Am tot citit despre 'lumina' sau 'fara lumina' si exista ambele variante - exista un stil mai vechi cred unde se pornea fara lumina (bacteriile cresc oricum) si un alt stil in care se incearca sa se conserva tot ce exista pe piatra (inclusiv coraline) care au nevoie de lumina - si cu dezavantajul ca apar alge la inceput.
Cei care pornesc fara lumina spun ca e important sa eviti algele (sau nu le vor vizual) - si trateaza piatra precum un filtru si atat.
Cei care pornesc cu lumina spun ca e necesar sa tina in viata orice ar exista pe piatra vie si care are nevoie de lumina, cu cat ai mai multe alge bloom la inceput cu atat este mai stabil acvariul pe termen lung si ca nu faci decat sa amani inevitabilul (explozia de alge) daca pornesti fara lumina.
Asa ca am ales sa pornesc cu o perioada mica de lumina (6 ore pe zi in loc de 12)... si sa las lupta pentru supravietuire intre alge sa se desfasoare la inceput
PS: in sfarsit am vazut azi ceva miscare in acvariu caci am aprins lumina pe furis. Un vierme mic (arata a nematodele de apa dulce) pe peretele acvariului, alb tot - de 1cm si ceva ca un soi de isopod (mic de 1mm maxim) care mergea in stilul furnicii (razgandindu-se mereu) tot pe geam.
Mda, se poate... inca nu stiu, am citit alandala tot felul de informatii si am un haos in cap.
Dupa mine, as incerca "explozia de alge" abia atunci cand acvariul s-a ciclat si pot sa bag inauntru melci sau ce naiba se pune pentru curatenie... oricum, imi place tare mult hardscape-ul tau!
Din cate am inteles ah ce enervant e sa nu fii sigur - exploziile astea apar oricum spre finalul ciclarii cand e deja safe sa pui CuC.
Pe de alta parte nu stiu daca sa pun CuC acum - daca se apuca sa manance din alge, o sa se micsoreze volumul lor si deci se va prelungi 'agonia' - mai bine le las sa se 'bata' unele cu altele.
Despre hardscape sarumana dar mi-am facut viata mai grea - sunt cam reticent in a citi absolut tot ce se poate, doar ca acum va trebui sa aleg ceva corali care sa se 'muleze' (deci nu mai pot doar sa-i pun acolo cumva) ci sa-i si aleg in functie de felul in care vor creste, de flow-ul de care au nevoie, nu-o mai pot doar tranti si gata.
Ideea dupa care voi merge eu este "stanci cu viata pe ele":
- asta inseamna ca vreau sa vad niste pietre pe care "au crescut" niste corali,
- asta inseamna ca vreau sa disting forma pietrelor si ca aceasta e importanta pentru mine.
- asta inseamna ca NU imi plac "gradinile suspendate", ingramadiri de corali care acopera cu totul suportul pe care stau.
... desigur, e doar o chestie de optica personala si de gust!... inca o data, mie imi plac bolovanii aia ai tai!
koala wrote:
- asta inseamna ca NU imi plac "gradinile suspendate", ingramadiri de corali care acopera cu totul suportul pe care stau.
Cum ziceai adineaori pe topicul lui gengiskhan despre discusi, "precum cartile in biblioteca" - asa am si eu impresia despre multe reefuri - zici ca sunt doar un stand de buticar, totul ticsit acolo de jos pana sus, inghesuite mari cu mici, de nu mai intelegi o noima. Nu vreau nici eu asta
Joined: 20/03/2005 13:42:17
Messages: 523
Location: Toronto
IP:
Offline
Dar ce nu ati luat voi in consideratie este ca acele reefuri pline ochi de diversitate, iar coralii acoperind toate pietrele este pur si simplu etapa finala a acelui acvariu.
Nimeni nu incepe cu acvariul asa. La faza aceea se ajunge cu chiu si vai abia in 1-3 ani de la startare....si nu se poate face prea mult...decat daca te stimti asa mai "criminal" si incepi sa bagi bisturiul in acvariu ca sa faci harcea-parcea pe acolo ca sa mai vezi un pic de piatra
This message was edited 1 time. Last update was at 04/03/2012 19:57:59
Ok ok macar sa ajungem noi acolo dar pariu ca nu umplu de corali - nu de alta dar e fain sa vezi si ceva coraline pe pietre samd ...
Plus am locuri unde ar trebui sa lipesc baza coralului caci n-ar sta altfel, si sa vedem daca ajung si la ele.
Dar pe de alta parte - nu arata natural totul ingramadit - uf dar e greu de ales doar corali dintr-o anumita regiune - trebuie sa studiezi atat de mult.
Eu am asa, o vaga impresie, ca si in acvaristica "de recif" exista curente diferite de abordare a viziunii despre cum arata mediul natural... stilul "olandez" (de la acvariile de apa dulce) probabil ca isi are admiratorii sai si, cu siguranta, exista oameni pentru care imaginea unor corali bine crescuti, frumos colorati si sanatosi este mult mai importanta decat pestele care se invarte pe langa ei.
In ceea ce ma priveste, cred ca "formatia" mea de acvarist iubitor de cichlidae ma va impinge mai mult catre un stil mai "saracut" in corali.
Pana la urma nu este decat o simpla problema de gusturi personale.
PS: Daca o sa fie cazul, am sa bag bisturiul fara mila si o sa "tund" corespunzator orice tufa de coral care-si depaseste "teritoriul" (acela pe care vreau eu sa i-l aloc).
Felicitari pentru initiativa.
Recomandari:
* test NO3 Salifert, test KH Salifert. Din cate am folosit si din cate am citit pana acum, sunt cam printre cele mai exacte teste. Cel de PO4 de la Salifert... NU! * eu in locul tau, dupa ce mi-as fi facut damblaua cu apa de la retea, as fi schimbat toata apa ulterior, cu apa de osmoza. Nu este deloc recomandata apa de la retea!
* baga macar o parte de CUC acolo: niste melci Trochus + niste paguri (1 - 2 maxim). Trochus o sa-ti extermine diatomeele. A si ideea ca daca le elimini se prelungeste perioada cu alge... Cred ca glumesti, nu? Nu are nicio logica.
* nu ai destula lumina. Acum e ok, e la inceput, e bine sa fie putin mai scazuta. Dar pe viitor, nu o sa-ti ajunga lumina aia. Ca si exemplu, sunt acvarii de ~100 de litri care merg cu lampa MH intre 150W si 250W Ori mai suplimentezi cu inca o lampa, ori te orientezi spre niste leduri.
gengiskhan wrote:* test NO3 Salifert, test KH Salifert. Din cate am folosit si din cate am citit pana acum, sunt cam printre cele mai exacte teste. Cel de PO4 de la Salifert... NU!
O sa caut din astea - deocamdata am folosit ce-am avut in casa - Sera (apare si o poza cu un Nemo deci e si pentru apa sarata am zis eu). Dar vreau precizie e drept.
gengiskhan wrote:A si ideea ca daca le elimini se prelungeste perioada cu alge... Cred ca glumesti, nu? Nu are nicio logica.
Greu de explicat cu logica dar incerc pornind de la alt mare debate - schimbatul apei in perioada ciclarii: http://www.nano-reef.com/forums/index.php?showtopic=202427 concluzia fiind ca daca schimbi apa, se prelungeste perioada de ciclare - motivul aparent fiind scaderea concentratiilor care hranesc bacteriile, si astfel dureaza mai mult pana ajung la populatia maxima posibila (bacteriile) graficele aratand ca NH4 se atenueaza mai greu in timpul ciclarii daca schimbi ceva apa saptamanal. Asa ca nu am schimbat deocamdata, e pornit de 9 zile.
Acelasi proces l-am generalizat si la alge .... se hranesc cu nutrientii in surplus din si am mers pe acelasi principiu - sa le las sa ajunga la densitatea maxima posibila consumand tot ce se poate - si cand vor stagna e clar ca nu mai sunt surplusuri si as baga un clean up crew.
Deci cam asta era logica de la care am pornit ...
O sa caut sa cumpar tot ce mi-ai scris.
Si cu lumina ai dreptate - ma tenteaza rau ledurile (am o jucarie cu leduri la un acvariu de 5L, in total 1.4W si super fain se vad ripples). Am studiat de Cree - si am gasit si magazine online care vand kituri de asamblat. Urmeaza si ele la rand dupa ce mai studiez.
Deocamdata astept sa treaca algele ...
Osmoza - am deja instalatia - o sa o instalez cat de curand, in weekend vreau sa fac primul schimb de apa si o sa-l fac cu apa de osmoza caci mi se pare ca s-a terminat ciclarea (No2 e pe zero de multa vreme).
Punctez un pic pentru logging - azi prima zi cand (a 6-a de cand le-am vazut aparand prima data) sesizez ca diatoamele bat in retragere.
Sunt doldora in continuare, oxigeneaza in continuare, sunt in plus si pe nisip si pe sticla - nu le curat - le las sa dispara de la sine (nu am mai adaugat mancare in afara de la inceput cand am pus un blood-worm inghetat - macare pentru Betta - vierme aruncat in acvariu ca sa accelereze ciclarea :d unii zic de creveti dar asta am avut prin casa atunci ).
Doar ca ici colo incep sa se zareasca colturi de piatra. Algele verzi se dezvolta (cam cum am citit pe net, ca dupa boom-ul de diatoame vine cel de alge verzi - si ciclarea s-ar termina cand dispar si algele astea ... ).
This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2012 01:50:16
Diatoamele trec parca vazand cu ochii, piatra e din ce in ce mai curata. Dar observ (dupa multa vreme, 12 zile aproape ?) ca pe sticla au aparut din ce in ce mai multe vietuitoare in miniatura si incep sa ma linistesc si eu, ca prea aveam sentimentul ca nu se intampla nimic.
Recomand 1080p si full screen ... si privit peste tot nu doar in centru. Macro 2:1, vietuitoarea din centru are cam 1mm ... interesante si toate celelalte care se misca - am adaugat cateva highlight-uri.
Si cateva poze:
Se vad in ultimile doua poze ceva pui mici de Aiptasia (nu stiam de ei, cred ca au vreo 2-3mm doar - i-am vazut cu obiectivul macro doar). Nu stiu daca le pot face ceva de pe acum ?
Bravo! Felicitari pentru fimare, si poze. Este ceva care poate trezi interesul oricarui acvarist
PS Si felicitari si pentru pluginul ala, eu foloseam inlocuirea cu 'profile' in link de ceva vreme, la tine s-a automatizat. Totusi, nu pot sa nu-mi exprim punctul de vedere, si anume, ca aceste improvements-uri ar trebui facute server-side Eu asa as face, un add-on care sa fie compatibil cu noi upgrade-uri si care sa adreseze cele rezovlate de tine, dar nu intra sub jurisdictia ta Oricum, felicitari, mi-a placut si codul scris
Asteptam evolutia bazinului! Bafta!
This message was edited 1 time. Last update was at 09/03/2012 12:01:43
Multumesc pentru aprecieri ce bine motiveaza astea.
Despre forum, din aceiasi frustrare am facut si eu add-on-ul de GreaseMonkey. Am instalat jForum 2.3.3, si totusi e destul de limitat ca functionalitati, cu toate ca il inteleg pe mosu - intr-adevar, cu jForum nu iti mai bati capul cu probleme de securitate, ii dai drumul si merge - zero griji. Povestea jForum e complicata - am vazut ca se lucreaza la 3.0, iar varianta de aici (2.3.3 acum) pare a fi imbunatatita de altcineva.
Vechiul dicton din design-ul paginiilor web. Da, te poti stradui sa faci ceva fain, dar continutul conteaza si daca oamenii vin pentru continut, forma poate fi trecuta cu vederea.
Ma pregatesc de primul schimb de apa, voi folosi Reverse Osmosis de acum.
Instalatia vad ca se comporta cf. instructiunilor, am nevoie cam de 10L odata pe saptamana si va dura cam 4 ore sa-i obtin - pe langa cele 15 minute de curatat membrana recomandate de ei.
Am ales sa nu pun inca vietuitoare (cu toate ca am fost tentat sa cumpar niste melci) si sa las algele sa-si faca acum de cap si sa consume tot ce se poate. Am mai cumparat si o pompa cu furtun, sa-mi ridice apa din galeata in acvariu - ca sa nu-mi exersez asa de mult spatele.
Din pacate, cam ia juma de zi sa schimbi apa ... 4 ore sa obtii apa cu RO, apoi inca vreo 2-3 ore sa o aduc la 25 de grade ca sa fac amestecul cu sarea, apoi inca 1 ora sa o las mergand cu un powerhead ca sa amestece bine acolo (asta presupunand ca o sa-mi fac masuratori la un pahar de plastic, si sa stiu cata sare sa pun fara sa mai incerc mereu pana ajung la densitatea dorita). E drept ca nu trebuie sa stau langa ele, dar pe semne o sa fie un proces la 2 zile. Intr-una din zile obtin apa, si in alta o prepar. Nu prea imi vine cu incalzitoare prin galeti de plastic, furtunase sub presiune - prefer sa fiu acasa cand se intampla toate astea
This message was edited 1 time. Last update was at 11/03/2012 18:58:29