[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Rubro hyacintho viridi hortum  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Deci am trecut si printr-o intoxicatie cu CO2.... Nu eu, ci sarmanii corry. Betta nu a dat semne sa fie afectat. De salvat am reusit sa ii salvez pe toti.

Am pregatit joi o reteta noua pentru bomba caci cea veche era aproape gata, si cand am pus gelatina sotia mi-a spus sa nu o mai tin pe foc ca data trecuta pana a ajuns aproape de fierbere, ca pot sa o stric si ca nu trebuie decat sa fie fierbinte cat sa pot sa ating cu degetul. Am ascultat de ea ca am zis ca are mai multa experienta cu gelatina de la prajituri, dar nu s-a intarit ca data trecuta ci era ceva intre lichid si jeleu. Seara am pus sticla in instalatie si m-am culcat. Vineri dimineata am vazut ca inca nu functioneaza si am crezut ca e din cauza ca nu s-a facut bine gelatina si nu s-a mai omogenizat zaharul bine... Asa ca am mai pus putina drojdie, dar tot nimic, nici o bula macar.

M-am apucat apoi sa verific imbinarile si am constatat ca se inmuiase poxipolul din capac si se pierdea gazul printre furtun si capac. Pentru ca era tarziu si trebuia sa plec la lucru, am luat proasta decizie de a pune capacul de la numarator direct pe sticla cu reactia, dupa ce am taiat furtunul mai lung la nivelul celui scurt. Am asteptat cateva minute si vazand ca incepe difuzarea si mergea in ritm normal i-am spus sotiei sa urmareasca pestii si difuzorul.

Cand am venit dupamasa acasa, m-am dus direct la acvariu si m-am speriat: toti cei 5 corry stateau pe o parte si abia respirau. Sotia uitase de ei. Difuzorul baga cam 4-5 bule/sec. Am decuplat sticla cu reactie de la acvariu si am dat un search rapid pe forum dar nu am gasit nimic despre intoxicare cu CO2, asa ca am facut rapid ce mi-a trecut prin cap in cateva secunde:
- am pus intr-un lighean apa calduta
- am scos corry si i-am pus in lighean (betta era vioi si nu l-am scos ca sa nu se bata cu corry din cauza spatiului mic din lighean)
- am schimbat 50% din apa absorbind de prin toate colturile si de pe substrat (locurile unde stau corry de obicei)
- dupa vreo ora cand s-a incalzit apa in acvariu am pus corry inapoi in acvariu - intre timp isi revenisera si chiar ciuguleau un pic de mancare ce le-am pus in lighean.
- sambata si duminica am schimbat iar cate 25% din apa.

Acum sunt bine toti si nu am observat pe niciunul ceva iritatii sau urme ale traumei. Sper sa nu apara ulterior alte complicatii.

Voi care ati mai patit asa ceva, ce masuri luati pentru a remedia o intoxicare cu CO2?

This message was edited 1 time. Last update was at 22/02/2012 23:56:40

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Eu inca nu am avut asemenea probleme si sper sa nu am, dar cred ca solutia este simpla, scoaterea CO2-ului
din apa prin oxigenare. Si pentru asta poti apela cu incredere la o pompa de aer cu piatra. Si bineinteles sa
opresti aditia de CO2.

O seara placuta,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
stefanp
Moderator

IP:

Apa din lighean banuiesc ca era apa din afara acvariului. Ma gandesc ca in felul asta poti risca un soc din cauza diferentei de ph.
Cred ca cea mai buna solutie e a lui Dragos. Poate si cu ceva schimb de apa in acvariu.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, era apa de la robinet in lighean, nu am avut nici macar apa statuta, caci vineri seara pun de obicei apa la statut pentru duminica cand fac schimbul si curatenia.

Pe moment nu am gasit alta solutie, deoarece nu am pompa de aer.
Cand am golit jumatate din apa am lasat vreo 10 min sa mearga filtrul si sa cada apa de sus, si apoi cand am completat apa, am turnat-o de la inaltime, incet, ca sa aerez cat mai mult apa din acvariu.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2012 00:40:01

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Degeaba e statuta, ph ul e tot acelasi. In acvariul mare datorita cantitatii de co2 mare, ph-ul era scazut. La robinet era mai ridicat.
Oricum, bine ca n-au patit nimic.

Si filtrul ridicat sa pice apa pe luciu cred ca e o varianta ok.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Cu gelatina asa e: se incalzeste pina la 60 C, la temeraturi mai mari se distruge, asa scrie pe ambalaj.

naitsirc wrote:- am scos corry si i-am pus in lighean (betta era vioi si nu l-am scos ca sa nu se bata cu corry din cauza spatiului mic din lighean)

Ai cam riscat putin, era posibil sa fi suferit la mutare. Daca se simt bine acum inseamna c-au avut noroc.
Socul de pH cel mai periculos e de la pH mare la pH mic. Invers nu-i prea mare problema.

Era suficient daca opreai CO2 si schimbai jumatate din apa. Daca nu observai ca se simt mai bine mai schimbai jumatate din apa dupe 20-30 min. Astfel ii "loveai" mai putin.

Daca-s bine acum inseamna c-au scapat, nu ramin cu sechele.

Acum e momentu' sa te corup spre o butelie cu un regulator de presiune ca lumea .

