Inainte sa faci un drum pt a cumpara discusi hotaraste-te ce varietate/varietati doresti .
Nu imi spune ca vrei cite unu din fiecare varietate ca vei face o mare greseala, limiteaza-te la una doua varietati sau la mai multe compatibile. Iti dau citeva exemple de combinatii pe care le poti incerca astfel incit sa fie totul ok iar la maturitate sa ii poti reproduce fara a scoate pui uriti si lipsiti de valoare:
1. Blue snake skin + blue cobalt + blue turqoaz + Blue diamond ar fi o combinatie de 4 varietati care ar fi ok (o parte din astia gasesti si la onesti si la BV )
2. Leopard snake skin care sunt de mai mmulte feluri (super eruption, ring eruption, web majestik, etc ) + leoparzi care si ei sunt de mai multe feluri (ring leopard, mozaic leopard, eruption leopard, etc.) + red spoted green ar fi o alta combinatie din care ies mai tirziu pui ok (cu din astia te pot servi si eu

)
3. Bruni, red turqoaz, royal turqoaz, red snake sskin, etc alta combinatie... (o parte din aceste varietati le gasesti la onesti o parte la BV)
4. Brun alenquer + Sun merah+ rose red + virgin red, alta combinatie .De astia nu stiu unde gasesti....nu prea sunt crescatori care sa ii reproduca in Romania
5. Red melon+ cekerboard pigeon, pigeon vietnamez, red marlboro, red and white provenit din pigeon, marlboro white face si in general orice fel de pigeon ,alta combinatie - gasesti si la onesti si la BV de calitate foarte buna.
6. Salbatici sau pui de salbatici (F1, F2,...) dintr-o singura varietate si sunt citiva crescatori in ROMANIA care au scos pui din asa ceva si au la vinzare. Acestia sunt insa mai fitosi si daca nu esti bine familiarizat cu discusii nu iti recomand sa incepi cu ei.
7. ETC. ETC. ....
Cauta pe net denumirile pe care ti le-am scris si hotaraste-te ce doresti apoi te pot sfatui de unde poti sa faci rost de niste pesti de calitate din acele varietati.
PS:
Pt kirucd : Primii discusi i-am avut acum vreo 15-20 de ani ce e drept cind eram doar un pustan dar dupa ce i-am crescut un an si ceva si dadeau primele semne ca se aleg perechi, i-am omorit cu tubifex. Apoi am facut o pauza de vreo 9-10 ani (poate si mai multi) pina sa ma incumet sa imi iau alti discusi asa ca in total, adunati nu sunt mai mult de 8 poate 9 ani in care am avut acest minunat peste in bazine si doar vreo 5 si ceva de cind i-am reprodus prima oara . Pe mine discusul m-a facut sa renunt la toate celelalte specii pe care le-am avut inainte deoarece in ultimii 25 de ani am avut pesti cam tot timpul , cu mici pauze de cite 1-2 ani. Deasemenea in ultimii ani am incercat sa ma apuc sa tin diverse alte specii pe linga discusi (creveti, gupi, ciclide pitice din Amazon mai nou ciclide de malawi) dar m-am plictisit foarte repede de ele ...acum ma gindesc la o saratura cu clouni dar imi e teama ca bag o gramada de bani in el si dupa doua trei luni descopar ca tot nu se compara cu discusii. Aceste lucruri ti le spun asa ca sa ne cunoastem mai bine si ca sa nu ma mai lauzi ca zice lumea : ''uite-l si pe asta, are discusi de 15 ani degeaba, tot nu stie prea multe despre ei''
O simbata frumoasa va doresc.