[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Incercare aquascaping - jurnal acvariu stefanp 2012-2013  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
stefanp
Moderator

IP:

alex08 wrote:
Niste Sakura ar da bine pe verdeata aia.

Da, intr-adevar. Insa nu i-as pune intr-un bazin asa mare, ca i-as pierde prin decor...i-as pune intr-un bazin mic, sa-mi pot beli ochii la ei

alex08 wrote:
Ce zice H. cuba, isi revine?

Da. In locurile unde am taiat scurt, pana la radacina, ies firicele noi (se vede si in pozele de mai sus o bucatica). Iar unde am pus bucati noi, am lasat greutati pe covor ca sa nu se ridice si sa se "prinda" cu radacinile (greutatile fiind foarfecul de plante si forfecuta de unghii )

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:Iar unde am pus bucati noi, am lasat greutati pe covor ca sa nu se ridice si sa se "prinda" cu radacinile (greutatile fiind foarfecul de plante si forfecuta de unghii )

Nu ne oripilezi cu noile piese de decor ? Poate lansezi o moda ....... se simte nevoie unei schimbari in Aquascaping .......

N-am timp deloc zilele astea c-as face niste poze la citeva kg de Red Moore de toate formele si marimile, poate gasesti ceva cu acvariu' tau.

Poze: smilie ... Poze cu plante
stefanp
Moderator

IP:

Porcu wrote:
Nu ne oripilezi cu noile piese de decor ? Poate lansezi o moda ....... se simte nevoie unei schimbari in Aquascaping .......

Da' ce, nu iti plac cai si soldatei in acvariu?

Special pentru Maria Ta, am facut o poza. Da' nu-i nimic spectaculos evident, doar doi foarfeci intr-un acvariu

image

Porcu wrote:
N-am timp deloc zilele astea c-as face niste poze la citeva kg de Red Moore de toate formele si marimile, poate gasesti ceva cu acvariu' tau.

Nu-i bai Faraoane, sa vad intai ce pot sa fac cu cioata de am comandat-o. Cand ai matale timp, arunca-mi o poza pe pm si vedem.

P.S.: Daca tot am luat aparatul in mana, va prezint unul din batrani. Il am inca din setupul trecut.

image

This message was edited 1 time. Last update was at 27/02/2013 21:55:59

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Alex
Administrator
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:
Special pentru Maria Ta, am facut o poza. Da' nu-i nimic spectaculos evident, doar doi foarfeci intr-un acvariu

image

Frumos contrastul, bravo! Ii sade tuns regulamentar

This message was edited 1 time. Last update was at 27/02/2013 22:09:18

SPUNE-MI CE "CODOI" AI CA SA-TI SPUN CINE ESTI
stefanp
Moderator

IP:

Multumesc

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Al naibii instrumente ....... daca le mai lasi vreo saptamina o sa fie "asimilate" de HC si daca uiti unde le-ai pus poti considera ca nu le mai ai .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Parerea mea este ca invata HC-ul sa se tunda singur
Felicitari! Degaja sanatate

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
stefanp
Moderator

IP:

Porcu wrote:Al naibii instrumente ....... daca le mai lasi vreo saptamina o sa fie "asimilate" de HC si daca uiti unde le-ai pus poti considera ca nu le mai ai .

N-ar fi rau, m-ar forta sa-mi cumpar alt foarfece ca si-asa asta e cam enervant
Da' le mut din cand in cand, ca sa presez cat de cat uniform.

Lucian wrote:Parerea mea este ca invata HC-ul sa se tunda singur

Pfoai ce bine ar fi...n-as mai sta cocosat doua zile dupa

Lucian wrote:Felicitari! Degaja sanatate

Multumesc

This message was edited 1 time. Last update was at 28/02/2013 15:07:51

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
stefanp
Moderator

IP:

Ma confrunt cu o mica problema in ultimele zile cu Rotala walichii.

