De curand ma lovesc de o noua problema : melcii imi astupa orificiile de la spray-bar, asta inseamna ca vin din canistra, am un Tetratex 700ex. Il am de 1 luna jumate, problema este ca nu stiu ce sa fac, sa il desfac si sa curat toate mediile , am vazut prin forum ca unii il curata si la un an de zile, cum vedeti rezolvarea problemei ?
nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
Hmmmm.
Pune un burete pe sau in sorbul filtrului. Eu am in sorb o bucata de burete de filtru, pe care o spal saptamanal. In felul acesta reusesc sa tin filtrul curat, fiind nevoit sa curat doar furtunele o data la doua luni.
Dar o alta sugestie. De ce nu renunti la spray bar si sa folosesti doar o iesire orientata pe diagonala acvariului?
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
La solutia asta cu buretele in sorb ma gandisem si eu, cu retinerea ca , obturand oarecum absorbtia , sa nu obosesc prematur pompa. Am spray-bar-ul indreptat spre suprafata apei pentru a crea miscare, de cand l-am pozitionat asa am scapat de biofilmul care se facea deasupra apei, si in afara de asta, distributia apei este mai uniforma. Dar tot nu m-am lamurit, ce sa fac, sa desfac canistra, sa o iau la puricat?
This message was edited 1 time. Last update was at 06/06/2010 20:11:47
Nu vei obosi pompa daca folosesti burete de filtru. Si desigur, daca il cureti periodic.
In privinta melcilor din filtru nu stiu ce sa spun. Daca iti vin suparator de multi in spray bar, desfa-l si curata-l.
Acuma ma mai gandesc si la altceva. Habar n-am daca nu cumva este posibil sa intre chiar si oua in filtru si sa se dezvolte acolo.
IP:
Sincer sa fiu nu cunosc canistra Tetratec dar daca este dotata ca majoritatea canistrelor nu inteleg de ce nu reduci debitul, scoti spray barul si-l cureti?
Daca nu ai pesti de dimensiuni mici, creveti sau daca nu urmaresti sa inmultesti pesti in acvariu eu zic sa nu pui nici o restrictie la sorb, lasa canistra sa faca si filtrarea mecanica.
Cand cureti canistra nu o curata temeinic, media doar clateste-o putin in apa pe care ai scos-o in prealabil din acvariu, arunca apa veche din canistra(cu melci cu tot) si in 10-15 min esti gata cu filtrul.
Daca dispui de bani si spatiu poti instala un prefiltru(poate fi si un filtru canistra pasiv pe care il pui in serie cu canistra principala) care sa faca doar filtrarea mecanica. Cand nu mai ai debit suficient by-passezi prefiltrul si-l cureti fara a deranja filtrul biologic din canistra principala.
Da' eu tot la varianta cu curatarea spray-barului as ramane.
Mai greu ajung ouale melcilor in filtru. Aia mici eclozati sigur ajung, au sub 1 mm chiar sub 0,5 mm. De ce nu renunti la spray-bar si sa montezi in loc o evacuare tip evantai. Nu mai ai nici grija melcilor si imprastie apa pe o suprafata destul de mare.
flo77 wrote:nu inteleg de ce nu reduci debitul, scoti spray barul si-l cureti?
Am curatat spray-bar-ul , dar in maxim 12 ore apar iar melcisori care obtureaza gaurile.
alber wrote:Acuma ma mai gandesc si la altceva. Habar n-am daca nu cumva este posibil sa intre chiar si oua in filtru si sa se dezvolte acolo.
In mod cert melcii vin dupa ce au eclozat ouale in canistra, nu cred ca ar fi putut trece de mediile filtrante.
La tetratec intre cosurile cu material filtrant si corpul canistrei exista un spatiu 0,5 mm ,la inceput cand melcii sant mici pot patrunde usor peste tot in canistra.Cu timpul crescand in dimensiuni creste si suprafata de contact cu apa ce circula prin filtru si la un moment dat curentul da apa poate dezlipi si muta melcii si asa ajung de pe ultima pasla de filtrare (aia alba )direct in gaurile de evacuare.
PFF, mama masii, am terminat de desfacut si curatat canistra, am luat toate mediile la rand, mai greu a fost la bilele alea perforate, am spalat totul in apa scoasa din din acvariu. In afara de mizeria care ma asteptam sa fie mult mai multa dupa o luna jumate, ( a iesit cam la fel ca dintrun aquael fan 2 curatat la o saptamana ) melci au fost dupa aproximatiile mele, ca greu era de numarat, fo ... pana in suta oricum. mici , intr-adevar . Stand si gandindu-ma cum sau cand au aparut indivizii, am inteles oarecum un fenomen: cand am curatat furtunele, care se mazgalisera tare, nu se mai vedea prin ele, a crescut presiunea la duze, respectiv circulatia apei prin canistra, si cred ca , crescand viteza de circulatie a apei, i-a dislocat pe comunitari de acolo . Sau poate a fost doar o coincidenta .... De cand plang si eu dupa niste Helene!
scificuss wrote:De ce nu renunti la spray-bar si sa montezi in loc o evacuare tip evantai.
cum arata aia? e un dispozitiv care se adapteaza la conducta sau e ceva home made?
Habar n-am daca filtrele Tetra au sau nu aceasta piesa. Este pur si simplu o bucata de teava tesita, cun puneam inainte vreme la furtune, ca sa stropim gradina. JBL are, daca gasesc o poza iti arat.
Piesa asta se monteaza in locul spray bar-ului
This message was edited 1 time. Last update was at 07/06/2010 21:30:42
Ok, va multumesc amandorura pentru efortul depus de a ma ajuta, o sa caut "piesa" cu pricina pana scap de maelci, eu raman fan spray-bar, nu stiu de ce, poate e defect profesional, seamana cu ceva din domeniul in care lucrez
E, daca tie ti se pare ca spray bar-u' arata ca un distribuitor sau ca vreo teava de prin centralele termice, lasa-l acolo. Cu toate ca d.p.d.v. estetic io l-as scoate Dar revin la sugestia pe care ti-am facut-o mai devreme. Baga un burete in sorb, nu-ti va parea rau.
This message was edited 1 time. Last update was at 07/06/2010 22:05:51
Mai mult ca perfectu simplu. Iar cand faci schimbul de apa, speli si buretele ala. Sa nu uiti sa inchizi robinetul de la canistra cand faci oparatia, sa nu-ti traga vreun peste sau altceva. Iar apoi sa nu uiti sa-l deschizi
ok, understood, mersi inca o data si lui mihai_ghe .
In continuare am sa ma axez pe eradicarea ticalosilor care ne-au dat batai de cap , dar nu aici, ci la locul potrivit.