| Message |
|
|
|
Si ca sa fie treaba treaba, lifalilii au format pereche si au depus cteva sute de oua. Ne asteptam sa-si manance ouale asa cum face orice pereche tanara care se respecta. Dar au iesit deja pui. Ce e de facut? Mutati in alt acvariu, sau lasati acolo sa se descurce?
|
 |
|
|
Si mai lung.
Si mai lat!
|
 |
|
|
|
Toti scalarii au fost de acord?
|
 |
|
|
|
De ce trebuie sa schimbi apa din 2 in 2 zile pentru scalari?
|
 |
|
|
Posibil ca lipiturile de pe fata sa strice putin aspectul, dar avand in vedere ca dimensiunile foilor de sticla vor fi mai mari decat ce se vede in poza aia, lipiturile fiind mai departe una de alta, speram sa nu se vada urat.
Alta posibila forma ar fi L perfect si parca se indoaie prea brusc bazinul pe mijloc.
@Porcu Foile de mijloc, si pe fata si pe spate trebuiesc musai cantuite la 45 de grade.
|
 |
|
|
|
Poti sa le faci un acvariu mai mare.
Scalarii tot in 60l vrei sa-i tii?
|
 |
|
|
|
Mie nu-mi place sa vad pesti mari in apa putina. Si nici decoruri de plastic.
Acum daca tot ai intrat pe forum (Bine ai venit!), poate te mai inspiri de la colegi, te mai documentezi putin...
|
 |
|
|
|
Stiu ca printre pestii aia sunt si draci. Probabil ca in timp, in functie de necesitati/probleme se va mai umbla la numar, specii, sexe.
Deocamdata functioneaza pe principiul "Vreau si d-ala!"
|
 |
|
|
Ala e! Mersi Dan!
Afurisitii aia mici ai tai au stat o zi si pe la mine prin acvariu, sa creasca cica! Si s-au apucat sa bata tot ce misca. Asa ca a doua zi i-am expediat la ei acasa.
|
 |
|
|
Pai 900 e putin. Noi ne gandisem la 200x60x60 prima latura plus 140x60x60 a doua latura, vine undeva la 1200 si ceva. Dar L simplu nu se vede chiar stralucit. Mai sunt cateva luni la dispozitie pana ce luarea unei hotarari devine urgenta.
Bazinul contine:
4 Red Terror
2 Green Terror
3 Severum
1 Carpintis
1 Jack Dempsey
1 Jaguar
1 Nigro
2 Lifalili
2 Chocolate
1 Vieja something
2 Geo brasiliensis
Inca un peste care nu stiu ce e
Sunt pe drum:
2 Geo winemiller
4 Heckelii
2-3 Guianacara
4 Ellioti(care sunt la mine in acvariu, pusi la crescut)
Se mai doresc:
1 Salvini
1 Synspilum
E jale ce-i acolo. Deocamdata majoritatea sunt mici, dar nu pentru mult timp.
Asta-i pestele pe care nu-l cunosc:
|
 |
|
|
|
M-am uitat la poze pe net cu L-uri, nu arata prea stralucit. Forma asta e mai eleganta, dar imi dau seama ca nu-i usor de realizat. O sa-l sun pe Dan, multumesc pentru sugestie.
|
 |
|
|
La o examinare pe fuga, cand pestii vor ajunge la maturitate, popularea acvariului va fi in jur de 400%.
Deci se cere un bazin nou. Singurul spatiu disponibil din camera, este un colt de 2/2 metri.
Se poate face ceva de genul?
Cu o astfel de amprenta:

|
 |
|
|
|
M-am dezumflat. Fara pompe de valuri. Ma lovisem de ideea asta pe la baietii cu africane si-am sperat ca functioneaza si aici.
Multumesc, nenea Koala!
|
 |
|
|
|
Pai nu stiu exact ce marci erau. Cu siguranta pompe de valuri, nu powerhead, dar am rascolit netul si erau pompe de 2000l/h, de exemplu, si la 40 de lei si la 800 lei. Diferenta de pret fiind atat de mare, m-am gandit ca tre' sa fie ceva semnificativ care sa le diferentieze. Si nu vorbesc de cele cu controller, ci simple pompe de valuri.
Asezarea nisipului in panta e exclusa, pentru acvariul e plin cu americane, care reamenajeaza vaile si dealurile de cateva ori pe zi.
Merge cu 2 pompe? Una la un capat al bazinului, iar a doua sa preia de la jumatate?
|
 |
|
|
|
Am o intrebare(2). Se da bazinul 150L/50l/60h, cu substrat de nisip fin JBL Sansibar. Ce tip de pompa de valuri ar fi buna, care sa mature cumva mizeria inspre un colt/latura, fara sa duca si nisipul?
Intrebarea bonus: Care e diferenta intre 2 pompe care costa 100 lei si respectiv 1000 lei, dar au acelasi volum ?
|
 |
|
|
Ai cu ce. Vaz, galben, vaz verde... o pata rosie lipseste(de fapt 4).
|
 |
|
|
severum777 wrote:El a facut bai cu albastru de metil, cum e posibil sa fi facut o infectie bacteriana?
Asta ca sa vezi si tu cat de eficace este albastrul de metil, pe care il recomanzi la toate afectiunile, ca pe un panacceu universal.
Pe de alta parte, si sarea este dezinfectanta. Ai auzit de expresia "a pune sare pe rana"? Pe vremuri asa se tratau ranile.
@Andreasghira I-au disparut punctele albe?
|
 |
|
|
Andreasghira wrote:Sare e pusa de marti, deja m-am apucat sa schimb din apa
Sarea se tine in apa, inca 2-3 zile dupa disparitia ultimului punct. Cand schimbi apa, redozezi sarea pentru cantitatea schimbata.
Larva450 wrote:Pune pestele intr-o baie de verde de malachit timp de 10-15 min.
Ce folos sa puna pestele separat in tratament? Cand il baga la loc in acvariu se reinfecteaza cu gris. N-ai inteles prea multe din povestioara aia, nu?
Ranile pe care le-a capatat pestele provin de la paraziti desprinsi, care acum se inmultesc linistiti pe fundul bazinului. Aia trebuie sa moara, inante sa ajunga inapoi pe gazda, nu punctele de pe peste.
In fine... succes!
|
 |
|
|
Da.
|
 |
|
|
|
Hai sa lamurim problema grisului, copii! Asa pe intelesul tuturor.
Ichthyophthirius multifiliis se numeste parazitul care provoaca grisul. Este vulnerabil si usor de exterminat in una din cele 4 stadii de viata ale sale.
Stadiul 1: Trophozoit Este faza de hranire a protozoarului. Sta ingropat sub piele sau in branhii si se hraneste cu celulele /fluidele gazdei. In aceast stadiu parazitul nu poate fi omorat, decat daca omori si pestele. Asta este faza in care observam punctele albe de pe pesti, care sunt chisturi formate in jurul parazitului.
Stadiul 2: Trophont Parazitul paraseste gazda, rupand efectiv tesutul sub care a stat protejat. In acest moment lasa rani deschise in urma, care se pot suprainfecta, mai ales daca organismul pestelui este slabit, sau calitatea apei lasa de dorit. (nu sarea provoaca infectia, da?) El inoata liber in cautarea unui loc unde sa se ascunda in vederea reproducerii.
Stadiul 3: Tomont Odata asezat pe substrat/frunza/etc. protozoarul formeaza in jurul sau o membrana protectoare si incepe sa se divida in sute/mii de organisme unicelulare numite tomite.
Stadiul 4: Tomite Sunt eliberate in coloana de apa si inoata liber in cautarea unei gazde. Daca nu gasesc o gazda in 24 de ore mor. Sunt foarte sensibile la salinitate si aceasta e faza in care pot fi usor exterminate cu ajutorul sarii.
Durata ciclului de viata depinde de temperatura, durand 3 zile la 24 de grade, o luna la 10 grade si chiar mai mult la temperaturi mai scazute(parazitul hiberneaza).
Sunt studii care spun ca de la 29 de grade in sus nu mai afecteaza pestii, de la 30 nu se mai reproduce, iar la 32 moare. La mine nu s-a intamplat asta, fara sare n-am scapat de el, desi am tinut apa la 32 de grade timp de 10 zile. Dar poate am nimerit eu o varianta de parazit mai capoasa.
Verdele de malachit este un tratament sigur, dar sunt pesti care nu-l tolereaza.
Din experienta proprie, daca pestii stau bine cu imunitatea, nu vor fi afectati. Am adus in acvariu cory infectati cu gris, singurii care s-au molipsit au fost neonii. Ceilalti cory, ancistrusii si scalarii nu au contactat boala.
|
 |
|
|