[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
In mod ideal out-ul filtrului se pune pe latime si pe aceeasi parte cu in-ul.

In felul asta apa se duce pe sus intr-o parte si se intoarce pe jos ca sa fie filtrata apoi.

Ideea e sa asiguri circulatie cat mai uniforma in acvariu.

In cazul tau zonele stanga sus si dreapta jos au ceva mai putina circulatie.

Nu e o tragedie dar e bine sa stii care e ideea cu circulatia in acvariu, care e foarte importanta la anumite tipuri de acvarii de ex. la plantate.
habar n-am daca s-ar potrivi, e prima data cand aud de lampile astea Cyrex, deci bine ca am intrebat ca am mai aflat ceva astazi.

vad ca esti cam iritabil, asa ca o sa ma retrag de aici, totusi nu inainte de a explica ratiunea comentariului meu anterior:
- tu ai scris cu mana ta "nu stiu cum se numesc platforme/lampi cu leduri" de unde oricine trage concluzia ca nu esti tocmai la curent cu iluminatul cu leduri la acvariu
- tot tu ai zis in primul post ca nu prea ai experienta cu acvariile, ceea ce iarasi duce la ideea ca daca nu ai experienta cu acvariile e putin probabil sa ai cu lampile led pt acvarii
- sunt multi oameni care sunt mirati cand afla cat costa lampile cu led pt acvaristica (pana si eu sunt in continuare mirat, desi cercetez de ceva vreme optiunile si s-ar zice ca am avut timp sa ma obisnuiesc), asa ca luand in considerare toate cele de mai sus m-am gandit sa te informez cam cat costa, in caz ca nu stiai
daca stiai, foarte bine.
la ce "lampi" cu leduri te-ai gandit mai precis?

niste lampi pe leduri special facute pentru acvaristica de firme consacrate costa undeva la 400-500 de euro pe metru de acvariu plantat (ca sa ai lumina calumea pt plante).

nu te gandi ca o sa poti lumina plantatul cu lampi din astea pe leduri din comert pt iluminat interior.
Eu zic ca inainte sa te inhami la acvarii de 4 m ar fi bine sa-ti faci mana cu un acvariu normal.

Acvariile ca sa arate bine trebuie intretinute si sunt cu atat mai greu de intretinut cu cat sunt mai mari. La ce ti-ai propus tu numai curatatul gramurilor e o treaba in sine si trebuie facuta saptamanal. Eu m-as plictisi de curatat 4 x 2 x 2 = 16 metri de geam dupa maxim 1 luna, deci trebuie o firma caresa se ocupe cu asta.

Apoi la lungimea asta iti trebuie multe capace, multe instalatii de lumina, multa filtrare, vei avea evaporare semnificativa samd.

Eu nu mi-as face asa ceva in living, sincer. Poate in garaj/subsol.
eu ma gandeam sa iau una si sa o pun in fata si sa bata in unghi

da, asta e problema cu ledurile - oricat incerc sa ma conving parca tot nu reusesc sa le vad rostul in afara de faptul ca arata bine si sunt jucarie noua:
- plantele cresc si cu neoane, ba mai e si sigur ca cresc
- consuma cam la fel ca neoanele, desi sunt ceva mai eficiente
- diferenta de pret fata de neoane cred ca nu se amortizeaza nici in 10 ani (va reamintesc ca eu dau 15 lei pe un neon ) si oricum, habar nu avem cat tin de fapt lampile astea led, ca totusi sunt niste electronice si am invatat ca la electronice tot ce e peste 5 ani e loterie
- la unele ai noroc sa nu fie nevoie sa mai platesti inca o data lampa pentru dimare si programare )

cu ledurile sunt in genul ala de situatie in care am si banii si chiar vreau sa-i cheltuiesc dar nu ma pot convinge ca achizitia are macar un minim de sens fata de pretul platit :-)
diy inseamna bomba cu drojdie sau cu acid citric/ bicarbonat
co2 presurizat nu se poate diy - iti trebuie un reductor cu electovalva si o butelie si un difuzor
reductorul cu electrovalva si cu bubble counter pe ebay te ajunge vreo 200 de lei

vezi aici

cu butelia e un pic mai complicat, nu stiu exact de unde se pot cumpara, tb sa cauti
e bine sa fie cat de mare iti incape in dulap ca sa nu fie nevoie sa umpli des (macar 5kg)
costa 400 de lei de 2 kg (nevertebrate) si 600 de 5kg (de ex. aici dar nu cunosc si deci nu pot sa recomand vanzatorul, doar am gasit pe net acum)

eu am luat buteliile de la tehnic gaz buzau
ok.
doar ca sa stii - pentru mine, co2-ul presurizat a fost probabil cel mai important salt pe care l-am facut in acvaristica.
nimic altceva din ce am aflat sau am cumparat nu a avut un impact atat de mare ca CO2-ul.

eu nu vreau sa zic ca nu se poate fara co2 presurizat, zic doar ca deshide o alta lume si ca investitia merita fara discutie pentru cineva care vrea sa aiba acvariu plantat si nu doar un acvariu cu plante
ce lumina ai? nu stiu ce lampa e aia - e diy?

ce gazon incerci sa cresti si nu reusesti?

uite eu am pus de curand eleocharis pussila (mini) si creste f bine sub 2 X 54W (avem acvarii aproape la fel)

lumina e putina si de aia creste incet, dar creste.

Ai co2?
cum ai reusit sa fixezi acvariul pe perete in felul asta?
si cum de nu curge apa din el?!
A nu, reactorul de calciu e acolo unde trag eu linia. :-)

Daca e nevoie de reactor de calciu pt a echilibra un nano amarat de 150 de litri, atunci inseamna ca marinele nu-s de mine si aia e. :-))

Voi face acvaristica marina fara reactor de calciu sau nu voi face deloc! Poate daca-mi fac acvariul de 300 de litri cu sps only sa ma gandesc la asa ceva, altfel e exclus.
@dan
pai atunci nu mai inteleg nimic, tata, mie imi scade KH-ul cu 1 grad pe saptamana, am testat si rastestat ca am ajuns sa testez alk la fiecare 2 zile ca nu mi-a venit sa cred ca poate scadea in halul asta
ce solutie de KH folosesti? bine, e tardiv, tocmai am primit A, B si C-ul, 250 de lei dintr-un foc.

m-am uitat in manual si vad ca la ULN Red Sea recomanda o valoare de magneziu mai mica decat am eu, deci fuck me, pare ca am luat C-ul degeaba ))

asta cu valorile optime iarasi e o chestie: pe unde te uiti vezi altele )
dar eu nu-mi bag mana in el de fita, acum imi bag mana in el ca daca nu-mi bag mana mor toate orataniile in cateva saptamani - a scazut KH-ul dupa cum ziceam si trebuie sa-l reglez din aditii

uite de exemplu am ramas masca cand mi-am dat seama ca eu nu prea pot sa fac schimburi de apa, de exemplu, ca apa pe care o prepar are KH 11 iar eu in acvariu am 6.7

deci daca fac schimburi mici de apa nu conteaza, iar daca fac schimburi mari de apa risc sa destabilizez si mai mult acvariul

asta e genul de complicatenie la care nu m-am asteptat pt ca nu prea exista asa ceva la apa dulce: sa nu poti face schimb de apa pt ca e posibil sa faci mai rau.

tu Dane faci aditii sau cum reglezi chestiilea astea? adi inteleg ca are mai mult softies.
mda, pare o alternativa decenta, o lampa de 120 cm ajunge la 600 de lei de pe ebay cu tot cu tva in tara.

asta de 120 W vad ca scoate 9700 de lumeni, adica cu 20% mai mult decat 2 neoane T5 865 de care am eu acum la acvariu.

deci as putea functiona cu una singura avand in vedere ca acum am 2 neoane la al meu de 300, mai ales ca lumina de la leduri e unidirectionala, deci nu se pierde nimic spre deosebire de neoane, deci de fapt o singura lampa din asta e probabil mai puternica decat 2 neoane de 54W desi consuma similar.

incep sa ma gandesc serios la lampile astea.
Spune-ne si noua daca gasesti alte variante ca eu nu stiu de unele care sa nu fie extrem de scumpe.
Se gasesc pe ebay lampi de la Chihiros care par mai spalate si sunt acceptabile ca pret dar nu am incercat asa ca nu stiu.

Eu de ex. am cumparat recent niste lampi led de pe ebay ds 5-15 wati sa vad care-i treaba si sa le incerc la un nano plantat. Dau lumina multa, dar se si incalzesc f tare si sincer mi-e cam frica sa las o asemenea lumina sa mearga 8 ore pe zi nesupravegheata. Sunt totusi niste chinezarii care nu indeplinesc standardele UE, nu e exclus sa ia foc.
excelent, nu stiam ca peppermintul poate sa manance softies ))

incep sa am un respect foarte mare pentru acvaristii marini de cursa lunga: la cate probleme sunt (rezolvi una dai de alta) iti trebuie deja nervi de fier nu numai pasiune )
si ce as putea sa fac in momentul asta ref la aiptasia?
sa iau si eu un peppermint si sa sper ca o sa gaseasca aiptasia aia, o sa o manance si apoi o sa moara de foame? )

sa scot piatra aia pe care am vazut aiptasia si sa o pun in carantina? cine stie daca nu s-a mutat pe piatra mare..

damn it.
o alta intrebare: aiptasia se misca?

am vazut una mica pe o piatra acum 1 saptamana (joi) si am zis ca ii dau in cap in weekend ca nu aveam timp atunci.

insa in weekend ia-o de unde nu-i.

deci e clar ca se misca, intrebarea e daca se misca si pe nisip, ca piatra pe care am vazut-o e separata de celelalte.

sau nu conteaza daca nu se misca pe nisip, ca oricum se inmulteste prin "spori"?

fratica, e complicata rau acvaristica marina, sincer nu ma asteptam sa fie atat de complicat.
cu "foarte scump" ma obisnuisem, dar cu "complicat" inca am probleme de acceptare.
ce lumina alba sa mai scot ca am 3 neoane de la ATI: blue plus, coral plus si true actinic (24WX3)
bine, daca zici rabdare atunci rabdare sa fie, desi nu a fost asa de la inceput.

acum am si ciano pe care tot cu rabdare o tratez deocamdata.
bine, sper sa fie ciano si nu dyno, ca altfel am merlit-o din cate inteleg.

paroasele sunt sub control.

in other news, am reusit sa stabilizez ph-ul la 8 - 8.1 si KH-ul la 7 cu kalkwasser.

astept sa-mi vina A, B si C de la red sea ca sa fac corectii pentru niveluri (vreau kh la 7.5 si magneziu un pic mai sus) si am dat comanda si pt pompa de dozare.

planul e sa aditionez in principal kalk cu pompa de dozare 1 data pe ora si eventual cu A, B, C daca o sa fie nevoie.

nu stiu ce o sa fac pentru microelemente in schimb, ca sincer nu mai am chef sa bag bani si sa testez/ dozez pentru alte prafuri - sa iau niste miracle mud?

am nevoie de un sfat:

fac niste alge pe sticla care arata ca un praf maroniu - probabil diatome.
problema este ca se fac foarte repede, gen curat geamul si intr-o ora este din nou praf din ala pe geam.

nu am mai vazut asa ceva si nu cred ca e normal sa reapara atat de incredibil de repede

multam

Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to: