[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
koala - proiect Nano  XML
Forum Index » Bazine mici si medii
Author Message
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

20cm vor fi de fapt 10cm daca pui pieptan.
Cu o pompa de 3000litri, o diferenta de nivel de aprox 1.1m si o deschidere a decupajului de 50cm [adica un 25cm util, cu pieptane] mie mi se ridica apa 1cm peste margine.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Gabriel wrote:20cm vor fi de fapt 10cm daca pui pieptan.
Cu o pompa de 3000litri, o diferenta de nivel de aprox 1.1m si o deschidere a decupajului de 50cm [adica un 25cm util, cu pieptane] mie mi se ridica apa 1cm peste margine.


Ca sa poti face calculele Gabriel mai ai nevoie de doua lucruri: primul - graficul pompei, cat ridica ea efectiv la
1,1 metri (si estimez ca undeva la 2000 litri), al doilea - diferenta de nivel intre display si overflowbox in cazul
tau Gabriel, presupun ca este undeva in jur de 1cm. Si putem sa facem si calculele:

debitul apei prin pieptane = suprafata * viteza (Q = A * v)

iar viteza apei = radical g * h (g acceleratia gravitationala, h diferenta de nivel, in cazul lui Gabriel 1 cm)

Calculele nu tin cont de tensiunile superficiale, care cu siguranta apar la golurile pieptenelui de 5 mm, sau frecarea
cu pieptanele care e oricum neglijabila.

Q = (0,01m * 0,25m) * radical (9,8m/s2 * 0,01m) = 0,0025m2 * 0,313m/s = 0,0007825m3/s = 2,817 m3/h
adica 2817 litri pe ora. Teoretic atata apa trece prin pieptane. Practic cred ca sint vreo 2000 si un pic de litri.

In cazul dumneavoastra maestre Koala putem face niste calculele asemanatoare:

consideram tot 1 cm ca si la Gabriel si o diferenta de nivel tot de 1 cm, o lungime totala de 10 cm, si in cazul asta avem:

Q = (0,01m * 0,1m) * radical(9,8m/s2 * 0,01m) = 0,001m2 * 0,313m/s = 0,000313m3/s = 1,1268m3/h
adica 1126,8 litri pe ora. Ceea ce este un debit rezonabil si probabil real va fi undeva in jur de 900 litri pe ora.

Concluzia este ca la un pieptane cu lungimea totala de 20cm, dintii si golurile de 5mm, la un debit de recirculare
in jur de 1000 litri pe ora vei avea nivelul in display la 1 cm deasupra partii de jos a golurilor pieptanelui si o
diferenta de nivel de aproximativ 1 cm intre display si prima camera din sump.

Scuze ca nu am facut calculele mai devreme, sint racit cobza de 3 zile si nu am fost in stare

O seara placuta,
Dragos
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

am cautat si eu pe net un pica, ca stiam de la conservarea energiilor, ca mv^2 / 2 = m * g * h si undeva sub radical trebuia sa apara un 2 ..

E adevarat si pentru lichide dar dintr-o lege a conservarii presiunii a lui Bernoulli. Asa ca am mai studiat si am gasit o estimare aici: http://www.physicsforums.com/showpost.php?p=3529912&postcount=11

Debitul estimat are valoarea:

image

Da, h este la puterea 1.5.
Q se masoara in metri cubi / secunda, h este diferenta de nivel (in metri) , W este latimea fantei (in metri) iar g este acceleratia gravitationala in metri / secunda la patrat.

Am aplicat la datele de la Gabriel:

2/3 = 0.66666 ..
h la puterea 1.5 = 0.01m la puterea 1.5 = 0.001m
W = 0.25 m
si radical din 2g = approx 4.43

Si Q = 0.00074 metri cubi / secunda

Transformati in metri cubi / ora inmultim cu 3600 = 2.658 metri cubi / ora = 2650 litri / ora (nu e mare diferenta fata de calculul lui Dragos, 2817 L/h)

Daca la Koala vrem o diferenta de nivel tot de 1 cm (0.01m) dar W = 0.1 m (10 cm adunati de printre dinti de pieptene)

Q = 1063 L / h (asemanator cu 1126 L/h a lui Dragos).

---

Daca inversam totul ca sa scoatem h in functie de Q, obtinem formula (sper ca e corect, in Windows merge doar cu Scientific Calculator)

image

De exemplu cu o pompa de 2000L/h acolo in spatele acvariului (sa aproximez pe la 1800 L/h) atunci diferenta de nivel ar fi: 1.42. La un piepten de 30cm (si la fel 5mm on / off) = 15cm suprafata, diferenta de nivel ar fi 1.08 cm. Defalcarea mai jos:

Debitul de 1800L/h in metri cubi inseamna 1.8 metri cubi / 3600 secunde = 0.0005 metri cubi / secunda

Partea de sus de sub radical = 0.0015
Partea de jos de sub radical = 2 * 0.15 * 4.43 = 1.328

Fractia de sub radical = 0.00113, si daca aplicam radical de ordin 1.5 din 0.00113 obtinem h = 0.0108 metri = 1.08 cm

Deci Koala, sugestia mea e o pompa de 2000L si un pieptene de 30cm pentru h pe la 1cm. Daca vrei un pieptene de 20 cm = atunci inaltimea o sa fie la 1.42 cm. Insa daca vrei sa o scazi la 1cm pastrand 20cm, iti trebuie o pompa mai mica ... gen 1200 L/h.

Ce nu inteleg eu insa ... de ce toata lumea se invarte (sau cauta acest sweet spot) de 1cm ??

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Domnilor [Dragos si Iulian] ma plec in fata dumneavoastra.

Nu am cautat nicicum sa am fix 1cm deasupra muchiei. Orice intre 0.5 si 2cm era in limitele acceptate. Pur si simplu atat se ridica fara ca eu sa-mi fi dorit sau sa fi calculat cumva asta.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/02/2013 07:38:02

koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21540
Location: Bucuresti
IP:
Offline

@Dragos si Iulian: Bah, da' voi chiar ati luat-o in serios cu calculele astea ... merci!
viulian wrote:... Ce nu inteleg eu insa ... de ce toata lumea se invarte (sau cauta acest sweet spot) de 1cm ??

Eu am lansat aceasta idee.

- asa am desenat rama aceea... sa "acopere" 1 cm din nivelul de sus al apei din acvariu. Nu e nici musai, nici obligatoriu.
- probabil ca voi face intai probele cu apa, iar abia apoi voi da cotele finale ale ramei.





Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Corect Iulian, este radical din 2*g*h. Scuze, greseala mea, probabil e din cauza gripei care ma "bantuie"

O zi buna,
Dragos

LE nu e obligatoriu sa fie 1 cm de apa la pieptane, dar e bine de calculat inainte de a face pieptanele cam
pe unde ar veni apa. Si in felul acesta se poate executa pieptanele cu acele caracteristici care sa ne dea
nivelul apei din display asa cum vrem noi. Din punctul meu de vedere un nivel normal al apei in display
ar trebui sa fie la aproximativ 3 cm sub muchia de sus a acvariului.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/02/2013 09:29:06


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Multumesc si eu pentru lamurirea cu inaltimile

Pe mine ma intriga chestia cu diferentele de nivel, stiu ca mereu cand e vorba de curs apa trebuie undeva sa apara si o integrala ceva - dar fluid dynamics e grea materie. N-am avut chef de rezultatele intermediare insa am sarit direct la formula. Debitul este neliniar cu diferenta de nivel, adica 1-2 mm in plus inseamna deja cateva sute de litri in plus la debit) - dar liniar cu lungimea fantei de scurgere.

PS: pentru a face imagini cu formule (mai usor de urmarit) am descoperit acest site: http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php - scrii ecuatia sus (in Latex, dar au butoane ca in Office si e usor sa te prinzi ce si cum) si jos iti apare poza cu formula -> save as Gif.

Dragos - insanatosire grabnica!

This message was edited 1 time. Last update was at 14/02/2013 09:38:03


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Mersi Iulian, bolesc de sambata de cand m-am intors din Germania, si eu si nevasta-mea

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21540
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ideea cu pieptanul de 20 cm lungime a plecat de la impartirea "in doua" a spatiului camerei de filtrare.

- nu e nimic batut in cuie...
- prima camera de filtrare (20x10x40) imi asigura suficient spatiu pentru un volum generos de matrix.
- a doua camera este la fel de mare, in ideea ca nu stiu inca ce fac cu pompa.

La o adica, poate redimensionez cele 2 camere in asa fel incat sa am:

a) 30x10x40 - camera elementelor filtrante (burete + matrix),
b) 10x10x40 - camera pompei ... mi se pare cam inghesuita totusi... mi-e teama sa nu "se goleasca" prea repede.

Mi-ar rezulta un pieptan de 30 cm (15 cm spatiu intre dinti).



Later edit: Nu pot redimensiona camera pompei, deoarece acolo trebuie sa fixez elementul Peltier...

