Salut .
Hai sa o luam cu inceputul.
1.Acvariul:
90 litri pot fi suficienti pentru 5 discusi .Nu optimi dar suficienti da ,
daca se fac schimburi destul de mari de apa .As zice un minim de 20-25% in fiecare zi.....deci ori munca multa ori o automatizare pt schimb de apa la picatura.Ceilalti pesti pe care ii ai acolo chiar nu mai au importanta in privinta mizeriei facute in comparatie cu discusii. Un bazin de 150-200 ar fi de departe mai bun asa cum ti-au spus si colegii si combinat cu o filtrare biologica buna (filtru extern cu volumul pt material filtrant, mare umplut cu materiale de calitate pentru filtrare biologica ,gen siporax,substrat pro,bluerings, sachem matrix,etc. ) te-ar scuti de multe probleme si de multa munca. Deasemenea ar fi bine sa scoti tot ce nu este natural in bazin...adica sa lasi doar substratul si cioatele si eventual sa bagi niste plante naturale rezistente la temperatura mare (si vezi ca nu sunt multe) .Daca vrei sa cumperi un alt bazin acesta ar trebui sa aiba inaltimea si latimea de minim 40 cm iar lungimea cit mai mare posibil.
2.Pestii:
Imi pare rau sa te dezamagesc dar discusii pe care ii ai sunt ramasi in urma cu cresterea sau mai bine zis forma lor a avut de suferit datorita neingrijiri corespunzatoare.Deasemenea nici genele nu par sa fie pure ci par obtinuti din combinarea mai multor varietati. Un discus trebuie sa fie cit mai rotund si bine proportionat. Stiu ca la noi in romania de multe ori este suficient sa ai discusi si atit iar discusi ca cei pe care ii ai si tu sunt priviti cu invidie dar parerea mea este ca nu e suficient atit...
Iata cum ar trebui sa arate niste discusi crescuti cit de cit ok:
Nu sunt nici acestia perfecti, eu cel putin nu sunt multumit de ei si mai pot fi imbunatatiti in generatiile urmatoare atit in ce priveste desenul cit si in ce priveste forma dar macar niste discusi bunicei tot sunt ... atit de buni cit am putut eu sa obtin fara sa bag o mica avere in ei ....
Iata si cum ar trebui sa arate niste discusi cu forma extraordinar de buna....discusi care ar putea sa cistige un campionat mondial.... :
Acestia insa sunt foarte greu de obtinut si necesita foarte multa cheltuiala pt a fi crescuti astfel .Facind abstractie de varietatile lor care este posibil sau nu sa placa priveste-le forma si iti vei da seama cum ar trebui sa arate un discus .Iar ca sa ii cumperi.....

800 usd cei rosii....
Deci ce trebuie pt a creste discusii cit mai bine?
1.Apa buna . O poti obtine prin schimburi mari de apa si abia apoi prin filtrare biologica buna.Doar cu filtrare bio buna dar cu schimburi mici si rare de apa nu vei reusi sa obtii discusi macar cit de cit ok dar cu schimburi mari de apa si fara filtrare buna da.
2.Papa buna pt ei. Mixtura facuta de tine poate fi mai buna si mai ieftina decit majoritatea mincarurilor pe care le poti cumpara si nu este greu sa inveti sa o faci .
3.Spatiu de minim 20-30 litri pentru fiecare discus.
4.Sa incepi cu niste discusi care au fost crescuti bine pina au ajuns la tine ,si care nu au fost obtinuti din cine stie ce combinatie sau si mai bine sa inveti sa ii inmultesti...
Daca respecti aceste lucruri si apoi inca multe altele pe care le vei invata pe parcurs ai putea avea discusi decenti altfel....
Daca esti multumit cu ce ai acum poti sa nu bagi in seama ce ti-am scris dar daca vrei ceva deosebit poate te ambitionezi si vei obtine.Dar daca alegi a 2 a varianta trebuie sa stii ca acest lucru il poti face doar daca dedici discusilor multa munca, multa pasiune , pui suflet in ce faci si esti pregatit sa suporti cu toate acestea si esecurile care inevitabil vor veni.
Un craciun fericit