@Iulian: poate ar trebui sa decupezi din stiplex/ABS un disc si sa il lipesti pe rotor (cu eventuale decupari si gauri corespunzatoare). Daca s-a spart asa usor, este un defect de proiectare si se poate repeta oricand Imbatranirea materialelor plastice poate sa apara dar dupa cel putin un an de functionare si este accelerata de temperatura si mai putin de mediu
koala wrote:Chestiile astea ma ingrozesc teribil... si nu vorbesc de viermele ala , ci de pompe / fire / senzori si controale. Mare rabdare ai!
De ce ti-e frica de aia nu scapi!
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Well well well, e interzis sa rulezi un acvariu marin fara sourface skimmer sau ceva care sa sparga suprafata apei.
Chiar daca este suficient de valurita (dupa parerea mea) si pojghita nu pare asa groasa (parere de acvarist de plante) azi mi-am gasit pestii pe fundul acvariului respirand foarte greu, si toti melcii sunt sus.
Am sesizat problema (inainte sa aprind lumina) deoarece pompa peristaltica (care controleaza debitul la reactorul de sulf) facea un zgomot ciudat. M-am dus sa ma uit, era calda (indiciu ca a mers foarte mult). M-am uitat, baga apa serios, dar potentialul redox statea batut in cuie (normal era sa creasca foarte repede datorita apei noi oxigenate care intra in el).
Dupca cateva inferente, am realizat. Apa nu mai are oxigen ... am purces sa schimb 5L, intre timp si-a revenit si potentialul. O sa instalez imediat si skimmer-ul de suprafata, am gasit pe net ca pelicula de la suprafata cu adevarat impiedica schimbul de oxigen (la acvariile marine) si multi care se vaita de low oxigen level si descriu aceleasi simtom - pestii respira greu la fundul apei.
N-am sesizat asta niciodata la plantate
De asemenea, aseara am lipit foarte multe pietre si corali folosind un produs din acela care se impetreste in apa. KoraFixStick. E posibil ca si asta sa fi avut nevoie oare de ceva Oxigen si sa fi impins acvariul peste limita ?
Am cumparat si un Dennerle Turboskimmer care sa fie atasat la filtrul extern - fara sa mai fie nevoie de biocirculatorul care are un debit foarte puternic. O sa pun poze in curand (am facut curat la fire ).
@Lucian, ideea cu plasticul este foarte buna. Insa nu am echipamentele, si a fost ieftin sa mai comand un ax (frica mea este ca de fapt degeaba ai piesele la indemana - de obicei se strica atunci cand nu esti pe faza). Azi iar am avut noroc si am fost pe faza. Aici ar fi fost bun un controller mai destept - daca merge si timp de 5 minute potentialul redox nu se schimba, sa taie din sistem reactorul.
Iulian,
Nu cumva la plantate oxigenul eliberat de plante se dizolva si el in apa?
Macar in timpul cat bazinul este iluminat.
Zic si eu.
LE La adezivii [epoxy] de tipul a+b am observat si eu reactii ciudate prin bazin dar nu cum spui tu. Cred ca totusi pelicula de proteina/bacterii de la suprafa a fost de vina.
This message was edited 1 time. Last update was at 18/03/2013 14:50:00
@Gabriel - ai dreptate - la plantate fac si ele oxigen - nu stiu cum de nu m-am gandit si eu deci da, ajuta si asta.
Dupa ce am mai tot studiat, o lipsa a oxigenului din apa e critica, deoarece asta incetineste lucrul bacteriilor nitrificatoare. Ceea ce in timp duce la acumularea de reziduuri care sunt folosite de alge. Cred ca asta e cea mai plauzibila explicatie ...
Insa animat de multele poze care s-au facut in ultima vreme, am zis sa pun si eu niste colse-up-uri cu coralii
Scooter Dragonet:
Zoas albastru cu verde:
Tentacule Open Brain Coral
Open Brain Coral un pic mai dedeparte:
Green Button Polyp, Protopalythoa
Un vierme penat (cam 1cm deschiderea, dar am facut focus in centru unde cred ca e gura, sau ceva...)
