CO2 in acvaristica. De ce? Cum?

Despre instalatia de CO2           
Scris de Sandu Veres   
Monday, 09 May 2005

 

Acest articol a fost scris in dorinta de a arata ce inseamna o instalatie de CO2, din ce parti componente este alcatuita in ansamblu si nu in ultimul rand spre a convinge si ultimii sceptici de utilitatea folosirii unei astfel de instalatii la acvariile plantate.

Nu intamplator am ales si ilustrat descrierea, pe tipicul unei instalatii standard produse de firma Dupla, firma care a lansat conceptul utilizarii CO2-ul cu peste 30 de ani in urma si care a ramas in continuare una dintre cele mai apreciate firme "pe domeniu".

Asta e... mai aveam 3 zile, batusem tot ce stiam in materie de magazine si eram decis sa nu ratez vizita in strainezia fara sa-mi cumpar instalatia de dioxid.

Aveam destui cunoscuti in tara care aveau pet-shopuri sau firme prin care puteam sa fac import dar am vrut sa vad cu ochii mei ce cumpar si asa sa si evit clasicul adaos comercial pus de magazinele noastre la care, ca de obicei, se adauga taxa de Romania ( nu am inteles niciodata cat de mult vor astia de la noi sa se imbogateasca ..bagand niste preturi mai mari ca la magazinele de afara pentru niste oameni care nu au nici a 10 - a parte din salariile vesticilor ... ma rog chestie de marketing).

In principiu, marile orase (cel putin ale din Germania), au la margine depozite de dimensiunile unui Metro, cu acvarii, accesorii, pesti, samd cu pretzuri mai bune ...totul e sa ai masina ca sa ajungi pana acolo, daca nu, ai toate sansele sa iei la picior magazinele ...iar eu nu aveam masina. Asa ca 2 saptamani am vazut cam tot ce era magazin in Berlin, am vorbit cu zeci de vanzatori (mult mai priceputi si mai doritori de discutii pe tema marfii pe care o vand decat cei de acasa ) si am aflat zeci de pareri despre diversele instalatii de CO2, intr-o tara care a inventat conceptul si care este suprasaturata de firme si aparatura in domeniu.
E drept ca nici eu nu plecasem ca un novice la cumparaturi ...aveam o lista cu pretzuri pe diverse firme si stiam cu ce se "mananca" instalatia. De fapt aveam cumparate de prin anii 80 niste reviste Das Aquarium unde vazusem pentru prima data cum arata o instalatie de dioxid complet automatizata. Apoi prin ` 94 a venit un prieten din Canada care, alaturi de cateva plante de exceptie aduse (din cate stiu eu el a adus pentru prima data Glossostigma in Romania), ma innebunise cu tot felul de articole despre utilitatea instalatiei de dioxid. Nu ca as fi fost sceptic ...dar conservatorismul imi spunea... merge si asa, fara. In fond ani de zile imi cresteam plantele cu apa paie si bataie, adica ceva lumini mai bune, 2-3 picaturi de solutii de fertilizare si un substrat cu turba iar in principiu chiar aveam rezultate bune. E adevarat ca mai aveam plante pe care le pierdeam ocazional dar cand vedeam ca asta este o meteahna generala nu ma impacientam prea tare si mergeam mai departe pe drumul si cu metodele clasice datand dinainte de `89.
Prima mea instalatie de dioxid a fost cu ani buni inainte totusi, tot clasica sticla de 2 litri de Coca Cola in care am aruncat niste drojdie ,ceva zahar, in capac am infipt etans un tub prin care iesea dioxidul dupa metoda atat de raspandita pe internet si in zilele noaste. Asa ca eu zic ca as cunoaste virtutile si neajunsurile magicei sticlute cu drojdie... care pe mine unul nu m-a convins. Pe post de bubble - counter foloseam un picator de la perfuzii iar reactorul era facut din sticla dupa o schema considerata de succes la vremea aia. Totusi concluzia mea este ca te chinui mult si fara de rezultate. Randamentul este inconstant si, ca la orice produs biologic si nu mecanic ,doua zile nu seamana una cu alta. De fapt nu poti decat masurand din ora-n ora sa afli cantitatea exacta de dioxid dizolvata in apa iar noaptea instalatia trebuie inchisa. Reglajul numarului de bule este si el, datorita presiunii variabile in sticla, un lucru anevoios, pentru ca trebuie sa tot stai cu ochii pe cum ai sau nu activitate ... la drojdie. Daca o data ti-ai bagat prea brusc mai mult dioxid decat trebuie... pH-ul cade rapid iar Cryptocorinele care de regula sunt mai sensibile raman fara toate frunzele. In cateva zile iti poti distruge o munca de ani de zile si sa pierzi plante pe care poate nu mai ai de unde sa le procuri. Daca ai proasta inspiratie sa pleci de acasa si sa uiti instalatia artizanala deschisa... s-a terminat. Daca mai adaugi ca, in timp, datorita utilizarii unui furtun normal dinspre sticla spre reactor acesta se intareste in timp si devine friabil, dar si faptul ca reactoarele artizanale nu au eficienta celor de firma, avem un tablou mai complet. In plus, mai mult sau mai putin frecvent mai apare posibilitatea ca in timp, prin diverse blocaje, sa explodeze sticla. Solutia ar fi sa bagi mai putin CO2 ca sa fii sigur, dar atunci rezultatele nu mai sunt pe masura asteptarilor.

Sunt convins ca multi vor spune ca sunt carcotas, dar mie imi place sa ma bucur de pasiunea mea, nu sa-mi complic existenta si sa dau rateuri, in plus, pentru ca aportul de CO 2 sa fie eficient, acesta trebuie sa fie constant si in cantitati sensibil egale zi de zi. Inchei prin a spune ca schimbul de apa necesar pentru operatiunea de curatire a unui acvariu atrage de la sine o modificare a parametrilor fizico-chimici si deci o munca suplimentara in atingerea cantitatii optime de dioxid dizolvat, necesara bunei dezvoltari a plantelor.>
In concluzie, eu unul am abandonat ideia acestui tip de instalatie, acceptand necesitatea de a plati o suma ceva mai mare, dar avand certitudinea unui lucru bine facut. Fara a avea un motiv anume pentru care sa conving acvaristii sa imi imbratiseze ideile (uneori mai costisitoare) am gandit ca in fond o instalatie artizanala, daca era asa de eficienta, ar fi inlocuit de ani buni variantele de firma mai scumpe, daca erau intr-adevar eficiente!

Odata aceasta experienta consumata, am trecut la observatiile legate de calitatea diverselor firme producatoare de instalatii de CO2. Pana sa cumpar am analizat produsele existente pe piata germana ale firmelor Tunze, Ehaim, Sera, JBL, Tetra, Denerlle si in final, parintii conceptului ... cei de la Dupla. In general din firmele mentionate instalatiile de la JBL erau cele mai ieftine iar cei de la Dupla si Ehaim cele mai scumpe. Intr-o piata cu concurenta reala insa, pretul ridicat ascunde calitate asa ca am inceput sa elimin pe rand ... Tunze erau buni dar lucrau mai mult aparatura pentru acvariile marine. Cei de la JBL erau prea putin fiabili, la Sera nu am gasit niciodata instalatia completa samd. Pana la urma mi-am cumparat o instalatie de la Dupla, influentat si de ideea unei patroane de magazin care tocmai renuntase la instalatiile produse de aceasta firma... Din acest motiv am luat aparatura la jumatate de pret. Motivul pentru care se renunta la firma Dupla era ca, fiind foarte bune, sunt scumpe, iar ea isi dorea sa vanda repede marfa de pe raft.



Cum articolul se adreseaza mai ales celor care sunt decisi sa isi cumpere o instalatie dar care nu au vazut una si vor sa cunoasca ... cum functioneaza si la ce se inhama, voi trece razant pe langa explicarea utilitatii acestei instalatii punand accentul pe componentele sale, pe aspectele tehnice si pe modul in care functioneaza. Poate voi reveni intr-un articol viitor, destinat celor deja initiati, cu date legate de modul in care se reflecta din punct de vedere chimico-biologic aportul de CO2 in viata plantelor de acvariu, in valorile pH-ului si kH-ului. Ideea de baza este ca plantele submerse isi acopera necesarul de carbon din dizolvarea CO2 in apa din acvarii, pe timp de zi. Cum acest lucru putea sa fie usurat prin ceva... a aparut aceasta instalatie care este compusa din mai multe elemente :
 

  • Butelia
  • Reductorul de presiune
  • Bubble counterul
  • Reactorul
  • Tester vizual de CO2
  • Valva electro-magnetica
  • pH Controlerul cu sonda



