[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
"holandeza de Giulesti" reloaded  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
donpisote
Senior member
[Avatar]

IP:

Pai daca ai fi citit despre ce spun eu ai fi inteles ca la acest raport algele nu prea se dezvolta si la mine au dat inapoi pana au disparut . Aveam niste filametoase de toata frumusetea ,unele fire de 20 cm si era ca blana pe diverse chestii. O luasem si eu cu niste hc de la cineva .

Ce inseamna alga clasica ? Cat despre raport marea majoritate a producatorilor de fertilizant il folosesc . Dovada intra pe site ul EASYLIFE si citeste ce spun ei despre fertilizare si cam ce valori trebuie sa ai in acvariu la macro .

Numai bine.

ACVARIUL MEU scape by @fanta
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

"Numai bine" zici tu donpisote... Asa sa fie. Dar filamentoasa ma face... Si ma face la greu. Curatatul ei seara de seara e cam vacs albina. Am cumparat apa oxigenata si am citit tot ce am gasit despre alga asta pe forum. Multe pareri, multe sfaturi, greu de ales. Am inteles ca se pune in acvariu sau direct pe plantele respective cam 10 ml la 10 litri brut. Asta inseamna ca io ar trebui sa pun toata sticla de 100 ml in apa. Pun direct in apa sau pe plante cu seringa? Schimb apoi apa zilnic 20-30% sau 50% la 2 zile? Fac blackout 2-3 zile sau reduc lumina de la 10 ore la 2 dimineata, 2 seara? Nu mai dau mancare deloc la pesti 2-3 zile sau reduc mancarea? Intreb ca nu vreau sa omor pestii cu apa oxigenata...
P.S. Nu deschid un alt topic la "alge" ca sa nu se zica, ca s-a mai discutat acest subiect. Stiu ca s-a mai ras-discutat, dar sunt muuuulte pareri impartite referitoare la exterminarea algei filamentoase. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu faceam asa nenea ciro , la bazinul de 186 , bagam cam 3/4 din sticla , cu seringa si cu acul ei , o imprastiam in bazin cat mai aproape de zona infestata de acea alga , dupa 24 de ore faceam un schimb de apa de 50% . dupa daca nu se ducea din prima , repetam procedeul dupa cateva zile.
Nu e ce-a mai precisa si corecta , dar eu asa am scapat de ea. sunt persoane care au dozat apa oxigenata mai precis si mai stiu eu ce alta varianta cu iluminatu si poate au scapat mai repede de ea, dar eu dupa ce am repetat procedeul de 2 ori am scapat de ea . dar acum cel mai important este motivul pentru care apare si nu da inapoi , ca degeaba dispare azi daca saptamana viitoare din nou.

This message was edited 1 time. Last update was at 22/12/2011 00:27:16

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ma iertati ca intervin - dar cred ca cel mai important atu al omului impotriva algelor este rabdarea care se pare ca e pe cale de disparitie aici.

Cum nu stiu exact ce conditii sunt in acvariu si cum se intampla toate procedurile - poate ajuta o pagina pentru descrierea unor modalitati de lucru impotriva a unor alge: http://acuariorosa.com/2011/10/13/the-controlled-imbalance-method/ ?

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:filamentoasa ma face... Si ma face la greu. Curatatul ei seara de seara e cam vacs albina.

Nu fi suparat c-am avut si eu putina bataie de cap cu ea, mai multe saptamini ....... nici una din actiunile care "trebuie" s-o extermine n-a functionat. Degeaba am tot modificat eu rapoarte si proportii, degeaba am oprit fertilizarea . Am ramas la culesu' "cit de mult poti" iar la un moment dat a disparut fara sa modific ceva la fertilizare. Probabil c-a disparut chiar din cauza ca n-am mai facut modificari .

viulian wrote:dar cred
ca cel mai important atu al omului impotriva algelor este rabdarea

Poze: smilie ... Poze cu plante
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

ciro wrote:Dar filamentoasa ma face... Si ma face la greu
Si pe tine? Dar ce e fratilor, invazie de fila(o)
Am avut-o si eu cu ceva timp in urma si scapasem de ea. Dar de cateva saptamani cocheteaza si cu mine, cred ca de la ultimul reset mi se trage

