Filtrul de substrat, pe linga o foarte buna filtrare biologica, practic te va ajuta sa nu mai aspiri, substratul nu
se va mai imbacsi cu detritus. Asta daca e corect construit. Ca la orice filtru biologic ar trebui sa mergi pe
variantele de debite prezentate de mine in linkul de care vorbea Radu.
Substratul va avea o granulatie mica. Ada BioRio spre exemplu are o granulatie mica si are un volum de apa
cuprinsa in volumul mediului de aproximativ 55%. Presupun ca substratul pe care o sa il folosesti (eu as
recomanda Volcanit sau spartura vilcanica de la Adrian Jivulescu sau ceva asemanator) ar trebui sa aiba undeva
in jurul valorii clasice de 50% apa cuprinsa in volumul propriu. Un timp de retentie hidraulica de bun simt pentru
substrat ar trebui sa fie de la 30 de secunde in sus. Nu stiu ce dimensiuni are acvariul, nu ai pus pe nicaieri in
topic, decat ca are 750 de litri, dar facem un calcul aproximativ si il adaptezi tu. Daca inaltimea coloanei de
apa e de 50 cm atunci suprafata fundului va fi de 1,5 metri patrati si la o inaltime de 5 cm a substratului vei
avea nevoie de 75 de litri de substrat, care va contine 37,5 litri de apa.
Timpul de retentie hidraulica de 30 de secunde = 37,5 litri / X debit litri/secunda al pompei pentru filtru.
De unde debitul pompei = 0,8 litri/ secunda = 2.880 litri pe ora. Ca sa dublezi timpul de retentie, adica
60 de secunde, scazi debitul pompei la jumatate, adica 1.440 litri pe ora.
Deci o pompa care in mod real sa circule un debit intre 1.440 si 2.880 litri pe ora prin substrat cred ca isi face treaba.
La un debit prea mare, daca impingi apa de jos in sus, poti calcula si viteza fluidului prin substrat, e posibil sa iti ridice
substratul, iar daca tragi e posibil sa aduci diverse particule in pompa.
In final cred ca o pompa care sa iti circule in mod reala undeva in jur de 1.000 - 1.500 litri pe ora prin substrat ar
trebui sa isi faca treaba.
Cam asta ar fi partea teoretica, o pui tu in practica