Message |
|
mie imi place mai mult cum arata acvariul acum decat la inceput, ca acum arata mai natural fata de inceput cand se vede ca era crud.
acum, asta e din cauza ca am acvarii de mult timp si stiu cum trebuie sa arate un acvariu, respectiv cam asa cum arata al tau acum.  )
deci cred ca ai niste asteptari nerealiste: acvariul tau arata ok, in nici un caz nu ai cum sa ai un acvariu care arata steril ca in prima zi.
de aia e o greseala sa pui nisip alb in acvariu - pentru ca prea nu are cum sa ramana alb  )
lasa-l in pace sa se matureze, diatomele sunt firesti si nu sunt o problema, dispar de la sine dupa o vreme
|
 |
|
Haha, la fel am patit si eu cu mandarinul, numai ca la mine era deja noapte si mi-am dat seama din secunda 2 ce se intampla, n-am avut timp sa ma panichez :-)
Si cei 2 goby pe care ii am isi schimba culorile noaptea, le apar niste dungi. Iar dragonetul se ingroapa in nisip, doar ochii ii stau afara.
F interesant!
|
 |
|
nu ma pricep la led-uri pt apa dulce ca nu folosesc.
depinde si de bugetul tau, ca variante sunt destule, de ex. Chihiros au preturi mici (ebay), dar daca vorbim de preturi mai mari, sunt o multime de lampi si producatori
dar problema la leduri este ca fara un par metru, e cam greu sa spui daca lumina e suficienta sau prea multa, asa ca trebuie sa incepi cu o intensitate mica si sa cresti treptat pana esti multumit de cresterea plantelor si nu ai alge
poti sa cercetezi forumurile de afara si sa vezi ce lampi folosesc oamenii la acvarii similare cu al tau.
|
 |
|
o, da, nici nu se pune problema sa alegi intre lampa si twinstar 
|
 |
|
din cate stiu eu, parerile sunt impartite daca merita sau nu banii si din cate vad pe forumul nostru, in romania nu sunt foarte folosite.
ce e sigur sigur este ca:
1. nu sunt un remediu universal, adica in nici un caz nu este adevarat ca daca ai twinstar atunci nu vei avea probleme cu algele sau de alt fel
2. nu sunt neparat necesare, adica se pot face acvarii fara alge sau alte probleme si fara acest gen de dispozitiv
pe baza celor 2 lucruri de mai sus, as zice ca investitia intr-un dispozitiv din asta nu este prioritara, ci este undeva pe la coada listei, la categoria "nice to have", daca chiar nu mai ai pe ce sa dai banii 
|
 |
|
Filtrul creeaza presiune pe out, nu prea cred ca o sa poti baga apa in acvariu
|
 |
|
probabil vasul cu apa de schimb sta deasupra sumpului, altfel nici eu nu inteleg ce anume va convinge apa de schimb sa ajunga in acvariu
dar pentru golirea sumpului nu ar trebui sa ai nevoie de senzor, doar sa deschizi electrovalva si apa va curge pana cand nivelul ei atinge gaura de scurgere.
apoi inchizi electrovalva de evacuare si o deschizi pe aia de la vasul cu apa de schimb, unde intr-adevar ai nevoie de senzor de maxim.
atentie ca tot procesul asta sa nu interfereze cu sistemul ATO, altfel te trezesti cu apa de osmoza in sistem in loc de apa sarata.
stiu ca astia care fac controller-ul neptune apex au scos recent un modul de schimb automat de apa cu 2 pompe peristaltice - poate te poti inspira sa adaptezi ceva in caz ca nu merge cu electrovalvele
|
 |
|
daca e un lemn special pt acvarii, nu ai de ce sa-l fierbi.
baga-l direct in acvariu, daca pluteste ancoreaza-l cu ceva pana nu va mai pluti (max cateva saptamani)
|
 |
|
pyrnhia wrote:Din punctul meu de vedere cand soseste coletul trebuie verificata marfa si ce nu este ok sa se raporteze furnizorului,cazurile de rani/boli bagate la tratament si decesele despagubitede catre furnizor....
exact, exact, de 3 ori exact!
din cate am inteles eu din discutiile cu Tropheus, deJong accepta reclamatii intr-un termen scurt, nu mai tin minte daca 12 ore sau 24 de ore.
nu stiu daca pentru toate vietuitoarele, dar la mandarin sigur da, ca mi-au zis ei cu gura lor ca daca spuneam mai repede reclamau la deJong, deci o anumita acoperire din partea deJong exista.
sau in orice caz, daca nu e acoperire, furnizorul tot trebuie sa stie ca au fost probleme.