This message was edited 1 time. Last update was at 14/02/2013 11:08:58


Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
pc.ciprian
Moderator
[Avatar]

Joined: 24/10/2008 00:38:17
Messages: 2598
Location: Constanta
IP:
Offline

hai ca voi va bateti cu peptenu eu iti zic de sump ca intrebai tu de ce .....pai raspunsul e simplu, iti va fi mult mult MULT mai usor sa ii faci intretinere, reactoare eventual un mini skimmer etc. Daca pleci un 2 sapt si nu are cine sa iti faca schimburi? daca ti`e lene doo weekenduri la rand? E o varianta care merita luata in calcul mai ales ca ii faci mobilier special pt bazin
Motivul pentru care eu am trecut pe sump la ala micu al meu a fost tocmai din cauza spatiului mult prea mic si a intretinerii dificile, saptamanal ma chinuiam sa umblu acolo. Apoi ii bagi multa piatra vie jos si deja bazinu e mega stabil indiferent ce aranjament vei face sus, cata piatra vie si daca va fi uscata sau vie
Legat de pompe si eu iti recomand aquamedicurile eu am 2 bucati in bazinu mare, si sunt foarte misto, plus posibilitatea de a le opri de la un simplu buton la intretinere mancare etc

@reefer ai gasit pe undeva cu 450ron cu tot cu controller nou? eu gasisem la nemti pe un site ceva de genul 150euro fara controller. Sau te refereai la pretu asta 2nd hand?

ps.....nu ti`am zis ca nu am avut timp deloc deloc de forum sau mess dar f interesant proiectu

Inceputul | 100x60x45 first setup ADA | 100x60x45 JBL | 30cm ADA Cube | 100x60x45 Tropica Garden | 100x60x45 Tropica Moss | 30cm Nano Reef Cube (inceputul) | 100x60x45 Rimless Reef | 200x80x65h Reef Coloristic | ... ?
[Email] [WWW] [Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Daca vrei pompa de 2000L atunci e perfect. Insa nu cred ca se evapora doar in camera pompei - se va evapora proportional de peste tot (am avut un acvariu nano compartimentat exact ca al tau (doar ca avea 5L) si se evapora proportional - cu toate ca era un pic mai jos nivelul din camera pompei, nu a fost o problema.

Totusi vreau sa mai zic ceva ce-am vazut - acum realizez:

Acvariul acela totusi mai avea o gaura data intre compartimente dar sa se asigure ca nivelele sunt echilibrate in caz de probleme. Adica intre compartimentul mare (display) si prima camera unde la tine ar veni Matrix-ul mai era o gaurica de vreo 2-3 mm data, undeva pe la jumatatea inaltimii - sub piaptan cum ar veni.
Probabil ca la un moment dat poate scade nivelul din display SUB nivelul pieptanului, si brusc ai doua sisteme separate ... asa cu gaura acolo te asiguri ca toate sistemele sunt conectate pe principiul vaselor comunicante. Asta pana cand cand nivelul din display scade sub inaltimea acelei gauri. Diametrul era cam jumatate din diametrul tevii care aducea apa in acvariu din compartimentul 3 inapoi in display (cred ca e o legatura undeva, dar mi-e clar).

Later edit dupa editul lui Koala: atunci trebuie o pompa mai mica (de 1100 L / h - 1500 L / h maxim) si poti pastra 20/20 ?

This message was edited 1 time. Last update was at 14/02/2013 11:18:41


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Intr-un sistem proiectat corect nivelul apei variaza datorita evaporarii doar in cmpartimentul pompei.
Si acolo se pune si senzorul de nivel pentru autocompletare cu apa de osmoza.

In schita pe care ai facut-o tu koala, este o mica problema, dar care se rezolva usor: intre cele doua
compartimente geamul acela scurt trebuie facut mult mai inalt, practic trebuie facut atat de inalt cat
vrei sa ai nivelul apei in primul compartiment, cel cu matrix. Iar nivelul in a doua camera il stabilesti
in functie de pompa de recirculare, probabil ca un 20 cm este arhisuficient. Si acest nivel in al doilea
compartiment il stabilesti cand dai drumul la acvariu, practic pui mai multa sai mai putina apa.

Gaura aceea de care vorbesti tu Iulian nu are niciun rost din punctul meu de vedere. Nivelul in display
nu are cum sa scada sub pieptane, pentru ca in momentul in care se evapora apa se face autocompletare.