Ricordeea:
Zoas maro cu galben:
Si o imagine de ansamblu (ps in stanga spate se vede un Blueberry Sea Fan - arata demential - din pacate am luat-o cam paradita ... hranesc zilnic cu un praf pentru filter feeding, sper sa isi revina). In centru am pus un Trumpet Coral).
Din pacate, sunt limitat in a gasi cioate de corali pe care sa le pot agata ici colo caci nu-mi incap cataroaie cu o colonie uriasa pe ele deja ...
This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2013 07:26:13
Bazinul arata bine, iar pozele sint bestiale, mi-ar trebui si mie un obiectiv de macro Important este sa fie stabil, si se pare ca ai ajuns oarecum la stabilitate.
Vezi ca lipsa oxigenului din apa incetineste bacteriile nitrificatoare, cele denitrificatoare
sint anaerobe (stiu ca e o scapare dar am rectificat pentru cei care mai citesc pe aici)
Ai dreptate Dragos, am corectat .. am ramas obsedat cu reducerea nitratilor
Mi-ar place unul mai mare dar sincer nu am rabdare sa mai astept iar jumatate de an sa se cicleze, sa trec iar prin toate fazele eeeetc. O sa-l tin asa si o sa-l impopotanez cu mici corali. Deocamdata este stabil - mai putin pH-ul care sta foarte foarte jos - adica pH-ul este exact ca la acvariul de apa dulce un CO2 indicator sta pe verde. Ma tot gandesc cum sa-l ridic, dar n-am idei (in afara de prafuri pe care nu le vreau totusi - o alta chestie de adaugat continuu).
Poate la un moment dat o sa ma gandesc, dar n-am nici spatiul nici rabdarea sa ma apuc de la 0.
Obiectiv macro da, e necesar + trepied + declansator remote pentru a reduce vibratiile .. pun poze din astea rar, caci mi-e lene sa fac toata procedura ...
Si mie imi place aspectul general (lasand coralina de-o parte ):
- bazin stabilizat, matur,
- corali sanatosi,
- pesti putini
Intrebare: Daca iei tot-tot-tot din bazinul asta si muti acareturile (inclusiv apa) intr-un bazin mai mare (nu de 300 litri, evident), nu scapi de ciclare?
Nu, nu scapi de ciclare dar timpul pentru ciclare se mai reduce.
Pentru ca la un bazin mai mare ai nevoie de mai multa piatra, de mai multe
medii de filtrare, de mai mult nisip etc.
Problema cu pH-ul poti sa o rezolvi incercand sa reduci nivelul CO2 din apa.
Nu mai stiu ce filtrare ai, parca nu ai skimmer, dar trebuie sa gasesti o
metoda prin care sa asiguri schimbul de gaze cu apa din acvariu cu aer
trecut in prealabil printr-un absorbant de CO2. Nu stiu cum poti face asta,
dar iti poate rezolva problema de pH. La mine a rezolvat-o.
O zi buna,
Dragos
LE cat ai acum pH-ul si KH-ul?
This message was edited 1 time. Last update was at 20/03/2013 10:34:53
dar nu a spus nimeni sa il inlocuiesti pe asta Faci unul nou mai mare si vei avea doua acvarii marine
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Baieti, cu banii vreau sa ma mai si distrez si n-am atatia cat sa-mi permit 2 marine, abia l-am incropit pe asta intr-un an .... Va multumesc de ganduri, dar cutitul nu se rasuceste, mai vrea omul un telefon poate, un concediu
Pozele sunt facute si cu niste tuburi de extensie Kenko .. pana la 2:1 true macro. Insa m-ar tenta pe viitor sa incerc si sfatul de aici http://digital-photography-school.com/reverse-lens-macro-close-up-photography-lesson-3 care spune ca te poti duce si la 3:1 cu twin reverse lens macro ..
Un Mp-3 65 este prea scump, si 5:1 macro trebuie sa fii la 4cm de subiect, deci imposibil sa pozez in acvariu cu ea.
Dragos: pH ziua e 7.9 - seara este 7.6 .. asta cu sau fara sourface skimmer pornit. Aerisesc zilnic oricum. kH e pe la vreo 10 acum - de asemenea, fara nici o schimbare aparenta in pH. Nu m-ar deranja asa mult 7.9 ziua (e suficient Ca in coloana de apa) insa am inteles ca animalele cresc din ce in ce mai greu pe masura ce scade pH-ul. Iar 7.6 pe intuneric mi se pare foarte putin. Inca nu inteleg ce-l scade in halul asta, caci apa proaspat preparata (inainte sa intre in acvariu) are 8.2 pH si kH 7.
Din experienta mea pot sa iti spun ca nivelul de CO2 e primul vinovat de aceste scaderi.
Tavi a luat de la mine ieri niste absorbant CO2, la montat la skimmer intr-o sticla de plastic
si i-a ridicat nivelul la pH la 8,5, de unde il avea 8,1-8,2. metoda pur si simplu e foarte buna.
KH-ul nu mai trebuie sa il ridici, degeaba il ridici ca nu se va ridica si pH-ul odata cu el. Eu inclin
sa cred ca este din cauza CO2-ului din apa, chiar daca aerisesti. Nu uita ca nu ai un skimmer
care iti oxigeneaza mult apa.
Alta idee chiar nu am in momentul asta. Dar asa cum ai spus trebuie sa gasesti o solutie, la un pH
scazut animalutele nu mai cresc asa cum ar trebui, stagneaza.
Hm, interesant ... pot pune in balans si faptul ca am CO2 in camera nu doar de la respiratie, ci si de la celalalt acvariu plantat unde introduc CO2. Si nu dorm cu geamul deschis totusi
Insa incep sa devin convins ca acest CO2 e de vina. Acelasi lucru se intampla si in natura ... (oceanele devin mai acide, din cauza CO2-ului din aer) - in speranta ca poate gasesc o modalitate sa scot CO2 din apa.
Pornind de la http://en.wikipedia.org/wiki/Ocean_acidification am gasit aceasta "Iron Hypothesis" apropos de a fertiliza cu Fe pentru a reduce cantitatea de CO2 din apa. Cu toate ca e dezbatut (in sensul ca ar reduce, dar doar la suprafata) am gasit si acest articol http://www.advancedaquarist.com/2002/10/chemistry unde omul citeaza un experiment interesant: au pus un coral in acvarii diferite si au sesizat ca atunci cand au adaugat Fier, coralii n-au mai crescut ... insa concluzia a fost ca fierul e toxic, sau ceva! Insa omul argumenteaza ca in conditiile testului (apa cu parametri ideali) este posibil ca din cauza lipsei fosfatilor si nitratilor, CO2-ul de fapt a accelerat reproducerea bacteriilor din coral - care n-au mai lasat mai nimic disponibil coralului - iar ca in conditiile unui reef - unde fosfatii si nitratii sunt uriasi comparativ cu oceanul - sa nu fie totusi o limitare asa mare.
O sa ma joc cu fertilizare cu Fier dupa ce mai caut niste articole sa ma edific ce si cum. Skimmer nu vreau .... (galagie).
Pai baga si tu o pompa de aer care sa impinga aer printr-un pet in care pui un saculet de filtrare cu absorbantul respectiv, dar nu te astepta sa ai eficienta pe care ai avea-o cu un skimmer. In capatul furtunului pe care il bagi in apa pune o piatra de aer ca sa ai mai multe bule mici (suprafata mare de contact cu apa) in loc de cateva mari, si scufund-o cat mai mult in apa
This message was edited 2 times. Last update was at 26/03/2013 12:39:57
Parerea mea e sa nu te joci cu fier in acvariu, risti sa il dai peste cap. Si risti sa hranesti in
acelasi timp si algele.