Si anume, unele fire renunta la varfuri. Se fac mici, pipernicite si opresc cresterea. Si in general acele fire par un pic cam anemice.
Mai nou am observat vreo 2 varfuri pipernicite si la Rotala macrandra.

image
Cam asa arata cel mai grav varf. Unele sunt inca vii, dar foarte mici si verzi. In timp ce altele se dezvolta normal

De asemenea am observat o colorare mai putin intensa la cele doua. (ba parca si la alte plante din bazin, insa mai putin vizibil)

image
Se poate oberva si trecerea de la partile de jos, rosii, cum au fost varfurile la replantare si partea de sus care creste mai mult spre portocaliu

image

Istoricul lor e ca au fost replantate acum 2 saptamani si ceva. Fertilizarea micro a ramas neschimbata 12 ml Ferropol/zi si 6 picaturi Ferropol 24/zi. Fertilizarea macro a suferit mici modificari, in sensul ca am crescut PPS-ul de la 12 la 14 ml/zi in incercarea de a mari nitratii. Aditia de PO4 de la easy life de 5 ml/zi am marit-o acum la 7 ml/zi. Easy carbo intra ca de obicei 3 ml/zi.

Testele au aratat: NO3 = intre 5 si 10 ppm (sa zicem un 7-8), PO4 = 0.6 ppm (am inceput sa cresc doza), Fe = 0.6 ppm (facute acum 2 zile, inainte sa cresc aditia de PO4)

Initial am pus problemele pe baza ultimelor dezechilibre (problema cu co2-ul) si replantare, insa e cam mult timp trecut de la aceste evenimente.

Din ce am citit pe net si am discutat cu Farao' am inteles ca ar fi sensibile la replantare, mai ales macrandra. Mai inainte am mai gasit pe net ca problema cu varfurile mai poate fi intalnita si datorita unei lipse de micronutrienti (fier), dar la mine nu cred ca-i cazul, am acelasi regim de fertilizare micro la care au mers stas pana recent, sau calciu, insa fac schimburi regulate de apa, deci nu cred ca e cazul...mai ales ca nu am o apa tocmai moale. De asemenea am citit ca ar fi sensibile la nitrati...insa nici astia nu-s prea mari.

Problema decolorarii o pun pe seama faptul ca am crescut nitratii (ce erau sub 5 acum ceva vreme) in timp ce fosfatul a ramas cam la fel. Dupa cum spuneam, incep sa-l maresc si pe cel din urma sperand ca se va rezolva. Daca nu rezolv nici asa, reduc inapoi doza de PPS, caci asta e cam singura modificare facuta recent.

Cu varfurile insa...nu stiu. Repet, problema se manifesta doar la cateva fire, nu la toate. Poate trebuie sa mai astept dupa replantare (desi nu e prima oara cand le replantez, insa n-am patit asa). Am inceput sa fac o usoara aditie de 2 ml/zi potasiu de la easy life. Aaa, inainte de replantare, am si sifonat substratul...poate le-am luat o sursa de nutrienti de la radacina (detritusul care era acumulat).

Concluzionand. Strategia mea in momentul actual e urmatoarea: cresc fosfatul, in speranta obtinerii culorilor de acum 2-3 saptamani; daca nu merge, reduc doza de PPS. Teoretic, asta ar trebui sa rezolve culoarea. In ceea ce priveste varfurile, strategia consta in asteptare...poate plantele se resimt in urma unui cumul de factori. Astept si replantez firele bune dupa tundere. Am inceput sa adaug in plus niste potasiu.

Daca v-ati intalnit cu aceste probleme si aveti idei, nu ezitati sa le impartasiti.

P.S.: La anu' (a se citi urmatorul setup), cred ca renunt eu la PPS...Si asta in principal pentru ca sub forma deja preparata sunt greu de manipulat ca sa ajungi la valorile pe care le vrei.

LE: Mai stau cu gandul ca poate ma minte si testul de NO3...14 ml de pps inseamna aproape de 3 ori doza recomandata si totusi nitratii nu sunt deloc mari.

This message was edited 2 times. Last update was at 06/03/2013 21:33:32

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

deja faci prea multe miscari si nu vei descoperi cauza. Iti recomand sa revi la starea initiala fara alte modificari. Astepti o saptamana si vezi daca situatia continua sau nu. Daca ea se opreste inseamna ca a fost de la replantare si/sau aspiratie si/sau schimb apa (un test al apei de la chiuveta ar fi necesar primavara/toamna cand incepe sa se topeasca zapada si/sau sunt ploi abundente), daca nu trebuie sa cauti alte cacuze care au dus la dezechilibru. Vezi daca apar semne si in alte parti decat la frunzele noi si la ce plante.

