| Message |
|
|
1. E destul de multa lumina mai ales tinand cont ca nu ai CO2 deloc. Radacinile alea le poti taia, dar tine cont ca o sa dea altele. Pentru Heteranthera, ii tai varfurile si le replantezi. Numai sa tai destule noduri, sa se poata prinde. Planta taiata o sa dea lastari, o sa se indeseasca.
2. Nu baga macro fara CO2. CO2-ul este un element foarte foarte important intr-un acvariu plantat. Excel-ul o fi avand un efect benefic, dar nu se conpara cu aditia de CO2. La 40 de litri 2 (sau 5) amano shrimp nu o sa aiba un efect major. Singurul sfat impotriva algelor e sa dai tot ce trebuie plantelor: micro + CO2 + lumina + macro.
3. HC-ul creste greu, are nevoie de multa lumina si aditie de CO2 constanta. Il poti tunde dar asa creste el, se incaleca, se face strat mai gros. Are o crestere lenta si se intinde greu.
4. Platy si neonii nu sunt o combinatie potrivita. Nu ca ar avea ceva unii cu altii, ci pentru ca au preferinte diferite in ceea ce priveste chimia apei. Eu ti-as sugera sa dai si platy. Sau neonii... Ai grija la ancistrus, cand creste are tendinta de a "afecta" platele de gazon. Otto sunt ok, la fel si Amano shrimp.  Nannostomus - cresc marisori... 6cm. Cred ca te-ai indrepta spre suprapopulare. Eu as baga asa: 8-10 neoni, 2 SAE + creveti (de care vrei tu, depreferat Amano). Cand cresc SAE, poti sa-i inlocuiesti cu altii mici, ca si astia cresc marisori. Creveti poti sa bagi destui.
In toate cele de mai sus e un cuvant cheie repetat de multe ori: CO2.  Vezi cum faci sa ai aditie de CO2 (inca o data).
|
 |
|
|
Salut!
Pare echinodorus toata ziua. Emers nu a fost crescut, alea nu par frunze emerse.
Cel mai usor ti-ai fi dat seama dupa radacini. Echinodorusii au niste radacini albe si foarte puternice, foarte mari, iar microsorum-ul are radacini specifice, mult mai scurte, subtiri si mai inchise la culoare.
Dar asta nu inseamna sa-l scoti acum din substrat.  Eventual cauta poze cu unul si cu altul pe net si daca-ti mai aduci aminte cum arata atunci cand l-ai plantat... poti sa compari.
|
 |
|
|
|
Adica tu vrei sa spui ca sustii in continuare ca AS-ul este un substrat steril? Si singura componenta care aduce fertilizarea in sol este Power Sand-ul?
Ca referitor la cealalta idee, de a folosi sau nu Power Sand, am si spus ca nu ar trebui sa ne abatem de la reteta ADA. Doar am precizat ca exista si alte opinii.
|
 |
|
|
|
Ok, daca esti sigur ca-i vorba despre alge maro, atunci nu-ti fa probleme. Trece in timp. E foarte normal la startul acvariu.
|
 |
|
|
E. Parvula care mi-a crescut aproape de sticla , bat-o vina.
Stai putin... culoare maronie? Si GDA si GSA sunt verzi.
GSA (Green Spot Algae) are un verde mai inchis si se prezinta sub forma de puncte rotunzi si relativ tari, se curata putin mai greu, aderand destul de bine la sticla, plante si la echipamentele din acvariu. E considerata o alga "normala" in acvariu si dispare la o concentratie suficienta a PO4.
GDA (Green DustAlgae) are un verde mai deschis si se prezinta sub forma de filamente foarte mici, de cele mai multe ori aparand pe sticla acvariului. Si asta e o alga "normala" (oarecum), nu prezinta probleme, putand fi tinuta sub control prin indepartari regulate.
Dar daca spui ca sunt maronii... atunci vorbim de alge brune (diatomee) care sunt perfect normale in acvariile noi si care dispar in timp. Se prezinta sub forma de depuneri de "praf" maroniu si se duc usor la indepartare mecanica. Par sa fie "cauzate" de iluminare insuficienta. Cum spuneam, dispar in timp si odata cu cresterea nivelului de iluminare. Vad ca ai 6x54 de watti. Folosesti toate tuburile?
Cel mai bine, vezi daca poti sa faci o poza cu alga in cauza.
|
 |
|
|
|
GDA apare de obicei pe sticla acvariului si mai rar pe substrat. Oricum, din cate stiu eu, fix PO4 e raspnzator de disparitia lor, la o concentratie suficienta o sa dispara.