Solutia propusa de Tavi mi se pare la indemana, practic faci o oxigenare a apei fara CO2.
Ar trebui sa functioneze.
Mai lipseste cupa de colectare si gata skimmer-ul )
Acum serios, o sa ai un fel de skimmer fara posibilitatea de a scoate mizeria din acvariu.. Merita asa ceva acvariul tau? Incearca sa gasesti UN SINGUR coleg de pe aici care sa accepte sa isi verse cupa de la skimmer plina de mizerie inapoi in acvariu ).. daca nici asta nu te pune pe ganduri atunci nu stiu ce sa mai zic .. Si vezi ca sunt si multe informatii pe net legate de influenta negativa a nutrientilor in descompunere asupra ph-ului..
Hm .. din pacate singura modalitate sa verific daca Purigen (contra DOC) isi face efectul ar fi de fapt sa las un skimmer mergand vreo 2 saptamani si sa vad cata mizerie scoate, apoi sa scot purigenul, si sa vad iar cata mizerie scoate ... iar in toata perioada sa masor zilnic pH/kH.
O cheltuiala cam mare ca sa fac testul asta. Purgenul abia devine gri si cum au inceput sa apara algele, am aplicat sfatul lui George de mai sus si am inlocuit PO4 absorberul ..
Despre fier, imi pare rau ca am pierdut link-ul, dar de curand au spus ca Iron Hypothesis este invalid .. e undeva un vas scufundat care se presupune ca lasa multe metale (inclusiv fier) direct in apa ... si toti coralii din jur au fost invadati de alge.
Am renuntat intre timp la ideea de skimmer. Pentru ca nu am loc sa-l instalez cum trebuie, iar singura chinezarie HOB care ar putea sta agatata de marginea acvariului (si nu in interior) am vazut ca e nashpa, mai bine fara, decat cu.
Insa ... la sfarsitul lui Martie am avut o vacanta de 10 zile, iar inainte sa plec - din cauza ca aveam probleme cu niste alge verzi care se formau repede pe sticla, am hotarat sa schimb media de PO4 (la sfatul lui Gabriel) si am pus ceva RowaPhos (vreo 100ml sa zicem) - inlocuind PO4-ul absorberul existent (ceva de la AquaMedic, nu mai stiu exact).
E surpriza surpriza, cand am revenit din vacanta, tot acvariul era plin de alge - alge aproape la fel ca in perioada de ciclare
Am curatat pe cele verzi de mana, am facut un schimb de apa, am introdus si niste Caulerpa Taxifolia in display (prinse de mici pietricele cu un zgarci din acela). Dupa o saptamana nimic, algele continuau sa creasca, pana la puncutul in care algele acelea rosii sarmoase au acaparat Gorgonian-ul.
Am stat eu si am pus cap la cap chestii, lasasem totusi sourface skimmer-ul mergand intr-o pozitie (in fata, oricum nu eram acasa) care permitea scaderea nivelului de apa caci nu am autocompletare. Concluzia a fost ca probabil Purigen-ul si-a terminat perioada de gratie - l-am pus undeva in jur de Iulie 2012 deci aproape acum 9 luni - mai ales ca si cu reactorul de sulf pornit, nitratii erau la 5 in loc de sub 1.
Asa ca aseara am inlocuit Purigenul din canistra externa (cam 250mL am pus) sper sa ma mai tina inca 9 luni. AM mai completat cu RowaPhos cu inca 100mL (maaan, scump rau RowaPhos). Intentionez sa curat Purigenul scos si sa-l incerc iar in viitor cica se poate reactiva.
Mai jos un timelapse de 2 secunde cu acvariile in perioada vacantei - se poate observa cum marinul se "tulbura" - dar de fapt, era plin de alge.