Lucian wrote:Partea mai rea este ca fier si PO4 parca arunc pe geam (0.5/0.6ppm/zi la 300 litri net - bazin de 400l) dar si cresterea plantelor este incredibila si partea cea mai tare este ca nu au aparut deloc alge... Aceasta metoda face ca dupa 1-2 zile de la schimbul de apa sa ajung sa adaug numai ceea ce consuma plantele zilnic.
Dar asta este doar una din multele metode existente pe care ma jos e acum
Daca masori cu JBL, Fe de la Easy Life asa se intampla. Am patit si eu...practic il detecteaza eronat. Cred ca este ceva legat de forma de chelatare a fierului lor. Acelas test detecteaza in schib perfct Fe de la Dennerle... Ca o parere personala mi se pare mai bun cel de la Dennerle.
stefanp wrote:LE: Referitor la testul NO3 de la jbl, n-am aplecat pana acum eprubeta...multzam' de hint.
nu doar tinuta aplecat ca nu se deplaseaza substanta nedizolvata ci bate usor sticluta de masa pana substanta se duce pe o margine. Din momentul asta lumina trece prin toata coloana de lichid si comparatia culorilor se face mai bine
Alex wrote:Daca masori cu JBL, Fe de la Easy Life asa se intampla. Am patit si eu...practic il detecteaza eronat. Cred ca este ceva legat de forma de chelatare a fierului lor. Acelas test detecteaza in schib perfct Fe de la Dennerle... Ca o parere personala mi se pare mai bun cel de la Dennerle.
Ai dreptate Sandule. Si mai conteaza si daca fierul este bi sau trivalent. Nu am incercat testele de la Dennerle. Pentru Fe am testat Tetra, Sera si JBL. Am avut o incercare cu un test de la Seachem dar era expirat si in loc de praf in cutiuta era o pasta... In prospect scria ca daca s-a fertilizat cu fier trivalent sa se astepta reactia 30 minute. Ce este interesant este ca are si solutie de test etalon.
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian wrote:Nu am incercat testele de la Dennerle. Pentru Fe am testat Tetra, Sera si JBL. Am avut o incercare cu un test de la Seachem dar era expirat si in loc de praf in cutiuta era o pasta... In prospect scria ca daca s-a fertilizat cu fier trivalent sa se astepta reactia 30 minute. Ce este interesant este ca are si solutie de test etalon.
Nu testele sunt de la Dennerle ci Fierul pe care il recomand a se intorduce in acvariu este de la Dennerle( E15 FerActiv)
N-am mai postat de ceva vreme aici, asa ca e timpul pentru un update
Am recapatat culoarea la macrandra intre timp, odata cu cresterea dozei de PO4. Acum vreo saptamana si ceva am lasat si doza de PPS la 12 ml/zi, dupa cum spunea Lucian...cam multe schimbari la fertilizare si daca mergea bine cum era inainte, n-are rost sa schimb.
Rotala walichii pare sa fie mai bine. Mai gasesc varfuri care se opresc din crestere, insa intr-un procent mai mic. Am descoperit insa niste varfuri de genul la Rotala rotundifolia.
Am cautat pe internet informatii, sunt diverse pareri. De la fenomenul de alelopatie, pana la excesul/lipsa fosfatului, lipsa calciului sau lipsa de CO2. Am mai discutat cu Maria Sa si ultima varianta (lipsa CO2-ului) ar fi oarecum viabila. Desi pH-ul il am in jur de 6.6 cu un kH de 8 ar exista o sansa ca tufele mari sa blocheze circulatia apei si sa existe zone un apa stagneaza fiind privata de nutrienti...ciudat e ca pana acum o luna nu am avut probleme, iar testul de co2 care sta in partea opusa spraybar ului pe unde intra co2-ul, este pe galben...adica desi co2-ul intra in acvariu prin dreapta, concentratia lui e aceeasi si in partea din stanga.
Ma rog, nefiind o problema serioasa, deocamdata o las asa. Mai vedem in timp.
Pe partea de "design", m-am straduit sa aduc tufele intr-o armonie, sa se potriveasca unele cu celelalte. Si trebuie sa recunosc ca e greu E o adevarata arta si trebuie multa atentie, pricepere, ochi si trebuie sa-ti cunosti plantele si bazinul, incat sa le poti tunde pe fiecare diferit ca sa le aduci in timp la o forma armonioasa.