Da, o pompa de 1000 litri/ora mie mi se pare arhisuficienta.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Eu zic ce-am vazut la acvariul pe care l-am avut era mai "goala" un pic camera pompei, dar apa scadea atat in camera cu "Matrix" cat si in "display" ..
Daca totusi lui Koala i se va strica autocompletarea in ziua cand pleaca in vacanta de o luna - as pune si gaura aceea mica undeva pe la 25-30cm inaltime intre display si camera cu Matrix.

De ce zic asta ... presupunand ca nu exista autocompletare - si ca s-ar evapora doar din camera pompei.
Daca ai o diferenta din ce in ce mai mare intre camera pompei si camera cu Matrix, cu atat mai mult apa va vrea sa se "echilibreze" si sa ajunga in camera pompei. Adica o depresiune in camera pompei, antreneaza o depresiune si in camera "Matrix". Ceea ce antreneaza la randul ei o depresiune si in display, apa vrand sa ajunga mai repede din display in camera cu Matrix (h-ul creste si fluxul cerut va fi mai mare) si pentru putina vreme va curge mai multa apa in camera cu Matrix.

Poate la acvarii mari nu se vede asa usor jocul asta, dar asta se vedea in acvariul de 5L. Camera pompei nu ramanea niciodata goala ci incepea sa scada nivelul pe grilajul din camera "Matrix" (pun ghilimele, ca acvariul ala avea doar bureti in acel loc, dar ca sa se inteleaga despre care compartiment e vorba). Se vedea asta si cand goleam acvariul uitand sa opresc pompa.

Un alt exemplu de ce e importanta compartimentarea: sa zicem ca pompa se gripeaza 2 saptamani. Fara comunicare intre display si "spate", apa se evapora din toate compartimentele si scade sub nivelul pieptenului in display. In saptamana 2 are loc o intrerupere de tensiune si pompa o ia din loc. Pompa risca sa suie restul ramas de apa din "spate" inapoi in display, dar exista riscul ca apa aceea ramasa adusa in display nu fie suficienta incat sa treaca peste pieptene incepand ciclul. Cu gaurelele acelea date pe la jumatate, nu risti sa ia foc nimic. Decat daca stai in vacanta 3 luni

Parerea mea este ca ar trebui data gaura aceea mica. Cred ca mai era una la acelasi nivel si intre camera cu Matrix si camera pompei. Dar nu mai tin minte ar trebui sa caut prin poze.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21540
Location: Bucuresti
IP:
Offline

O sa ma gandesc la ce-ati spus... revin cu intrebari.

Deocamdata, am o ideea vis-a-vis de flowul prin pieptan si de faptul ca "jumatate" se pierde cu "dintii".

- daca renunt de tot la dintii aia?... decupez geamul si fixez o plasa cu o rama subtire...

image

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
dorin_st
Junior member

Joined: 06/01/2009 22:30:38
Messages: 33
Location: Bucuresti-Titan
IP:
Offline

nu merge cu plasa, se jegareste repede, parerea mea.

Flow-ul nu are cum sa se piarda, flow-ul ramane acelasi unde se se duca, atat cat impinge pompa, ala va fi flow-ul. Daca prin dintii aia nu poate sa treaca flow-ul respectiv, atunci pompa va sui apa peste dinti. Apa isi gaseste intotdeauna loc sa treaca )

Din cate am inteles, koala va folosi vechiul acvariu pe post de apa de osmoza pentru sistem de reumplere. Din experientele mele, racind apa cu ventilator, deci evaporare mare, 30 litri i-ar ajunge 3 saptamani. In cazul lui, cu capac si alte nebunii de racitoare, cred ca o sa uite sa puna apa in acvariul ala.

viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Si eu cred ca e detrimentala plasa cu ochi mici fiindca incepe sa nu mai devina neglijabila tensiunea superficiala ...
Mai bine dinti inalti, sa poti sa ai o cadere de 2cm cu o pompa de 2000L. Pompele acestea nu au debit reglabil ? Trebuie sa aibe totusi ... pana si pompa aceea din acvariul de 5L avea ca o diafragma mica la iesire pe care o puteai regla cat de cat sa faci sa sufle mai mult sau mai putin ..

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 21540
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Nu inteleg de ce ziceti ca se jegareste plasa, sau ca nu trece apa (tensiune superficiala).

- folosesc plasa cu ochiuri 5x5 (mm),
- si distanta dintre dinti tot 5 mm este.
- practic, o sa am aceleasi gauri (de 5 mm) dar scap de corpul dintilor. In aceeasi "lungime" data, o sa am o "gaura" mai mare.

