Cine spunea ca nu poti avea discusi in acvariu plantat, cu atat mai mult cu cat esti incepator, cred ca se insela.
Daca iti dai toata silinta si incerci sa faci lucrurile asa cum trebuie ai mari sanse de reusita. Sigur ca daca ai
experienta este mai usor, dar nimeni nu se naste invatat.
Dupa 2 luni de la start-up sint mai mult decat multumit de cum evolueaza acvariul si locatarii lui.
Inca nu stiu, deocamdata il las asa sa vad ce se intampla cu plantele. Oricum se pare ca am un pic prea multa lumina si nu cred
ca ar fi vreo problema.
Interesant spectacolul cand le dau de mancare, nu?
O sa mai vedeti ceva interesant, am facut o modificare in calculator si din cand in cand, random, am efect
de nori, adica lumina scade pentru cateva secunde (de la la 6 la 60 secunde, random). Arata mult mai natural
Pina la acum, ora 15:00, doar vreo cateva icre s-au albit. Celelalte incep sa se inchida la culoare, din roz
se fac maro deschis. Se pare ca deocamdata e ok, sint tare curios daca icrele vor ecloza. Mai ales ca perechea
de discusi este o pereche tanara, nu stiu daca au ajuns inca la maturitate sexuala deplina. Cel mai important
este ca isi pazesc icrele, nu s-au miscat de langa ele pina acum decat pe rand pentru a manca. Tinand cont de temperatura din acvariu, intre 27 si 28 de grade, sint curios daca icrele vor ecloza.
Va tin la curent cu ce se mai intampla si cu eventuale poze.
La intrebarea aia e greu de raspuns oricum Niciodata nu vom sti daca raspunsul
se apropie cat de cat de realitate. Pe de alta parte prefer exprimarea ta, acvariul este
superb, la mai multe
Multumesc pentru aprecieri, totusi mai am multe de invatat, iar unele nici macar nu le pot
invata, daca nu le am asta e ...
Asa cum am promis va prezint niste poze si un clip din timpul depunerii icrelor de catre Discusi.
Din pacate nu aveam acumulatorul incarcat la camera video si a trebuit sa filmez cu aparatul foto
si mi-a mai si tremurat mana dar sper ca este un clip fain. Noroc ca m-am nimerit linga acvariu
cand au inceput sa depuna
Cei doi discusi despre care spuneam ca au pus stapanire pe piatra tocmai depun icre! Daca vreti puteti sa ii vedeti in direct pe camera. O sa pun mai tarziu ceva poze si un
video pe care tocmai l-am facut.
Poze la 2 luni de la start-up, inca mai am alge dar nu ma deranjeaza prea tare. Miercuri a trebuit sa tund plantele,
deja era o adevarata jungla in coltul din stanga dupa ce am fost plecat o saptamina de acasa.
Dupa cum vedeti Discusii au inceput sa creasca si se mai sicaneaza intre ei, 2 dintre ei au pus
stapinire pe spatiul din fata si din lateralul pietrei cu anubias din stanga, unde si cade cea mai
multa mancare, si mai mult decat atat de vreo 2 zile au inceput sa curete piatra.
Balasturile electronice sint ceva comun, eu nici nu faceam comparatia cu un starter clasic. Eu faceam comparatia cu balasturi
electronice produse de Osram, Phillips s.a. Si nu l-am gasit in oferta celor de la Osram, eu folosesc balasturi dimmabile Osram.
Eu credeam ca faci comparatie intre balastul cumparat de tine si cele de la Osram sau alti producatori consacrati.
Iar un balast electronic de la Osram este in jur de 50 de lei pentru 1 tub, nicidecum 120 lei cat ai dat tu pe el. Tare ma tem
ca ai platit un pret cel putin dublu pentru acelasi lucru.
PDF-ul este pentru balasturi pentru tuburi T5 dar gasesti si date despre tuburi si balasturi T8. As fi tare curios daca aceste
balasturi pe care le-ai cumparat tu sint mai bune si mai economice decat ceea ce produce Osram. Si nu cred ca este asa.
@zet As avea si eu vreo cateva intrebari. In primul rand cum se face ca aceste balasturi pe care le recomanzi tu
nu sint disponibile decat pentru tuburi T8? Apoi de unde stii ca tuburile pe care tu le aprinzi cu aceste balasturi
au aceeasi intensitate luminoasa si acelasi spectru, ai masurat cumva ca sa stim daca e asa sau nu? Si da, exista
aparate de masura pentru asa ceva. Daca te uiti atent pe site-ul producatorului ai sa vezi ca nu zice nimic de
intensitatea luminoasa si de spectrul luminii. Pentru ca nu are ce sa zica. Nu prea imi vine sa cred ca producatori
mari gen Osram sau Phillips nu au fost interesati de aceasta "inventie" romaneasca. Daca intr-adevar are avantajele
pe care zice ca le are, cu siguranta unul dintre cei mari ar fi cumparat patentul pina acum. Este posibil ca aceste
balasturi sa faca economie de energie, numai ca in acest caz cu siguranta intensitatea luminoasa si spectrul cu
siguranta sint diferite de cele nominale ale tubului. Ori pentru un acvariu tocmai intensitatea luminoasa si spectrul
sint importante, nu consumul de energie. Asta daca vrei sa ai acvariu plantat.