De asemenea am mai adaugat cioata cumparata acum ceva timp (i-a luat 2 saptamani de stat in cada ca sa se inmoaie). A trebuit intr-un final sa o tai in doua ca sa o pot pune cum trebuie (sau cel putin asa sper eu, ca am pus-o cum trebuie ). Trebuie sa-i multumesc si lui Porcu', care ca de obicei m-a indrumat putintel
Nu stiu daca mi-a iesit sau cat de bine mi-a iesit, dar va pun niste poze Mi-ar fi placut sa am un aparat mai profi si eu sa fi fost mai priceput la pozat, dar asta e, defilez cu ce am
Si doua filmulete, primul e filmat pe loc iar incepand cu minult 3:05 le dau de mancare pestisorilor, iar al doilea e in miscare (si putin tremurat ).
Sper sa va placa !
This message was edited 3 times. Last update was at 31/03/2013 22:51:50
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Am uitat sa specific, dar cred ca se observa. Am scos spraybar-urile in timpul sedintei foto, in ideea de a face poze mai "coolte" cum ar zice Maria Sa Si am acoperit si lampa impreuna cu spatiul dintre lampa si luciul apei, cu o fasie de autocolant negru, ca sa nu mai deranjeze la ochi.
@narcis: Nu se primesc doar laude sunt si urecheli, dupa cum poti sa vezi cu cateva posturi mai inapoi; si este loc destul si pentru carcoteli Mult moss nu mi se pare. Rotund...e intr-adevar, dar nu mi se pare chiar deranjant...cel putin mie. Daca observi, pe langa christmas moss, deasupra mai este o creanga care pleaca in dreapta-sus cu flame moss. Si daca te uiti si la poza facuta dintr-o parte (nu din fata), din bila de christmas moss, ies doua varfuri de ramura goale, ca sa "rupa" cumva bila...
In partea stanga, din discutiile cu Porcu', ar mai merge ceva ramuri, care sa plece tot prin gazonul de cuba...si ii cam dau dreptate. Insa mai am o singura cioata de red moor, cu o singura ramura...am sa incerc sa vad daca o pot integra cumva ...
This message was edited 2 times. Last update was at 01/04/2013 17:20:45
kirucd wrote:Bravo coane Fanica! Sau acu' trebuie sa iti spun Maestre
Multumesc Dragos Nu-mi zi "maestre", din doua motive: 1. nu ma consider si 2. tu esti unul din cei de la care am invatat mult, asa ca nu e nevoie sa-mi spui asa "Fanica", "Fane", "Coane Fanica", "Fane Babanu' ", oricum ar fi, e bine
kirucd wrote:
P.S. Ia posteaza tu o fotografie cu primul tau setup, la inceput, cand te-ai apucat de gradinarit,
sa vedem si noi de unde ai plecat si unde ai ajuns
Buna idee Maine fac treaba asta. Mai am o ramurica de adaugat, dar care desi tocmai am scos-o de la fiert, inca se incapataneaza sa pluteasca. Sper ca pana maine sa se inmoaie. Dupa care mai trag o poza la bazin.
Si vin pe urma cu cele doua poze in comparatie
Si abia dupa care pot sa invat pentru examenu' de vineri (sau sambata) de la ortopedie
Si acu' am tulit-o la somn, sa prind macar 5 ore si juma' de somn
Hop si Porcu' cu circoteala ....... vai ce-mi mai place .
Abia astept ramuri prin HC si-n jumatatea stinga, cred c-o sa schimbe radical imaginea de ansamblu, o sa dispara monotonia covorului de HC. Tufele din spate mi se par putin cam voluminoase fata de zona din fata cu HC, un pic disproportionate. Se observa efectu' de perete in zona din fata Rotalei macrandra si un pic in dreapta, chiar linga geamu' lateral. In fata Rotalei s-ar rezolva cu cioata aia pe care inca n-ai pus-o, infipta cumva cu baza sub tufa si cu ramura iesind spre fata. In dreapta cu niste Pogostemon helferi. Cred ca dupa disparitia efectului de perete tufele din spate n-o sa mai para prea mari .
Porcu wrote:Hop si Porcu' cu circoteala ....... vai ce-mi mai place .
Porcu wrote:
Abia astept ramuri prin HC si-n jumatatea stinga, cred c-o sa schimbe radical imaginea de ansamblu, o sa dispara monotonia covorului de HC.
Vine astazi
Porcu wrote:
Tufele din spate mi se par putin cam voluminoase fata de zona din fata cu HC, un pic disproportionate.
Am sa incerc sa mai tai putin din ele.
Porcu wrote:
Se observa efectu' de perete in zona din fata Rotalei macrandra si un pic in dreapta, chiar linga geamu' lateral. In fata Rotalei s-ar rezolva cu cioata aia pe care inca n-ai pus-o, infipta cumva cu baza sub tufa si cu ramura iesind spre fata.
Cioata pe care tocmai am taiat-o Adica baza si ramura au luat-o pe drumuri diferite ... Bine, problema n-ar fi acu' asta, ca le pot pune una peste alta cumva incat sa para ca nu e taiata...insa baza, nu e pusa la inmuiat...ii ia o saptamana sa nu mai pluteasca (iar plantele deja sunt mari, o saptamana e prea tarziu ... ) ... si alta problema: e destul de mare, nu stiu cum as putea sa o pun la baza rotalei...
Porcu wrote:
In dreapta cu niste Pogostemon helferi. Cred ca dupa disparitia efectului de perete tufele din spate n-o sa mai para prea mari .
Aici n-am ce sa fac deocamdata...trebuie sa mai creasca pogo...
nu mai este loc de laude vis a vis de aquascaping dar cum prea maritul Porcu mai carcoteste, eu as schimba acei axelrodi cu pesti mai aparte, deosebiti, raritati si, atunci ai facut o capodopera!
cand teßam cunoscuta acilea , erai mititel, fricos si, iaca devenind un Maestru!
nu mai este loc de laude vis a vis de aquascaping dar cum prea maritul Porcu mai carcoteste, eu as schimba acei axelrodi cu pesti mai aparte, deosebiti, raritati si, atunci ai facut o capodopera!
Initial vroiam sa iau ceva pesti mai deosebiti...dar am fost in pana de idei. Nici n-am gasit mare lucru prin Iasi si intr-un final mi-am dat seama ca nu sunt extraordinar de atras de pesti. Adica imi plac, dar "trag" mai mult spre gradinarit. Asa ca nu m-am complicat cu cine stie ce pesti. Plus ca neonii si asa prefera un pH mai acid, numa' bun pentru plante.
Si pe de alta parte, eu vara opresc setupul, caci plec in vacanta...ca sa imi iau pesti scumpi si sa ma chinuiesc pe urma cu ei la mutare, nu prea are rost.
vereb wrote:
cand teßam cunoscuta acilea , erai mititel, fricos si, iaca devenind un Maestru!
Cum ziceam, nu ma consider un maestru, chiar daca poate suna a falsa modestie. Mai am muuult de invatat si experimentat. Plus ca multe sfaturi le-am primit aici pe forum, mai ales de la Porcu' . Altfel nu iesea chiar asa :
viulian wrote:
Excelent domul Stefan imi place cum bolboroseste HC-ul - si cum ca aspect Porcul a pus punctul pe I nu am decat sa astept sa creasca Pogostemonul
Bravo!
Multumesc Iuliane !
Si acestea fiind spuse, am reusit sa "confing" si niste bucati mai maricele de lemn sa stea sub apa, de asta am intarziat o zi cu pozele.
Cam asa ceva a iesit Ochiul meu de incepator imi zice ca e mai bine
Am adaugat in stanga in fata macrandrei o cioata (sunt doua bucati, caci am taiat-o) si am mai pus si la baza tufei de didiplis o bucatica, sa ascunda "linia" solului.
Am mai ciupit o idee din tufele din mijloc. Din pacate au crescut tufele pe margini, mai ales didiplis, pana la luciul apei. M-am gandit sa le tund un pic, ca sa le scurtez 2-3 cm...dar problema e ca pe urma ar fi ramas fire boante, fara varf. S-ar fi vazut ca sunt proaspat taiate si ar fi aratat urat ... asa ca le-am lasat.
Una peste alta, mi se pare mai bine acum. Sper sa vi se para si voua la fel
Urmeaza o tunsoare generala, la sfarsitul saptamanii.