[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
A new beginning a new madness  XML
Forum Index » Cichlidae
Author Message
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/11/2010 00:00:39
Messages: 853
Location: Constanta
IP:
Offline

Bine v-am regasit dragi colegi , si pentru ca nebunia continua ma bucur ca in sfarsit pot prezenta noua jucarie . Am schimbat multe jucarii intr-un singur an dar na asta e .
Acvariul pentru moment v-a fi steril pentru pinguinii mei , dar in viitor am ceva idei in minte dar astept sa mai creasca si dupa sa vad ce si cum , desi acum cateva zile am masurat un pistruiat dar doar asa de la geam avea in jur de 10 cm cu tot cu coada deci undeva la 8cm fara , cand i-am primit pe 6 decembrie ei nu depaseau 6 cm deci suntem pe drumul cel bun zic eu.Nu de alta dar schimburile de apa le fac zilnic de papita primesc destula zic eu , undeva la 2 mese de artemia , 4 de granulate si vreo 3-4 de mixtura in functie de cum e cineva acasa sau nu , nu va imaginati ca daca le dau asa dese mesele bag in ei ca la porci , mesele sunt dese dar in cantitati mici astfel inca sa nu ramana mancare si sa nu strice apa dar nici ca ei sa fie burtile cat un ghiozdan. Dar cum prea multa vorba strica sa prezint in mare dotarile :
1. Acvariu 150x50x60 (Lxlxh) undeva la 450 volum teoretic practic maxim 390-400.
2.Standul pe masura
3.Filtru extern de 1400l/h plin cu material filtrant biologic 3 litri siporax si inca un setar cu alte inele ceramice pe care o sa le schimb in viitor desi vad ca sunt bunicele.
4.Filtru intern Aquael fan3 700l/h merge brici
5.Incalzitor Jager 300w
6. Hranitor automat eheim
Alte echipamente nu imi vin in minte , desi am un skimmer nou care sta in dulap nu cred ca il voi mai folosi caci biofilu nu mai are timp sa apara.
Acum ce pot sa zic stau si ma uit la acvariul gol inca vreo 2 saptamani minim , el nu are decat abea 1 saptamana de cand a fost lipit dar rabdare sa fie desi am interdictie de la iubita mea sa ma apropii de el 2 saptamani ) sper sa rezist , dar mai mult ca sigur va fi un cadou excelent sa il umplu de ziua mea care este la inceputul lui februarie.
Acum ca mici dileme as avea urmatoarele chestii:
Dupa ce se usuca acvariul si il curat/spal/testez cum as putea proceda mai bine :
1.Umplu acvariu cu apa din cub si completez cu apa proaspata si mut pestii direct.
2.Umplu acvariul numai cu apa proaspata si merg pe varianta lui bobi cu acvariul plin si cu pompe de aer ca sa scoata clorul si a doua zi mut filtrele si pestii.
3. Sau mut filtrul extern si pun numai apa de la robine si il las sa se cicleze clasic fara pesti si masor nitritii pana ajung la 0.
Tin sa mentionez ca filtrul biologic este ciclat cat si filtrul intern iar incarcatura bilogica nu va fi modificata, deci practic filtrele sunt pregatite sa faca fata noul bazin.
Pentru mine convenabil ar fi varianta 1 caci practic totul ar fi ca o schimbare de apa 50% apa lor 50% apa proaspata , dar acum sunt deschis la toate parerile.

Si acum poze cu noua jucarie :
image
image
image
image
image
image

This message was edited 2 times. Last update was at 21/01/2012 13:02:07


Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Inca o varianta si mai buna este sa schimbi multa apa in lido (50-70% /zi) iar apa scoasa din cub sa o bagi in bazinul nou. Cind bazinul nou se umple pe jumatate bagi pestii si filtrele din lido si adaugi apa proaspata pina umpli 100% bazinul. Tu trebuie sa stii insa daca apa pe care o ai la dispozitie iti permite sa faci asta.Eu cred ca da deoarece stiu pe cineva care are discusi in constanta si asa face schimburile de apa .Daca ai grija ca temperatura sa nu scada sub 25 gC dupa schimbul de apa discusii iti vor multumi. Apa o poti pune direct de la retea in majoritatea oraselor dar sunt si cazuri(localitati) unde apa este infecta si plina de clor....tu trebuie sa stii cel mai bine ce fel de apa ai la robinet. Clorul nu ar trebui sa te ingrijoreze prea tare insa deoarece cind apa are mult , miroase si poti sa iti dai seama.Deasemenea in bazine cu discus clorul in cantitatile in care se gaseste in general in apa de retea face de multe ori mai mult bine decit rau deoarece inainte sa afecteze pestii fiind foarte volatil in apa cu t ridicata se evapora....dar uneori apuca sa mai omoare din microorganismele din bazin. Deasemenea clorul face bine si in cazul unui bazin cu mult nitrat sau in cazul unei intoxicatii cu amoniac( mai pe romanese in cazul unei deciclari sau la aclimatizare cind in punga de transport unde e ph mic si implicit si in singele pestilor s-a acumulat mult amoniu si vrem sa trecem pestii in ph mare unde amoni se face amoniac si pestii ) deoarece inlocuieste compusii azotului care adera la globulele rosii dar spre deosebire de acestia poate fi eliminat usor si inlocuit cu O2...de obicei in astfel de cazuri se poate folosi sarea deoarece si ea contine clor...deci clorul nu este chiar asa de bau bau cum il crede lumea. Marea problema o constituie insa alte chimicale care pot fi prezente in apa de la retea si care pot sa iti faca pestii varza chiar si daca folosesti apa statuta sau uneori gazele dizolvate in cantitati mari in apa. Inca o varianta ar fi sa folosesti la schimbul de apa un conditioner gen aqutan, aquasafe, biotopol,etc. care chiar daca nu elimina toate chimicalele le elimina pe cele mai multe dintre cele mai nocive sau sa filtrezi apa prin carbune activ(asa fac eu) inainte sa o pui in bazine.
Ca un lucru pe care l-am observat eu la discusi...lor nu le place filtrarea biologica buna asa de mult ca schimburile de apa foarte mari (30-50% pe zi).Ii doare in cot daca in bazinul lor este doar un bolborositor sau o piatra de aer si le schimbi zilnic macar 25-30% din apa (aici vorbesc de niste procente potrivite pt pestii/bazinul tau daca il tii steril) ,dar nu le place sa schimbi apa doar o data la 3-4 saptamini chiar daca ai un filtre externe cu 15-20 litri de siporax si no2,no3,compusi nh = 0 . Aceste lucruri le-am observat dea lungul anilor pe pielea mea ... ma rog a discusilor mei...
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

nu te supara ca intreb si eu asa ca naivul: sigur are 60 h? Daca are si sunt 99% sigur ca are, nu pot decat sa ma bucur pentru tine si sa iti urez populare grabnica cu de toate. De cele mai multe ori pozele nu reflecta realitatea si se creeaza o iluzie optica. Eu de exemplu nu i-as fi dat mai mult de 50 h. Probabil si intaritura de jos cat si capacul ii fura din inaltime, vizual vorbind. Oricum incaodata iti spun ca ma bucur pentru tine si te felicit pentru noul inceput. Asteptam evolutia acvariului

This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2012 22:46:00


armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/11/2010 00:00:39
Messages: 853
Location: Constanta
IP:
Offline

