| Message |
|
|
Multumesc Iulian pentru raspunsul detaliat si temeinic documentat ca de obicei.
Acum mai am o dilema.
Daca PO4 este atat de slab incarcat electronic (sper ca m-am iesprimat bine  ) este oare atras de rasina de la iesirea din membrana sau o folosesc degeaba?
Si pana la urma rasina asta elibereaza alti ioni in apa sau nu?
|
 |
|
|
Pai ... se pare ca totusi moleculele de PO4 si NO3 isi gasesc cumva calea prin membrana
Gasesti aici rata de rejectie nominala pentru membranele TFC (Thin Film Composite) pe care instalatiile noastre (si a ta  ) le folosesc.
Nitrati 90-95%
Fosfati 95-98%
De aici si dilema mea. 3-4ppm la iesirea din membrana? Cati silicati, cati fosfati, cati nitrati in acesti 3-4ppm? Rasina sau nu? Rasina schimbata la 1ppm sau nu?
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
OK - am vbt cu mosh. Se pare ca maine intru in posesia unei cutii.
@sebaka si @niro - in afara de faptul ca o sa pun sa promiteti ca ii returnati cutia lui Marian o sa va pun sa promiteti ca veniti si va prezentati si aici si va deschideti topicuri cu jurnale.
Promit ca vorbesc cu sheful sa nu va baneze dincolo  pe motiv ca scrieti si pe alte forumuri.
|
 |
|
|
Pam pam  (ca sa parafrazez un coleg de forum si de oras  )
Astazi am montat 4 T5-uri ATI de 24w pe doua lampi Hagen GLO.
Una are
1 x Coral Plus
1 x Blue Plus
Cealalta are
1 x Coral Plus
1 x Purple Plus
insa cred ca voi inlocui Purple Plus cu Blue Plus pentru ca imi face bazinul prea roz.
Pe weekend o sa scot una din lampile Radion iar cealalta o s-o montez exact pe centru.
As numi combinatia asta de LED-uri cu T5-uri "the best of both worlds".
Ramane de vazut cum evolueaza culorile insa nu as renunta total la LED-uri in primul rand datorita intensitatii acestora si apoi din cauza acelui shimmering. Am stins ambele lampi cu LED si am iluminat bazinul doar cu T5-urile. Aspectul era unul "liniar" (nu gasesc alt cuvant) si nu prea placut ochiului.
Mi-a soptit o pasarea  (sa nu ne amendeze CNA-ul  ) ca la auzul acestor schimbari cel putin un coleg (tot de oras  ) isi va adauga curand T5-uri la led-uri
Sssssssssst - nu va spui cine.
|
 |
|
|
Exact una din aia am avut si a ajuns pe la Oradea sau Arad cu ceva frag-uri. Tot de la mosu era
|
 |
|
|
Tot o rasina este (sau cel putin asa o numeste producatorul "mixed bed ion resin") si intr-adevar face deionizare.
Detalii nu cunosc si nici nu am fost interesat sa aflu. Cert este ca TDS-ul efluentului este zero ppm. Din moment ce masuram TDS-ul in ppm si nu ppb nu stiu daca elibereaza sau nu in apa altceva sau daca chiar extrage/leaga toti ionii.
Banuiesc ca google te poate lamuri asupra procesului. Gasesti aici un link cu rasina pe care o folosesc.
|
 |
|
|
Fratilor (din Bucuresti  ),
Ajutati-ma cu o cutie mica thermo.
Nu am cu ce sa le trimit oamenilor xenia in Bucuresti. V-o puteti recupera de la colegii "destinatari" dupa ce ajunge.
Nicu (nickvvv) imi trimite el din Medias prin posta cutie tocmai din acest motiv.
Ce am avut eu a plecat prin tara si nu s-a mai intors
|
 |
|
|
viulian wrote:Mi-e lene sa masor TDS chiar daca am aparat. Trebuie calibrat, curatat cu apa distilata sau alcool, eeeetc.
Nu mai stiu cat dadea, dar din cate citisem pe net - TDS-ul nu spune mare lucru decat daca ai nevoie sau nu sa schimbi membrana la osmozor. Mai masor insa din cand in cand silicatii din apa RO si cat timp stau sub 0.1% nu ma alarmez.
Iulian,
De acord cu tine ca atunci cand TDS-ul apei la iesirea din membrana creste peste o anumita valoare (as vrea sa aflu si care ar fi aceasta valoare) este un semn clar ca membrana este dusa si ca rata de rejectie a scazut.
Dar ce facem cu acei 2-4ppm de solide dizolvate care ies din membrana? Din cate am inteles ponderea cea mai mare o au silicatii dar prin membrana trec atat nitratii cat si fosfatii.
|
 |
|
|
|
Dragos,
TDS metrul de la HM Digital il folosesc si eu montat pe instalatia de osmoza.
Senzorul IN este intre membrana si rasini iar senzorul OUT este dupa rasini (practic masoara TDS-ul apei ce o folosesc la schimburi si la completare).
Citeam - mai ales pe forumul zeo - ca cel mai bine este sa folosesti rasina in pat mixt (adica anionica si cationica - capabila sa atraga/extraga atat ionii cu + cat si cei cu -) iar apa rezultata sa fie cu 0 TDS. Acum nu stiu ce sa mai cred.
Din membrana si mie imi iese aproximativ la fel cum iti iese si tie.
O sa ma mai documentez si revin.
|
 |
|
|
daniel12 wrote:Ce treaba are osmoza cu rasina? Vorbim aici de osmoza inversa sau de rasini schimbatoare de ioni?
Rasinile nu modifica TDS-ul, doar inlocuiesc un fel de ioni cu altii. De regula ioni de Sodiu sunt cei care inlocuiesc ioni ce dau duritate apei. Dar TDS-ul ramane cam la fel cand faci asta.
Mi se pare ca te cam inseli si ca vobim de doua lucruri diferite. Rasina de care vorbesti tu este cea pentru dedurizare care absoarbe ionii metalelor alcaline (calciu, magneziu) si elibereaza in schimb ioni de sodiu. Ar fi fost bine sa te documentezi un pic inainte sa faci afirmatia din prima parte.
Rasinile de care vorbim aici nu elibereaza ioni de sodiu, micsoreaza TDS-ul si se folosesc in ultima treapta de filtrare imediat dupa membrana osmotica.
|
 |
|
|
Si de culoare  de aia de ce nu zici
|
 |
|
|
Domnilor (si doamnelor  - desi in ultima vreme suntem doar baieti pe forum  ),
Care dintre voi masoara TDS-ul apei de osmoza. Cu cat va iese apa din membrana?
La mine iese cu 3-4ppm si din cauza asta 500ml de rasina nu ma tine mai mult de 30-40zile (adica undeva in jur de 150-200litri de apa obtinuta).
O schimb imediat ce imi arata 1ppm in apa ce iese din rasina.
|
 |
|
|
Ricardo,
Sa-mi zici te rog daca te-ai hotarat cu xenia aia ca mai am un doritor tot din Bucuresti si vreau sa vad cum aranjez cu expedierea  E de ajuns pentu amandoi oricum.
Mcy.
|
 |
|
|
Dom' Popescu,
Sa mor io daca nu-ti fur o bucata din acroporele alea cand s-or face cat o farfurie
|
 |
|
|
koala wrote:2) Vorbesti de str. Caraiman? Da, mai avem si-acolo cateceva...
EZAC.
|
 |
|
|
E de la mosh.
Daca nu mai are da-mi un semn si vedem cum iti trimit.
Pizza Hut avea la un moment dat depozitele frigo in acelasi complex unde am eu biroul.
Nush daca mai sunt. Daca au masina de la Buc am rezolvat-o  ce zici?
|
 |
|
|
Cele doua frag-uri sunt rezervate lui nickvvv.
Si NU, nu au fost scoase la mishto.
Mai scot unul/doi stoloni de pulsing xenia alba cu rosu.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Am si eu de donat
1(una) bucata frag Montipora Digitata Verde deschis
1(una) bucata frag Montipora Digitata albastru