[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Rubro hyacintho viridi hortum  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
stefanp
Moderator

IP:

Cutia la al meu difera putin fata de ce imi arati tu, desi in mare pare acelasi lucru.
Oricum, cand ajunge, vezi ca inauntru are o carticica, a lor de la JBL. Vezi ce scriu ei si urmeaza.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Aici e manualul: http://www.jbl.de/en/download/7596/Gebrauchsanleitungen/JBL_Test-Set_CO2-ph-Permanent.pdf

Spun intr-adevar (pe la pagina 12) ca trebuie 1.5ml de apa de acvariu si de la 2 la 4 picaturi din solutia lor magica: "Remove the transparent lid from the bottom part and, using the syringe provided, fill with 1.5ml of aquarium water."

Recomandarea mea e sa faci ce zic ei. Dragos (kirucd) are dreptate cand spune ca nu trebuie apa de acvariu in momentul in care folosesti ca 'reagent' solutia de la un test simplu de PH. Atunci e important sa ai o apa cu caracteristici cunoscute ca sa poti sa interpretezi culorile de la PH si sa deduci concentratia de CO2.
Insa solutia celor de la JBL e posibil sa fie o variatie a asa ceva (cu toate ca se lauda ca masoara in acelasi timp si CO2 si PH). Totusi pentru inceput as merge pe recomandarea lor (eu am un alt fel de indicator de la o alta firma, mai mic, si trebuie vreo 10 picaturi din solutia de la ei si atat, fara apa de acvariu - asa ca nu pun apa de acvariu).

Va trebui sa iti comanzi si rezerva aceea de la JBL pentru indicator.

Inteleg Iulian logica ta, dar citeste si aici ce zic Val si Porcu: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8130.page
Inteleg si logica lor.
Ceea ce nu stiu daca de acum 3 ani s-a mai schimbat ceva in acest test de la JBL si nu mai trebuie apa deloc? Sau tot trebuie apa, si atunci as merge pe logica de aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/8130.page

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Apa trebuie

Ce vorbesc acolo Porcu si cu Val este DOAR DACA folosesti "albastrul de bromtimol" (Bromothymol blue) pe post de indicator - dar nu stim ce are JBL-ul in el insa.
Discutia aceea de fapt e o traducere dupa acest articol din 2007 - http://www.barrreport.com/showthread.php/2818-Drop-Checkers-CO2-Indicators-Why-and-How?highlight=drop+checker - pe site-ul lui Tom Barr (de fapt el a venit cu ideea sa-ti faci o solutie de kH=4 si sa folosesti un tester ieftin de PH - inspirandu-se de la Dupla parca).

Deci daca vrei tu sa-ti faci solutia de kH=4 si sa folosesti solutia de la un test de PH, atunci Porcu si Val si Kirucd au dreptate

Dar esti convins ca JBL n-au facut ceva mai destept, si ca nu degeaba zic ei sa pui apa de acvariu ? Daca au ceva care neutralizeaza chestii in apa de acvariu, si atunci pui doar 2-3 picaturi de la ei - si iti zic in manual cum sa faci. In loc de mine unde pun vreo 15 picaturi si nu folosesc apa de acvariu.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

IP:

Eu zic sa asteptam pana iti vine coletul si vezi exact ce scriu ei in instructiuni (alea din carte, nu hartia cu traducere de la importator).
Ce zice jbl-ul, aia faci. Si am rezolvat problema

Posibil sa fie 2 tipuri de teste (si daca ne luam dupa cutie, sunt 2, caci ce arata poza de pe nevertebrate e diferit cu ce am eu acasa), unul cu apa si unul fara.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Mie mi-a placut chimia intotdeauna si mi-ar place sa ma joc sa imi fac eu o solutie de kh-4 dar acest indicator permanent de CO2 l-am cumparat in special pentru sotia mea, care nu iubeste deloc chimia... Dar atunci cand sunt plecat pentru o perioada mai lunga sa poata distinge niste culori si sa decupleze aditia de gaz cand e prea mult, ca sa nu patesc ca si acum o saptamana. Deci imi trebuie ceva KISS (Keep It Simple & Stupid)
Astept sa imi vina produsul si sa vad ce va scrie in instructiunile lui, si voi respecta atunci ce scrie acolo.