hai sa zicem ca pot accepta ideea ca transferi riscul de DOA la client, dar sa transferi catre client si obligatia de a verifica marfa care ti-a venit tie in magazin este pur si simplu scandalos.
adica, te lauzi cu 20 de ani de experienta in acvaristica dar totusi il lasi pe unul care nu a vazut un mandarin sau un arici in viata lui sa-ti verifice in locul tau marfa pe care ai comandat-o tu de la deJong, pe principiul "ce sa-ti fac daca esti prost si nu ai observat, acuma cand ai ajuns cu el acasa probabil a fost vina ta, ca nu i-ai facut aclimatizare cum trebuie sau l-au batut alti pesti sau nu stiu eu ce conditii ai tu in acvariu samd".
inacceptabil.
|
 |
|
scuza-ma, dar tu ai venit aici sa ma tragi de urechi ca de ce nu te-am ascultat si sa spui ceva care n-are nici o legatura cu topicul, anume ca m-am grabit.
reciteste-ti prima interventie inainte sa vorbesti despre atitudinea mea;
intelege de asemenea ca am ascultat si ascult intotdeauna sfaturi, doar ca de data asta s-a nimerit sa nu fie ale tale (ci ale lui zamolxes) si am impresia ca ai luat chestia asta cam personal.
tu ai spus ca sunt foarte sensibili la nitrati, or, in conditiile in care mie mi-a murit chiar si chaetomorpha pentru ca nu am fost in stare sa am ceva nitrati, cred ca e ok sa concluzionez ca pentru acvariul meu nitratii nu sunt un risc semnificativ, corect?
iar la achizitia ariciului m-am gandit cu cel putin 1 luna inainte sa dau comanda, ca nu am chef sa dau bani pe ceva doar asa ca sa fie dati, doar ca tu ai presupus ca am aflat in ziua aia de riscurile cu el, de la tine.
cat despre anuntat pe cei de la tropheus in legatura cu mandarinul, bineinteles ca i-am anuntat, dupa 36 de ore, reciteste primul post din topicul celalalt
dar dupa cum am mai zis de cel putin 10 ori aici, nu am avut nici o pretentie in legatura cu el, eu i-am sunat sa-i intreb cu ce sa-l tratez, nu ca sa cer altul.
ar fi fost ok niste scuze din partea lor pentru ca mi-au dat pestele bolnav, dar nu am facut mare caz de asta si nu mi-a trecut prin cap sa le cer vreun ban.
la fel si la arici, tot ce am vrut ieri a fost sa fim amandoi de acord daca e viu sau mort, ca in caz ca e mort, sa nu-mi mai zica, ca la mandarin, ca de ce nu i-am anuntat imediat.
am vrut sa-i anunt cat de repede se poate, adica pe loc.
si as fi luat ariciul acasa oricum ar fi fost, ca asa scrie pe site, doar ca l-a pus in acvariu inainte sa pot reactiona.
asa ca eu zic ca am inteles foarte bine termenii si conditiile si am actionat in conformitate cu ele, chit ca eu cred ca sunt niste termeni si conditii jenante pentru cineva care spune ca face petshop - aia sunt termeni si conditii de curier, nu de petshop.
un petshop care se respecta cat de cat face tot ce poate sa nu fie in situatia sa anunte clientul "buna ziua, v-a venit pestele, dar e mort, deci nu va mai obositi sa veniti, multumim pentru plata in avans", situatie care e posibila conform termenilor si conditiilor pe care le au ei.
|
 |
|
Schije wrote:Gata. Pune mana, citeste invata si mai vorbim noi. Vad ca toata lumea iti recomanda asta si tu nimic.
am aceeasi sugestie ca si pentru colegul crialex: daca vreti sa mai discutam, incercati sa aduceti argumente logice, nu aruncati petarde si apoi trimiteti oamenii la citit, ca recursul la argumentul autoritatii nu impresioneaza pe nimeni si este destul de clar din ce scrieti pe-aici ca cei 20 de ani de acvaristica pe care ii aveti nu valoreaza mare lucru.
o alta sugestie, apropo de discutia dvs cu colegul insoso, este sa nu-l mai invartiti pe toate partile ba ca uite ph-ul, nu e ph-ul, ba ca pestele lui a murit de la aclimatizarea facuta de el, ba ca a fost atacat de alti pesti, ba ca punem pariu, ci sa va asumati barbateste greseala (pe care deja ati recunoscut-o, de altfel) si sa incercati sa-l compensati cumva sau, daca nu se poate, sa inchideti subiectul.
de gresit oricine poate gresi, important e ce facem dupa aia.
