[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
"holandeza de Giulesti" reloaded  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Maab
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 05/10/2011 13:20:32
Messages: 454
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutari, pai al tau arata bine...

Toate bune si un an mai bun!

De multe ori, e o obraznicie sa nu fii obraznic. (Nicolae Iorga)
[Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Salut, colega. Un an la fel de bun si la tine si la ai tai. Da, ma stradui sa il mentin la un nivel acceptabil pentru "valoarea" mea.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

cirotariu wrote:ma stradui sa il mentin la un nivel acceptabil pentru "valoarea" mea.

Termina cu "modestii" din astea .

This message was edited 1 time. Last update was at 18/01/2013 14:02:41


Poze: smilie ... Poze cu plante
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Hai, nenea porcu ca stim amandoi ca pot mai mult. Dar nu mai am timp sau nu mai am timp asa mult pentru pasiunea asta. Mi-am dat seama ca nu pot sacrifica altele ca sa il fac brici cum am vrut, asa ca am renuntat sa ma chinui sa il fac. Faptul ca arata el cat de cat bine e pentru ca este stabilizat si are tot ce trebuie in el si se "dezvolta" singur, pentru ca l-am ingrijit de la inceput. Dar promit ca anul asta pana in vara ii voi da o noua fata mai aspectuoasa si mai curata si mai ingrijita, ca meritam si io si el.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Doua intrebari scurte pentru cunoscatori:
1. Vi s-a intamplat sa se strice priza programabila din senin? Adica afiseaza, merge clock, timer, tot, dar nu trece curent prin ea. Aveti idee de ce?
2. Din muschiuloiul meu imens daca vreau sa scot sa dau din el, bag mana pana la radacina si "rup" o bucata de pe cioata?

P.S. Daca sunt stupide intrebarile, ignorati-le

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

Joined: 26/09/2008 12:20:22
Messages: 4859
Location: bucuresti - berceni
IP:
Offline

Da, prizele o mai iau razna. La mine una facea seviciul pana la un punct. Acela de a mai aprinde lumina. In rest totul parea ok. Ca remediu...o desfaci, vezi ce-i in ea si daca te uiti ca curca'n lemne la ce-i acolo, ii dai viteza spre cosul cu gunoi. Io asa am facut.
La muschi ai doua variante:
-poti sa-l tunzi pe margine si sa dai din ce tunzi (asta daca este bine fixat pe cioata
-poti incerca sa-l desprizi, dar vezi sa nu se desprinda de tot (daca plantele initiale au inceput sa moara din cauza lipsei de lumina. In acest caz (daca se desprinde) n-ai decat sa scoti cioata si sa o iei de la capat cu muschiul

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11163
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

cirotariu wrote:Vi s-a intamplat sa se strice priza programabila din senin? Adica afiseaza, merge clock, timer, tot, dar nu trece curent prin ea.

Da, s-a intimplat exact asa, am dus-o la un amic priceput la electronica, i-a schimbat ceva piesa nesemnificativa. Daca ai un asfel de amic care are si putin timp liber ....... daca nu, alta noua . Poate reusesti tu sa identifici piesa defacta ....... daca ai timp, chef si pricepere.

Incearca s-o resetezi, poate e doar un pic sarita de pe fix .

This message was edited 1 time. Last update was at 31/01/2013 11:50:28


Poze: smilie ... Poze cu plante
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

S-a intors fiul risipitor al Giulestiului! Sau cel putin asa vrea. Pe scurt, desi nu imi sta in fire sa fiu scurt, am sa felicit toata echipa (nu va enumar pe toti, ca sigur uit pe cineva) in primul rand pentru RAC, primul concurs de aqua de la noi. Am citit aproape tot topicul, am vazut pozele castigatorilor, felicitari si lor pe aceasta cale. Va felicit pentru dezvoltarea site-ului si pentru ca ati ramas la fel de buni prieteni si buni profesionisti in anul asta si juma cat mandea a muncit si s-a ocupat de alte chestii mai mult sau mai putin personale.
Despre Holandeza, ce sa spun... e o umbra a ceea ce a fost, in materie de plante, a ramas mareata tufa de Anubias, in parte neagra pe frunze din cauza "negrijii" mele, cateva fire de Microsorum (cred) si o bucata din bolbitisul care a fost odata. Pestii au ramas cam aceeasi, gasca de 15 ternetzii sunt tot 15 plus inca 4 rasbore din gasca de 8, un SAE (gigantic) din cei 3 initiali si cativa melci asasini. Au fost si alge, a fost si lumina lipsa, lipsa de timp, lipsa de interes (recunosc spasit)...
Ce ne rezerva viitorul... pai as vrea sa reincep un alt setup in alta locatie, in speta la birou, ca sa mai fac loc prin casa devenita prea neincapatoare de cand junioarea de 3 ani merge linistita pe 5. Iar la mine acasa sa refac unul mai mic (sub 100 de litri).
Acu intrebarile, putine si la obiect. CIne stie de unde pot face rost de o lampa suspendata cu un eventual 80-100 de wati? Ori ceva de cumparat, ori pe cineva care "mestereste" asa ceva... Este prioritatea numarul 1 care ma deranjeaza de vreo 2 ani. In prezent reamintesc ca am capacul original de la acvariul de 126 l, cel cu 2x18W la care mi s/au mesterit inca 2x18. Din acesti 72 W doar 54 merg in continuare, un neon naiba stie ce are... Problema e cu evaporarea apei, mereu am condens pe capac, pe neoane, cand vreau sa il ridic curge apa de pe el, stau mereu cu gurile de hranire deschise etc... Asta ar fi prima problema.
A doua problema e legata de trambalarea acvariului la munca. Voi scoate, logic, toata apa, pietris, rest de plante. Ideea e daca pestii vor rezista mutarii, adica pusi cu apa in galeti, peturi de 10 litri, caditze etc... Si daca pot face ciclarea folosind cat mai mult apa din acvariul de acum, plus apa de la robinet, plus pornirea filtrului (Tetratec 1200) imediat dupa umplere. TOate astea in sensul de a renunta la ciclarea de 2-3 saptamani si de a nu renunta la pesti. Tot respectul pentru longevitatea si cumintenia lor in acesti 3 ani de cand ii am.
Acvariul de la munca l-as vrea semiplantat, adica nu "holandez" dar nici chelios, ceva sa pot intretine relativ usor.
Va voi tine la curent zilele ce vor veni despre mutare, o sa "cersesc" si niste plante noi eventual, cum bine imi sta
Cam atat pentru prima postare, scuze daca am deschis tot aici discutia, nu stiam unde altundeva ca sa mai vada lumea cine sunt si ce am prin acvariu, scuze daca am scris alambicat, din pacate m-am dezobisnuit cu forumul... Felicitari si lui stefanp, vechiul meu prieten Fanica, care vad ca a devenit moderator si a facut o mega buna treaba cu RAC-ul.
Si, bineinteles, ma bucur sa va regasesc si ma bucur ca m-am urnit sa ma reapuc. Sper sa mai am rabdarea de acum 2 ani.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Care intra si citeste ce am scris mai sus poate imi da si o solutie pentru reinverzirea anubiasului. F-alg control sau Alg F control pe care l-am folosit cu succes la indepartarea celebrei alge filamentoase merge oare si pentru "deznegrirea" frunzelor de anubias? In prezent nu mai bag CO2 (mi se stricase instalatia, apoi mi s-a spart mustiucul care baga bulele fine, apoi m-am lenevit de tot si nu am mai umplut bateria), dar bag Easy Carbo 2,5 ml pe zi (de vreo 2 saptamani) plus saptamanal Algexit 10 ml... pare ca anubiasul si-a mai revenit, dar in ritm lent, adica frunzele negre sunt tot acolo, dar printre ele apar frunze noi, verzi si curate.

P.S. Nu criticati prea aspru disparitia de pe forum si faptul ca am fost un mare lenes. Imi ajunge ca imi car povara asta singur

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Despre condens - nu cred ca poti scapa usor - cat timp o sa ai capac, e dificil. Iar o lampa suspendata trebuie sa faca mai multa lumina pentru a ajunge aceiasi cantitate de lumina la plante. Cred ca singurul avantaj in a avea un capac transparent (de sticla) si instalatia de iluminat deasupra este ca nu mai exista riscuri de electrocutare sau ceva pe la neoane.

Toate acvariile mele au capacul de sticla initial care se aseaza pe niste suporti din plastic dar este in interiorul peretilor, iar intre capac si pereti raman vreo 3-4-5mm liberi incat acolo sa pot prinde lampile de 11W. Condes este in continuare, capacul se murdareste in timp de praf si trebuie curatat din cand in cand oricum, dar macar lampile nu se mai murdaresc asa usor si nici nu curge din ele apa cand le dau la o parte.

Aici am gasit o poza exemplificativa: http://www.thingiverse.com/thing:58046

Despre mutare, cred ca te-ai gandit bine. Citisem ca si daca mor multe bacterii in filtrul oprit (era vorba parca de pana la o zi), tot or s-o ia mult mai repede din loc. Asa ca eu cand fac curat la acvarii stau cateodata cu filtrul oprit ore intregi, si nu au fost probleme. Asa ca daca te descurci sa muti totul in sub 6 ore - sau, daca tine mai mult, macar sa lasi filtrul mergand intr-o galeata cu apa din acvariu, cred ca nu ai de ce sa-ti faci griji pana a doua zi. Bacteriile acelea au nevoie de oxigen ca sa nu moara foarte multe odata.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/10/2014 23:03:03


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
ioanis
Member
[Avatar]

Joined: 02/10/2010 00:35:01
Messages: 209
Location: Cyprus
IP:
Offline

Eram sigur ca o sa revii ,boala asta e incurabila .imi era dor de postarile tale. mult succes in noul proiect .

http://www.flickr.com/photos/60563080@N04/8091362882/in/photostream/
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

@ioanis Multumesc, stiam si eu ca voi reveni, nici nu am plecat nicaieri, doar am luat o pauza de la "nebunia" frumoasa a acvaristicii
@viulian, multam de informatii.
Se pare ca am bulan si am si gasit o lampa. Cer sfaturile "batranilor" daca e bine ce iau, si anume

Lampa externa acvariu 1100mm RESUN
Reglabila maxim 1100 mm
Lampa cu 2 x T8 30W modificata pentru 3 neoane tip T8 30w cu drosere electronice extern montate pe cablu cu posibilitate de comanda aprindere separata pentru fiecare neon
[i]
Pretul este de 170 de ron.

Adica voi avea 90 de Wati la un 100-110 litri, ceea ce zic eu ca e decent. Problema mica vor fi cei 15cm care ies in afara acvariului, lampa avand 110 si lungimea la mine 80, dar nu cred ca deranjeaza. Pareri pro si contra?

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/09/2008 17:02:41
Messages: 579
Location: Bucuresti - N. Grigorescu
IP:
Offline

Salut!
In primul rand mi se pare gratis la 170 de lei. Pe mine mai mult m-a costat reparatia la lampa mea

Si eu am lampa de 1200 la un acvariu de 1100 si e chiar ok. La tine insa sunt cam multi cm si in stanga si in dreapta, si arzi niste lumina degeaba.

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Bine-ai revenit nea' ciro!
Si multumim pentru vorbele bune

Legat de lampa poti incerca si o Hailea 4x39W, cu avantajul ca sunt neoane T5, nu T8. Si un neon il acoperi, mergi doar cu trei in final. Sau, mai bagi cativa litri in plus la bazin si aia e
Vezi ca pe petmagia.ro au ceva reduceri la lampile Hailea (mi-am luat recent).

Referitor la ciclare.
Apa pastrata n-o sa te ajute foarte mult...
Daca as fi in locul tau, as da un reset complet. As spala si pietrisul pentru ca de doi ani (parca asa ziceai) s-au adunat in el destule. La fel as spala si filtrul.
Dupa care l-as ajuta cu niste JBL Filterstart, sau produse asemanatoare de la alta firma.
SI as merge asa chiar si cu pestii inauntru: mancare cu maxima zgarcenie si poate daca ai timp din cand in cand cate un schimb micut de apa.

Nu de alta, dar pe parcursul mutarii vor muri bacterii (poate nu toate) si in substrat si in filtru, deci oricum vei avea un spike de amoniac...


In ceea ce priveste anubiasul, ai BBA pe el? La asta ma gandesc cand spui ca s-au inegrit frunzele.
Iarasi iti spun ce as face eu
As curata frunzele afectate serios si as pune doar niste pui curati inapoi in acvariu. BBA-ul de asemenea va muri daca injectezi local easycarbo pe el. In cateva zile se curata (dupa ce in prealabil isi schimba culoare si devine gri albicios). Mai citeam ca anubiasul avand frunze groase rezista si la tratamente mai dure, gen apa cu clor (1 parte clor, 9 parti apa; parca pe la PreaMaritul Faraon am citit treaba asta, poate explica el exact ce si cum).

Si instalatia aia de CO2, poate iti faci timp si o repari

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Sa traiesti fanica, uite tocmai ce m-am benoclat prin "lucrarile" tale din sticla, frumoase, ai avansat, nu gluma... nebunule care esti tu nebun (parca ti-am mai zis asta acu fo 2 ani)
Asa, deci, lampile alea de zici tu e oleaca scumpe, cred ca duminica achizitionez acea lampa resun cu 90 de w, macar o perioada merg cu ea, pana imi revin la nebunia de acu 2-3 ani, daca oi putea. Si oricum pe langa 3 neoane de 18 W obosite... orice e mai bun, scap de capac, scap de condens, de mutat bla bla bla
Referitor la reset complet (nu mai tin minte de unde se dadea citat ca sa nu mai scriu mereu ce ai zis tu) asa ma gandeam si io, asta inseamna ca mutand magaoaia ma voi trambala cu nisip spalat dupa mine in pungi si pestii in bidoane cu apa din acvariu... cu ei inauntru nu merge mutat... sau nu vad io cum...
Ideea era sa scap de ciclare.
Pe scurt, ma gandesc ca in maxim 5-6 ore as putea, teoretic, sa prind pestii, sa ii bag in bidoane, sa spal pietrisul, sticla, sa desfac dulapul, sa le bag in masina, sa mut toata mataraia la birou, sa le montez, sa pun apa "buna", plantat easy, pus pestii, pornit filtre, lumina... Sper sa imi si iasa. Varianta a doua ar fi sa donez pestii si sa o iau de la capat cu ciclare etc... plante noi, pesti noi... FIltrul e spalat acum 5 zile cand m-am hotarat sa "imi revin" p-aci.
Despre anubias, sa nu stii ca nu pare BBA, stiu ca aia e ca niste smocuri mici si negre... Asta e chiar o negreala care cum zici tu e posibil sa se ia la degete. Scoatere, taiere frunze negre, replantare pe cioata si io ma gandeam, asteptam o confirmare. As mai putea sa il scot separat intr-un acvariu mic si sa il "sparg" la bot cu tratamente, ca sa nu afectez pestii... zic si io...
Despre CO2, nu e stricat, e lenea mare, si oricum daca ma mut cu el, nu are rost acu 2-3-4 saptamani sa ma mai ambalez...
Cat despre revedere, ma bucur sa ne reauzim. Toate cele bune.

L.E. Am exagerat cu 5-6 ore, sunt un tampit, am vrut sa zic 2 zile, cu pestii si filtrul lasat sa mearga in galeti, apa pastrata in bidoane/galeti, un filtru intern aditional lasat si el sa mearga in galeti, cred ca ar rezista bacteriile.
Cat despre anubias, nu vroiam sa il scot sa il curat, ca mai pastoreste in el niscai 6-7-8 creveti red cherry, cam atati mai am din 50. Dar il voi poza maine - promit - sa il vada si ochiul vostru, daca e negreala sau BBA.
L.E.2 E mai bine sa spal pietrisul si sa il pun asa spalat cu ce o mai fi prin el, substratul de sub de la Tropica, tot ce a mai ramas prin el, fertilizanti, bile etc... decat sa pun un nou substrat plus pietris deasupra, toate noi ? Presimt ca e o intrebare retorica...

This message was edited 4 times. Last update was at 17/10/2014 23:25:03


Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Deci filtrul a fost spalat acum 5 zile?
Spalat la modul temeinic, curatat, cu apa de la robinet?
Ca daca da, atunci oricum n-ai mare branza de colonii in el, deci ciclare oricum va trebui sa faci

Din punctul meu de vedere pietrisul nici nu intra in discutie sa nu il speli.
Pana dai drumul in doua zile la noul setup, tot ce era viu prin el, crapa. Plus ce ai deja prin el detritus, faci o bomba biologica de toata frumusetea.
In tot timpul asta oricum substratul fertil a fost "supt" de tot ce era de hranitor...
Eu l-as spala cu incredere bine de tot (sa scap si de fertilul vechi), sa pornesc cu un acvariu curat. Daca vrei, mai bagi un fertil sub el, ca si pret nu te-ar ajunge mult intr-un acvariu relativ micut (un jbl aquabasis plus, ca-i mai ieftin).

Pestii stau 2-3 zile in galeti fara probleme, eventual le pui o pompa de aer si e foarte ok (si bineinteles acoperiti, sa nu se faca aviatori )
Crevetii stau si ei in galeata.

Si daca filtrul merge si el non-stop, sa zicem ca a prins ceva bacterii (de samanta ) in saptamana asta de cand a fost spalat.
Mai bagi in acvariu niste bacterii cumparate. Post negru prima saptamana pentru pesti.
Si cateva schimburi de apa.

Eu zic ca poti merge si cu pestii, tinand cont ca ai totusi ceva experienta in domeniu si acvariul oricum nu ar fi suprapopulat.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Mda, asa voi face, oricum imi trebuie un uichend intreg pentru mutare, care va fi undeva peste 3-4 saptamani minim. In timpul asta filtrul ala spalat semitemeinic (am incercat sa nu storc toate bacteriile din el cu apa de la robinet) se va reincarca. Intre timp ma voi obisnui cu lampa, vad cum evolueaza anubiasul si ma gandesc la ce va fi in noul setup de la birou. Week-enduri placute sa avem.

Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Asteptam pozele alea cu anubiasul

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
cirotariu
Senior member
[Avatar]

Joined: 19/07/2010 13:04:15
Messages: 1132
Location: BUCURESTI, Chitila
IP:
Offline

Asa arata anubiasul, in mare parte... sper ca imi mai amintesc cum sa pun o poza[img]
Tufa are cam dimensiunile unui cub cu latura de 15 cm. Banuiesc ca inlaturand toate frunzele negre tot mai raman cu o tufa mare sanatoasa...
[Thumb - DSCN5959.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 18/10/2014 11:53:58


Citius, altius, fortius... acvarius
[Email] [Yahoo!]
stefanp
Moderator

Joined: 06/09/2011 17:31:23
Messages: 9473
Location: Falticeni/Iasi
IP:
Offline

Mda, BBA nu e...dar n-as putea sa-ti zic exact ce si cum...
Poate pentru ca bate lumina direct pe el?

Uite ce am gasit, vis-a-vis de curatarea anubias-ului: http://acvariu.ro/forum/posts/list/4639.page

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com