Din cate inteleg eu iti confectionezi singur capacul si partea de iluminare, iar tuburile pe care le folosesti sint de 24W,
in numar de 3. In cazul acesta in varianta ideala ai nevoie de 1 balast electronic pentru a conecta 3 neoane. Problema
este ca pe site-ul unde ai cautat tu nu au ceea ce iti trebuie tie. Si mai mult decat atat, in cazul unui balast la care
conectezi 3 tuburi, acestea nu pot fi aprinse sau stinse independent. Daca vei cumpara balasturi pentru a conecta cate
un singur tub, in cazul tau 3 balasturi, atunci poti sa le aprinzi si stingi independent, dar costa mai mult. In cazul in
care te hotarasti la aceasta varianta, iti recomand balasturile 24-39W QTP5. Daca vrei sa afli mai multe despre aceste
balasturi le poti cauta pe site-ul producatorului Osram dupa cod. Ar mai fi o varianta care ar fi mai economica, sa
folosesti 1 balast la care sa conectezi 2 tuburi, iar in cazul tau vei putea aprinde si stinge 2 tuburi la un balast si 1 tub
la celalalt balast. In cazul in care te hotarasti la varianta aceasta iti trebuie 1 balast care are codul 24-39W QTP5 si
1 balast care are codul 2 x 24-39W QTP5.
Ar mai fi ceva de adaugat, toate balasturile de mai sus sint nedimmabile. Ce inseamna asta? Inseamna ca exista si un
alt fel de balasturi, dimmabile, la care intensitatea luminoasa a tuburilor poate fi redusa sau crescuta electronic. Practic,
acest tip de balasturi pot varia intensitatea luminii printr-o tensiune de control 1-10 volti. Numai ca in acest caz iti trebuie
si un controller care sa iti comande aceste balasturi.
In plus fata de balasturi iti trebuie si socluri. Gasesti pe acelasi site unde gasesti si balasturile si ti-as sugera socluri cu
protectie la apa pentru tuburi T5.
Absolut corect, si pina la urma, daca ai plante si pesti care se dezvolta armonios poti fi satisfacut. Oricum eu cred ca aranjamentul
plantelor este in sine o arta (Aquascaping) dar cred ca mai important este sa imi placa mie si sa am pesti sanatosi si plante sanatoase.
Restul este subiectiv, dar in acelasi timp ce e frumos si lui Dumnezeu ii place.
Trebuie sa instalezi playerul VLC care are si plugin pentru decodare digital H264. Sau poti sa vezi cu Internet explorer la care se
instaleaza un ActivX. Oricum mai trebuie sa reglez un pic camera, are culorile cam aiurea acum si o sa le reglez cand deschid
laptopul diseara.
Am montat si cealalta camera, se vede ceva mai bine. Si are si senzori infrarosu si se vede ceva si noaptea. Deocamdata am sa las
amandoua camerele pina ma hotarasc ce si cum. Camera noua o puteti accesa la adresa:
http://deepspace9.mypets.ws:81
De aproape o saptamina am redus PH-ul la 6,2 - 6,25 ca sa maresc aditia de CO2 si de vreo 3 zile am marit si doza de EasyCarbo cu
50% si se pare ca algele au inceput sa dea inapoi.
Si pentru cei care nu s-au mai uitat la acvariu, de vreo saptamina am lipit de geamul lateral interior dreapta inca o radacina pe care
am pus Flame Moss. Deocamdata mossului nu ii merge grozav dar se pare ca e pe drumul cel bun.
Ceva poze cu acvariul, la o rezolutie mult mai buna decat camera online, am sa pun saptamina viitoare, in noaptea asta plec la peste
in Delta si stau o saptamina.
Si daca mai aveti ceva sugestii sau pareri sint bucuros sa le citesc.
Urmeaza indicatiile din prospect, e ok. Scala la care trebuie sa te uiti depinde de KH-ul din acvariul tau. Deci trebuie mai intai sa stii
ce KH ai in acvariu si abia apoi poti folosi scala corespunzatoare. Daca nu ai PH controller atunci trebuie sa stii ca cu cat bagi mai
mult CO2 cu atat scade PH-ul. Si pina la urma aditia de CO2 depinde de PH-ul de care ai nevoie in acvariu si de KH apei. In cazul meu,
am un KH de 4 si un PH de 6,2 - 6,25 deoarece tin discusi in acvariu plantat si oricat m-as chinui nu pot sa am CO2 chair la nivelul la
care ar trebui si de aceea fac zilnic aditie suplimentara de EasyCarbo cu 50% mai mult decat normal.
Sper ca iti sint de folos explicatiile mele, o zi buna,
Dragos
Pentru cine vrea sa vada cum arata interfata web a calculatorului Profilux 3 eX aveti mai jos un link unde puteti vedea online calculatorul de la acvariul meu. http://deepspace9.mypets.ws User: Guest
Pass: acvariu
Probabil diseara sau cel tarziu duminica am sa schimb si camera video cu una mai performanta, sper sa se vada mai bine, are rezolutie dubla.
Eu as avea o singura intrebare la tine: de ce ai mai deschis topical asta? Daca nu iti convin parerile altora si oricum faci cum vrei tu, nu inteleg de ce ai mai pus intrebarea.
Nu uita ca esti pe un forum unde fiecare este liber sa spun ce vrea. Daca nu ai primit raspunsurile care iti convin tie asta nu inseamna ca lumea bate campii. Cred ca este important sa respecti parerile altora, in primul rand tine de un respect elementar, ca sa nu zic mai mult, iar daca tii cont de parerile altora sau nu este numai problema ta.