Salutare. Dragos varianta ta nu are cam acelasi efect daca as pune toata apa odata ? ma gandesc ca daca schimb zilnic sa zic 80 litri de apa ca sa adun 240 litri imi trebuiesc 3 schimburi adica 3 zile , in alea 3 zile apa nefiind circulata nu se impute ? sau sa pun apa si sa pun o pompa de aer sa bolborosesca si acolo , daca as face asa cum zici tu ar trebui cumva sa asez si incalzitorul ca sa tin apa la 29 grade,apa de la robinet este zic eu destul de buna, eu o combin cu cea calda (este aceiasi apa ca si cea rece doar ca este incalzita de centrala) si mereu apa care o schimb are aceiasi temperatura cu cea din acvariu , variatia maxima este de 1-2 grade in cazul cand nu nimeresc temperatura dar de cele mai multe ori are 29 grade . Eu apa la discusi o schimb zilnic in proportie de 40-50% deci sunt invatati cu apa de la robinet nu ar fi problema.Multumesc mult de sfat.
@scorpionul acvariu are 60 cm inaltime dar poate ca marginea de jos iti fura din imagine la fel si marginea de sus a capacului , pentru ca am pus si intaritoare transversala nu am putut sa o pun la buza de sus si a trebui sa o pozitionez mai jos cu 5-6 cm , per total coloana de apa/displayul are marimea de 53 cm.Per total poza nu reflecta deloc marimea acvariului adica mie unul cel putin asa mi se pare. Eu unul ma bucur si mai mult ca am putut sa il fac. O seara buna tuturor.

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

Daca apa din bazinul mic reprezinta 40-50% din volumul necesar in bazinul mare este ok cum ai zis tu dar mie mi se parea din poze mai mic (daca e lido cum mi se pare mie are 125 litri). Testeaza intii daca inca nu ai facut-o daca pestii suporta bine schimburile de apa mari (peste 50-60%) si daca da fa cum ai spus tu.Ar fi bine ca intii sa muti o parte din apa din bazinul mic in cel mare, eventual sa mai adaugi si apa de la retea , sa termini de montat toata aparatura si sa faci temperatura 28-29 gC si abia apoi sa muti pestii.Daca ii vei muta si apoi vei umbla prea mult prin bazin este posibil sa ii sperii/stresezi si sa te chinui apoi putin pina ii faci din nou sa-ti manince din mina.De asta e de preferat ca atunci cind muti pestii doar sa ii prinzi si sa ii muti fara sa mai trebuiasca sa ii tii prin alte recipiente si fara sa mai fie nevoie sa umbli la ei in ziua respectiva. In mod normal nici daca nu faci asa si ii stresezi putin nu ar trebui sa fie probleme dar daca exista posibilitatea sa ii muti ''fara sa simta'' e si mai bine. Daca vor fi speriati tine-i cu lumina stinsa citeva ore dupa mutatre si lasa-i sa li se faca foame, adica sari peste o masa sau doua si nu le da haleala decit cind vor cere ei.

This message was edited 1 time. Last update was at 21/01/2012 22:18:39

scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

off topic: am fost foarte atent la dimensiunile pe care le-ai spus pentruca imi voi face si eu un acvariu cu dimensiunile de 120-130,50,60 si mi se parea mic ca inaltime. De aceea inainte de a ma decide la dimensiunile exacte voi mai studia niste poze ca sa vad daca imi plac dimensiunile alese de mine. Si eu ma bucur pentru tine ca ti-ai facut un asemenea acvariu si iti urez incaodata bafta!

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Wow, super acvariu felicitari! Inca un pic si ai fi incaput tu in el

Sper sa treci la plantat 'cumva' dupa ce te obijnuiesti cu schimbarile dese de apa multa si curatat dita mai dihania.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
dragos
Member

Joined: 24/05/2008 16:53:41
Messages: 200
Location: focsani
IP:
Offline

viulian wrote:Wow, super acvariu
Sper sa treci la plantat 'cumva' dupa ce te obijnuiesti cu schimbarile dese de apa multa si curatat dita mai dihania.


Numai sa nu o faca inainte sa creasca discusii frumos cit mai mari, chiar pina la 15-16 cm....adica peste cca un an.
De obicei discusii cind sunt mutati intr-un plantat nu mai cresc asa de bine si de frumos ca in steril.Cel putin pina pe la 6-7 cm aproape sigur strici pestii daca ii bagi in plantat .Bineinteles ca sunt si exceptii dar pt a functiona iti trebuie ori aparatura foarte performanta (vezi bazinul lui kirucd) ori munca multa sau macar o semiautomatizare pt schimbul de apa si aparatura mai putintica, adica doar un extern ,un intern si un incalzitor .Asta daca doresti sa tii doar citeva plante nepretentioase.....
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/11/2010 00:00:39
Messages: 853
Location: Constanta
IP:
Offline

Bazinul nu este lido , este un acvariu facut de cineva volumul lui este de 186 litri de asta am zis ca reprezinta 40-45% , pet total as face asa 2 zile pun apa din cub in asta mare , sar aduna circa 150 litri sa zic , dupa a treia zi cand fac schimbul de apa pun inca 80 din cub adica 230 , astfel ei au in cub undeva peste jumate de apa si ii las acolo pana termin de mutat echipamentele si la sfarsit cand am terminat cu mutatul si umplut acvariul ii mut si pe ei astfel incat dupa ce i-am mutat sa nu mai umblu prin acvariu.apa o fac usor la 28-29 o potrivesc dupa cum doresc mereu am doua termometre in acvariu unul mai sus si unul mai jos astfel incat vad daca atunci cand il umplu variaza temperatura sau nu. Iar ca vesti bune pot sa va zic ca am trecut cu bine , toti, peste mica calamitate care a fost reprezentata de prima ninsoare , ca ne-a bagat in bezna timp de 24 de ore in care nu am avut curent deloc , si binenteles cu victime 0 si ca o mica surpriza a aparut un pui mic in bazinul cu africani cred ca e de la ultima tura de cand a fost femela de elongatus gusata , caci acum iar e. Ieri cand am vazut ca se ingroasa gluma am pus mana pe lopa si am dezapezit strada si am fugeat la dedeman si am cumparat 2 generatoare pe benzina , dar care dupa ce a trecut vijelia si a venit curentul le-am facut retur la magazin ca nu duceau cat trebuie , oricum trebuie sa gasesc o solutie de a mentine macar pompa de aer si filtrele externe in functiune daca se va mai intampla vreodata. Ca idee ce ar fi mai bine , sau ce folositi voi in momentul in care pica curentul mai bine de cateva ore : ori o baterie de masina cu un invertor de 300w , sau un UPS .... sau un generator diesel/benzina sunt deschis la orice varianta care este mai economica si tine mai mult. De bagat discusii in plantat nu o voi face sau macar acolo 1-2 echinodorusi sau altceva de genu dar doar atat. O zi buna tuturor.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/01/2012 18:23:02


Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

UPS-ul te ajuta pe o perioada foarte scurta dupa caderea curentului, cam 20 min( mai mult sau mai putin in functie de UPS). Eu am UPS si este foarte bun la mentinerea constanta a tensiunii si le inchiderea in siguranta a celor pe care le alimenteaza evitand oprirea lor brusca. Poate sa sunt alte UPS-uri care tin mai mult dar nu pot tine foarte mult. De aceea eu nu le recomanand ca inlocuitoare de pana de curent. Poate vin alti colegi cu alte idei

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 03/10/2007 22:03:37
Messages: 3646
Location: Buc./Brx.
IP:
Offline

Pai cred ca nu exista solutie decat probabil muuult mai scumpa decat multe randuri de pesti.

De aceea nu prea se suprapopuleaza acvariile - pentru ca raman fara oxigen si cresc si toxinele foarte repede - iar daca e sa fie luat curentul si se taie apa mai mult de cateva zile, atunci oricum e periclitata situatia acvariului. E greu si iarna, scade temperatura in camera, trebuie incalzita apa oricum, samd.

Gasisem un link mai dedemult si l-am regasit: http://www.cichlid-forum.com/articles/power_failure.php


Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Varianta cu UPS e scumpa daca vrei sa tina ceva mai mult, si acel ceva tot nu inseamna decat vreo 2-3 ore cu un filtru
extern. Varianta mai scumpa putin, dar care tine mai mult, este un generator cu automatizare ca sa porneasca automat
cand cade curentul. Si aici vorbim de la 5-6 ore in sus si poti tine mult mai multi consumatori. Plus ca daca esti acasa
poti sa completezi nivelul combustibilului (benzina sau motorina) si sa extinzi nelimitat functionarea. Oricum, un generator
de genul asta, care vine cu tot cu automatizare este in jur de 1800 euro, cel mai ieftin. Si eu caut si pina acum mai ieftin
nu am gasit.

Imi pare bine ca pinguinii tai sint ok

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/11/2010 00:00:39
Messages: 853
Location: Constanta
IP:
Offline

Nu stiu exact ce si cum e treaba cu UPS-urile astea , adica am mai citit pe net ca uni spun ca pot tine intre 2 ore si 24 ore in functie de acumulatori , dar acum oare cu acumulatori de tractor sau cu acumulatori deaia de 12-14 ah , cineva mi-a zis ca a facut pentru o centrala cu un UPS si un releu sa tina centrala in functiune 12 ore , altcineva ca tine calculatorul de la munca cu UPS tot asa vreo 12 ore si de asta acum sunt in cautari sa vad care e varianta mai ieftina si mai convenabila , la generator ar fi o treaba dar nu asa scump am vazut unele de la 10-12 milioane dar nu mi se par economice doar pentru acvarii unde as folosi sa zic 2 filtre externe si o pompa de aer adica undeva la 100w sa zic asa excluzand incalzitoarele ca daca ar fi cazul as putea izola acvariile si sa fie pierderi de caldura cat mai mici , sau daca nu si nu ramane varianta cu invertorul auto , si asa iubita mea are o corsa diesel consuma putin si investitia e mica , pentru ca toate astea ar fi ocazionale 1-2-3 ori pe an sa zic asa si doar pentru acvarii , ca daca nu gasesc o varianta buna pana la urma cand oi avea bani o sa cumpar un generator mai bunicel si asta e, stiu ca investitia ar depasi cu mult costul pestilor dar na ce pot sa le fac stau zilnic cu ei si cand petreci asa mult timp cu ei deja ajungi sa tii la ei si parca nu te lasa inima sa nu le oferi cele mai bune conditii chiar si cu riscu de a ramane cu buzunarele goale ).Oricum vedem ce si cum , daca cineva are vreo instalatie ceva , vreo idee binenteles care poate fi pusa in aplicare e bine venit la un pahar de vorba. O seara cat mai calduroasa si fara pene de curent

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

m-ai facut de m-am uitat chiar acum la sursa mea UPS PowerMust 1000P( asta este modelul pe care il am eu, mi-as fi luat una mai puternica, dar acum 3 ani cand am cumparat-o eu nu aveau pe stoc). Ea este calculata sa reziste pana la 20 min. Celelalte modele 1400 si 2000 rezista pana la 30 respectiv 35 min. Toata aceasta rezistenta dupa orirea curentului scade sau creste in functie de consumatorii pe care ii ai pe UPS. Normal ca daca ai niste consumatori mici ea va rezista mult mai mult. Dar intre timp tehnologia avanseaza si trebuie sa vezi noile surse UPS cat mai rezista acum, durata lor de viata cred ca a mai crescut dar nu cred ca foarte mult

This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2012 01:59:09


armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

2-3 ore, am vrut sa imi iau eu un UPS si ma costa vreo 2500 Ron.

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

m-am uitat acum pe net si sa stii ca au dreptate cu tinerea in functiune mult mai multe ore. Iti dau o adresa gasita la intamplare pe net http://furik.com/218~UPS-uri-si-acumulatori/694-Sursa-neintreruptibila-UPS-850VA-pentru-cazane-pe-lemne.html si asa cum este asta mai pot exista multe alte modele si probabil multe alte puteri

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
Joined: 07/05/2011 19:27:18
Messages: 8209
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Practic UPS-ul din link nu are acumulatori, el foloseste un acumulator de masina. Deci pretul lui real este impreuna cu
acumulatorul, adica in jur de 1000 Ron. Functie de ce consumatori ai poate sa tina, zic ei intre 3 si 12 ore. Nu stiu exact,
ca nu am incercat, dar nu cred sa tina mai mult de cateva ore cu un filtru extern mai mare.


Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

chiar nu am studiat problema decat ca timp, cat de mult poate rezista fara a fi alimentat, celelalte amanunte gen pret, etc chiar nu le-am luat in considerare. Am verificat putin afirmatia ca USB rezista 12 h, ceea ce mi s-a parut fffffffffmult din moment ce UPS-ul meu dupa 20 min se opreste

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
mariusvlad
Junior member
[Avatar]

Joined: 25/08/2010 15:32:55
Messages: 36
Location: Sibiu
IP:
Offline

Dintre toate tipurile de filtre externe sump-ul este singurul care iti mai asigura o filtrare biologica dupa o pana de curent de cel putin 6 ore (mai mult nu am probat). Deci sump-ul rezolva aceasta problema.
Scaderea temperaturii nu se ia in considerare la un asemenea volum deoarece inertia termica este mare. Practic temperatura v-a scadea cu vreo 2 grade in 6 ore daca in camera avem 18 grade.
Ar mai fi oxigenarea apei. Intr-un acvariu mediu populat nu o sa ai nici o pierdere la o intrerupere a curentului de 6 ore.
Si nu vorbesc din carti ci din practica.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
Andrei Panainte
Senior member
[Avatar]

Joined: 15/11/2010 00:00:39
Messages: 853
Location: Constanta
IP:
Offline

Eu nu ma refer la UPS-urile pentru calculatoare care nu tin decat cateva zeci de minute , ci la cele pentru centrale care au o putere mare si fara baterie incorporata , pentru ele se cumpara acumulatori separat sunt acei acumulatori de 12,14 ah , sau cei auto care au 50 60 ah , acumulatori s-ar gasi mai ieftini cel putin din ce am cautat pe net iar cei auto se gasesc si la bisnitarii nostri la preturi mai mici ,cei auto stiu ca nu au viata lunga adica dupa 5-6-7 descarcari la 0 sunt buni de aruncat pe cand cei pentru UPS sunt garantati 2-3 ani si peste 100 de cicluri. Mai am de studiat pe partea asta daca nu un invertor auto ar fi solutia ce-a mai ieftina.
Marius varianta cu sumpul nu am luat-o in calcu pentru ca aveam externul cumparat deja care din cate am citit eu deja dupa 1 ora de la oprire se transforma in bomba ecologica pentru pesti , totusi e interesanta varianta asta ca loc intr-un dulap as avea pentru un sump de genul 50x40x40 undeva la 80 litri , dar daca ai detalia putin ar fi nemaipomenit de ce bacteriile din sump ar supravietui mai mult decat cele din extern , sa fie oare pentru ca acesta este deschis si au parte de oxigen intr-o cantitate mai mare , pe discusclub am citit intr-un post cum ca ar merge si varianta cu scosul returulu de la extern si lasat sa curga apa prin el astfel incat sa oxigenezi bacteriile dar nu stiu cat de bine ar face ca in cazul meu cand a fost o pana de curent de 24 ore.

Fiecare colt , fiecare miscare , tot ce atingem este o dovada a existentei lui Dumnezeu
[Yahoo!]
 
Forum Index » Cichlidae
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com