ekosekthor, pufferul te urmareste sa vada ce faci prin camera
Sunt foarte curiosi, chiar si felul cum cauta hrana da semne de inteligenta. Dupa ce se obisnuieste cu tine, daca te duci in fata acvariului sa te uiti la el, se uita fix la tine, te priveste in ochi
Am observat un comportament nou la masculul Elongatus Mpanga.
Pana acum o luna, doua, nici nu il baga in seama pe masculul Pulpican, mult mai mic ca dimensiune, dar in ultimul timp masculul Pulpican creste mai rapid ca Elongatus, ajungand acum cam la 3 sferturi din dimensiunea Elongatusului. Mai mult, a inceput sa si depuna cu femelele lui si sa il provoace pe masculul Elongatus la batai, pana acum Elongatus pare sa castige orice inclestare, dar parca luptele dureaza din ce in ce mai mult, iar Pulpican e din ce in ce mai tupeist si mai agresiv.
Ca si teritorii, le au in colturile opuse ale acvariului, Elongatus in dreapta si Pulpican in stanga.
Acum vine si partea interesanta. In ultimele 2-3 saptamani, de fiecare data cand masculul Pulpican curteaza vreo femela in partea lui de acvariu, masculul Elongatus se baga peste el, ii intrerupe curtarea si nu pleaca de acolo pana cand femela Pulpican isi pierde interesul pentru depunere. Evident, in acest timp au loc si batai intre cei doi masculi.
Oare masculul Elongatus "se simte" din ce in ce mai amenintat de Pulpican si incerca sa ii inhibe reproducerea, sa nu piarda locul 1 in ierarhia acvariului?
Curios e ca Elongatus nu prea a mai crescut in ultimul timp, ramanand pe la 9-10 cm, in timp ce Pulpican creste vazand cu ochii, ajungand pe la 6-7cm acum. Sunt curios ce se va intampla cand Pulpican il va ajunge din urma pe Elongatus la dimensiune, daca de pe acum are curaj sa se incaiere.
Eu stiam de alt mod de diferentiere, confirmat de multi, femela ar avea inotatoare dorsala complet galbena, in timp ce masculii o au mai mult albastru-bleu. Dungi la ai mei chiar nu am observat.
Ideea cu inhibarea reproducerii e plauzibila, avand in bazin Pulpican si Elongatus Mpanga, care se reproduc frecvent si sunt mult mai agresivi decat Acei, dar pana nu fac rost de o femela 100% si observ ca nu se reproduc, nu sunt chiar sigur ca asta ar fi motivul. Caeruleus se reproduc si ei frecvent, fiind si ei o fire mai docila.
Oare am vreo femela printre Acei de mai sus ? In total am 5, iar cel mare sunt sigur ca e mascul, dar cu ceilalti 4 nu sunt sigur. Ce ma face sa cred ca am doar masculi e faptul ca nu am avut nici o depunere de la ei intr-un an de zile.
Poate are cineva ochiul format si poate sa isi dea cu parerea.
Nu cred. E ca un praf, daca fac un pic de curent deasupra frunzei se imprastie. Cred ca e ceva lasat in urma de descompunereafrunzelor. Pe plante si lemne nu am asa ceva, doar pe frunze.
Sincer, nu am idee ce e, dar oricum nu ma deranjeaza.
Cand au auzit ca nu mai scad pensiile, pestii tineri s-au luat la harta cu "batranii" Pana si cucoanele Caeruleus au avut o mica disputa, posibil una dintre ele este bugetara
Pustiulica Pulpican a prins curaj si l-a infruntat pe Nasul Elongatus, dar si-a luat-o in freza, ca de obicei. Mai are de crescut pana sa fie o lupta de la egal la egal.
Tot nu reusesc sa innegresc apa. O sa incerc cu turba, dar nu am mai folosit si mi-e sa nu dereglez chimismul apei. Poate ma sfatuieste cineva care foloseste ce si cum sa fac.