[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Co2 : metoda drojdie si zahar  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Adrian Ionut wrote:De oprit... desfiletezi dopul foarte incet, CO2 iese... si gata. Banuiesc. Nu am oprit niciodata asa ceva.


Asa am facut eu aseara,dar m-am gandit la altceva:

Iau o sticla de 1-2 litri in care bag un robinet ca la bomba.Seara cand vreau sa opresc CO2-ul,opresc bomba,conectez furtunul de CO2 la sticla goala (pe care apas bine ca sa iasa aerul)dau drumul la bomba si bag CO2 in sticla goala,ca sa nu il pierd degeaba,iar bomba pana dimineata genereaza alt CO2.In caz ca nu genereaza destul (desi ma indoiesc) folosesc sticla in care am strans CO2-ul seara,sau o folosesc chiar cand se termina bomba,pana fac alta.

Ceva sugestii de imbunatatire a "sistemului"?

This message was edited 3 times. Last update was at 27/12/2012 21:20:49


Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Si daca tot nu am somn (de la cola se trage),pun si o poza:

http://cozman.sunphoto.ro/Restul/84457655

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Nu stiu ce sa zic, n-am facut niciodata sa ceva... pare ingenios, acu' insa sa mai si mearga...
Cu siguranta iti va raspunde cineva... dupa ce se termina sarmalele si vinul, si lumea se va apuca iar de acvaristica

Eu in curand scap de "bombe", ca o sa trec la un sistem presurizat, cu butelie de co2 si tot dichisul

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

La mine nu se merita sa imi iau sistem presurizat la acvariul meu de 40 de litri.In primavara cand trec la unul de peste 100 poate .

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Depinde... sunt persoane (unele chiar pe acest forum) care au asa ceva chiar la acvarii de 20L.
Depinde de ce vrei sa faci...

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

salutare am revenit cu info bomba mea este formata din
o sticla de cola 2,5l
o sticla de cola 0,5l
amestecul din 1,4l apa 27 grC
o cana de zahar
o lingurita de bicarbonat si una de drojdie la pliculet

observatii:
in momentul in care am facut amestecul, si am dat drumu la robinetul bombei in numaratorul de bule a facut cativa bolboroci ,deci o reactie a fost ceva acolo dupa care pana am montat furtunul in acvariu si am lasat bomba" pe liber " nu sau mai format nici o bula de aer nici nimic
---poate sa fie din cauza ca s-a racit apa ? in dulapul unde sta la un loc cu filtru extern sunt 24-25 grC si intuneric banuiesc ca nu ar fi asta o problema si ca incet incet se vor forma gazele mult dorite
---sa fie din cauza ca "reteta" era pentru o sticla de 2l?
astept pareri merci

This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2012 17:21:58

Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

In mod normal dureaza ceva pana ai primele bule... de cat timp ai instalat bomba?
Esti sigur ca nu ai scapari de gaz pe nicaieri? Daca agiti bomba un pic, ce se intampla?

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

am bagat-o acum 10minute
prima am vazut ca nu are nici o reactie am desfacut-o si am facut alta compozitie cu apa mai calda si am pus sticla si intr-un vas cu apa calda ca sa grabesc un pic procesul(pe principiul ca: stiu eu ce fac)
acum astept mai ceva ca un copil cadoul sub brad
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

nici de data aceasta nu se cunoaste nimic , gaz nu cred ca pierd am incercat cu putin scuipat pe dop si am strans de sticla, nu se vede nimic
treaba esdte ca nici macar nu se intareste sticla cat de cat, dar asta este noi' fi eu bun de terorist
mai asteptam
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Ti-am spus ca poate dura ceva pana incepe CO2-ul sa iasa... un pic de rabdare, o sa vina

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

gata maestre adrian iti multumesc tie si celorlalti colegi care m-au inspirat in crearea acestei minunatii
in momentul asta este o bula la 3-4 secunde probabil ca va creste intensitatea , iar atunci trebui sa mai reduc din robinet (spers sa nu bubuie sticla acolo )
furtunul cu lemnul de tei l-am pozitionat sub spraybar inca nu vad sa imprastie acele mici bule in acvariu majoritatea dintre ele spargandu-se la suprafata(este normal?)
inca nu ma duce capul ce fac eu cu bomba in noaptea asta? oare daca las 1-2 bule pe secunda dimineata voi gasi pestii cu burta la plaja?ma gandesc sa nu o opresc
o seara buna va doresc
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

Ma bucur ca-ti merge... stiu cum e, si nu numai in acvaristica...
Inca o chestie... pentru viitor: daca vrei mai mult CO2 poti pune ceva mai multa drojdie - insa timpul de producere a CO2 va fii ceva mai scurt... oricum, in timp vei invata sa faci un fine tunning al generatoruuli tau de CO2
La o bula la 3-4 secunde poti lasa "instalatia" activa linistit; despre rest nici o problema daca apa are la suprafata o usoara agitatie !

Numai bine,

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
Cosmin
Senior member
[Avatar]

Joined: 05/08/2012 22:47:56
Messages: 927
Location: Iasi
IP:
Offline

Sa-mi spui maine cum s-au comportat pestii dupa o noapte cu CO2-ul pornit.

Daca mananci un ban,iti creste valoarea.


42 L

Biotop America de Sud
[WWW]
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

Cosmin wrote:Sa-mi spui maine cum s-au comportat pestii dupa o noapte cu CO2-ul pornit.


sa inteleg ca eu sunt cobaiul in seara asta ?:


bulele mele au ajuns una pe secunda si am desfacut putin sticla acum sunt cu aproximatie una la 1,7 secunde cu cronometrul pornit (de se uita nevasta-mea la mine si moare de ras )
cred ca mai bine desfac dopul si astept ziua de maine sa pun din nou in functiune"instalatia"
ce ma sfatuiti?

This message was edited 1 time. Last update was at 28/12/2012 23:16:06

Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

asta e sfatul meu. Instalatia mea functioneaza in conditii similare si nu s-a lasat cu sau

Bine, sper ca nu ai doar doua plante in acvariu si 40 de pesti in tot atatia litrii...

This message was edited 1 time. Last update was at 29/12/2012 03:06:53


Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
baj
Member
[Avatar]

Joined: 18/03/2011 14:51:30
Messages: 151
Location: Bucuresti-Colentina
IP:
Offline

- Eu folosesc furtunul de la un set de perfuzie de ~ 3 ani si nu s-a intamplat nimic ,deci nu e un must sa folosesti furtun special pt CO2 ...
- Foloseste reteta colegului scorpionul este mult mai durabila ,reteta cu gelatina tine 3-4 saptamani pe cand cea simpla tine o saptamana .
- Nu este necesar sa folosesti bicarbonat,nu am folosit niciodata ! uite si o explicatie :
"daca se adauga bicarbonat de sodiu acesta este "rupt" de catre acizi iar ionii de sodiu ramasi liberi sunt toxici pentru celula de drojdie, ( SI PENTRU MULTE ALTE CELULE - vezi bicarbonatul de sodiu in acvariu, ). Aparenta stabilizare a mixturi cu bicarbonat de sodiu vine din faptul ca acasta omoara celulele de drojdie si ca atare scade consumul de zahar respectiv creste durata de viata. Dar acelas efect se optine printr-o cantitate mai mica de drojdie pusa initial in amestec.
CONCLUZIE: Bicarbonatul de sodiu nu are nici un rost, este mai eficienta dozarea corecta ZAHAR-DROJDIE functie de cantitatea de CO2 pe unitatea de timp pe care o doresti."
daca vrei sa citesti mai mult despre reactia care are loc in bomba da un search dupa textul pus de mine .
- Valva antiretur este obligatorie,cand scade presiunea in sticla risti ca apa din acvariu sa o ia la vale pe furtun .
- reteta mea este : 600 de gr zahar ; 1 plic gelatina (dr otker); 1 plic drojdie uscata (dr otker are 7 gr ,pakmaya are 10 gr) .Cu cat pui mai multa drojdie cu atat presiunea e mai mare .
- Eu am montat pe bomba 3 robineti ,daca presiunea e prea mare dau drumul la cel din dreapta (in acesti 3 ani nu a fost nevoie) .
- Las bomba sa mearga nonstop si am o bula / secunda ,dar la inceput m-am ghidat dupa un test permanent de CO2.
- Robineti si furtunul le-am lipit cu picatura .

image
P1040951 by geo.baj, on Flickr

This message was edited 1 time. Last update was at 29/12/2012 12:02:18


image
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

neata totul este in regula cu acvariul meu din cate vad a mers toata noaptea cu o bula la aproape 2 secunde
acum am strans dopul inapoi si vedem cu cat creste presiunea
in viitorul apropiat am sa pun o poza cu acvariu dupa care daca mai e ceva de vborbit mutam discutia la jurnalul meu sa se vada si schimbarile acolo
va multumesc inca odata
alex24
Member

Joined: 28/10/2012 21:39:23
Messages: 262
Location: bucuresti ; unirii
IP:
Offline

nu stiu din ce cauza de dimineata de cand am strans dopul sticlei la loc nu creste presiunea in bomba tot o bula la 2-3 secunde este oare atat de multa prersiune sa fi pierdut peste noapte?
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 2778
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

da, poate pierde aproape toata presiunea. Parerea mea este ca daca vrei sa faci ceva noaptea, este sa reduci la minim nr de bule , nu sa deschizi dopul

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Adrian Ionut
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/02/2004 14:24:13
Messages: 472
Location: Canada - Montreal
IP:
Offline

baj wrote:- Eu folosesc furtunul de la un set de perfuzie de ~ 3 ani si nu s-a intamplat nimic ,deci nu e un must sa folosesti furtun special pt CO2 ...
- Foloseste reteta colegului scorpionul este mult mai durabila ,reteta cu gelatina tine 3-4 saptamani pe cand cea simpla tine o saptamana .


Pentru ca n-ai facut-o cum trebuie. La mine tine tot 3-4 saptamani, ba chiar am avut si un record de 37 de zile. Nu mai vorbi din auzite, te rog.

Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com