Poze: smilie ... Poze cu plante
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

IP:

acum sa te lamuresc eu cu filtrul meu intern. Cum iti spuneam mai inainte, mi-am achizitionat un Eheim 2008 intern. Am vazut ca nu are decat un burete intern, in rest nimic. Asa ca am bagat in el pe langa buretele intern, zeolit, ca asta aveam in casa. Asa ca ma bucur atat de filtrare mecanica cat si ( sper eu) filtrare biologica. Pentru instalarea lui in acvariu de 20l, a trebuit sa dau panta substratului si am tulburat toata apa intr-un mod nepermis. Pot sa iti spun ca intr-o ora, poate doua apa mea era foarte curata. Acum merge foarte bine, este silentios ca nici macar nu il aud si apa e ok. Ceea ce este cel mai important din toate astea, e ca acvariul nu s-a deciclat. Mai mult, ca sa instalez filtrul am scos toate plantele si le-am replantat la loc. Iti dai seama ce era la mine in acvariu? Si cu toate acestea filtrul a facut fata cu brio. Ma bucur ca si tu ai rezolvat problema filtrului tau fara a fi nevoit sa cumperi altul.

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

hmm... si eu am facut niste greseli la inceput si ca sa le remediez ar trebui sa refac totul, dar nu am chef sa tulbur acvariul. Ma chinui asa cat o sa traisca Imparatul meu si cand o sa moara o sa fac un nou setup. Ma gandesc la un acvariu ceva mai mare pentru pesti si nano-ul asta sa il tin doar pentru plante si eventual creveti.

[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Porcu wrote:Acum e momentu' sa te corup spre o butelie cu un regulator de presiune ca lumea .

Daca stii si ceva fonduri nerambursabile disponibile pentru asa ceva... altfel...

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

naitsirc wrote:
Porcu wrote:Acum e momentu' sa te corup spre o butelie cu un regulator de presiune ca lumea .

Daca stii si ceva fonduri nerambursabile disponibile pentru asa ceva... altfel...

Ai grija ca Porcu' are puterea banului Eu zic sa-l asculti

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Pana la butelie, util ar fi si un indicator 'permanent' de CO2, poate daca nevasta nu statea sa numere ea bulele sa vada, dar o culoare galbena la indicator i-ar fi atras atentia (femeile sunt fooooarte receptive la culori).
Am vazut unul aici: http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/teste_reactivi/Sera_CO2_Long_Term_Indicator (dar nu mi-e clar daca e tester de CO2) sau ceva echivalent de la JBL.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/02/2012 23:58:45

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Da, la un indicator de CO2 m-am gandit si eu sa iau in weekend. Sper sa gasesc asa ceva prin Oradea, ca daca il iau e pe net, la cei 35 lei mai adaug inca 20-25 curier si ramburs. Multumesc pentru link.

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Daca ai zoomania in Oradea, gasesti acolo.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Este Zoomania, acum vin de acolo, si nu au indicator permanent de CO2 si nici pe comanda nu au sa imi aduca. Am fost si la Animax, aceasi poveste.

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Ciudat...eu am vazut aproape de fiecare data cand am mers la zoomania teste pt co2...nah, ai avut ghinionul sa n-aiba acu' pe stoc.
Fa o comanda pe un site online si roaga-i pot sunt de acord sa trimita prin posta ramburs, sa fie taxele mai mici.

pepika.ro stiu ca trimite si prin posta, am primit eu. Vezi daca au test pt co2 acolo.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Test de CO2 aveau... Din asta punctual nu permanent. O sa caut pe net sa vad cum ies mai ieftin.

[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Mi-am comandat testul permanent de la JBL si pe marti cred ca o sa imi ajunga coletul. Pe site-ul de unde am comandat spune sa folosesc apa din acvariu... pe forum am gasit altii care recomanda sa se foloseasca solutia nediluata (kirucd)... altii in ceva postari mai vechi recomanda apa distilata cu adaos de carbonati pentru un kh de 4 (Val)... Eu cu cine sa votez?

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Ce test ai comandat?

Cartea testului pe care il am eu de la jbl, zice ca se pun picaturile din sticluta cu care vine si atat. Bazeaza-te pe ce zice cartea lui, nu pe ce traduc vanzatorii in limba romana.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

http://www.nevertebrate.ro/Test-set-permanent-CO2-JBL

[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Aici e manualul: http://www.jbl.de/en/download/7596/Gebrauchsanleitungen/JBL_Test-Set_CO2-ph-Permanent.pdf

Spun intr-adevar (pe la pagina 12) ca trebuie 1.5ml de apa de acvariu si de la 2 la 4 picaturi din solutia lor magica: "Remove the transparent lid from the bottom part and, using the syringe provided, fill with 1.5ml of aquarium water."

Recomandarea mea e sa faci ce zic ei. Dragos (kirucd) are dreptate cand spune ca nu trebuie apa de acvariu in momentul in care folosesti ca 'reagent' solutia de la un test simplu de PH. Atunci e important sa ai o apa cu caracteristici cunoscute ca sa poti sa interpretezi culorile de la PH si sa deduci concentratia de CO2.
Insa solutia celor de la JBL e posibil sa fie o variatie a asa ceva (cu toate ca se lauda ca masoara in acelasi timp si CO2 si PH). Totusi pentru inceput as merge pe recomandarea lor (eu am un alt fel de indicator de la o alta firma, mai mic, si trebuie vreo 10 picaturi din solutia de la ei si atat, fara apa de acvariu - asa ca nu pun apa de acvariu).

Va trebui sa iti comanzi si rezerva aceea de la JBL pentru indicator.

This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2012 00:19:15

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: