[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Humbert
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Message
E ok, producatorul zice ca tine aproximativ 1 luna, dar asta nu inseamna ca la fiecare acvariu se va dizolva fix 160 ml pe zi.
Dizolvarea la sistemele astea cu contact depinde de consumul plantelor, de curentul de apa in acvariu, de ph-ul existent, de temperatura etc deci poate varia f mult.
Ce zice colegul Cozmastie ref la out-ul pus in apa se refera la faptul ca nu e bine sa ai agitatie mare la suprafata, ca agitatia iti scoate co2 din apa.

Sistemele astea nu sunt prea grozave, e asa ceva ca sa fie, dar probabil orice incepator le incearca, deci na. Umple rezervorul ala cand se goleste (indiferent cand se goleste) si vezi daca e vreo diferenta dupa 1 luna. Daca nu e, treci la nivelul urmator, respectiv un set dennerle bio co2, ala chiar e ok iar buteliile cu drojdie tin 1 luna si costa cam cat tropica.
Apoi poti da inveti sa faci tu bomba cu co2 si sa foloseste reactorul mini flipper de la dennerle si o sa fie mai bine.

Ps co2-ul nu e irosit atunci cand nu e lumina, pt ca co2-ul scade ph-ul, ceea ce e bine. Problema apare cand sunt variatii de ph, de la ele se fac alge, deci ideal ar fi sa ai un sistem de adaugare co2 care nu depinde de interventia ta zilnica.


Edit: scuze de greseli, nu stiu ce are telefonul meu in dimineata asta :-)
Prima data ar trebui sa te intrebi de ce ai vrea sa faci asta. Mai ales daca zici ca ai filtru extern.
Mie mi se pare o complicatie inutila.
si pe mine ma dispera algele de pe sticla, este un praf maro pe care trebuie sa il sterg in fiecare zi, uneori il sterg si reapare chiar si dupa 2 ore, alteori reapare dupa 2 zile, nu am reusit inca sa imi dau seama de ce

nici macar nu sunt convins ca sunt diatome

tail spot blenny-ul le mananca, asa ca seara cand vin acasa e plin de urme de gura pe geamuri, ca un fel de pupaturi )

le mancau si trocus-ii, dar s-au curatat toti
chiar ieri am observat si eu niste melci mici albi nou aparuti, sincer am crezut ca cine stie ce pest am luat iar dar acum ma gandesc si-mi tin degetele incrucisate sa fie pui de melci turbo, ca am vazut de mai multe ori niste oua prin acvariu si nici un rezultat dupa ele.

adica, ce voiam sa zic e ca imi place ca acvariile noastre trec prin aceleasi etape cam in acelasi timp (de ex dupa ce ai scris tu despre pineapple sponge) au aparut si la mine si acum e plin, am descoperit si eu bristle worms si am facut capcana (fara succes insa), apoi cu mandarinul etc

acum astept sa te napadeasca si pe tine algele )

(glumesc, sper sa scapi)
Mmm, nu, adica stii ceva dar nu suficient.

Capacitatea de a-i fi scazut ph-ul a unei apei este data de KH (duritatea carbonica), nu de ph-ul echilibrat atmosferic.

Cauta pe net tabelele de ph/kh care-ti dau cantitatea de co2 la un anumit ph in functie de kh al apei. Ce-i drept eu am uitat ca esti in anglia, ti-am raspuns ca si cum ai fi in romania, unde apa are in general un kh ok (mai putin constanta).

De obicei daca kh e foarte mare pur si simplu nu poti sa scazi ph-ul mai jos de un anumit punct, oricat co2 ai baga dar da, ai putea gaza pestii.

Cauta tabelele alea, sunt pe mobil acum si nu pot sa-ti dau link. Ca sa afli kh sau duritatea totala poti sa te uiti si pe buletinele de analiza a apei in caz ca nu vrei sa iei un test.
Pai daca tu calibrezi sonda cu o solutie cu ph cunoscut, sa zicem 7, o bagi in acvariu, citesti ph-ul din acvariu, apoi o bagi din nou in solutie si iti arata tot 7 sau pe-acolo (nu o sa oti arate fix 7 pt ca inca are apa pe ea care se combina cu solutia etalon deci e normal sa fie o mica variatie gen +/- 0.1), atunci ce ai citit in acvariu este ph-ul real.

Si odata ce stii ph-ul real, setezi controler-ul pe un ph usor acid si aia e. Eu il am setat la 6.7, tu poti sa-l pui si la 6.8, adevarul e ca daca ai controller nu prea conteaza cat e atat timp cat e ph acid, adica sub 7, pentru ca el baga atat co2 cat este consumat de plante.

Daca nu ai incredere in metoda asta, ia un test colorimetric de ph (da sa nu fie din ala 3-10 ci 6-8) si aia e.

Edit: nu prea inteleg paragraful ala cu paharul... mi se pare ca nu intelegi/ nu stii ca ph-ul apei din acvariu este dat (in cea mai mare parte) chiar de cantitatea de CO2 dizolvata in apa. Daca tu lasi apa din pahar sa stea, Co2-ul pleaca din ea, deci vei citi un alt ph (mai mare decat ai in acvariu.
N-are nici un sens sa cresti ph-ul ca sa-l scazi apoi, variatia de ph poate duce la alge.
Vezi ca drop checker-ul are o latenta mare, nu e o idee buna sa te iei dupa el. Calibreaza sonda, stabileste cat e ph-ul acum, vezi daca ai sau nu interferente, apoi da drumul la instalatie si monitorizeaza situatia pe parcursul unei zile.
Eu asa as face.

A, si nu testa in nici un caz apa in pahar, intotdeauna apa din acvariu. Pentru ca co2-ul nu sta in apa, iese, deci ce ai tu un pahar dupa mai mult de 5 minute nu are nici o relevanta.
cel mai probabil e o defectiune la controller sau la sonda.
sau mai poate fi si o interferenta de la celelalte instalatii electrice, au mai fost cazuri - pentru asta trebuie sa urmaresti ce se intampla cu ph-ul afisat de controller atunci cand pornesti sau opresti fiecare din celelalte echipamente.
daca de exemplu ph-ul se modifica in toate partile cand porneste lumina sau etc, atunci ai o interferenta, caz in care poti incerca sa muti sonda sau firul de la sonda sa vezi daca e imbunatatire sau, daca nu merge, cauta pe net sa vezi ce au mai incercat altii.
1. Da, controller-ul este in functiune tot timpul, otherwise what's the point.
2. Il las sa stea cateva minute in domestos (sau orice alt inalbitor)
de unde e rhodactis-ul ala, ca imi place f mult, habar nu aveam ca arata si asa.
mi s-a parut ca arata ca un leather cu polipii inchisi
arata f bine dar nu cred ca ai facut bine punand gsp-ul si acel blue clove polip sau ce-o fi pe pietrele principale

stii cum e, te bucuri la inceput ca iti merg coralii dar in timp relativ scurt iti invadeaza pietrele si nu mai ai loc sa pui altceva, tocmai cand te simti increzator ca poti sa tii corali mai ... valorosi sau cum sa le zic, ca nu vreau sa le zic "mai frumosi", avand in vedere ca GSP-ul e unul din coralii mei preferati

eu deja nu mai am spatiu pe pietre pentru ce as vrea sa mai iau desi eu am pus coralii gen gsp pe insulite - asa ca trebuie sa incep sa ma gandesc cum colonizez peretele din spate al acvariului... probabil voi pune fix GSP acolo ca arata super cand se intinde


edit: ce coral e in prima poza din stanga sus? un leather ceva?
pai, eu as zice sa nu faci nimic.
GSA e cam singura alga pe care daca o ai, nu mai ai alte alge.

nefiind nici prea urata si nici invaziva, eu zic ca poti sa o lasi asa, eventual rupi frunzele mai atacate si cureti geamul.

cauzele ei sunt fie lumina prea puternica, fie CO2 prea scazut, fie PO4 prea scazut, fie orice combinatie.

cel mai simplu si inofensiv ar fi sa maresti un pic CO2-ul (adica sa scazi ph-ul, daca se poate, ca nu stiu cat ai acum)

dar daca in afara de GSA esti multumit de cum evolueaza acvariul si plantele, as zice sa nu te apuci sa repari ceva ce de fapt nu e stricat.