la fel si in cazul meu cu mandarinul: nu ma deranjeaza faptul ca mi-ati vandut un peste bolnav, hai sa zicem ca nu ati stiut sau ca oricum era riscul meu ca asa scrie pe site si mi l-am asumat, dar ce ma deranjeaza este nu numai ca nu recunoasteti acest lucru, desi avem martor independent, ba mai si mintiti ca l-am ales eu, cand nici nu a fost vorba de asa ceva.
ce scrieti aici nu face decat sa confirme prima concluzie pe care am scris-o in primul post, respectiv lipsa totala de profesionalism in relatia cu clientii.
eu m-as opri daca as fi in locul dvs.
|
 |
|
crialex wrote:1 Poate cu nu are direct, dar cine are ceva experienta in acv. marina isi da seama ca are ;)
pai, explica-mi si mie, daca tot ai zis ca are legatura, nu ma lasa sa-mi dau eu singur seama peste 10 ani cand o sa am experienta in marine;
altfel doar pare ca nu are sens ce spui.
crialex wrote:2. Cand ai venit tu erau 2 mandarini(1 femela+1mascul).
Pot confirma cu mana pe inima, pentru ca eram de fata: Mandarinul mascul NU a fost aruncat din punga direct in bazin!
pai am stabilit deja, pe baza spuselor tale confirmate de dl patron, ca atunci cand ai venit tu erau 2 mandarini in pungi iar cand am venit eu era doar unul in punga si altul in bazin.
am stabilit de asemenea ca eu am venit la maxim 10 minute dupa tine.
deci rezulta ca daca n-a fost aruncat direct in bazin atunci a fost pus usurel direct in bazin, dar e dincolo de indoiala ca NU i s-a facut aclimatizare, ca in 10 minute nu poti sa faci aclimatizare.
uite, eu inteleg ca vrei sa-i aperi pe Tropheus daca ai avut experiente bune cu ei si nu am o problema cu asta, ca de asta suntem aici, sa ne dam seama daca Tropheus gafeaza in majoritatea cazurilor sau a fost un accident in cazul meu si asta se poate realiza daca cat mai multi isi spun experienta cu ei.
insa daca tot ii aperi, sugestia mea e sa-i aperi cu argumente nu cu "poate nu are direct legatura, dar cine stie cunoaste" si daca se poate, argumentele sa fie si logice, nu gen "jur pe rosu ca pestele a fost aclimatizat, desi a ajuns din punga in bazin in maxim 10 minute", ca in felul asta nu ii aperi, ba din contra.
|
 |
|
Schije wrote:Nitratii, mai putin periculosi pentru pesti, conduc la acidul azotic, care la randul sau, conduce la scaderea pH-ului. :wink Eu ti-am zis de la ce poate aparea scaderea de ph. Nu ca asa au trimis Dejong sau altii. Se poate intampla.
bullshit.
asta se poate intampla (intr-o masura oricum neglijabila) intr-un acvariu in care nu schimbi apa un an sau ceva de genul, dar in nici un caz intr-o punga de transport.
unde mai pui ca in apa de transport folosita de un exportator cum e deJong nici nu sunt nitrati, ca nu-s nebuni.
ph-ul la transport scade de la CO2-ul produs de respiratie.
mai ai petarde din astea sau incheiem pe seara asta?
|
 |
|
crialex wrote:Humbert ce sa iti fac tata daca nu ai dat 2 lei pe recomandarea mea sa nu iti iei tuxedo...
Crezi ca daca ai bani... in acvaristica marina totul se intampla asa cum vrei...ai aflat ca nu...
Ar trebui sa te documentezi solid ca sa nu zic sa te apleci mai mult asupra argumentelor pe care le-ai primit pe forum inainte de a face comanda...
Te-ai grabit tare cu mandarinul* si te-ai grabit si mai tare cu tuxedo.
ce ai scris mai sus n-are nici o legatura cu ce s-a intamplat: mandarinul nu a murit din cauza ca m-am grabit eu iar nenea de la Tropheus nu a facut o criza de nervi in urma careia a aruncat ariciul direct in bazin pentru ca m-am grabit eu
Confirm ca erau 3 mandarini...2 masculi si 1 femela...eu am luat 1 mascul si au mai ramas celalalt mascul si femela. Si nu am primit vreun favor, doar am intrebat daca au cumva si masculi.
e foarte interesant ce spui;
deci daca au venit 3 mandarini si tu ai luat unul, inseamna ca au mai ramas 2.
dar mie mi s-a aratat o singura punga si apoi, dupa ce am acceptat pestele din punga si asteptam sa platesc, am observat ca mai era un mandarin in bazin.
avand in vedere ca nu mai exista o alta punga in cutie (eu eram ultimul client are si-a ridicat pestii), inseamna ca mandarinul care era in bazin cand am ajuns eu (un mascul) era fix pestele care atunci cand ai plecat tu era in punga.
dar eu am venit imediat dupa tine, ca am ajuns pe la 7 fara 20, nu cred ca au fost mai mult de 10-15 minute, ceea ce inseamna ca ei au luat mandarinul din punga si l-au aruncat si pe el direct in bazin, ca si pe ariciul de azi.
e clar ca asta au facut, ca daca ar mai fi fost inca unul in punga pe langa cel din bazin si cel pe care l-am luat eu, ar fi trebuit sa vorbim acum de 3 mandarini existenti pe stoc cand am ajuns eu, insa dl patron a spus deja ca erau doar 2.
iata cum s-a dovedit inca o data ca tropheus arunca pestii direct din punga in bazin.
si probabil au pastrat masculul fix pentru ca au observat ca femela e bolnava atunci cand ai observat tu, ceea ce explica de ce mie mi-au aratat femela fix 2 secunde, ca sa nu am timp sa observ.
Cred ca puteai sa incerci sa fii diplomat sa le spui problema ta lor, eu puteam confirma pentru tine si poate iti aduceau altul (corect asa mi s-ar parea si mie!).
eu nu am avut nici o pretentie in legatura cu mandarinul, as fi vrut doar sa recunoasca ca mi l-au dat bolnav si, intr-o lume ideala, sa-si ceara scuze.
in loc de asta, nu numai ca nu a recunoscut nimeni ca era bolnav, desi avem martor, dar mi s-a spus ca probabil eu l-am omorat si ca oricum, eu l-am ales.
desi repet, mie mi s-a prezentat un singur peste, nu mai multi.
numai minciuni.
|
 |
|
Schije wrote:ph scade in pungile in care sunt pesti si in care sunt fecale de la acestia.
Ei zic s-o lasi asa ca esti pe cale sa te faci de ras.
Ph-ul scade de la Co2, nu de la fecale. Fecale de altfel nici nu ar trebui sa fie in punga, ca pestii sunt de obicei infometati cateva zile inainte sa fie expediati si ma indoiesc ca deJong nu face asta, avand in vedere ca vorbim de niste pesti care totusi nu sunt 3 la 10 lei.
|
 |
|
Schije wrote:Si pentru linistea dumitale iti spun ca eu am aproximativ aceeasi parametrii de apa ca cei de la dejong inclusiv aceeasi sare.
lol. da, practic e fix aceeasi apa, ai conducta directa cu ei.
si ai si fix aceeasi temperatura si ph ca in timpul transportului.
ai fi amuzant daca nu ne-ai lua in continuare de prosti.
Schije wrote:Daca nu as face aclimatizare, as putea vinde animalele moarte? Esti patetic. Problema de care zici la altii e ca s-au facut 2 aclimatizari. Citeste.
bineinteles, ca doar cele mai multe nu mor pe loc, nu?
Schije wrote:pentru ca ai avut mofturile alea
da, te rog sa ma scuzi ca nu ma las fraierit pe banii mei de un aburitor care-mi spune ca daca vietatea ar fi fost moarta atunci apa ar fi fost tulbure si tepii cazuti in timp ce eu ma uitam la punga cu apa tulbure si vedeam ca ariciul are tepi cazuti.
iti urez noroc pe mai departe... cu o asemenea atitudine fata de clienti (auzi, "mofturi") cu siguranta vei avea nevoie de noroc, ca de servicii de calitate nu se pune problema.
|
 |
|
MSI wrote:Referitor la discutia din acest topic, cred ca trebuie sa fim mai intelegatori unii cu ceilalti ( valabil pentru ambele parti si acvaristi si magazine ) ... totusi suntem o comunitate mica si industria de profil este inca tanara.
nu stiu, mie imi vine greu sa fiu intelegator cu oameni care mint (cum ca eu as fi "ales" mandarinul cu probleme) si care arunca animalele direct din punga in acvariu.
restul lucrurilor putem sa zicem ca au fost neintelegeri sau chimia mea proasta cu unul sau cu altul, dar chestiile de mai sus sunt fapte obiective, nu interpretari.
de unde stiu eu, de exemplu, ca ariciul ala pus din punga direct in acvariu nu va fi la vanzare maine si ca nu-l va lua cineva care nu a citit aici (inainte sa moara) si de unde stim noi ca "aclimatizarea" la Tropheus nu se face pentru toate animalele in acelasi fel, respectiv din punga direct in acvariu?
mai ales ca mai sunt si altii cu probleme.
|
 |
|
zamolxes wrote:
Schije wrote:Aceste vietati sunt foarte sensibile pentru transport. Cump?rarea lor de catre clien?i se face pe propriul risc.