 BUTELIA



Recipient de obicei confectionat din aluminiu, dotata cu un robinet, frecvent dimensionata la 500, 750 si 1500 de grame la firma Dupla, prevazuta cu strat anticoroziv interior. Butelia suporta o presiune de 250 bari.
Butelii similare fabricate in Romania, pe dimensiuni mult mai mari, se gasesc si la noi in tara. Spre exemplu o fabrica de profil exista la Buzau. Este unul din produsele care nu necesita sa fie cumparate neaparat de la o firma anume, atat timp cat poseda un certificat de garantie si o inspectie tehnica bianuala autorizata care sa dovedeasca cum ca, nu s-a cumparat in fapt o butelie uzata . Am gasit in Romania, la sfert de pret, butelii excelente de 10 kg, cu o inaltime de 67 de cm, ce puteau fi mascate in dulapul de dedesubtul acvariului si care nu erau cu nimic mai prejos celor de firma. Am regretat faptul ca am cumparat varianta originala de butelie nu numai pentru ca as fi putut face o evidenta economie financiara ci si pentru ca buteliile germane au un sistem de incarcare ce nu este adaptat la cel romanesc si necesita confectionarea unei reductii . In plus, din experienta celor 4 ani de alergat dupa cei care incarca buteliile am observat ca aproape nimeni nu se complica sa umple recipiente mici, toti preferand buteliile cat mai mari. Un ultim avantaj al buteliilor de dimensiuni mari este faptul ca nu necesita incarcari frecvente si deci asigura o continuitate in procesul de imbogatire cu CO2. Am observat ca la o perioada de aproximativ o luna si doua saptamani, pentru un acvariu de 350 de l consumam o butelie de 750 de grame.
 
REDUCTORUL DE PRESIUNE


Reductorul de presiune, uneori denumit si detentor, ceea ce Dupla denumeste armatur, are, dupa cum ii spune si numele, functia de a reduce presiunea la care gazul este eliberat de la 250 de bari cat este in butelie pana la 1 bar. Cel de fabricatie Dupla este prevazut suplimentar si cu un reglaj fin de presiune, ceea ce usureaza eliberarea controlata a numarului de bule dorite. Asta nu inseamna ca asa ceva nu se gaseste si la noi in tara de fabricatie indigena, insa din pacate de cele mai multe ori fara a fi prevazute cu acest sistem de fine tunning necesitand ceva mai multa munca la reglaj... dar cu vointa totul este posibil. Exista reductoare de presiune care sunt dotate (atat Dupla cat si indigene) cu manometre ce indica presiunea in bari a gazului din butelie si cantitatea de gaz ramasa. Eu unul m-am dispensat de aceste accesorii pentru ca presiunea in bari la care poate fi incarcata butelia este perfect cunoscuta de cei de la centrele specializate in incarcare, iar cantitatea de gaz ramasa in butelie poate fi aproximata dupa ce devii experimentat in utilizarea instalatiei. In plus, de obicei sunt accesorii ce pot fi cumparate si adaugate in timp. Altfel, gandit dpdv. financiar, nu sunt chiar ieftine. Atrag atentia asupra faptului ca reductorul infiletat pe butelie, pentru etanseizare, are un O-ring fabricat din cauciuc de puritate ridicata care nu permite gazului sa iasa pe la imbinarea celor 2 componente de mai sus. De aceea, la fiecare incarare de butelie cand reductorul este scos, trebuie avuta mare atentie la modul de manevrare. Daca se scoate sau se infileteaza fortzat se distruge acest O-ring iar problema este ca desi O-ringuri de dimensiuni similare se gasesc in Romania, compozitia materialului este diferita si nu face fata la actiunea gazului. Nu sunt foarte scumpe, asa ca ati face bine ca atunci cand cumparati instalatia, sa va luati si cateva O-ringuri de rezerva.
Odata butelia incarcata cu CO2 de tip alimentar, gazul se transporta printr-un tub rezistent la actiunea distructiva a gazului (de obicei acest tub este livrat odata cu instalatia). Gazul intra intr-un bubble counter (numaratorul de bule) printr-o supapa ce permite ca CO2 sa intre dar blocheaza iesirea lui.

 
BUBBLE COUNTER



Bubble counterul este o piesa simpla dar foarte utila. Dupa cum ii spune si numele ajuta la numararea bulelor de CO2 pe care le introducem in bazin. Gazul este eliberat printr-un tub intr-un lichid (apa sau solutie parafinata) sub forma de bule, putand controla din fine-tunningul sau din robinetul buteliei cantitatea dorita de dioxid.

Este greu sa anticipezi numarul de bule necesar pe minut, dar in general se incepe cu un reglaj de o bula pe secunda si, in functie de necesitate, se mareste sau se scade numarul de bule. Firesc, nefiind un dispozitiv foarte complicat, este usor de confectionat si cu forte proprii, dar avand in vedere ca nici cele originale nu sunt scumpe si in plus faptul ca trebuie si aici respectate regulile de etanseizare perfecta, cred ca este mai bine sa il cumparati.
Gazul iesit din bubble counter este introdus spre destinatia finala prin acelasi tip special de furtun: in reactor. Pentru ca ar putea sa apara intrebari legate de furtun si materialul din care este fabricat, va spun ca se poate folosi pentru o perioada si furtunul normal de la vibratoare, dar acest furtun normal nu rezista in timp.

 



REACTORUL



Reactorul este una dintre cele mai importante componente ale instalatiei. Cu ajutorul lui dioxidul este dizolvat in apa sau mai exact, apa este imbogatita cu dioxid. Exista multe tipuri de reactoare iar mai recent au aparut chiar si reactoare externe care plimba apa prin dioxid imbogatind-o cu CO2. Totusi cele mai frecvent intalnite sunt reactoarele interne care au un orificiu prin care este introdus gazul, pe baza unor spirale sau zig zaguri in asa numitele cascade, si un alt orificiu mai mare prin care apa este introdusa la un jet slab prin intermediul unui power-head de putere mica. Apa astfel plimbata prin dioxid in cascade este imbogatita la concentratia dorita de CO 2 si elimita printr-un orificiu cu sita la baza reactorului. Cele mai performante reactoare (dupa parerea mea) sunt cele care au in interiorul lor plastic balls-uri ce ajuta la dizolvarea eficienta a CO 2 in apa. Eu spre exemplu, am ales un reactor de la Dupla cu o capacitate de difuzie buna la acvarii de pana la 400 de litri, in conditiile in care apa are are un dGH de 10 fabricat din Acrylnitril-Copolimer, in conditiile in care acvariul meu are undeva intre 300-350 l de apa.
Sunt trei factori care influenteaza randamentul reactorul de CO2:
1.       duritatea carbonata a apei din acvariu ... cu cat duritatea apei din acvariu este mai mare, cu atat mai cantitatea de dioxd introdusa trebuie sa fie mai mare pentru a mentine o valoare dorita a pH-ului.
2.       cantitatea de apa ce curge prin reactor- cu cat curge mai multa apa, cu atat cantitatea de gaz dizolvata in apa este mai mare
3.       spatiu de difuzie- cu cat acvariul este mai mare, cu atat este nevoie de mai mult dioxid dizolvat




In plus, reactorul de tipul celui pentru care am optat mai are alte 6 orifiicii de reglaj al randamentului, amplasate pe o latura a reactorului, care ii permit sa lucreze cu un anumit randament dorit.


Nu vreau sa zic ca nu exista si reactoare facute de particulari care sunt eficiente. Chiar am vazut de curand niste modele de a caror eficienta ar putea fi convins chiar si un sceptic incurabil ca mine. Daca aveti posibilitatea sa gasiti un astfel de fabricant puteti scuti preturi de pana la 50 de euro... totul este sa stii pe mana carui fabricant te lasi, cat de multa experienta are in domeniu si de cand se joaca cu jucarii din astea. Dupla cred ca se joaca de vreo 20-25 de ani si eu nu am vrut sa-mi risc toata instalatia de dragul incercarii.

TESTER VIZUAL CO2


Pentru ca nemtii sunt oameni practici au gandit si un tester vizual usor de utilizat, care arata daca avem cantitatea de dioxid in concentratia potrivita in acvariu. Este util, usor de folosit si ideal chiar si pentru cei care inca vor mai avea de gand sa utilizeze clasica sticla cu drojdie si de acum inainte. Printr-un procedeu simplu se introduce apa din acvariu intr-un recipient special construit si 2 picaturi dintr-o solutie tester. Amplasat in interiorul acvariului, testerul se coloreaza instantaneu in una din cele trei culori diferite (de obicei galben, verde si albastru), in functie de cantitatea de dioxid din acvariu. Astfel stim ca daca culoarea testerului este verde am distribuit numarul de bule optim pentru plantele noastre si nu este nevoie sa marim sau sa micsoram cantitatea lor. Solutia din tester este inlocuita dupa fiecare schimb de apa din acvariu.
Aceasta metoda cu tester completata de o valva electro-magnetica conectata la o priza cu timer care sa permita un ciclu de functionare zi/noapte se poate constitui intr-o varianta manuala de ajustaj al instalatiei. E mai ieftina, insa necesita prezenta unui pH-metru electronic simplu de tip creion care sa indice cu exactitate pH-ul pentru ca, conform tabelului anexat, concentratii optime de dioxid se inregistreaza si la pH-uri mai mari sau mai mici decat cele ideale plantelor noaste. Astfel nu vom fi pusi in situatia sa distrugem plantele datorita pH-ului prea acid/bazic chiar daca concentratia de dioxid este optima.

 VALVA ELECTRO-MAGNETICA



Valva electro-magnetica are un cablu conectat la 220 volti care poate fi conectata la o priza cu timer. Pe perioada zilei, cand plantele au nevoie de CO2 in procesul de fotosinteza, valva este deschisa prin alimentare cu curent electric si permite CO2 ... ului sa fie eliberat din butelie.

Noaptea, cand prin programarea timerului, valva nu mai primeste curent, se blocheaza si nu mai permite gazului sa treaca, impiedicand astfel emisiile inutile si chiar in functie de cantitate, toxice, de CO2. Din experienta recomand ca valva sa fie deschisa cu o ora inainte de aprinderea luminii si sa fie stinsa la o ora dupa stingerea lampilor de iluminat. Acest interval recomandat insa, este relativ si poate fi dedus din vizualizarea testerului care, dupa cum am aratat, isi schimba culoarea.
Daca vreti insa ca lucrurile sa se petreaca cu o precizie matematica in acvariul dumneavoastra atunci este momentul unei alte investitii care cu siguranta va va transforma intr-un utilizator lipsit de griji, care poate sa uite ca are de facut ceva in directia dioxidului, caci totul este reglat automat cu un pH Controler electronic.



pH CONTROLERUL CU SONDA



pH Controlerul cu sonda masoara pH-ul si permite ca, odata reglata o valoare a acestuia, sa zicem in jurul optimului de 7 ( pH metrele digitale permit masuratori chiar si la 2 zecimale : 7,01 ) aceasta valoare sa ramana constanta. Se livreaza cu substante de calibrare pentru sonda (la valori de 4 si 7 unele si la 10) si controleaza electrovalva declansand astfel pornirea sau oprirea emisiei de CO2 automat, in functie de pH-ul dorit. Aceata valoare trebuie, dupa cum vedem si din tabelul cu concentratiile optime de CO2, doar corelata cu KH-ul apei din acvariu (ideal cu valori intre 4 si 8) si in acest mod simplu se ajunge si la concentratiile optime de dioxid. Pretul este de aproximativ 200 de euro...e mult, e putin ... depinde de cati bani, timp si pasiune avem fiecare. Dar mai ales depinde de taria de a depasi inertia lui las` ca merge si asa.










In principiu... nimic nu "merge si asa"! Articolul asta a fost dedicat unor colegi forumisti care se intrebau retoric de ce acvariile de prezentare vazute prin revistele vestice sunt acvarii de vis. De ce plantele vesticilor arata impecabil si aceleasi plante aduse la noi nu ridica mai mult de 2,3 frunzulite si apoi se distrug ? Tot ce pot sa va raspund este ca, investitia pe care o veti face cei cativa ( pe care sper sa ii fi convins) intr-o instalatie de CO2, nu este decat o parte din ceea ce are nevoie o planta ca sa arate la fel ca in revistele amintite. Ei au instalatii de zeci de ani, noi abia acum gandim cu mare efort sa cumparam. Daca ar fi inutile cum credeti ca acest produs s-ar vinde pe piata de 30 de ani avand componentele aproape nemodificate iar pretul scazut doar cu 500 de dolari. Ce vestic, care-si dramuieste banii mult mai pragmatic decat o facem noi, ar arunca banii in vant pe o instalatie inutila care iacata, supravietuieste nu ca un moft ci ca o necesitate de atata timp pe piata? Am zis ca o sa incerc sa dau un caracter mai tehnic articolului, dar in final nu ma pot abtine sa va lansez un avertisment de ordin botanic iubitorilor de plate de acvariu rare. Formele clorofil-deficitare ale plantelor scoase in laboratoarele unor companii de renume, ca Tropica sau Oriental Aquarium, etc la Anubias, Echinodorus s.a.m.d sunt plante superbe dar sensibile si instabile, care daca ar fi redate raurilor din care au provenit stamosii lor genetici, nu ar rezista. Ele, in fond, au fost selectionate pentru colorit, care chiar daca este placut pentru ochiul omului, este semnul de boala genetica si manifestarea a ceva nesanatos pentru planta. Aceste plante nu pot supravietui in conditii normale cum o fac altele. De aceea avertismentul meu se adreseaza celor care isi doresc astfel de bijuterii in acvariile lor si care daca tot cheltuie bani grei pentru a le achizitiona, trebuie sa stie ca le cumpara de pomana daca nu cumpara printre altele si o instalatie de dioxid. 


Autor: Sandu Veres


Ultima actualizare ( Thursday, 19 May 2005 )