Ati inteles ideea? Gresesc undeva?

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Aaaaa ... daca sunt 5x5 e ok cred. Daca ai fi avut gen "plasa de muste" atunci nu mai era ok.

Deci presupunand ca totusi fiecare sarmulita din grila, puse asa una langa alta vertical, contribuie la scaderea distantei disponibile cu 1cm. Ar scurta de la 20cm la 19cm.

Pentru a avea o inaltime de 1cm, iti trebuie un debit de 0.666666 * 0.001 m * 0.19 * 4.43 = 0.00056 metri cubi / secunda -> * 3600 = 2020 L/h.

Cred ca perfect asa.

Ce putere are pompa aleasa de tine totusi ? Ca sa stim sa scadem un mic procent din debit ... si sa vedem cat ar da h-ul ?


This message was edited 2 times. Last update was at 14/02/2013 13:27:57


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

Joined: 23/11/2001 02:00:00
Messages: 2030
Location: Constanta
IP:
Offline

Ricardo,

Am studiat un pic designul lui Yasha [nano-ul facut de AquaMedic].

Vad ca fantele din partea dreapta nu sunt nici multe si nici foarte late in schimb sunt facute pe o inaltime mare.
Apa din display urca pana la aproximativ 2cm fata de partea de sus a fantelor [probabil atunci cand pompa de valuri functioneaza la debit maxim].

Designul asta ii permite sa foloseasca acea pompa de valuri [AM NanoProp] fara probleme.

In acelasi timp intareste cele scrise de Iulian intr-un post mai sus pe aceasta pagina despre situatia in care apa in display ar scadea sub pieptane necesitand o solutie de backup [acel orificiu mentionat de Iulian sau solutia AM - facand fantele acelea foarte inalte].

M-am mai uitat si la compartimentul din spate. Niciunul din peretii despartitori nu atinge fundul iar nivelul din cele doua compartimente din spate este acelasi.
Peretii astia despartitori, la acvariile ce folosesc un skimmer, joaca rolul de bubble trap si ajuta la mentinerea unui anumit nivel intr-o anumita camera.
Tu nu ai un skimmer iar nivelul va fi mentinut constant de sistemul de autocompletare dar stiu/banuiesc ca te intereseaza ca apa sa aiba un anumit circuit
[ex: de sus in jos in prima camera]. Ai putea folosi doar un singur perete despartitor care sa nu atinga fundul si astfel ai in prima camera un circuit de sus
in jos si invers [de jos in sus] in cea de-a doua camera.

Elimini un perete si castigi spatiu in cele doua compartimente.

Probabil [dar netestat] ai putea face peretele despartitor cu doar 1cm deasupra nivelului la care va sta apa si, in cazul in care primul compartiment se colmateaza
complet apa se ridica peste acest perete si trece in ce-a de-a doua camera. Posibil autocompletarea va adauga ceva apa ca sa se intample asta dar cat inseamna
10x10x1cm [sa zicem cam atat ar adauga ca si volum].

Acum sa nu intelegi ca iti sugerez sa copiezi ceea ce a facut AM dar am senzatia ca ei au testat diferite design-uri si situatii neprevazute.
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8217
Location: Bucuresti
IP:
Offline

De ce iti place sa iti complici existenta nenea Koala? O sa arate urat cu plasa aia.
Mergi pe varianta pieptanelui, facut din plexi transparent, si un debit de 1000 litri
pe ora este suficient. Daca vrei debit mai mare o sa ai inaltime mai mare a apei care
trece prin pieptane. Dar eu consider ca e suficient 1000 litri pe ora. Inseamna mai mult de
10 ori pe ora recirculare, care este absolut suficient.

Si repet, gaura aceea nu isi are locul. Nu face decat sa iti micsoreze debitul de apa care
trece prin Matrix. Pentru ca problema principala in cazul in care sa zicem ca pleci de acasa
3 saptamani si tocmai atunci se strica sistemul de autocompletare nu este ca ramane pompa
fara apa, problema principala este ca iti va creste salinitatea atat de mlt incat sa nici nu mai
conteze daca mai merge pompa sau nu. Mai ales in cazul unui sistem ca acesta cu putina apa.

Mai important in orice setup mi se pare folosirea unui sistem de control cum este Arduino sau
Profiluxul meu, care sa te ajute in caz ca se defecteaza ceva. Si nici macar astea nu sint 100%
sigure, daca vrei backup la backup deja trecem la altele Asa ca nu te mai complica inutil.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
 
Forum Index » Bazine mici si medii
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com