SAE nu prea au treaba cu GDA, o lasa in pace.
|
 |
|
|
ECA e un supliment... contine fier si alte nebunii. Eu il adaug o data pe saptamana, dupa schimbul de apa. Miroase... cel putin ciudat.
Special Lights e gandit pentru plante care au nevoie de lumna multa (vezi Glosso si altele de genul) si, pe langa microelemente, contine si P si N. Eu il folosesc, dar pentru inceput, in cazul tau, as merge pe Step 1 doar.
Ce-ti mai recomand - si nu numai pentru inceput ci pe toata durata de viata a acvariului - e Brighty K.
Reteta ar fi asa: Brighty K + Step 1, dupa care continui cu Brighty K si treci la Step 2, Step 3. Dupa asta, eu as incepe si cu Special Lights. Poate chiar mai devreme, odata cu Step 2. Dar nu de la inceput. Pentru ca la inceput, solul o sa-ti dea nutrientii necesari in cantitati mai mult decat suficiente.
Aici gasesti referinte la produsele mentionate, cu detalii (oarecum restransa, bineinteles) despre ce contin, ce efect au si cum sa le folosesti.
|
 |
|
|
@snakefishmike: Unii (vezi Tom Barr) te-ar contrazice si in ceea ce priveste Aqua Soil-ul. AS-ul nu este nici pe departe un sol steril! Ca paranteza, despre Power Sand unii (vezi din nou Tom Barr) ar spune ca merge absolut perfect si fara. Trebuie sa precizez ca omul spune ca merge fara PS in cazul folosirii EI, pentru ca substantele date de PS sunt in acest caz date de solutia EI. Linkul. Cu alte cuvinte, PS-ul nu are rol de activator pentru Aqua Soil. @costi08: Acuma, eu nu zic ca tre sa ne abatem de la reteta celor de la ADA. Deci sa spunem ca daca e sa mergi numai pe reteta lor, ar trebui sa respecti cat mai bine specificatiile. Asta inseamna ca iti trebuie Step 1, Step 2 si Step 3, toate folosite in perioadele sugerate. Nu e cam putin substrat? Dupa calculele mele, ar trebui sa obtii cam 5 cm grosime, nu? Mie mi se pare cam putin, eu l-as face mai gros (chiar daca, teoretic, 5 cm sunt suficienti pentru plante). Ar arata mai bine. Bacter 100 se pune la baza substratului, chiar inainte de Power Sand. O precizare: la dimensiunile acvariului, trebuie sa te astepti la un consum substantial de fertilizanti. Mie, la un volum brut de 200 de litri (tu ai ~250 brut), mi se duce o sticla de fertilizant ADA la mai putin de o luna. Am uitat sa spun: la dimensiunile acvariului, ti-ar trebui 6 - 8 litri de Power Sand M. Pungile sunt de 2 litri, nu? Si spui ca ai doua. Daca e sa ne uitam la reteta lor, ai mai avea nevoie de inca una, maxim doua pungi.
|
 |
|
|
Da.
Si-acuma tot ce mai trebuie e ceva care sa lege elementele intre ele, sa-i dea unitate si sa faca layout-ul mai natural.
Eventual un covor de... ceva?
Si inca ceva: nu faci si tu niste poze frumoase? Filmuletul e foarte fain, da' pentru o prezentare, merg mai bine niste poze - parerea mea.
|
 |
|
|
|
Eu am avut un tetratec EX700 (la un volum brut de 200 de litri), acum inlocuit cu un Jebo 838 care merge perfect, avand si debitul considerabil mai mare decat EX700.
EX700-le l-am schimbat nu pentru ca a curs - filtrul inca merge perfect, nu curge, nu am avut absolut nicio problema cu el - ci pentru ca vroiam un debit putin mai mare, tinand cont ca il trec si prin UV si prin reactor extern.
Ce vroiam sa spun cu astea e ca:
1. Tetratec-urile nu sunt toate asa proaste, dar nici eu (fost utilizator de tetratec) nu ti-l recomand
2. Jebo e o alternativa, dar nu stiu sa fi vazut pe la noi prin magazine.
|
 |
|
|
|
Din pacate, nu cred ca doua Eheim-uri le poti scoate in pretul acelui tetratec.
Radu.U ti-a sugerat Eheim pentru ca ... sunt cele mai bune filtre de pe piata la ora actuala (si cred ca au fost dintotdeauna).
Poti cauta preturi pentru mai multe modele Eheim, ai putea sa mergi pe 2 X Eheim, fiecare de ~1000 l/h debit si ai iesi mult mai bine ca si randament si ca si calitate. Dar nu din punct de vedere al pretului.
Tetratec-urile sunt renumite pentru faptul ca incep sa curga dupa o perioada de utilizare (unele chiar de la inceput, de noi).
|
 |
|
|
Nici aici nu sunt de-acord.
Arta se invata. Tehnici, teorie, design.
E ca si cum ai spune ca pentru a deveni compozitor (exemplu), nu trebuie sa asculti muzica deloc pentru ca o sa copiezi pe altul in incercarea ta de a crea ceva. Sau sa nu inveti teoria muzicala, sa nu vezi cum e folosita, ascultand.
|
 |
|
|
Radu.U wrote:Aquascapingul vine de la sine
Tind sa te contrazic aici... 
|
 |
|
|
Frumos.
Totusi mie personal mi-ar palcea moss-ul tuns mai scurt. 
|
 |
|
|
|
Daca spui si pentru ce iti trebuie, o sa ne putem da mai bine cu parerea.
Cat de mare e acvariul pentru care vrei sa-l iei?
|
 |
|
|
110 net, am inteles. Daca esti multumit cu optiunea asta, neoni + otto, e perfect! Nici nu o sa fie suprapopulat (ca presupun ca nu o sa bagi mai multi de 20), nu o sa iti faca mizerie multa si-o sa-ti ofere si putin spectacol.
Da, crevetii prefera parametri destul de stabili. Nu stiu ce sa-ti spun exact, eu am > 150 si la mine pH-ul variaza de la zi la noapte: noaptea 6.9 - 6.95, ziua 6.6 - 6.7. Crevetii se simt excelent, nu dau semne de stres sau ceva.
Eu as incerca vreo 5 pentru inceput. Daca se acomodeaza si sunt ok... perfect.
Am uitat sa mentionez ca SAE sunt destul de sensibili la ph mic. Sau poate e de la concentratia de CO2 putin mai mare... Nu stiu exact, dar la mine daca scad ph-ul mai mult, devin apatici, nu mai sunt activi.
Stiu ca nu ai zis nimic cum ca ai vrea sa iei, dar m-am gandit ca trebuie sa adaug informatia.
|
 |
|
|
Eu sunt de-acord cu tine. As avea incredere maxima in substratul respectiv. Nu mai ai ce sa mai astepti sa se "stabilizeze" ph-ul.
Despre discusi... ideea e ca daca-i iei de mici, ar trebui sa iei minim 6, sa creasca impreuna si eventual dupa aia, dupa ce se alege o pereche sa spunem, sa-i dai pe restul. Iar ca sa cresti 6 discusi in 110 litri nu prea ai cum. Parerea mea.
Cred ca fix acelasi lucru se aplica si la scalari. Desi eu am bagat numai 4 scalari dar in 200 de litri ce-i drept.
Eu ti-as sugera niste characide mici, neoni (mie-mi plac cei clasici, Paracheirodon innesi), rummy nose (Hemigrammus rhodostomus) sau, cum spunea Humbert mai sus, niste rasbore.  Despre neoni stiu sigur ca se simt minunat la 5.5. Despre restul... poti sa cauti sa citesti exact ce si cum prefera.
In 110 litri (net cred ca e sub 100, nu?) ai putea baga vreo 10 - 15 pesti din cei de mai sus, cu conditia sa fie toti la fel, adica o singura specie. Nu de alta, dar sunt pesti de banc si se simt cel mai bine in numar mare.
Eu personal as face asa: 10 - 12 neoni sau rummy + 2 - 4 SAE + vreo 2 Otto (astia-s optionali). Si as mai baga si niste mai multi creveti: ori Amano ori Cherry ori de ambii.
|
 |
|
|
Humbert wrote:pai... nu mai astepta, baga pesti. presupun ca avand ph-ul scazut din cauza solului, vrei sa pui pesti carora le place asa, adica ciclide sud-americane, caracide, din astea.
Corect, sunt destui pesti care la 5.5 se simt grozav!
Eu nici nu as incerca sa ridic ph-ul, nici nu as mai astepta. Fa macar o proba cu doi - trei pesti. Vezi ce se intampla. Eu cred ca totul o sa fie in regula.
Mult succes!
|
 |
|
|
|
Am avut, precum am spus mai sus. Asta a fost acu o luna.
Cu toate ca am anuntat aici ca am de dat, nu a mai spus nimeni nimic. Plantele respective s-au stricat, le-am aruncat.
Urmatoarea serie nu stiu cand va veni tinand cont ca am rarit-o foarte foarte mult. Daca o mai fi... revin.
|
 |
|
|
|
Exact asta vroiam sa spun si eu prin faptul ca nu stiu cat ar tine la tine. Nu e regula de trei simpla, pot fi mai multi factori care influenteaza uptake-ul de CO2.
|
 |
|
|