Revin asupra acestui topic cu un scurt update.
Asa cum am scris si in jurnalul personal nitratii sunt in jur de 1-2ppm iar fosfatii in jur de 0.01ppm.
Aparent valori ideale intr-un acvariu cu SPS.
Se pare totusi ca, pe cat este de impotant acest proces de reducere al nutrientilor, la fel de importanta este mentinerea unei balante corecte intre concentratia de NO3 si cea de PO4 (probabil dinnou ratia Redfield ???) astfel incat coralii sa nu aiba de suferit.
Asa cum adaugarea de nitrati sau amino-acizi (asa cum am facut eu) intr-un acvariu in care nitratii erau factorul limitativ a functionat in primul rand in beneficiul coralilor dar mai ales in reducerea fosfatilor, la fel si intr-un bazin in care fosfatii sunt factorul limitativ este indicata adaugarea (controlata) a acestora.
Totul poate parea o mare nebunie dar au existat si exista in continuare bazine in care fosfatii sunt constant zero si care se confrunta totusi cu diverse probleme (exceptie cred ca fac bazinele ce folosesc in intregime sistemul zeovit) avand o crestere rapida a concentratiei de nitrati, corali maro, polipi retractati, STN sau bleeching. Cu totii au primit aceeasi explicatie.
Ca sa intareasca aceste afirmatii Hans Werner (pentru cei care nu stiu el este proprietarul si producatorul marcii Tropic Marin) a scos de curand pe piata doua produse care, se pare, trebuie folosite impreuna. NP Bacto Pellets si NP Bacto Balance.
NP Bacto Pellets sunt doar INCA un fel de biopelete probabil usor imbunatatite fata de produsul initial al olandezilor de la D. van Houten dar tot un biopolimer (sau plastic biodegradabil - cum il cunoastem noi de la supermarket

)
Intr-adevar interesant este insa ca NP Bacto Balance contine, pe langa trace elements, atat
nitrati cat si
fosfati 
iar producatorul indica acest lucru in descrierea lui.
Am un feeling ca si Reef Energy al celor de la Red Sea contine atat amino acizi cat si fosfati din moment ce ei recomanda folosirea impreuna cu NO3PO4X dar nu am gasit inca vreo discutie din care sa reiasa acest lucru.
O zi buna
Gabriel