Tratamentul cu apa oxigenata l-am aplicat si eu de vreo cateva ori si-ti garantez ca rezultatul pe termen lung este nemaipomenit de...zero Cum procedam: opream filtrul, turnam 1 ml de apa oxijenata la 1 litru de apa din acvariu, lasam la dospit juma de ora, apoi schimbam 50% din apa. Chestia cu jumatea de ora este cam aiurea, intrucat daca stai 30 de minute si apoi te apuci sa schimbi apa, practic pestii si plantele vor sta in solutie mai mult de 30 de minute. In timp ce faci schimbul, aspiri cat poti de mult din algele moarte. In urmatoarele doua trei zile algele vor disparea complet din acvariu. Toate vor fi bune si frumoase maximum maximorum 10 zile, dupa care te umpli iar de nervi atunci cand vei vedea primele fire itindu-se cu tupeu din cine mai stie ce fir de ce planta.
Asa ca, treaba cu apa oxigenata este cu dus si intors. Iti va fi afectat mossul, setaceumul (daca il ai) si probabil si alte plante. Iar daca nu te misti rapid cu schimbul de apa, iti pot garanta si cateva decese, mai ales in randul ancistrusilor si al coridorasilor

Cum actionez zilele astea: apa oxigenata (doar jumate din cantitate), schimb masiv de apa, urmat de un black-out de 3-4 zile asezonat pe intreaga perioada cu un uv. Sa vedem daca mai revine.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
alexdell
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Am vazut ca vrei sa introduci filtrul intern aquaball, eu abia acum dupa mai bine de un an am observat ca mai este un burete mic in capat, unul circular care vine in partea de sus chiar sub pompa unde se face aspiratia apei. Eu pana acum curatam doar buretii cei doi... iti zic ca poate te ajuta si pe tine, sau poate doar eu nu am stiut treaba asta )
Acum dupa curatarea filtrului intern(toti buretii) am apa foarte limpede cum n-a mai fost de mult timp.
Marti
Senior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:
ciro wrote:Dar filamentoasa ma face... Si ma face la greu
Si pe tine? Dar ce e fratilor, invazie de fila(o)
Am avut-o si eu cu ceva timp in urma si scapasem de ea. Dar de cateva saptamani cocheteaza si cu mine, cred ca de la ultimul reset mi se trage

Tratamentul cu apa oxigenata l-am aplicat si eu de vreo cateva ori si-ti garantez ca rezultatul pe termen lung este nemaipomenit de...zero Cum procedam: opream filtrul, turnam 1 ml de apa oxijenata la 1 litru de apa din acvariu, lasam la dospit juma de ora, apoi schimbam 50% din apa. Chestia cu jumatea de ora este cam aiurea, intrucat daca stai 30 de minute si apoi te apuci sa schimbi apa, practic pestii si plantele vor sta in solutie mai mult de 30 de minute. In timp ce faci schimbul, aspiri cat poti de mult din algele moarte. In urmatoarele doua trei zile algele vor disparea complet din acvariu. Toate vor fi bune si frumoase maximum maximorum 10 zile, dupa care te umpli iar de nervi atunci cand vei vedea primele fire itindu-se cu tupeu din cine mai stie ce fir de ce planta.
Asa ca, treaba cu apa oxigenata este cu dus si intors. Iti va fi afectat mossul, setaceumul (daca il ai) si probabil si alte plante. Iar daca nu te misti rapid cu schimbul de apa, iti pot garanta si cateva decese, mai ales in randul ancistrusilor si al coridorasilor

Cum actionez zilele astea: apa oxigenata (doar jumate din cantitate), schimb masiv de apa, urmat de un black-out de 3-4 zile asezonat pe intreaga perioada cu un uv. Sa vedem daca mai revine.

Acum ceva vreme ne-am intalnit la GG la magazin si ne povestea ca a scapat de filamentoasa cu nu-mai-stiu ce produs...poate ti-aduci aminte de discutia de-atunci

Eu n-am avut noroc cu alga asta, de fiecare data cand o piguleam sau o elimanam cu scobitoarea revenea in cateva zile. Apa oxigenata n-a functionat.

setup 1 | setup 2
[WWW]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Singura solutie de a scapa de filamentoasa este indepartarea ei manuala de pe fiecare plante la lumina unui bec de 100 w unde vezi ca alga s a ancorat de planta/moss elimini si planta/mosul.
Intuneric o saptamana cu patura peste acvariu si mentinerea ph ului constant genul 6.80-6,81 o perioada cat mai indelungata pana dispare de la sine.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Marti wrote:Acum ceva vreme ne-am intalnit la GG la magazin si ne povestea ca a scapat de filamentoasa cu nu-mai-stiu ce produs...poate ti-aduci aminte de discutia de-atunci

Da, este vorba de Alg Control "F" de la Aquatic Nature. Dar sa moara ea de alga de are vreun efect asupra ei zeama asta. Cu toate ca am vazut in alt acvariu cum lucreaza si pot spune ca este buna. Dar la mine nu vrea si pace.
Antoniot wrote:Intuneric o saptamana cu patura peste acvariu si mentinerea ph ului constant genul 6.80-6,81 o perioada cat mai indelungata pana dispare de la sine.

Cum e treaba cu Ph-ul? 6,8 doar pe timp de black out sau si ulterior? Nu de alta, dar mie imi place mai jos, pe la 6-6,1

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2011 00:19:20

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Ok, deci din cate am citit la voi, solutia cu apa oxigenata sa o las deoparte. Nici pe mine nu ma incanta sa torn 100 de ml in apa si sa vad cum vietatile ar putea avea de suferit. Expplicati-mi mai ca pentru un incepator ce e treaba cu black-out-ul si tunsul/scosul plantelor. Antoniot, cand am zis ca filamentoasa este pe muschiul de la tine, NU am vrut sa iti critic marfa. Tu mi-ai zis clar ca are oleaca de filamentoasa, EU ca un cretin nu am avut rabdare sa o curat inainte sa o bag. Acum fii baiat giorno ca de obicei si ajuta-ma sa scap de ea. Deci tu zici sa curat, adica sa elimin tot mossul care are filamentoasa pe el. Asta inseamna mai pe romaneste sa "chelesc" cioatele de moss. Apoi mai am filamentoasa care s-a intins pe varfurile celorlalte plante, rotala, ludwigia etc...
Deci, in concluzie, asadar, sa nu o mai lungesc aiurea, elimin tot mossul, tai varfurile plantelor care au filamentoasa pe ele, apoi sting lumina de tot si acopar acvariul 2-3-4 zile? In timpul asta, pestii si plantele vor fi ok? Mancare mai pot da? Aceeasi portie sau mai putin? Sau deloc? Mai fac fertilizare? Micsorez sau cresc bulele de codoi? PH-ul e undeva la 6,8. Ca sa il scad, cum zice alber, ar insemna sa cresc codoiul, dar mi-e sa nu afecteze pestii... Deci? Hai, sa ajutam colegul incepator "recalcitrant" sa faca treaba cum trebuie.

P.S. @alexdell, e curatat si acel burete de sus, stiam de el. Internul il ajuta pe extern momentan la curatat apa si la facut "valuri" ca sa scap de biofilm. Daca mi-este necesar mai mult codoi ca sa scad PH-ul, cum zice Alber, ar insemna sa micsorez valurile, ca sa nu il elimin. Biofilmul trece ca problema pe planul doi. Zic bine? Pun intrebari pertinente? Hai mersi si sarbatori fericite la toata suflarea acvaristica.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2011 00:45:54

[Email] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Arunci tot de ce s a lipit filamentoasa sau daca vrei sa salvezi o parte din moss il cureti la lumina unui bec de 100 w.Sa nu ramana nici un firicel de 2 mm.
Iei fiecare fir de moss il cureti si aduni un smoc de fire sanatoase, il faci buchet si legi un capat cu ata apoi il bagi intr un borcan cu apa la intuneric 2-3 saptamani.
Il scoti verifici daca a crescut ceva si cand stii ca este sanatos il poti baga linistit in acvariu ancorandu l de ce vrei tu.

In legatura cu ph m am referit la unul foarte stabil.Alegi o valoare medie si o setezi la un ph fix x,00-x,01.La o diferenta de oprire/stingere 01.Pt asta iti trebuie un controller performant ca cel de la dennerle si o sonda noua.
Tinut pe timpul de stingere totala de minim 14 zile plus o perioada de 30 zile dupa aprinderea lumini.