Don't only practice your art, but force your way into its secrets, for it and knowledge can raise men to the Divine - Ludwig van Beethoven
[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

viulian wrote:Va trebui sa iti comanzi si rezerva aceea de la JBL pentru indicator.

Da, am comandat si rezerva si am mai luat si niste easy carbo ca sa mi se merite transportul... Ca nici easy carbo nu gasesc in Oradea smilie

[Yahoo!]
kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

viulian wrote:Apa trebuie

Ce vorbesc acolo Porcu si cu Val este DOAR DACA folosesti "albastrul de bromtimol" (Bromothymol blue) pe post de indicator - dar nu stim ce are JBL-ul in el insa.
Discutia aceea de fapt e o traducere dupa acest articol din 2007 - http://www.barrreport.com/showthread.php/2818-Drop-Checkers-CO2-Indicators-Why-and-How?highlight=drop+checker - pe site-ul lui Tom Barr (de fapt el a venit cu ideea sa-ti faci o solutie de kH=4 si sa folosesti un tester ieftin de PH - inspirandu-se de la Dupla parca).

Deci daca vrei tu sa-ti faci solutia de kH=4 si sa folosesti solutia de la un test de PH, atunci Porcu si Val si Kirucd au dreptate

Dar esti convins ca JBL n-au facut ceva mai destept, si ca nu degeaba zic ei sa pui apa de acvariu ? Daca au ceva care neutralizeaza chestii in apa de acvariu, si atunci pui doar 2-3 picaturi de la ei - si iti zic in manual cum sa faci. In loc de mine unde pun vreo 15 picaturi si nu folosesc apa de acvariu.

Iulian, esti sigur de ceea ce spui? Ai un tester de JBL? Eu am unul si in manual scrie foarte clar "SE FOLOSESC 35 DE PICATURI DE SOLUTIE". Fara niciun fel de apa. Varianta cu apa este o varianta veche a aceluiasi tester. Asta care este pe piata acum
se foloseste fara niciun fel de apa.

Citat de pe site-ul JBL:
" New: A special indicator instead of aquarium water permits direct measurement of the CO? level in mg/l. 20 – 25 mg/l CO? is ideal.
Replace the indicator only every 3-4 weeks = lasts a total of 9-12 months. Indicates the pH value (6.4 – 7.8) in addition to the CO? level."

Si linkul catre ceea ce am citat eu:

http://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4919/jbl-test-set-co2-permanent

Din cate stiu tu folosesti Dennerle, Iulian. Am si tester Dennerle, am chiar 2 si acolo este acelasi lucru.

Deci, ca o concluzie, Cristian, nu folosi apa din acvariu, TREBUIE sa folosesti 35 de picaturi din solutia cu care vine testerul, atat si nimic mai mult.
Si solutia ar trebui schimbata o data pe luna.

O seara placuta,
Dragos

This message was edited 1 time. Last update was at 25/02/2012 18:53:46

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Ca sa punem punct dezbaterii, azi mi-a sosit testerul si Dragos are dreptate: se pun doar 35 picaturi de solutie, fara nici un pic de apa de niciun fel

[Yahoo!]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

De 3 zile am in teste o reteta modificata pentru bomba. Acum ca mi-a venit azi si indicatorul permanent de CO2, voi incerca sa vad cat de stabila e aceasta reteta... De fapt e o adaptare a retetei lui Dalles ca sa imi scoata o singura sticla 2 bule/sec:
5,5 cani apa
1,5 cani zahar
20 gr gelatina
1 lingurita drojdie uscata (in loc de 0,5)
1 lingurita bicarbonat de sodiu (la sfatul unei forumiste mai vechi)

