Severus wrote:Adica eu, daca am pus 12-15 litri de spartura de lava in acvariu, in loc de substrat, inseamna ca am adus un aport substantial la filtrarea biologica (pe langa cei 4 litri de material filtrant biologic din filtrul extern)?
DA, exact asta ai facut!
Severus wrote:Totusi, este un aspect care ii diminueaza eficienta: curgerea limitata a apei prin substrat.
Aici te contrazic... nu exista un curent propriu-zis de apa, dar nici o stagnare 100%. Te asigur ca substratul nu este perfect "izolat" fata de apa din acvariu.
Teoria e simpla de tot:
- exista 2 tipuri "mari si late" de tulpini bacteriene care ne intereseaza aici (in discutia despre eficienta materialelor filtrante)... alea
aerobe si alea
anaerobe.
- bacteriile "aerobe" sunt alea pe care le dorim cu totii, atunci cand vorbim despre ciclarea acvariului. Ele descompun amoniacul in nitriti, iar nitritii in nitrati.
- practic, ele se depun pe ORICE suprafata dura din acvariu / filtre... fie ca vorbim despre "matrix in filtru", fie ca vorbim despre "pietrele si nisipul din acvariu", practic avem acolo aceleasi colonii de bacterii
aerobe.
- atata vreme cat bacteriile respective sunt in apa acvariului (in fitru, in sump, in bazin etc) ele isi fac treaba... fluxul de apa le influenteaza eficienta, dar foarte putin (pentru ca vorbim totusi de un sistem inchis).
- pentru exemplificare, sa presupunem ca avem 2 bucati identice din materialul numit Siporax:
- pe una o asezam in filtrul canistra, iar pe cealalta o punem undeva in acvariu.
- dupa o luna de zile, cele doua bucati de Siporax sunt colonizate IDENTIC... cu ACELASI tip de bacterii si in ACEEASI proportie!
Bacteriile
anaerobe nu prea apar in bazinele noastre, pentru ca e greu sa creezi un mediu complet lipsit de oxigen...
- ar trebui sa vorbim de reactoare inchise cu functionare prin "curgere la picatura" sau de straturi foarte groase de nisip (unde sa avem zone anaerobe).
- bacteriile anaerobe descompun nitratii (cu asta se hranesc), dar procesul este greu de monitorizat si trebuie urmarit constant.
- e mai usor sa tinem nitratii sub control prin schimburi de apa, decat sa incercam reducerea NO3 prin sisteme anaerobe.
Pe scurt, ORICE material filtrant asezat ORIUNDE in sistemul nostru isi face treaba cu brio.
Singurele aspecte care merita luate in calcul sunt cele de ordin estetic... atat si nimic altceva.