am aplicat cu succes aceasta reteta la plantat in ultimii 5 ani planul initial a fost sa nu ma complic nici la marin dar cand am vazut ca lucrurile o iau la vale a trebuit sa fac ceva - nu-mi pare rau, ca am invatat f multe lucruri chiar si in perioada asta de timp asa scurta, dar pe termen lung vreau intr-adevar sa nu ating acvariul mai des de 1 data pe luna
doar ca mai dureaza cateva luni pana sa ajung acolo
Mda, inteleg argumentul cu mancarea si intr-adevar cum ziceam undeva mai sus in ultima vreme cresterea ei a incetinit si probabil ca e din cauza programului. Of of, iar tre sa fac modificari.
pe de alta parte, dracu stie ce se intampla in acvariu: in perioada in care am lipsit, nu am avut skimmer dar nici nu am hranit in fiecare zi, ci doar o data la 4 zile (a venit cineva sa-i hraneasca) si m-am gandit ca se compenseaza cat de cat lipsa skimarii cu hranirea mai rara.
Totusi, rezultatul a fost ca chaeto a stat pe loc in timp ce GHA a explodat - de ce, nu stiu.
Planul initial era sa mai iau pesti si sa mai cresc incarcatura biologica dar in momentul asta pestii sunt pe hold pana stabilizez acvariul, cu aditii, cu noua lampa etc asa ca m-ai convins, o sa reduc lumina la refugiu, sper sa tin ph-ul relativ stabil cu kalkwasser.
PS Chaeto e mai multa, dar in film e situata mai jos in refugiu si nu se vede decat un smoc.
E, pe de o parte e jucarie noua si inca nu m-am plictisit iar pe de alta parte nu e asa greu de verificat ph-ul ca am un pen din ala, dureaza 20 de secunde. Daca era de testat colorimetric, da, nu o faceam nici eu :-)
M-am tot uitat sa iau un ph monitor din ala care afiseaza tot timpul ph-ul dar sunt scumpe, mai bine iau direct inca un controller de care am la plantat.
Dar apropo de asta, adevarul e ca trebuie sa fie misto sa ai un apex sau ceva similar si sa te uiti pe telefon la parametri sau sa te avertizeze. Acum 3 luni ziceam "no fucking way" la leduri si la aquarium computer, acum insa parca nu ma mai sperie asa de tare pretul. Adica, aproape eram hotarat sa iau un hydra 26 pana sa aflu ca are garantie fix 1 an si sa citesc despre lampi Ai sau radeon sau kessil moarte dupa 1-2 ani.
La plantat am reusit sa ma abtin sa arunc cu banii, insa la marin sunt si eu mirat de ce mi se intampla :-))
dar eu stiu ca e.coli e o bacterie omniprezenta, inclusiv in aparatul nostru digestiv si ca sunt multe feluri de e.coli si ca chiar si cele agresive te ataca doar pe fond imun depresat.
gresesc?
pe mine ma sperie piocianicul ala gasit in acvariu, dar am citit ca si piocianicul este omniprezent in mediile umede, deci nu mai stiu ce sa cred.
oricum, nici eu nu imi las copiii sa se joace cu ustensilele de acvariu sau sa bage mana in apa iar eu ma spal f bine dupa ce o fac, ca frica pazeste bostanaria.
nu stiu, mi-e teama sa mai umblu la lumina de la refugiu.
din cate inteleg eu, teoria e ca refugiul e in contratimp cu display-ul pt a stabiliza ph-ul, adica fie mananca co2 refugiul, fie display-ul.
ei bine, la mine display-ul nu prea manca CO2 - ultima data cand am verificat, acum 1 luna, ph-ul scadea fix in perioada de iluminare a display-ului.
asa ca concluzia logica a fost sa mearga refugiul non-stop (pauzele sunt pt bec, nu altceva) si in felul asta am reusit sa stabilizez ph-ul pe la 7.8-7.9
apoi am reusit sa urc ph-ul cu kalkwasser pe la 8.0-8.1 dar nu am mai ajustat lumina la refugiu si poate ar trebui dar am de facut multe schimbari in perioada urmatoare (lumina noua, aditii zilnice cu pompa de dozare, poate miracle mud si vreau sa o iau incet)
de ce zici ca ar putea sa nu fie bine pt corali? repet, ph-ul e stabil cu programul asta, il verific de 3-4 ori pe zi in fiecare zi: seara la 7 cand vin acasa, noaptea la 12 cand ma culc si dimineata cand ma trezesc, iar in weekend de 4-5 ori )
Paroasele alea pe care le vedeti atat pe peretele din spate cat si in refugiu nu erau acum 10 zile :-))
Refugiul cel putin era curat curat, pe sticla era ceva mazga ca nu am curatat niciodata panoul din spate dar GHA nici pe departe cat e acum. De altfel chaeto a incetinit ritmul de crestere fata de primele 2 luni, poate o fi din cauza ca se degradeaza lumina (proiector led 10w). In fine, nu ma deranjeaza daca refugiul devine algae scrubber, sincer sa fiu, atat timp cat exporta nutrienti.
