| Message |
|
|
Liv wrote:As vrea eu sa nu am canale mari, dar nimeni nu face materialele filtrante sub forma de placi. Doar bureti.
@kirucd - l-am citit - si o sa il mai citesc.
Vezi ca trebuie sa te mai documentezi?!
Exista un producator, american din cate imi aduc aminte, care produce material filtrant biologic sub forma de placi.
Am acasa o cutie, o sa o folosesc pentru experiment, dar acum sint plecat si nu imi aduc aminte cum se numeste.
Ceva cu cer... parca.
LE CerMedia
http://www.cermedia.com/
|
 |
|
|
|
Nu mai face schimburi de apa cu apa de la robinet. Astepta sa iti cumperi osmozorul.
Nu e nicio problema daca nu faci schimburi de apa.
|
 |
|
|
Liv wrote:
@Silviu - sint sceptic ca in filtrele normale se poate obtine denitrificare fara o micsorare majora a vitezei apei. mai ales ca am inteles ca viteza ce crestere a bacteriilor denitrificatoare e mult mai mica decit a bacteriilor nitrificatoare.
Sin mai multe tipuri de bacterii denitrificatoare. Alea de care avem noi nevoie, da, cresc de vreo 10-15 ori mai incet
decat cele nitrificatoare. Citeste cu atentie topicul asta:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
|
 |
|
|
Va trece prin gaura dupa care se loveste de celalalt inel care e pus invers.
Daca le poti pune orizontal (cu gaura orizontala) astfel incat sa acopere perfect
toata suprafata cosului, e valabil ce spui tu. Doar ca nu se poate sa acopere perfect
toata suprafata cosului. Si atunci ai canale orizontale in loc de verticale. E mai bine
decat sa le ai verticale, dar eu spun ca e mai bine sa nu ai deloc canale, indiferent ca sint
de sus in jos sau de la stanga la dreapta.
@Silviu debit redus de apa si anaerobioza se aduc in discutie doar cand vorbim de denitrificare.
Pentru ceea ce avem necoie noi si despre ce vorbim aici este nitrificare. Mediul anaerob nu poate
sa apara decat accidental in filtrele externe de care vorbim noi. Ca sa vorbim de mediu anaerob ai
nevoie de debit la picatura si mult material filtrant. Nu e cazul filtrelor externe. Dar poti sa ne postezi
si linkul, presupun ca ne descurcam si cu limbajul mai academic  In caz ca nu ai citit topicul despre
filtre biologice, tin sa te anunt ca in liceu era sa raman repetent la chimia, dar in ultimii ani am invatat
chimie si biologie cat nu am invatat in toata viata mea
|
 |
|
|
|
In plus de ce ti-a spus Koala, din ce vad eu in a doua poza, apa are o cadere destul de mare in cutia
de overflow. Acolo ar trebui sa fie diferenta de nivel intre acvariu si cutie de maxim 3-4 cm... teava de
open sifon am impresia ca e cam jos (cotul de 90), din poza pare ca e complet sub apa, el ar trebui
sa aiba apa la jumatatea partii orizontale. Vezi ca e un topic unde explic exact cum se face Bean animal
si e si un filmulet (topicul e sticky).
|
 |
|
|
|
Practic, nu doar teoretic. Ori timpul de retentie este esential pentru filtrarea biologica, cu cat ai un timp
mai mare cu atat mai buna filtrarea biologica. Iar un timp mai mare inseamna un debit mai mic prin acelasi
volum de material filtrant. Pe care il obtii si daca pui in calea apei obstacole. Daca ii faci canale pe unde
sa treaca atunci pe acolo se va duce.
|
 |
|
|
Silviu Man wrote:Daca la faptul ca toate mediile de tip Siporax si Matrix au acele canalicule si porozitati foarte intortocheate dar care nu sunt traversate de apa in totalitate, atunci kirucd ti-a dat o explicatie corecta. Aproape ca nu are importanta cum sunt asezate, important sa fie "inundate" cu o retentie a apei cit mai buna.
Corecta explicatia
@Liv eu nu am spus sa nu le aranjezi, am spus sa pui un rand vertical, unul orizontal, unul vertical, unul orizontal
si tot asa. Daca nu stau poti folosi un sac de spalat rufe pe care il modifici pe dimensiunile cosului si aranjezi inauntru
sacului materialul filtrant. Solutii sigur exista, ideea era sa nu le pui pe toate vertical pentru ca in felul acesta formezi
de fapt niste canale (cele din interiorul Siporaxului) de sus pina jos, iar apa alege drumul asta pentru ca nu intampina
nicio rezistenta. Ori ideea este ca apa sa treaca prin mediile de filtrare, nu prin gaurile de la siporax...
|
 |
|
|
Cu placere, si eu o folosesc des pentru ca am tinut-o minte usor, la anii si ai mei 
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Poti, daca stii cum se scriu emoticonurile (ce simboluri se folosesc adica) sa le scrii direct.
Spre exemplu doua puncte : urmat de ok si de alte doua puncte : este ... 
|
 |
|
|
Liv wrote:
@rundas - Daca te hotarasti sa iei Siporax sa stii ca merita sa pierzi timpul sa il aranjezi in cosuri cum e in pozele de la dan.pavelescu - incape mai mult in acelasi spatiu.
In plus (cel putin la E900 la mine) rar cosurile nu intra bine unul in altul si nu se inchide bine filtrul - pot sa apara scurgeri de apa de parca garnitura e defecta. Se simte la mina cind bagi cosurile in filtru.
De ce crezi ca aranjamentul ala e mai bun pentru filtrare? Eu iti dau un motiv pentru care consider ca nu este mai bun:
apa urmeaza traseul cel mai scurt, in cazul acelui aranjament apa nu intampina nicio rezistenta la trecerea prin materialele
filtrante. Opinia mea este ca e mai util un aranjament de genul un rand de Siporax pus in picioare (cu gaura verticala), un rand
de Siporax pus culcat (cu gaura orizontala) si apoi se continua alternativ. Si intra tot la fel de mult material filtrant, cred, in
cel mai rau caz diferenta este minora.
|
 |
|
|
adrian09 wrote:artemia,dupa ce eclozeaza ,am citit ca au in jur de 0,5 mm... sunt micuti dar pot sa creasca pina la 15 mm...as putea sa las naupi mai mult de 24h ,mai cresc? ca ma gindesc ca sunt destul de mici pentru carasii astia..nu mai e mult si il inghit pe piticul pepsi...(guppy) sau ce trebuie sa fac sa mai creasca putin...Asta in cazul in care nu e o prostie sa las naupii sa se faca mai mari
Cum ar putea sa creasca? Haranindu-se! Cu ce? Cu apa chioara in niciun caz.
Iti las tie placerea sa descoperi avantajele folosirii motorului de cautare google.
Sau a mototului de cautare pe acest forum...
|
 |
|
|
adrian09 wrote:o alta intrebare...daca canistra e putin sub nivelul apei bazinului,atunci presiunea din aceasta se va diminua considerabil (fata de situatia cind acesta e mult sub nivelul bazinului).Din aceasta cauza ,find presiunea mai mica , pompa v-a lucra mai lejer...In aceasta situatie,filtrul nu mai functioneaza normasi pompa se defecteaza mai repede?
Repetam: studiati, studiati si iar studiati
Nu e complicat.
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Presiune_hidrostatic%C4%83
|
 |
|
|
|
Lumenii nu conteaza, lumenii masoara nivelul de radiatie luminoasa detectata de ochiul uman,
in jurul culorii verzi. Photosynthetically active radiation masoara nivelul de lumina folositoare
fotosintezei. In lipsa de intrument de masura pentru PAR puteti alege leduri full spectru. Dar nu
12.000 K.
|
 |
|
|
 simplu, mie imi apar in stanga ferestrei unde introduc mesajul
Vezi poate ca trebuie sa faci ceva setari la cont...
|
 |
|
|
|
La ce etaj stai? Nu intra pe geam?
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Gresit!
Mancarea numita Spirulina de la JBL contine, pe langa spirulina si alte substante, 37% proteina. Gasesti detalii
pe site-ul producatorului dar si pe cutie.
https://www.jbl.de/?lang=en&mod=products&func=detail&id=3331
|
 |
|
|
Pentru filtrare poti sa folosesti un filtru extern de la Dennerle, care se prinde (hang-on) pe geamul
din spate si care are si skimmer si lilypipe. Eu am o varianta anterioara si cat timp l-am folosit am fost
multumit de el. Pentru nanoul de 30 d elitri de la Dennerle este suficient.
http://dennerle.com/en/products/aquaristic/aquascaping/filtration/scapers-flow
Ideea ta este foarte faina, in primavara asta sau cel tarziu in vara am de gand sa imi redecorez
biroul si cred ca o sa-ti copiez ideea daca nu e cu suparare
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|