http://aquariumalgae.blogspot.com/

si ceva foarte interesant de stiut care are legatura cu GSA

https://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/algae/69737-method-controlled-imbalances-summary.html

intorci acvariul )

sau iti inchipui ca stalpul de la drapel e in dreapta, in definitiv depinde cum bate vantul fata de pozitia din care te uiti )

sau iti spui ca nu e vina ta ca comunistii erau atat de tampiti incat nu-si cunosteau steagul, avand in vedere ca toata lumea a invatat la scoala ca "rosu-gaaalben-si-albaaaastru este-al nostru tricoloooor"
pai, parerile sunt impartite, unii zic ca sunt ok, altii zic ca mananca zoasi si/sau coralina.
eu le-as scoate.

pe de alta parte, daca tot ai inceput cu piatra vie, presupun ca ti-ai asumat deja faptul ca vei baga in acvariu tot felul de vietati, iar asterinele astea sunt doar unele dintre acele vietati.
standurile din pal pentru acvarii de 90 cm sau mai mult de obicei se fac cu peretii cel putin dublati sau chiar triplati.
daca mesterul nu iti propune pereti dubli, eu zic ca nu stie ce vorbeste.

un dezavantaj al standului din pal este ca va fi nevoie de cel putin un perete la mijloc, deci iti imparte spatiul in 2 sau 3 si e mai incomod pt filtrare, depozitare etc
fa-l de 120 cm in loc de 115 cm, daca zici ca poate o sa faci upgrade, e o lungime standard pentru acvarii - din 30 in 30 cm

e o lungime buna si daca vei vrea sa folosesti neoane, ca si alea incap la fix in acvarii de 60, 90, 120 etc plus toate lampile de acvaristica sunt grupate pe aceleasi lungimi

de asemenea si latimea as face-o de 50 cm, dar aici e cum vrei tu

insa trebuie sa iei in considerare ca un acvariu de 120 cm lungime o sa aiba intre 250 si 350 de kile, in functie de latime or, la greutatea asta, e cam riscant sa-l faci din pal daca nu stii foarte foarte bine ce faci

problema este ca acvariul e o greutate "vie" din cauza apei si pot sa-ti apara forte de forfecare stanga dreapta care la o greutate "moarta" nu exista, deci mesterul tre sa ia asta in considerare

eu nu mi-as face din pal pentru 300 de kile; nu zic ca nu se poate face, zic ca nu mi-as face eu.
pal-ul mai e si foarte pacatos daca intra in contact cu apa pe termen lung

mai degraba lemn decat pal, vezi aici un tutorial
https://www.youtube.com/watch?v=wPMn0xXjZF4
super!
pai nu stiu, asa arata dupa tunsoare si dupa ce am scos tot moss-ul, ca era invaziv.
nu arata prea grozav, admit.
mai asteptam sa mai creasca "iarba" si mai asteptam idei, vedem ce si cum, e clar ca nu e de inscris la RAC )

am inceput sa cresc lumina treptat.
in ultimii 3-4 ani am mers cu 2X54W timp de 8 ore, acum am in plus alte 2X54W timp de 2 ore cu plan sa cresc la 4.

motivul principal e ca althernanthera aia pur si simplu nu vrea sa creasca calumea, creste si apoi se topesc frunzele vechi.
am pus pastile cu fertilizanti, dar nu e mare diferenta, asa ca vreau sa incerc si cu lumina.

in plus, lumina cred ca ma va ajuta si cu pinatifida, care creste dar se duce in sus rapid si cu cu distanta internodala mare, ceea ce nu o face sa arate grozav.
image
- mi-a murit si tailspot blenny-ul luat de la Tropheus, pe langa mandarinul cumparat bolnav, desi parea sa se fi adaptat, in ciuda faptului ca era foarte mic si avea niste solzi sariti; dupa o vreme a devenit inactiv apoi a disparut pur si simplu
- asa ca am luat altul, impreuna cu un nou mandarin care mananca artemia
- am luat si un arici care lasa piatra alba pe unde trece, a halit inclusiv si niste bubble algae; nu mananca smocurile mari de GHA, dar daca le curat eu cu periuta, rade tot dupa aia si alga nu mai apare
- am mai luat si un torch superb, care inca nu e pus pe pozitia finala

Altfel, lucrurile merg ok, zic eu

 
Forum Index » Profile for Humbert » Messages posted by Humbert
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com