„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
ioanis
Member
[Avatar]

IP:

rotala rotundifolia e ok?la mine prima oara au aparut aceste simptome la ea,apoi si la alte plante(pogo erectcus,HM). http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22620.page .am incercat sa adaug Ca dar nici un efect .am ridicat nivelul no3 si se pare ca e o usoara ameliorare dar am c-am dat in alge .ce am observat eu e ca anumite plante nu prea indragesc dezechilibrele si schimbarile mai ales cind sint" turate" la maxim, cum e si cazul tau. orice schimbare le supara.poate ca sint eu nebun dar am observat ca se pipirnicesc
exact dupa schimbul de apa.astept cu nerabdare si concluziile tale.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2013 22:22:56

http://www.flickr.com/photos/60563080@N04/8091362882/in/photostream/
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Parerea mea e ca e de la oscilatia de CO2 si ca odata date peste cap, varfurile nu isi mai revin. Pur si simplu trebuie taiate ... Asta pateam si eu la Pogostemon. Daca dadeam un pic peste cap acvariul, frunzele care se albeau asa un pic nu isi mai reveneau, ii dadeau altele verzi noi daca remediam.

Si daca a fost problema cu CO2 si plantele s-au dat peste cap, si consumul de nutrienti s-a dat peste cap, o sa mai dureze ceva pana isi revin cu culorile. Asa ca recomand ca si Lucian, sa revii la parametri vechi, sa te asiguri ca ai CO2 stabil si la valorile dinainte ... tai varfurile si astepti sa-si revina plantele incet incet.

Daca tot cresti fertilizantii s-ar putea sa apara alge daca plantele nu 'vin din urma' asa repede. Adica e ok sa-i cresti sa zicem usor, dar trebuie schimbat 50% din apa saptamanal apoi ca sa fii sigur ca nu ai probleme ..

Zic si eu ...

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
stefanp
Moderator

IP:

In primul rand va multumesc pentru raspunsuri.

Lucian wrote:deja faci prea multe miscari si nu vei descoperi cauza. Iti recomand sa revi la starea initiala fara alte modificari. Astepti o saptamana si vezi daca situatia continua sau nu. Daca ea se opreste inseamna ca a fost de la replantare si/sau aspiratie si/sau schimb apa (un test al apei de la chiuveta ar fi necesar primavara/toamna cand incepe sa se topeasca zapada si/sau sunt ploi abundente), daca nu trebuie sa cauti alte cacuze care au dus la dezechilibru.

Singurele modificari facute acum (incepand de ieri) au fost sa cresc doza de po4 si sa adaug un pic de potasiu. Fosfatul l-am crescut in ideea de a ajunge la acel echilibru no3/po4 si in ideea ca din ce am citit culoare rosie a plantelor se bazeaza pe langa fier si pe fosfat.
Doza de pps am crescut-o mai inainte...de asta ziceam ca banuiesc pierderea intensitatii culorilor pe faptul ca am crescut nitratii insa nu si fosfatii proportional.

Lucian wrote:Vezi daca apar semne si in alte parti decat la frunzele noi si la ce plante.

In principiu nu am observat probleme decat la varfurile celor doua specii.

ioanis wrote:rotala rotundifolia e ok?la mine prima oara au aparut aceste simptome la ea,apoi si la alte plante(pogo erectcus,HM). http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/22620.page .am incercat sa adaug Ca dar nici un efect .am ridicat nivelul no3 si se pare ca e o usoara ameliorare dar am c-am dat in alge .ce am observat eu e ca anumite plante nu prea indragesc dezechilibrele si schimbarile mai ales cind sint" turate" la maxim, cum e si cazul tau. orice schimbare le supara.poate ca sint eu nebun dar am observat ca se pipirnicesc
exact dupa schimbul de apa.astept cu nerabdare si concluziile tale.

Rotala rotundifolia n-are probleme. Parca o usoara nuanta mai putin intensa decat inainte, dar posibil sa fie si doar in capul meu...firele inca sunt micute ca inaltime dupa ce le-am tuns. Trebuie sa vad cand se apropie mai tare de suprafata.
Complet de acord ca nu prea le plac dezechilibrele, de asta si modificarile la fertilizanti am incercat sa le fac gradat, fara sa modific dozele puternic.

viulian wrote:Parerea mea e ca e de la oscilatia de CO2 si ca odata date peste cap, varfurile nu isi mai revin. Pur si simplu trebuie taiate ... Asta pateam si eu la Pogostemon. Daca dadeam un pic peste cap acvariul, frunzele care se albeau asa un pic nu isi mai reveneau, ii dadeau altele verzi noi daca remediam.

La asta m-am gandit si eu, problema co2-ului si pH-ului ce a derivat din lipsa de co2. Voi curata varfurile "boante". Am remarcat totusi ca sub aceste varfuri, ies pui...ramane de vazut cum se vor dezvolta acestia.

viulian wrote:
Si daca a fost problema cu CO2 si plantele s-au dat peste cap, si consumul de nutrienti s-a dat peste cap, o sa mai dureze ceva pana isi revin cu culorile. Asa ca recomand ca si Lucian, sa revii la parametri vechi, sa te asiguri ca ai CO2 stabil si la valorile dinainte ... tai varfurile si astepti sa-si revina plantele incet incet.

Uite nu m-am gandit ca decolorarea ar putea veni tot de la problema co2-ului...m-am gandit doar la raportul no3/po4.
Acum pH-ul e stabil, undeva in jurul valorii 6.9 si vreo 30 ppm co2 in apa.

viulian wrote:
Daca tot cresti fertilizantii s-ar putea sa apara alge daca plantele nu 'vin din urma' asa repede. Adica e ok sa-i cresti sa zicem usor, dar trebuie schimbat 50% din apa saptamanal apoi ca sa fii sigur ca nu ai probleme ..

Zic si eu ...

Pai incerc sa ii cresc usor. Cate 2 ml de solutie in plus la un volum de vreo 200 litri net.
Schimbul de apa e sfant, 50% saptamanal, nu sar peste el
Inteleg insa si ce vrei sa spui cu plantele care nu vin din urma (era un emoticon cu un ganditor care se scarpina in barba, da' nu il gasesc sa-l pun acum ). Ma bazez totusi pe celelate plante care se dezvolta normal.

Am crescut dozele de fertilizanti in ideea ca 5 ppm de NO3 si vreo 0.4 ppm de PO4 cum aveam inainte e prea putin...De asta am crescut pps-ul si am ajuns pe la 7-8 ppm nitrati (din ce am mai vazut pe la alti colegi, 10 ppm e o valoare pe care multi ochesc sa o atinga)...iar acum am inceput sa cresc si fosfatul in ideea de a pastra acel echilibru de care se vorbeste, raportul nitrati/fosfati. Si de asemenea am vazut ca majoritatea incearca sa aiba 1-1.5 ppm PO4...Ruperea acestui raport cred eu (sau cel putin am crezut) ca ar fi cauza decolorarii.

Acum voi ma sfatuiti sa reduc dozele, ceea ce ar insemna sa ma intorc la acele valori destul de mici...cu care insa plantele au mers bine. E si asta o idee.

Grele si cu acvaristica asta

This message was edited 3 times. Last update was at 06/03/2013 23:31:43

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Cu ce masori asa de precis NO3-ul?

Raportul PO4/NO3 poate sa varieze mai ales la acvariile plantate full. In primul rand acest raport poate varia intre 1/8-1/12 fara probleme sau ma rog in functie de preferintele unor "mironosite". In al doilea rand este o mare problema - la ce ne referim: la concentratiile pe care le adaugam (pe asta merg cei care "prepara" solutii unice), la concentratiile din bazin dupa ce adaugam nutrientii (si atunci cand/cum facem masuratorile, la cat timp de la adaugarea nutrientilor) sau la o concentratie pe care o vrem ca o medie tinand cont de cat consuma plantele in intervalul la care adaugam nutrientii si tinand cont de concentratia din fiecare componenta masurabila ramasa in bazin (eu pe varianta asta merg).

This message was edited 1 time. Last update was at 06/03/2013 23:54:57

stefanp
Moderator

IP:

Masor nitratul cu testul de la JBL la picatura. Intr-adevar, e un test orientativ...

Masor la aproximativ o ora dupa ce adaug fertilizantii, iar acestia ii adaug cand se aprinde lumina. Pana la urmatoarea tura de ferilizare, teoretic, valorile ar trebui sa scada...

Lucian wrote:sau la o concentratie pe care o vrem ca o medie tinand cont de cat consuma plantele in intervalul la care adaugam nutrientii si tinand cont de concentratia din fiecare componenta masurabila ramasa in bazin (eu pe varianta asta merg).

Sa inteleg ca ar fi mai bine sa masor dupa ce adaug fertilizantii si inainte sa ii adaug a doua zi? Astfel calculand cati ppm din fiecare nutrient consuma plantele.
Asta inseamna ca pe urma voi putea adauga doar atatia ppm cat se consuma intr-o zi. Iar cati ppm trebuie adaugati s-ar putea determina titrand in sus pana cand observ ca la un moment valorile testelor efectuate a doua zi inainte de fertilizare, cresc, insemnand ca ma opresc.

Am inteles ce ai vrut sa spui? E bun rationamentul?

Chestia asta as putea sa o fac usor daca as fertiliza cu fiecare element separat. Din pacate insa am renuntat sa fac asta (cum faceam setupul trecut) dat fiind volumul mai mare de apa si cantitatea de fertilizanti necesara mai mare si implicit costuri mai ridicate...Impedimentul asta insa cred ca ma va determina ca setupul viitor sa "strang din buci" si sa trec pe o gama profi, cu elemente separate. (o schimbare de fertilizanti acum cred ca ar fi o miscare periculoasa)

P.S.: Sper sa nu intelegi ca nu vreau sa urmez sfaturile date sau ca am impresia ca stiu eu mai bine, poate las impresia asta (stiu ca mi se intampla cateodata ). Vreau doar sa expun ce am gandit si sa inteleg daca si de ce am gandit gresit. Altfel, daca urmez mecanic, nu fac nicio branza
Dupa ce inteleg insa, urmez cu placere, trebuie doar sa ma conving

This message was edited 3 times. Last update was at 07/03/2013 00:23:32

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Eu fac acum experimente cu gama EL si deci cu componente separate. Mi-am propus niste tinte si stiu concentratiile fiecarei solutii. Fac masuratorile seara, fac calculele de ce cantitati trebuie sa pun ca sa ating tintele si dimineata fac aditia. La inceput am fact masuratori zilnice, dar acum deja stiu consumul si cantitatile s-au stabilizat. Partea mai rea este ca fier si PO4 parca arunc pe geam (0.5/0.6ppm/zi la 300 litri net - bazin de 400l) dar si cresterea plantelor este incredibila si partea cea mai tare este ca nu au aparut deloc alge... Aceasta metoda face ca dupa 1-2 zile de la schimbul de apa sa ajung sa adaug numai ceea ce consuma plantele zilnic.
Dar asta este doar una din multele metode existente pe care ma jos e acum

Alex.B
Senior member
[Avatar]

IP:

Aceeasi senzatie o am si eu cu PO4 Easy Life, pe test JBL apare 0, bag la 200 de litri cam 5-6 ml de Po4 zilnic si tot 0 apare pe test. Cred ca imi consuma mult plantele. Ludwigia repens rubin cred ca e o iubitoare de Po4, sau poate Rotala Rotundifolia, partea proasta e ca am inceput sa am fuzz algae pe ludwigia arcuata, si pe ceva microsorium, mai am si ceva cianobacterie, desi No3 e 10 ppm. Tot nu reusesc sa gasesc un echilibru.

fost cesrobis
stefanp
Moderator

IP:

Trebuie sa-mi reincarc testele de no3 si po4, ca-s pe terminate (cred ca o singura masuratoare mai am) si cred ca voi incepe o masuratoare ceva mai atenta.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
Lucian
Administrator
[Avatar]

IP:

Am testat acum Tetra NO3 si pare mai bun decat JBL-ul
La testul de NO3 JBL, inainte sa se faca masuratoarea se intoarce lateral la 45 grade recipientul si se bate de masa pana substanta ramasa la fund sa se deplaseze pa lateral. Astfel testul de culoare se poate face bine.

Plantele cum o mai duc?

stefanp
Moderator

IP:

In seara asta odata cu schimbul de apa am tuns si o parte din plante. Mi-au lasat o impresie buna. Parca varfurile de walichii arata mai bine...dar nu vreau sa ma hazardez, poate doar mi se pare.
Restul o duc bine, de altfel nici n-am avut probleme cu ele. M-au bucurat tare limnophilla si didiplisul care au format niste tufe bogate, cred ca ar trebui sa mai raresc un pic, sa intre lumina mai jos.

Am tuns si macrandra, sunt curios lastarii ce culoare vor avea.

Mai trebuie sa astept un pic pana ma pronunt. Oricum va tin la curent bineinteles

LE: Referitor la testul NO3 de la jbl, n-am aplecat pana acum eprubeta...multzam' de hint.

This message was edited 1 time. Last update was at 09/03/2013 21:59:54

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]

Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to: