Eu zic sa nu scoti antiphosul, sau eventual sa reduci cantitatea. Testul de fosfati nu este foarte
precis, teoretic ar trebui sa ai ceva fosfati, nu foarte mult dar nici 0.
Multumesc, atunci il las.
Screen-ul l-am curat saptaman trecuta, acum este acoperit in intregime cu alge rosii, nu mai sunt zone albe. Cele verzi inca nu apar.
Sambata schimb apa din sump si o sa vad mai bine cum arata.
Am terminat controller-ul LED cu arduino pe placa de test, urmeaza sa fac pcb-ul si instalarea in lampa. Am atasat schema si codul, poate vrea cineva sa se inspire(pcb-ul este doar orientativ). Skimmer-ul este bineinteles la Posta Romana, vechea poveste, trimit instiintarea azi si spun ca trebuia sa te fi dus ieri. Asa ca pana marti tot fara skimmer sunt. Acvariul este ok pana cum, revin cu poze.
Am facut cateva modificari in sump:
- skimmerul a fost putin mai inalt,am modificat putin cabinetul.
- ATS-ul repozitionat frontal pentru a face loc skimmer-ului si a avea acces usor la screen.
- am mutat doua pietre din sump in display, inca nu le-am prins.
Au aparut insa o multime de ciupercute, cred ca sunt aiptasia, daca lovesc putin geamul se strang rapid.
O sa incerc sa fac cumva o poza sa se vada, nu am zoom suficient, sa vad cum reusec.
Momentan bricolez la lampa, nu acopera suficient.
NO3 a crescut pe la 50, o sa fac un schimb de apa, am curatat ATS-ul complet de algele rosii si cred ca asa a fost cauza(initial era pe la 10).
Partea buna este ca sub algele rosii au inceput sa apara cele verzi, greu de desprins de pe screen; momentan sunt cateva puncte, sper sa se creasca.
Astazi am masurat no3 din apa de la osmozor: > 30ppm, test salifert;din lateral se vede rosu intens.
Este un osmozor AquaMedic cu trei filtre.
(functioneza de 1 an, cam 30l/saptamana)
Este normal o astfel de concentratie no3?
AquaMedic e un brand destul de slab.Dar nici asa nu avea voie sa iasa atat nitrat.
E ceva cu testerul.Incearca altul.Sau cartusul e spart.Masoara si cu TDS si vezi ce spune
Nu am TDS-metru, dar acum un an, dupa ce l-am pus in functiune, am masurat comparativ conductivitatea intre apa RO si cea de la robinet, si era de cateva sute de ori diferenta(parca ajungea undeva la 1M cu sondele la 1cm distanta). O sa masor si maine sa vad daca s-a schimbat.
Multumesc frumos um02122, din sfaturile voastre s-a nascut!
Acum am o problema cu no3. Dupa cum spuneam, nu am TDS dar stiu ca acest indicator este cumva proportional cu conductivitatea apei. Am refacut testul de conductivitate comparativ si este de rau: robinet 50K, apa "RO" 70k;la 1 saptamana dupa ce l-am instalat apa RO avea peste 1M resistenta(masurata cu multimetru).
Am desfacut filtrele, cel mecanic si cel cu carbune sunt ok, cel putin apa circula foarte usor.
Diferenta de debit dintre apa RO si apa reziduala este cam egalaacum, teoretic trebuia sa fie o rejectie in raport 1:4.
Sa cumpar alta membrana care este cam 250 RON sau un alt osmozor?
Membrana este made in USA, cel putin asa scrie pe ea.
IP:
Daca ai valorile alea la iesire inseamna ca membrana e dusa.
Nu stiu exact care e modelul de osmozor pe care il ai dar poti sa bagi niste cartuse suplimentare pe langa cele care sunt acum,asta dupa ce schimbi membrana.
Poti sa pui asa:
filtru 5 microni->carbon->carbon->filtru 1 micron->membrana->cartus rasina DI.
Astea din fata membranei o sa-i prelungeasca considerabil viata.
P.S. Cat de des schimbi cartusele?
This message was edited 1 time. Last update was at 31/03/2014 21:48:00
Nu are rost sa cumperi o alta instalatie de osmoza. Trebuie sa schimbi doar membrana si eventual sa adaugi un cartus de filtrare in linie si doi suporti din aia cracanati in X ca sa prinzi noul filtru (daca il iei).
Gasesti aici: http://www.wts-online.ro/ si www.apafiltrata.com dar mai sunt si alte magazine on-line...
Este bine sa fie: filtru mecanic 5microni, filtru bloc de carbune, filtru ceramic sterasil, filtru carbune granular, membrana RO. Asa cum au spus si altii, cu cat filtrezi mai bine apa de impuritati si clor (clorul distruge membrana) cu atat durata de viata a membranei se prelungeste. La tine daca s-a dus membrana inseamna ca a fost distrusa de clor pentru ca de obicei durata de viata a acestor membrane se masoara in litri de apa filtrata nu in timp, ori tu deabia daca ai filtrat 1,5mc de apa fata de ~10mc cat ar trebui sa reziste o membrana (din memorie...).
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Astazi am instalat noul osmozor, este in faza de curatare.
Am pastrat si cartusele initiale (bineinteles fara membrana RO). Are si un cartus NPSi reincarcabil.
Se gaseste separat rasina respectiva?
(seamana cu icrele)
IP:
Din puctul meu de vedere filtrele de osmoza trebuie sa fie in ordinea asta:
Cartus 5 microni=> Membrana (0.01microni) => carbine activ => rasina NPS
Nu are nici un rost sa faci filtrare cu carbune activ si rasina schimbatoare de ioni inainte de membrana deoarece arunci la canal 98% din ce filtrezi cu el.
Sa prelungesti viata membranei este ok daca ai inainte de filtru de 5 microni un filtru de retea, cartus mare (care e tot pe la 5 microni)