O mica clarificare, intotdeauna am crezut ca asta se refera la transportul de la magazin la client.
Vreti sa ziceti ca in caz ca ajunge mort la sediul dvs, e tot vina clientului si nu inapoiati banii ? Furnizorul nu returneaza banii la DOA ? Transportul nu e asigurat ?
da, asa e, daca ajunge DOA la Tropheus e riscul tau.
eu cand zic ca Tropheus face doar curierat, nu petshop, ziceti ca sunt carcotas.
|
 |
|
parca ai zis ca indiferent ce mai zic eu, nu mai raspunzi.
Schije wrote:Mandarinul dumneata l-ai ales din cei 2 veniti. Nu mai induce lumea in eroare. Nu mai scrie ce ti se pare.
chestia asta e o minciuna - poftim, te fac mincinos in mod explicit.
cred ca te referi la faptul ca intr-unul din bazine mai era un mandarin.
deci, ca sa inteleaga toata lumea: din cutia de pe podea in care venise importul, omul de la Tropheus a luat o punga cu un mandarin si mi-a spus: poftim, asta e pestele tau.
nu mi s-au aratat mai multe pungi cu mandarini ca sa pot alege eu din ei, mi s-a aratat o singura punga.
nu stiu daca mai erau sau nu pungi cu mandarini in cutie, ca mie mi s-a aratat doar mandarinul "meu".
mandarinul din bazine l-am vazut in timp ce asteptam factura, nu mi s-a spus nici un moment ca pot sa-l aleg si pe ala daca vreau, deci am presupus ca nu e de vanzare.
sa "alegi" inseamna ca vanzatorul iti arata cel putin 2 exemplare si zice "ia-l pe cel care iti place".
nu a fost cazul. mi s-a aratat un singur peste in punga de la exportator si deci nu am avut nimic de ales.
bineinteles, nici nu am avut vreun motiv sa vreau sa aleg, pentru ca nu am observat ca pestele avea vreo problema, deci am zis ca e ok.
punga era pe 3 sferturi neagra, vanzatorul a intors-o cateva secunde ca sa vina pestele in partea transparenta, am vazut ca pestele misca si nu m-am gandit sa ma uit si pe partea cealalta.
daca observam ca pestele are o problema, evident ca faceam tot ce pot ca sa nu-l iau.
e absurd sa sustii ca am "ales" un peste cu problema, problema fiind o ulceratie de 3 mm.
|
 |
|
referitor la termeni si conditii:
1. eu nu as fi avut nimic impotriva sa platesc inainte, ba chiar am fost mirat cand, la comanda, mi s-a oferit optiunea sa platesc la livrare;
deci cred ca daca accepti o comanda fara sa iei banii inainte, e de prost gust sa vii dupa aia si sa zici vai ce favoare ti-am facut, ar trebui sa taci din gura pentru ca nu ti-am luat banii inainte;
as fi preferat sa mi se ia banii inainte dar angajatul sa nu aiba un comportament absurd gen "imi iau jucariile si plec"
2. da, stiu ca riscul sa-ti vina animalul mort e la client, de aia nici nu mi-a trecut prin cap sa refuz comanda, am vrut doar sa stabilim daca ariciul e mort sau nu, ca sa nu mai avem probleme ca data trecuta, respectiv ca de ce nu am anuntat in timp util ca pestele are o problema ca sa le poata spune celor de la deJong, ca deJong au un termen scurt in care accepta reclamatii
daca il luam acasa si ziceam dupa aia ca e mort, incepeau discutii ca l-ai omorat tu, cum mi-au spus si cu mandarinul
asa ca repet, nu s-a pus problema sa refuz animalul, am vrut doar sa fim amandoi de acord ca e sau nu e mort ca sa nu mai zica nimeni ca de ce nu am spus la timp ca sunt probleme
din acest motiv nici nu am cerut sa fie pus in galeata, asta s-a oferit omul sa faca si eu am zis intai ca as prefera sa ne dam seama din punga, dar cum nu se putea, am acceptat sa-l punem in galeata
e de apreciat ca a facut asta, dar nu mai e de apreciat ce a facut dupa aia
si mai zic inca o data ca daca nu se repezea ca turbatul sa arunce ariciul in acvariu, l-as fi luat, ca eram 95% convins ca misca.
|
 |
|
|
|