Dar daca zici ca arata bine pt varsta lui atunci e bine!
- ce acvariu ai
150 litri, AIO, display 60X45X50, aprox 120 litri
- echipamente
DCS2000 pe minim, SW-4 pe middle pulse, tunze 9004
3 X 24 W ATI: coralplus, blueplus, actinic - 8 ore pe zi
refugiu chaeto 22 de ore pe zi
3 litri matrix, 1 block marinepure din ala subtire de 1 inch
- nisip
ATI Fiji White Sand M 1-2mm 9,07kg de la peti, aprox 2-3 cm
- piatra - cata si de care
vreo 10 kg, majoritatea din aia poroasa
- corali duri
LPS: 3 euphilia, 2 candy, 1 goniopora
SPS: 2 monti digitata, 2 plate, un birds nest si inca ceva cred ca pavona
- aditii
kalkwasser de 3 sapt, 1 sapt pana acum 10 zile am aditionat magneziu cate 10 pe zi ca era 1200 ca era
- alte chestii pe care le faci zilnic/saptamanal/lunar
schimb de apa 10% - 15% cam la 2 saptamani
testez saptamanal no3, po4 (tot timpul zero) si rstul
testele inainte sa plec de acasa, pe 22 martie versus 1 aprilie
ph 8.1 / 8.0
salinitate 1.025/ 1.024
temp 25 / 25
ca 430 / 435
kh 7 / 6.1 sau 6.4 la a doua masuratoare
mg 1215 / 1200 (desi am aditionat 50 ppm inainte sa plec, cate 10 pe zi cf indicatiilor red sea)
@adi eu am citit pe forumuri ca reef-urile de sps consuma intre 1 si 3 dKH pe zi, deci cred ca da, la full sps torni cu lopata buffer de kh
Nu stiu care e cauza la mine: poate sps-ii, la care am cresterea cea mai vizibila, sau melcii (am periodic si explozii de cochilii din alea mici si albe, am uitat cum le zice) sau nitrificarea (desi daca am nitrati zero inseamna ca alkalinitatea consumata la nitrificare e data inapoi cand nitratul e consumat de alge) chiar nu am idee si sunt la fel de socat ca si tine.
Consumurile sunt destul de sigur ca sunt corecte, am testat si rastestat, adica poate valorile absolute au ceva erori dar variatia in timp e destul de certa.
O alta chestie superdubioasa e ca mie imi scade si magneziul, in timp ce calciul aproape sta pe loc.
@dan
O sa pun detaliile alea mai incolo, acum nu am timp.
Da aia sunt. Ai mei sunt cam mici ca sa ii pot astupa.
Si din ce am citit nu prea ii mananca nimeni, in nici un caz wrasse.
Ziceau de nu stiu ce puffer care e prea mare pt acvariul meu si am mai gasit ceva de emerald crab, dar mixed results.
Deocamdata nu pot sa zic ca ma deranjeaza, dar ma ingrijoreaza ca populartia a crescut vizibil si e destul de probabil ca ei sunt cei care imi mananca alcalinitatea asa mult.
Sper sa se tempereze cresterea populatiei, ca nu hranesc mult.
pai am scos skimmer-ul din functiune pt ca am fost plecat de acasa si eram sigur ca o sa dea pe afara.
ph-ul, culmea, nu a fost afectat, aseara era 8-8.1 (bine, inca nu sunt convins de valoarea asta, ca am mai patit-o sa se decalibreze, dar inainte sa plec am testat 1 zi fara skimmer si nu a scazut ph-ul, probabil datorita kalk-ului - insa de data asta cred ca ph-ul s-a mentinut datorita algelor, care au crescut f mult, mai ales in sump - e vorba de paroase, nu de chaeto, lumina e 22 de ore pe zi)
am testat aseara KH-ul de 2 ori, ca sa fiu sigur, ca am fost si eu socat.
cu o saptamana inainte sa plec kalk-ul mi-a tinut foarte bine alcalinitatea, deci naiba stie de ce nu a functionat si acum, poate si-o fi pierdut din putere - eu ma asteptam sa fie prea mare si a fost prea mic.
dar ziceti-mi de vermetids, va rog, sper ca nu sunt singurul care ii are!
am lipsit 9 zile de acasa.
am lasat KH-ul la 7.8 si l-am gasit la 6.1 cu tot cu aditiile mele de kalk in ATO.
coralii sunt ok in afara de birds nest care a chelit un pic.
skimmer-ul a fost oprit, si desi in continuare am testat fosfati si nitrati zero, algele paroase din sump si de pe spatele acvariului au intre 3 si 5 cm.
din fericire pe pietre nu am decat 2-3 smocuri pe suprafata mica.
cred ca am descoperit si cauza pt care imi scade atat de cumplit alkalinitatea (si magneziul, apropo): vermetid snails (de care am aflat din intamplare, de pe youtube)
eu de ce nu am stiut pana acum de vermetid snails? )
i-am adus pe LPS - i-am vazut de la inceput dar in prostia mea am crezut ca sunt pui de coral sau mini feather duster worms si chiar am avut grija sa nu ii rup ))
mama ei de treaba, ce fac acum? sunt prea mici si prea multi ca sa ii pot lipi cu superglue si alta metoda de a le da la gioale nu am gasit.
Da e focusata rau. Au testat aia de la brstv dar am testat si eu cu aplicatie de lux metru: la 10 cm de centru scad lucsii cu vre 40%-50% iar la margine inca vreo 30%.
As scoate niste lentile din centru sa vad daca se mai uniformizeaza.
@adi
Naiba stie ce lentile are. In leaflet scrie ca are 90 si 120 mixed. Pe ebay si pe forumuri scrie ca are 60.
Daca are deja 120 e tot aia, ca ledurile tot vreo 120 au.
Stiu cum se scot lentilele, am vazut video-ul ala, nu stiu insa cum le pun inapoi sau cum pun altele, ca inteleg ca sunt lipite si nu stiu daca e ok sa le lipesc inapoi cu super glue ca nu stiu cum se comporta la caldura.
Merci. O sa citesc si ce mi-ai trimia tu, deja am citit cate ceva pe forumuri.
Am 2 variante: o pun mai sus dar nu stiu cat de focusata e lumina sau ii scot lentilele si o pun mai jos (eu am cadru de pal la acvariu, deci nu o sa bata lumina in camera) dar va trebui probabil sa o dau peste 60% si vor functiona ventilatoarele, care sunt cam zgomotoase.
Si lentilele nu cred ca se mai pot pune inapoi.
Ar fi interesant de stiut cum o au instalata colegii care o au deja, ca le stim si acvariile si putem compara cu ale noastre.
Vineri am primit-o si eu pe cea de 165W, mai dureaza pana o montez ca trebuie sa vad cum o agat.
M-ar ajuta sa aflu de la cei care au lampa la ce inaltime au pus-o fata de apa si la ce putere o folosesc. De asemenea daca o foloseste cineva cu lentilele scoase.
La prima vedere calitatea constructiei e peste asteptari, lampa e f puternica, dar concentreaza lumina ca naiba. Stiam ca asta e pacatul ei, spread-ul prost, dar asta e.
Eu zic ca merge, desi nu vad ce castigi renuntand la 1 stalp in fata, ca sumpul tot nu poti sa-l bagi pe-acolo
Chestia e ca fara un calcul de rezistenta nu stie nici naiba daca e sau nu ok, de aia la standuri e mai prudent sa le faci supra ranforsate.
As face 2 schimbari la designul tau:
1. Barele orizontale pe lungime de sus sa stea pe stalpi nu intre stalpi, asa cum e la tine acum o parte din sarcina va fi preluata de suduri si daca poti sa eviti sa pui sarcina pe suduri e bine sa eviti; jos nu e la fel de important dar ca sa nu-l confuzezi pe sudor as face la fel
Plus ca daca faci asa planeitatea e garantata, ca e data de planeitatea tevii
2. Stalpii din spate sa fie spatiati egal
3. As face macar o legatura intre lungimi si in planul de jos. De fapt as face 2 ca sa poti pune placa de pal pt sump (castigi 8 cm pe lungime daca pui placa deasupra tevii nu sub ea dar pierzi 6 in inaltime)
Pai curata-le daca asta doresti! :-)
Eu doar ziceam ca nu e neaparata nevoie.
Mazga aia pe care o arunca in acvariu e fix mazga de pe furtunuri, adica ele se auto-curata intr-o mica masura si pentru mine e suficient.