Pentru un skimmer cu un singur injector cum este acesta e posibil sa mearga mai
bine fara rotametru. Dupa cum se vede si in filmulet, dupa scoaterea rotametrului
bulele de aer de sub injector au diametre mai mari decat atunci cand se foloseste
rotametru. Pentru a se obtine bule la fel de mici trebuie modificat injectorul, se
modifica gaurile de adimisie aer in sensul micsorarii lor, se micsoreaza cele 4 gauri
si se mai dau inca 4 gauri (pentru a se pastra suprafata totala initiala). In cazul
skimmerului meu cu doua injectoare rotametrele nu influenteaza foarte mult, cred
eu, mai ales ca si debitul pompei la mine e mai mai mare putin (pentru doua injectoare
e de 11.000 de litri comparativ cu 5000 de litri pentru un imjector si cu o inaltime de
ridicare mai mare). O sa fac si eu o proba cand am timp fara rotametre, sa vedem.
Ramane sa vedem rezultatele dupa cateva zile, si cantitatea de mizerie din cupa/vas de
colectare.
Gabriel si Edy, pretul pentru un asemenea skimmer nu mi se pare prohibitiv, comparativ
cu skimmere din clasa lui, acest skimmer in opinia mea duce fara probleme un acvariu
intre 1000 si 1500 de litri. Pretul ajunge undeva in jur de 320 de euro cu acryl turnat,
daca se foloseste acryl extrudat pretul mai scade cu vreo 40 de euro, din pret aproape
jumatate este taierea materialului la CNC (in jur de 600 de ron). Rotametrul este separat
120 de lei. Mie mi se pare un pret civilizat pentru ceea ce stie sa faca. Castigul meu
este multumirea celor care isi fac un asemenea skimmer asta nu e un business pentru
mine, e doar un hobby, nu fac bani din el. Asta ca sa fie clar din start. Si in masura timpului
disponibil pot sa fac pentru cine mai are nevoie. mai am 4 injectoare in acest moment, dar am
gasit sa comand in Australia si am comandat inca 20
Tati, tu nu jecmanesti pe nimeni, si chiar nimeni sa nu aiba impresia ca Dragos ar face din asta un business, totul este din pasiune si omenie, lucruri cum rar le mai gasesti prin tarisoara asta. .
Eu te cunosc si stiam ca nu faci din asta un business.
Pe mine ma tine doar pompa aia enorma care trebuie folosita.
Dar cum am mai scapat de un reactor - cel de biopelete - si implicit de o pompa am un plan
Eu te cunosc si stiam ca nu faci din asta un business.
Pe mine ma tine doar pompa aia enorma care trebuie folosita.
Dar cum am mai scapat de un reactor - cel de biopelete - si implicit de o pompa am un plan
Ai vazut pompa aia noua de la Jebao? Cea care este pe DC si este reglabila? Eu mi-am luat-o
pe cea de 12.000 ca sa o am de rezerva si este incredibil de mica, e putin mai mica decat Red Dragonul
de 8.000. Si consuma doar 84 de watti. Cea de 6.000 are un consum si mai mic.
Cum ai scapat de biopelete? Ce magie ai facut ca sa reduci nitratii?
Magia a facut-o un produs numit Reef Vitality E inca in teste. FM zice fara alte surse de carbon dar ca se poate cu biopelete
Am zis - stai un pic cum vine asta biopeletele nu-s tot sursa de carbon.
In fine. NOPOX-ul era de mult pe lista - m-am saturat de biopelete. Ba pun prea multe si nitratii stau zero si nu cresc deloc, ba pun prea putine si nitratii urca peste 5,
ba se consuma/macina foarte repede si uneori bucatile mici colmateaza canalele mici prin care circula apa in acest reactor.
NO3-ul azi dimineata era 0.5-1ppm Salifert si 0.25-0.5ppm RedSea dupa ce de luni incoace hranesc trei cuburi pe zi.
Obs. dupa 2 zile:
- apa multa mai clara
- mult mai putine particule in masa apei
- corali parca arata mai bine (o fi placebo)
Overall cred ca beckett-ul asta face o treaba buna, cu singuranta mult mai buna decat BM.