In felul asta am invatat ceva la ea.
Am lasat intr un colcisor aceasta mizerabila alga pe toata durata tratamentului( pe rizomul unui bolbitis pe care nu l am mai curatat, s a priponit in el)
Si acum sta acolo fara sa migreze sau vre un alt semn de bine. S a suptiat si albit fara sa si revina!
Cand am modificat schema de ph surpriza!!!Incepe sa si revina.Am indepartato si am setat din nou ph la oprire/aprindere apropiata pt un ph mai stabil si iar da inapoi alga.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

cirotariu wrote:Ca sa il scad, cum zice alber

Ia vezi recalcitrantule ca ai citit cash. Adica aiurea. Io nu am zis sa il scazi, io am zis cum imi place mie sa il tin. Nu-i musai sa faci ca mine
Black out=stins lumina la bazin si pus patura pe el, astfel incat nici un pic de lumina sa nu mai patrunda inauntru. Pe toata perioada de black-out (vreo trei patru zile) nu salti patura de pe acvariu nici mort. Pestii trec la regim, la fel si plantele. Adica nu fertilizezi, nu hranesti pestii. Nu vor pati nimic nici unii nici altele. In privinta CO2-ului, daca il ai pe Ph controler il poti lasa. Daca nu, e cam riscant, intrucat plantele nu-l vor mai consuma si nu poti stii ce o sa iasa.

Antoniot wrote:Tinut pe timpul de stingere totala de minim 14 zile

Adica tu tii patura pe acvariu 14 zile, in conditiiile aratate de mine mai sus? Mai gasesti ceva in viata dupa experienta asta?

Antoniot wrote:Am lasat intr un colcisor aceasta mizerabila alga pe toata durata tratamentului( pe rizomul unui bolbitis pe care nu l am mai curatat, s a priponit in el)
Si acum sta acolo fara sa migreze sau vre un alt semn de bine. S a suptiat si albit fara sa si revina!
Cand am modificat schema de ph surpriza!!!Incepe sa si revina.Am indepartato si am setat din nou ph la oprire/aprindere apropiata pt un ph mai stabil si iar da inapoi alga.

Adica alga slabeste la un Ph cat mai stabil? Din cate am citit eu despre ea, am inteles ca apare in conditiile unor dezechilibre bilologice, cauzate spre exemplu de un filtru imputit sau de o proasta circulatie a apei in acvariu

[Email] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu am 2 pompe de valuri fiecare 3000 litri plus un resun 1400 litri si filtrul extern jbl e1500.

La mine nu se pune problema de proasta circulatie cat despre filtru este intretinut.
De ce apare nu stiu dar am observat ca mi a aparut de fiecare data cand nu am mai folosit controlul co2.

Da! eu am lasat 2 saptamani patura peste acvariu, probabil ca plantele pe care le am eu sunt ceva mai rezistente(bolbitis, microsorium, anubias si mosul de fantana)
Surprinzator sa stii ca microsorium ului chiar i a mers bine, avea cateva frunze foarte armonioase iesite noi.
Fusesem in presesiune la facultate si in perioada aia am uitat complet de acvariu.

Sunt sigur ca alga asta in 4-5 zile nu o sa simta nimic!!!!Dar nu strica sa incerci!

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2011 02:02:33

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

E da, la tine intr-adevar, doua saptamani nu sunt o problema, dar la mine cu siguranta ar fi. Sunt cateva plante care precis o mierlesc in perioada asta. Dar pesti, ce parere au avut pestii? Doua saptamani e cam mult pentru ei, sau nu?

[Email] [Yahoo!]
Antoniot
Senior member
[Avatar]

IP:

alber wrote:E da, la tine intr-adevar, doua saptamani nu sunt o problema, dar la mine cu siguranta ar fi. Sunt cateva plante care precis o mierlesc in perioada asta. Dar pesti, ce parere au avut pestii? Doua saptamani e cam mult pentru ei, sau nu?

Dupa acele zile nu au devenit rahitici sau mai stiu eu ce patologie, (pesti: neoni, tetra black, ancistrusi, cory, pesti fluture, molly, gurami, red cherry, amano, crevetele cu clesti rosi). Au avut de unde sa si ia resurse, erau grasi/indesati in special neoni.

Nu judeca din rezultate!
[Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Alber, da, am interpretat io aiurea, vroiam sa aflu daca ideea de scadere a PH-ului (in speta, de la 6,8 la mine la 6,2 cat zici tu "iti place" sa il ai) era impartasita de mai multi. Nu am pH controller, dar o sa incerc mai intai curatarea mecanica si tunderea varfurilor plantelor, apoi sa scot cumva mossul de pe cioate, fara sa scot si cioatele (am pe ele si anubias, si bolbitis si microsorum) ar insemna sa "termin" juma de setup prin scoaterea lor. Apoi sa fac black-outul, probabil operatiile le voi face de marti incolo, urmand ca 4-5 de revelion cat sunt plecat sa fie acoperit total acvariul. Asta e, pierd mossul in cel mai rau caz.
Azi mi-au poposit in acvariu inca niste membri, si anume 8 bucati de Rasbore mici si jucausi, i-a vrut fi-mea si nu am putut sa o refuz, mai ales de craciun "aia losii, vea aia losii, tati". Nu sunt sperioasi, umbla grupat, se inteleg la prima vedere cu celalalt grup mare de Black Tetra, au si mancat azi... Va tin la curent cu operatiile...

[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Habar n-am care e treaba cu Rasborele (daca vorbim de Microrasbora galaxy). Cand sunt singure in acvariu, nici nu le vezi, stau numa pitite. Dar daca le asezonezi cu ceva pestisori mai mici (neoni, Rodosthos, sau altii), prind un tupeu de n-ai treaba si devin foarte placuti si usor de vazut in acvariu

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Salutari, musiu jupanu' Alber, long time no seen (oi fi avut si tu trebi, ca tot omu'). Da, sa stii ca sunt placute la vedere, Rasborele, nu sunt sfiosi deloc si ma mir, in mod placut. Acum am un card negru-gri si un card rosu-negru. DUpa primele ore, s-au acomodat foarte bine. Ma ingrijoreaza algele, din pacate Acum ma uit mai atent si vad ca am o creanga de bolbitis plina de BBA, acelasi BBA a aparut si prin niste muschi, filamentoasa practic mi-a distrus frumusetea de Ludwigia, e calare si pe didiplis, "miriophilum" ala rosu, singura pata de rosu, are si el agatat un fir de nenorocita pe el, BBa un pic si prin "gradina" de Marsilea... Restul plantelor cresc foarte bine, unele chiar se fac tufe frumoase. Poate creez dezechilibru prin adaugarea curentului de la intern, ca sa scap de biofilm si scade aditia de codoi in felul asta... Sau fertilizarea nu e ok desi o respect asa cum "scrie". Musai tre sa "bag" iar mana in el, dupa craciun, ca "je" e liber.

P.S. Blyxele si crytocorinele de la matale arata demential, nu pot sa le reprosez nimic. Cresc si se inmultesc ca nebunele... HZ-ul de asemenea arata foarte bine. Ca de, nu e dracu asa negru, am si chestii muuuuulte pozitive.

This message was edited 1 time. Last update was at 24/12/2011 18:04:23

[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

IP:

Teste in seara de ajun... inainte sa vina mosu'

PH - 6,6 a scazut de la 6,8, ceea ce e ok... sau nu, conform specificatiilor de pe testul JBL, adica e spre linia rosie
Fe - 0,05, a crescut oleaca, dar tot nu e pe "linia verde"
KH - 7, a crescut de la 5, ceea ce nu imi pare un lucru bun.
PO4 - 0,1, a crescut si a intrat pe linia galbena, deci iar nu e bine.
NO3 - 10, a scazut de la 15, dar tot nu e foarte ok.
Co2 ramane stationar la 30.

Deci, cam probleme... sa nu ma mir ca am alge si filamentoase... Se pare ca aditia zilnica de 1/7 din doza saptamanala de "Plant nutrition + " nu da roade. Ar trebui sa trec pe PPS-Pro... plus Ferropol 24 plus Ferropol saptamanal, pe care deja le adaug. Cam atat din Giulesti. De luni ma apuc de treaba la el, sa il restabilizez si sa scap de alge Pana atunci, se stie, orice sfat e binevenit. Criticile de asemenea.
Fiti cuminti ca sa vina mosu'.

[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: