[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Co2 : metoda drojdie si zahar  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Ma bucur ca-ti merge... stiu cum e, si nu numai in acvaristica...
Inca o chestie... pentru viitor: daca vrei mai mult CO2 poti pune ceva mai multa drojdie - insa timpul de producere a CO2 va fii ceva mai scurt... oricum, in timp vei invata sa faci un fine tunning al generatoruuli tau de CO2
La o bula la 3-4 secunde poti lasa "instalatia" activa linistit; despre rest nici o problema daca apa are la suprafata o usoara agitatie !

Numai bine,

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Sa-mi spui maine cum s-au comportat pestii dupa o noapte cu CO2-ul pornit.

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

Cosmin wrote:Sa-mi spui maine cum s-au comportat pestii dupa o noapte cu CO2-ul pornit.


sa inteleg ca eu sunt cobaiul in seara asta ?:


bulele mele au ajuns una pe secunda si am desfacut putin sticla acum sunt cu aproximatie una la 1,7 secunde cu cronometrul pornit (de se uita nevasta-mea la mine si moare de ras )
cred ca mai bine desfac dopul si astept ziua de maine sa pun din nou in functiune"instalatia"
ce ma sfatuiti?

This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2012 23:16:06

Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

asta e sfatul meu. Instalatia mea functioneaza in conditii similare si nu s-a lasat cu sau

Bine, sper ca nu ai doar doua plante in acvariu si 40 de pesti in tot atatia litrii...

This message was edited 1 time. Last update was at 29/12/2012 03:06:53


Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
baj
Member
[Avatar]

Joined: 18/03/2011 14:51:30
Messages: 151
Location: Bucuresti-Colentina
IP:
Offline

- Eu folosesc furtunul de la un set de perfuzie de ~ 3 ani si nu s-a intamplat nimic ,deci nu e un must sa folosesti furtun special pt CO2 ...
- Foloseste reteta colegului scorpionul este mult mai durabila ,reteta cu gelatina tine 3-4 saptamani pe cand cea simpla tine o saptamana .
- Nu este necesar sa folosesti bicarbonat,nu am folosit niciodata ! uite si o explicatie :
"daca se adauga bicarbonat de sodiu acesta este "rupt" de catre acizi iar ionii de sodiu ramasi liberi sunt toxici pentru celula de drojdie, ( SI PENTRU MULTE ALTE CELULE - vezi bicarbonatul de sodiu in acvariu, ). Aparenta stabilizare a mixturi cu bicarbonat de sodiu vine din faptul ca acasta omoara celulele de drojdie si ca atare scade consumul de zahar respectiv creste durata de viata. Dar acelas efect se optine printr-o cantitate mai mica de drojdie pusa initial in amestec.
CONCLUZIE: Bicarbonatul de sodiu nu are nici un rost, este mai eficienta dozarea corecta ZAHAR-DROJDIE functie de cantitatea de CO2 pe unitatea de timp pe care o doresti."
daca vrei sa citesti mai mult despre reactia care are loc in bomba da un search dupa textul pus de mine .
- Valva antiretur este obligatorie,cand scade presiunea in sticla risti ca apa din acvariu sa o ia la vale pe furtun .
- reteta mea este : 600 de gr zahar ; 1 plic gelatina (dr otker); 1 plic drojdie uscata (dr otker are 7 gr ,pakmaya are 10 gr) .Cu cat pui mai multa drojdie cu atat presiunea e mai mare .
- Eu am montat pe bomba 3 robineti ,daca presiunea e prea mare dau drumul la cel din dreapta (in acesti 3 ani nu a fost nevoie) .
- Las bomba sa mearga nonstop si am o bula / secunda ,dar la inceput m-am ghidat dupa un test permanent de CO2.
- Robineti si furtunul le-am lipit cu picatura .

image
P1040951 by geo.baj, on Flickr

This message was edited 1 time. Last update was at 29/12/2012 12:02:18


image
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

neata totul este in regula cu acvariul meu din cate vad a mers toata noaptea cu o bula la aproape 2 secunde
acum am strans dopul inapoi si vedem cu cat creste presiunea
in viitorul apropiat am sa pun o poza cu acvariu dupa care daca mai e ceva de vborbit mutam discutia la jurnalul meu sa se vada si schimbarile acolo
va multumesc inca odata
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

nu stiu din ce cauza de dimineata de cand am strans dopul sticlei la loc nu creste presiunea in bomba tot o bula la 2-3 secunde este oare atat de multa prersiune sa fi pierdut peste noapte?
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 2689
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

da, poate pierde aproape toata presiunea. Parerea mea este ca daca vrei sa faci ceva noaptea, este sa reduci la minim nr de bule , nu sa deschizi dopul

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

baj wrote:- Eu folosesc furtunul de la un set de perfuzie de ~ 3 ani si nu s-a intamplat nimic ,deci nu e un must sa folosesti furtun special pt CO2 ...
- Foloseste reteta colegului scorpionul este mult mai durabila ,reteta cu gelatina tine 3-4 saptamani pe cand cea simpla tine o saptamana .


Pentru ca n-ai facut-o cum trebuie. La mine tine tot 3-4 saptamani, ba chiar am avut si un record de 37 de zile. Nu mai vorbi din auzite, te rog.

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

scorpionule dar daca o las aproape inchisa reducand pe cat posibil numarul bulelor nu risc sa imi bubuie sticla?
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Daca gazul poate sa scape (adica sa iasa, nu sa-l pierzi) si daca ai respectat proportiile din reteta, nu cred ca e vreun pericol.

This message was edited 1 time. Last update was at 29/12/2012 19:49:21


Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 2689
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

alex24 wrote:scorpionule dar daca o las aproape inchisa reducand pe cat posibil numarul bulelor nu risc sa imi bubuie sticla?


gandeste-te ca reteta e experimentata de multi altii inclusiv de subsemnatul. Daca e rspectata privind ingredientele cat si ambalajul( sticla) atunci sansa e foarte mica( nu spun imposibila) sa iti faca poc. Deasemenea trebuie sa o tii la temperatura camerei si nu langa sursa de caldura( cum ar fi caloriferul sau soba), aceste surse de caldura marind reactia drojdie-zahar-gelatina si implicit se mareste presiunea in sticla. Deci in conditii normale de exploatare nu ar avea cum sa faca poc, repet nu imposibil.

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

gata ,m-ati linistit cu totul in cazul asta stau linistit CO2 vegheaza
am o bula la 2 secunde si asta este constanta cand vad ca nu mai bolboreseste deloc cred ca am sa incerc metoda cu gelatina sa nu zic ca nu am incercat toate retetele

poate reusiti sa dati un ochi si pe la jurnalul meu sa imi dati cateva sfaturi merci http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/22375.page

This message was edited 1 time. Last update was at 30/12/2012 00:30:43

Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Daca las bomba la o temperatura scazuta (nu sa inghete),isi pierde si calitatile sau doar doar opreste productia de CO2?Daca o bag inapoi la temperatura ridicata peste 1,2,7 zile va mai produce CO2?

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Daca nu mai am drojdie in bomba si respectiv presiune,dar in schimb am gelatina,pot sa mai adaug drojdie sau tre' sa scot apa si sa refac bomba cu gelatina ramasa?

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Cricky
Member
[Avatar]

Joined: 12/07/2011 16:39:00
Messages: 191
Location: Topoloveni, Arges
IP:
Offline

eu am mai patit sa se termine drojdia si sa ramana gelatina.....in cazul asta varsam cu grija apa de deasupra si o inlocuiam cu alt amestec apa+drojdie....
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Ok,citisem undeva ca pot adauga doar drojdie,dar banuiesc ca nu se dizolva bine.

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Cricky
Member
[Avatar]

Joined: 12/07/2011 16:39:00
Messages: 191
Location: Topoloveni, Arges
IP:
Offline

Nu pot spune ca nu merge asa, pentru ca nu am incercat...de regula cand mi se intampla, adaug cca 500 ml apa si un pliculet de drojdie amestecate bine bine peste gelatina dulce ce a ramas...
OmuCuVak
Junior member

Joined: 23/01/2013 23:18:29
Messages: 61
Location: Iasi
IP:
Offline

Eu sunt un pic mai nou in domeniu de bombe din acest motiv va intreb poate cineva sa imi explice si mie ce imi trebuie pentru a face si eu asa ceva, pe viitor. Nu ma refer la drojdie, gelatina si zahar . Ma refer la echipamente . Din cate am citit eu imi trebuie o sticla, un furtun, clapet de sens, robinet si parca mai era si un numarator de de bule (asta de unde il cumpar?).
Si o alta curiozitate -din sticla trag furtunul in acvariu-trebuie tras intr-un anumit loc sau il pot pune lipit pe un geam?
Cate bule imi sunt necesare la 76 litri de apa cu o coloana de 40 cm apa si plantat cat de cat bine (momentan nu il am plantat, sunt la inceput) La aceasta intrebare nu cred ca o sa puteti da un raspuns concludent. Multumesc
[Email] [Yahoo!]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Cred ca numai in topicul asta in care ai postat ai putea gasi raspuns la toate informatiile tale...
Numaratorul de bule fie il faci tu, fie il cumperi de pe net, fie ti-l vinde careva care nu mai are nevoie... solutii sunt.
Nu exista raspuns standard la intrebari de genu "Cate bule imi sunt necesare la 76 litri de apa cu o coloana de 40 cm apa..." prea multe variabile de luat in calcul.

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com