si ce filtru poate fi mai potrivit pt volumul acvariului tau decat legendarul resun 2500 ))? iar daca ai unul intern,iti trebuie unul extern cu capacitate cat mai mare de depozitare.de restul pestilor nu stiu ce sa zic,vei vedea pe viitor cum se inteleg intre ei si vei sti care cum trebuie sa ramana.eu as pastra acel plecostomus pt ca e o rasa frumoasa,creste frumos si este si benefic unui acvariu,iar acei cacatei afecteaza decat estetic pt o ora-2,caci se dezintegreaza repede si plus ca daca e ceva ii poti lua cu paleta.acvariu frumos,incearca totusi sa le faci mai mult loc,sunt cam multi si sa nu se raneasca
This message was edited 1 time. Last update was at 16/05/2015 14:02:42
paradoxx wrote:si ce filtru poate fi mai potrivit pt volumul acvariului tau decat legendarul resun 2500 ))?
asteptai reactia mea? e un filtru bun, strange tot ce e mai frumos in acvariu.
Legat de pleco, e foarte eficient legat de alge, dar de cat mananca atat lasa in urma lui. Pentru mine a fost o belea oricat de multumit eram de disparitia algelor. Nu dau algele pe
This message was edited 1 time. Last update was at 16/05/2015 17:49:49
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3453
Location: Prin tara
IP:
Offline
normal ca o asteptam....ma bucur enorm cand vad ca recomandarile mele low "" buget" sunt de pret.eheim recomanda oricine,dar sa recomanzi un resun si sa strigi tare si mare"e cel mai bun!!! si sa ai dreptate iti trebuie tupeu.eu tot optez pt pleco,nu am avut niciodata alge,decat dupa ciclare,asa ca cacateii sunt singura chestie,dar care dispare si...e bun la schimburile masive de apa,imi place sa cred ca impiedica deciclarea totala,accelerand ciclarea ))) mie imi plac pleco si ancistrusii pt cum sunt,stilul,caracterul si linistea lor,nu pt alge.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/05/2015 18:10:34
Bazinul e mic, pentru speciile de-acolo... ce-as recomanda eu:
- pastrezi 3-4 oscari si astepti sa se-aleaga o pereche... apoi, ii dai pe ceilalti,
- renunti la restul de pesti... oricum, combinatia e nefericita (pe termen lung),
- plantele nu vor rezista, asa ca gandeste decorul fara ele... pune plante de suprafata.
Salut baieti, meci mult pt. raspunsurile prompte si imi cer scuze ca revin dupa o perioada asa lunga de timp.
De curand, (vreo 3 zile) am reusit sa scap de 4 dintre oscari,dupa o saptamana si ceva de la postarea anuntului de adoptie pe un site de specialitate,pestii astia chiar nu sunt prea apreciati,saracii , desi unul la marimea lor costa 20€ in petshop-uri,sper sa scap in curand si de scalar,curcubeu,sae si red tail shark.
Apa arata foarte bine,desi pestii mesteca hrana, nu o inghit pur si simplu si fac ceva mizerie,sper sa nu fie nevoie de un filtru extern,cum a sugerat paradoxx, altfel nu voi putea dormi bine in concedii Bazinul l-am redecorat putin in ideea de a le oferii mai mult spatiu de innot iar folia neagra de pe fundal am inlocuit-o deoarece s-au format pe interior bule de aer din senin si arata cam nasol(era tip autocolant si greu de intins perfect), cum nu am gasit folie neagra neadeziva in marimea bazinului am pus ce am gasit mai putin kitch-os , un peisaj stancos de la juwel si l-am lipit cu fixol de la jbl.
citrinellus au depus de 2 zile, au un comportament foarte interesant, apa, cara pietre mici in gura de colo colo,danseaza intre ei iar daca bagi mana in acvariu pentru a redecora sau sterge geamul, masculul ataca violent , ciupiturile lui dor ingrozitor, cred ca au un soi de dinti, ceva caci oscarii ii hranesc din mana iar ciupiturile lor sunt inofensive.
plantele nu au rezistat, dupa cum koala a prezis, echinodorusii ,destul de robusti ii carau in gura prin acvariu dupa ce ii dezradacinau(tot citrinellus), insa anubias si javafarn au ramas intacte.
criscris wrote:...sper sa nu fie nevoie de un filtru extern...
La monstrul ala de acvariu si pestii pe care ii ai, e musai nevoie de un extern MARE! Dotarea standard, daca nu ma insel este un intern Bioflow 8.0. Practic o cutie plina cu bureti si o pompa care plimba apa. Filtrarea respectiva nu va face fata. Cumpara niste teste si vezi cum stai cu amoniacul si nitritii. As baga mana in foc ca nu bine.
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3453
Location: Prin tara
IP:
Offline
daca nu te ajuta bugetu,poti opta pentru ceva low budget, cel putin un aqua pro 1200 eu am luat de pe nevertebrate,insa nu l.am pus inca in functiune,sau sun sun de pe diferite situri,atentie,tu ai nevoie de cat mai mult spatiu de depozitare a materialelor filtrante,cuva trebuie sa fie cat mai incapatoare.sau jbl/eheim second hand.eu inca astept sa gasesc o galeata pt eheimu meu crapat.
Ai o superbitate de acvariu,as vrea din tot sufletul sa poti pastra red tailul dar....oscarii sunt lenti,iar el e un peste zvelt,ca comportament nu mai zic...total diferiti.
P.S.:nu uita de filtrarea mecanica,mai ales ca te temi pt ramasitele mestecate/neinghitite
This message was edited 2 times. Last update was at 31/05/2015 15:20:05
Faye, este chiar bioflow 8.0, iar in interior sunt 2 cutii de cirax(un fel de pietris),bureti diferiti si flies deasupra, sunt 2 seturi de medii filtrante, (ajung pt 2 filtre standard dotate) in interior iar pompa este cea mai puternica de la ei de 1500l/h
teste am,de la tetra, au iesit la minim.daca nu functioneaza cu intern, va trebui sa schimb fauna pt ca imi este prea riscant unul extern , indiferent de firma, e o chestie de principiu, cumva pana acum , inafara de cacateii de pe pietris,apa este foarte curata.daca ajuta putin, voi adauga o pompa de valuri si mai multe plante de suprafata.
ma gandeam ca o pompa gen tunze, va matura cacatzeii de pe pietris, spre filtru(oare?)
paradoxx,eheimul este crapat la propriu sau doar defect? exact de asa ceva ma tem eu scurgeri, inundatii,vecini etc .
redtail am vazut ca nu are nicio treaba cu cei mari, el ii mai alearga pe mancatorii de alge din cand in cand, dar ma gandeam ca nu dau bine estetic , el cel putin fiind asiatic, din ce m-am documentat eu, dar si mie imi place ,e o specie foarte atragatoare.
cirax-ul acela de la juwel, fiind ceva tip pietris poros, nu are rol de filtratie mecanica?am pus doua compartimente la sugestia vanzatorului, la cumparare.
@Faye,melodia de pe fundalul filmului postat de tine ,foarte tare.se potriveste perfect cu filmarea in sine.cine o canta sau cum se numeste?
This message was edited 3 times. Last update was at 31/05/2015 19:34:03
Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3453
Location: Prin tara
IP:
Offline
eheimul meu e crapat de la sistemul de inchidere,prin ermetizarea capacului in cuva,a crapat galeata/cuva,ea fiind din plastic,si nu isi mai face compresie pt a trage/impinge apa din/in acvariu.de inundatie nu se pune problema,decat daca crapa cand il inchizi,si pleci,dar nici asa nu prea are cum,pt ca rotorul ramanand fara apa,turuie,face urat si il auzi.scurgeri au loc de obicei la intreruperea curentului,sau scoaterea din priza,cand compresia ramane in interior,si se scurge pe la garnitura,dar asta se intampla deseori la filtre externe ieftine.
indiferent ca schimbi sau nu fauna,in acel acvariu va trebui sa existe filtru extern,pt ca tare ma indoiesc ca vei avea doar rasbora galaxy in acvariuastfel incat concentratia chimica sa nu fie mare.decat o pompa de valuri,repet,mai bine un extern mediu si un intern cu flow mare.am innebunit forumul,dar trebuie sa o spun: Resun 2500 )).cine a incercat,stie ce debit puternic are,incat chiar si in cel 120 l al meu,desi e plin de ceramica in ambele rezerve,daca ii dau drumu la robinet la maxim,il face masina de spalat.
Melodia: El Condor Pasa - Atardecer
In ceea ce priveste filtrarea, se recomanda ca volumul materialului filtrant sa fie cel putin 5% din volumul bazinului. Fa si tu un calcul. Daca ti-e frica de filtrele externe, desi riscul de inundatie e mic, te-ai putea gandi la un sump si nu te mai doare capul.
Faye wrote:Melodia: El Condor Pasa - Atardecer
In ceea ce priveste filtrarea, se recomanda ca volumul materialului filtrant sa fie cel putin 5% din volumul bazinului. Fa si tu un calcul. Daca ti-e frica de filtrele externe, desi riscul de inundatie e mic, te-ai putea gandi la un sump si nu te mai doare capul.
O aproximare relativa pentru materialul filtrant biologic este in jur de 10%, nu 5%.
Dar se poate calcula necesarul de material filtrant tinand cont de incarcarea biologica,
volumul total de apa, volumul de apa recirculat prin filtru si timpul de retentie hidraulica.
Sper ca nu vorbesc limbi straine Traducerea o gasiti in articolul despre filtre biologice.
Apropos Faye, faina melodia, o vechitura de aur Melodia originala este din 1970 a lui Simon&Garfunkel:
This message was edited 4 times. Last update was at 31/05/2015 23:15:25
Stiam de 10%, dar niciun filtru extern nu-ti ofera capacitatea respectiva, mai ales cand acvariul e mare spre imens, sumpul fiind unica solutie. Deci un 5% era rezonabil. Melodia de care intreba Cris nu este clasica "El Condor Pasa", care este superba. Este "El Condor Pasa Atardecer". Ma gadila pe mine muzica etnica sudamericana.
Am lipit-o la un clip cu pestii: https://www.youtube.com/watch?v=j4VPhOimyWU
Edit: Cam vorbesti limbi straine!!
This message was edited 1 time. Last update was at 01/06/2015 00:15:10
Deh, varsta, ce sa-i faci Am crescut cu muzica anilor '70 ca atunci m-am nascut Am ascultat melodia folosita de tine si este o prelucrare cu influente sudamericane intr-adevar.,
dar prefer originalul
LE scuze de offtopic Cris
@Faye si daca tot am devenit melancolic iti recomand un alt mare hit al lor, poate cel mai mare
al lui Simon@Garfunkel:
This message was edited 2 times. Last update was at 01/06/2015 00:46:31
melancolii dupa miezul noptii nice.el condor pasa parca era traditional incasa , simon and garfunkel o aveau ca si cover(parca).
am gasit o melodie care se potriveste manusa pe o prezentare de acvariu, foarte foarte tare
@Faye, nu am regasit la inceput el condor pasa in melodia ta
This message was edited 2 times. Last update was at 01/06/2015 18:18:31
ontopic, bazinul e plin de mormoloci ) ;au eclozat icrele citrinellus-ilor.
sump =acvariu mai mic, sub acvariul mare, cu niste treburi in el? fac un research pe google sa vad despre ce vorbesti eu as mai avea spatiu in filtru pt inca ceva materiale filtrante, e plin cam 3 sferturi(in caz ca ar prinde ceva).
filtrul are 3 camere cu trecere intre ele, iar materialele filtrante sunt in prima din ele.6p4e
This message was edited 1 time. Last update was at 01/06/2015 18:32:30
criscris wrote:
@Faye, nu am regasit la inceput el condor pasa in melodia ta
Pentru ca e o confuzie. Melodia se numeste Atardecer El Condor Pasa. Nu seamana cu clasica decat la nume, fara sa fie o prelucrare sau sa aiba vreo alta legatura. Asta e luata din folclorul sudamerican, interpretata de diversi anonimi.
Edit: Ca sa fiu si ontopic. Sumpul este un bazin compartimentat, burdusit cu material filtrant, prin care e recirculata apa din display. In opinia mea, cea mai buna solutie de filtrare pentru bazine mari. Avantajele sunt multe, singurul dezavantaj e spatiul pe care il ocupa.
This message was edited 1 time. Last update was at 01/06/2015 19:50:12
Masculul citrinellus mi-a nenorocit un oscar.L-a jupuit peste noapte aproape complet.Am observat o agresivitate sporita de cand au eclozat icrele.
I-am scos din acvariu,iar in timplul asta,ceilalti pesti le-au consumat mormolocii.
Acum sper sa fie mai linistiti pana vine cineva sa ii ridice.??aia de la petshop-uri sunt pusi de-am .... acolo.