Abia acum skimmeaza cum trebuie, dupa ce ai pus inapoi rotametrul bulele sint mult mai fine
si din video se vede ca ai o skimmare semiuscata, ceea ce din punctul meu de vedere e ok.
Apa nu va fi niciodata clara cristal, pentru ca Becket-turile nu toaca apa cum fac cele cu pompe
needle/mesh, dar asta este un avantaj din punctul meu de vedere, este un mediu mult mai
apropiat de ocean. Dar este suficient de limpede. Practic diferente majore fata de precedentul
skiimer ar trebui sa vezi la o saptamana zece zile distanta, inclusiv in ceea ce priveste coralii.
vm70 wrote:@Gabriel - cum arata ReefVitality in bazin? este ceva de genul CoralSnow de la KZ?
Daca vrei sa-l compari cu un produs KZ acesta ar fi Zeozym desi ca efect ar fi mai degraba Reef Actif de la TM.
Mi-e neclar ce contine sau ce face cu adevarat [hrana pentru bacterii combinata cu un macro nutrient si/sau micro nutrienti/trace].
L-am vazut inclus in noul manual Zeo-light de la FM.
Saptamana asta ar trebui sa ajunga la un prieten al unui prieten (telefonu'
fara fir ) din Australia 20 de injectoare de la un magazin local care se pare
ca au pe stoc asa ceva, iar saptamana viitoare ar trebui sa plece spre mine
Un mic comentariu relativ la skimmer cu doua injectoare comparativ cu un injector:
- pentru doua injectoare este indicat a se folosi robinet de 1 1/2 si tuburi de acryl de
200 si 120 mm
- pentru un injector este suficient robinet de 1 1/4 si tuburi de 150 si 90 mm
- daca totusi se folosesc tuburi de 150 si 90 mm pentru doua injectoare, asa cum
am facut eu, in cazul asta e bine a se folosi cel putin robinet de 1 1/2, o alta varianta
fiind sa se faca skimmerul suficient de inalt pentru a permite un debit suficient prin
robinet (cu cat skimmerul e mai inalt e mai usor de reglat, de la o anumita inaltime
a skimmerului in jos nu se poate practic regla pentru ca prin robinet trece un anumit debit de apa)
- debitul de apa care iese din skimmer nu este influentat de diametrul tuburilor ci este
influentat de dimensiunea robinetului si de inaltimea la care urca apa in skimmer (robinetul
functioneza in full sifon fiind sub apa)
- se mai poate face un reglaj din cantitatea de aer, dar in acest caz se pierde din eficacitate
Am primit pozele, ok Cum ma uit la poza facuta din fata, ce dimensiune
are camera de la stanga la dreapta (cum curge apa) si cat din fata in spate?
46 de la stanga la dreapta si 32 din fata in spate?
Pai te legi in pompa cu teava de 40, te ridici pina la nivelul la care trebuie si acolo
pui o redictie la 25 cu un cot la 90 si stut furtun de 25. Intrarea in injectorul skimmerului
este un stut pentru furtun de 25. Oricum asta o faci cand ai skimmerul acasa, mai avem pina
acolo
kirucd wrote:Am primit pozele, ok Cum ma uit la poza facuta din fata, ce dimensiune
are camera de la stanga la dreapta (cum curge apa) si cat din fata in spate?
46 de la stanga la dreapta si 32 din fata in spate?
Pai te legi in pompa cu teava de 40, te ridici pina la nivelul la care trebuie si acolo
pui o redictie la 25 cu un cot la 90 si stut furtun de 25. Intrarea in injectorul skimmerului
este un stut pentru furtun de 25. Oricum asta o faci cand ai skimmerul acasa, mai avem pina
acolo
Stanga - dreapta 32
Fata - spate 46
Apa curge din spate inspre fata Am sa te rog sa-mi mai pui la socoteala si stutul de 25 suplimentar ca nu-l am si la BSR parca nu au. Multumesc.
Ai si o bucata de furtun de silicon de 25? Stiu sunt tigan