De azi am inceput sa folosesc si Easy Carbo: 0,5 ml/zi... Asa ca stau de acum cu ochii pe tester... dupa aprox 3 ore de cand l-am pus se pare ca s-a stabilizat pe verde... sper sa nu se ingalbeneasca

This message was edited 1 time. Last update was at 01/03/2012 21:04:37

[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Sa nu uiti sa iti comanzi si rezerve cand se apropie de final sticluta

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Asa la ochi cred ca o sticluta imi ajunge pentru vreo 4 schimburi. In carticica spun ca o tura ajunge pentru 3-4 saptamani. In cutia testerului aveam 2 sticlute si am mai comandat pe langa el inca o sticluta... Deci dupa calculele mele, o sa imi ajunga pe anul asta... vedem cat de repede se decoloreaza in realitate.

[Yahoo!]
stefanp
Moderator

IP:

Poti sa o tii si mai mult de 4 saptamani fara sa o schimbi

La ale mele cred ca ultima schimbare a fost acum vreo 2 luni...si nicio diferenta.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Va rog sa imi spuneti daca aceasta planta este Ceratopteris Pteridoides sau nu. Si daca nu e, atunci ce e?
imageimage

Multumesc

This message was edited 1 time. Last update was at 07/03/2012 19:35:58

[Yahoo!]
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Daca seamana cu cea din acesst post http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5635.page#p48052 atunci vezi raspunsul lui Porcu imediat de dupa.

Pe scurt - o alternativa ar fi Ceratopteris Cornuta ?

[WWW]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Seamana ca aspect al frunzei, dar sunt si diferente:
- a mea e mai mata, nu asa lucioasa
- coditele sunt un fel de continuare a frunzei, adica plate si late, pana aproape de radacina
- frunzele sunt foarte mari, 8-15 cm inaltime si 4-6 cm latime

[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

E Ceratopteris cornuta, una din putinele plante care ne bucurau in anii '80 .......

Poze: smilie ... Poze cu plante
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

Revin cu o alta problema... e mai mult pe partea de DIY:
Pentru cei care ati mai facut bombe cu CO2, cu ce ati etanseizat furtunul trecut prin gaura dopului?

Eu am pus prima data poxipol transparent. Dupa aproximativ o luna scapa pe langa furtun aer. Am anulat numaratorul pentru ca oricum era cam degeaba dupa ce am luat difuzorul ceramic, si am pus capacul de la numarator ca mi s-a parut ca l-am etanseizat mai bine. Dupa cam 2 saptamani si acesta are aceasi problema. Cred ca gazele de la reactor nu prea ii fac bine poxipolului caci se inmoaie si se dezlipeste. Am incercat ieri cu alt lipici ceva special pentru plastic ca il aveam prin casa si imi era urgent sa rezolv situatia, dar nu stiu cat va tine si asta. Ce lipici/silicon folositi voi pentru asa ceva? Sau si voi refaceti lipiturile/etanseizarile la fiecare schimb de reteta?

[Yahoo!]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Da o gaura mai mica decat furtunul astfel incat sa intre fortat, il tai si tu in colt ca sa-l apuci cu ceva. Sa nu uiti de garnitura aia de la dop. Nu vei avea scapari, am folosit si eu cateva in modul acesta.
[ICQ]
naitsirc
Senior member
[Avatar]

IP:

narcis wrote:Da o gaura mai mica decat furtunul astfel incat sa intre fortat, il tai si tu in colt ca sa-l apuci cu ceva. Sa nu uiti de garnitura aia de la dop. Nu vei avea scapari, am folosit si eu cateva in modul acesta.

Am furtun de 6 si gaura am dat-o de 4. Dar se pare ca nu e suficient. Am folosit dop fara garnitura de la Pepsi. Tu nu ai pus nici o substanta adeziva in dop pe langa furtun pentru etansare suplimentara?

[Yahoo!]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Nu am pus, trebuie garnitura aia pusa, 100% ca aia e problema.
[ICQ]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: