[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
TheBeginner wrote:Koala, nu sunt de acord cu ultima parte a textului tau...

Nici nu trebuie sa fii... eu vorbeam la modul general, fara sa fac vreo trimitere voalata la tine.
Cand am ceva de spus, sa stii ca eu nu o prea iau pe ocolite.
Tu esti o placuta surpriza, iar bazinul tau arata foarte frumos.

PS: Am vazut ca vrei sa iti schimbi nickname-ul... da-mi un PM cu variantele dorite si vedem ce se poate face.
Ponta a fost depusa pe 23 martie, asa ca "baboii" au varsta de aproximativ 9 luni... incep sa se maturizeze sexual si DA, te poti trezi ca depun icre.
DAR, masculii sunt infertili in proportie de 99%... asa ca sansele ca din icrele alea sa iasa ceva sunt mici de tot.
Femelele sunt fertile aproape toate, dar NU se vor combina cu "severumii" tai.

Uite aici, ce spuneam mai demult (ref. hibridizarile la cichlide):
- dupa provenienta (apele de bastina), cichlidele americane se pot imparti in 2 mari categorii: SA (south american) si CA (central american),
Cichlide CA: nigrofasciatum / biocellatum / meeki / salvini / cyanoguttatum / carpintis / labiatum / citrinellum / synspilum / trimacullatum, etc.
Cichlide SA: ramirezii / scalarii / geophagusii / astronotusii / festivum / severumii / discusii / acarele.

- americanii au studiat problema hibridizarii si au descoperit cateva lucruri interesante:
1) orice CA x orice CA = hibridizari reusite!... puii sunt viabili, cu sterilitate la 99% din masculii rezultati in urma hibridizarii (99% din femele sunt fertile). Asa au fost facuti pestii papagal si flowehorn.
2) orice CA x orice SA = NU ies pui, niciodata!... singurele exceptii documentate sunt legate de combinatiile cu Cichlasoma festae (SA) care a putut scoate pui cu alte cichlide CA... dar C. festae este practic o cichlida CA care traieste in anumite zone (Ecuador) din America de Sud.
3) orice SA x orice SA = NU ies pui, niciodata!... exceptii fac hibridizarile facute in cadrul speciilor din acelasi gen. Adica, poti combina Acarele intre ele: verde & albastru (Aequidens Rivulatus x Aequidens pulcher)... sau diferitele variante de severumi. Sau discusii... deci, doar intre ei (intra-specie)!
Felicitari pentru realizarea acestui superb bazin!

Creme de la Creme topic: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/46625.page
Va prezentam acvariul colegului nostru rodoselada.
Pentru intrebari si comentarii, topicul original este aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/46622.page
=================================

Acvariu setat in 2 februarie 2019

Tank Size: 90 x 50 x 50 cm (35 x 20 x 20 in)
Volume: 180L (48 gallons)
Background: frosted matt vinyl
Lighting: led
Filtration: external
Plants: Rotala sp. Ludvigia Brevipes, Hemianthus monte carlo, Buceohalandra sp. Anubias nana, Microsorum pterosum, Hygrophila pinnatifida, ludwigia mini super red
Fish/Animals: Barbus titteya, Hyphessobrycon herbertaxelrodi, Tanichthys albonubes
Materials: Seiryu stone, wood branches

image

image

image

image

image

image

image

image
koala wrote:Daca spui ca iti place Betta, atunci eu iti recomand sa urmaresti toate clipurile legate de acest bazin (sunt mai multe episoade):

O sa vezi ce se poate face, fara tehnica si fara mari cheltuieli. Doar cu multa atentie si cu putina rabdare.
Spor la treaba!

===

- Plm, era 22 octombrie si ai spus ca vrei Betta... de atunci, te-ai sucit de treij' de mii de ori si ai zapacit pe toata lumea.
- Problema ta nu este ca "bah, eu sunt mic si n-am salariu", ci ca nu vrei sa inveti NIMIC si nu citesti NIMIC. Esti genul care "vrei ziua tot ceea ce visezi noaptea!"
- Daca ai fi avut rabdarea sa te uiti la filmuletul pe care ti l-am postat acolo, atunci ai fi vazut ca bazinul tau poate fi folosit cu succes pentru a fi casuta unui mascul de Betta... fara sa faci sacrificii financiare.

Pur si simplu, simt ca imi bat gura cu tine degeaba... imi pare rau, dar asta e senzatia mea. Aveam 11 ani atunci cand m-am apucat de acvaristica (in '79) si ani de zile am stat, in fiecare sambata si duminica, lipit de tarabele "negustorilor de pesti" din piata Obor... ca sa fur meserie de la ei si ca sa invat cate ceva despre acvaristica. Pe vremea aceea nu existau alte surse de informatii, asa ca ori bagai la cap ceea ce-ti spuneau "batranii", ori experimentai pe propria piele si pe propriul buzunar. Acum, la patruj' de ani distanta, exista informatie peste tot si e "la liber"... trebuie doar sa vrei sa inveti, iar tu nu vrei.

Sorry, I'm out of this story!
Un acvariu deosebit de frumos, in stilul cu care deja ne-ai obisnuit... daca esti de acord sa-l urcam la rubrica "Creme de la Creme", atunci stii ce trebuie sa faci.
Ioan wrote:Rolul filtrului biologic este sa reduca amoniu, amoniac si nitrit la nitrat, nu sa colecteze mizerie din acvariu.

Lucrul asta ar trebui scris undeva, pe perete ... multa lume nu intelege procesele care guverneaza bazinele noastre si, trist dar adevarat, vin din urma generatii de acvaristi care nu stiu absolut nimic despre bio-chimia acvariului.
Severus wrote:Cred ca ar fi riscant ca marginea acvariului sa depasesca cu 4 cm mareginea suportului.

Pune pe suportul ala o bucata de "blat de bucatarie" taiata la dimensiunile bazinului... sau, un "pachet" facut din 3 placi de PAL (taiate la dimensiunea acvariului).
Da, poate sa fie... o sa vezi mai clar in cateva luni, dar acum (la dimensiunea aia) "se potriveste".
Du-te, ca o sa-ti placa mult ... am fost si eu acolo, in martie: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/2060/27458.page
Cam asa ceva: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/400/23693.page

koala wrote:Reactorul de Matrix

- Se ia o sticla de apa plata (Aqua Carpatica)... aia patratoasa, cu capac mare.
- Se cumpara cel mai mic powerhead disponibil,
- Se gaureste capacul in asa fel incat powerheadul sa intre cat mai fest... am folosit superglue, ca sa lipesc grila powerheadului de capac.
- Se dau cateva gauri in partea de jos a sticlei de plastic,
- Se pune Matrix in interiorul sticlei,
- Tot ansamblul se va pune in acvariu, in camera pompei.

image
image
image
image
image
Silviu Man wrote:Iti imaginezi! Primul film l-am vazut in 1980, la Cinema. A new hope! Aveam doar 13 ani!

#metoo!
Severus wrote:Adica eu, daca am pus 12-15 litri de spartura de lava in acvariu, in loc de substrat, inseamna ca am adus un aport substantial la filtrarea biologica (pe langa cei 4 litri de material filtrant biologic din filtrul extern)?

DA, exact asta ai facut!
Severus wrote:Totusi, este un aspect care ii diminueaza eficienta: curgerea limitata a apei prin substrat.

Aici te contrazic... nu exista un curent propriu-zis de apa, dar nici o stagnare 100%. Te asigur ca substratul nu este perfect "izolat" fata de apa din acvariu.

Teoria e simpla de tot:
- exista 2 tipuri "mari si late" de tulpini bacteriene care ne intereseaza aici (in discutia despre eficienta materialelor filtrante)... alea aerobe si alea anaerobe.
- bacteriile "aerobe" sunt alea pe care le dorim cu totii, atunci cand vorbim despre ciclarea acvariului. Ele descompun amoniacul in nitriti, iar nitritii in nitrati.
- practic, ele se depun pe ORICE suprafata dura din acvariu / filtre... fie ca vorbim despre "matrix in filtru", fie ca vorbim despre "pietrele si nisipul din acvariu", practic avem acolo aceleasi colonii de bacterii aerobe.
- atata vreme cat bacteriile respective sunt in apa acvariului (in fitru, in sump, in bazin etc) ele isi fac treaba... fluxul de apa le influenteaza eficienta, dar foarte putin (pentru ca vorbim totusi de un sistem inchis).
- pentru exemplificare, sa presupunem ca avem 2 bucati identice din materialul numit Siporax:

image

- pe una o asezam in filtrul canistra, iar pe cealalta o punem undeva in acvariu.
- dupa o luna de zile, cele doua bucati de Siporax sunt colonizate IDENTIC... cu ACELASI tip de bacterii si in ACEEASI proportie!

Bacteriile anaerobe nu prea apar in bazinele noastre, pentru ca e greu sa creezi un mediu complet lipsit de oxigen...
- ar trebui sa vorbim de reactoare inchise cu functionare prin "curgere la picatura" sau de straturi foarte groase de nisip (unde sa avem zone anaerobe).
- bacteriile anaerobe descompun nitratii (cu asta se hranesc), dar procesul este greu de monitorizat si trebuie urmarit constant.
- e mai usor sa tinem nitratii sub control prin schimburi de apa, decat sa incercam reducerea NO3 prin sisteme anaerobe.

Pe scurt, ORICE material filtrant asezat ORIUNDE in sistemul nostru isi face treaba cu brio.
Singurele aspecte care merita luate in calcul sunt cele de ordin estetic... atat si nimic altceva.

bebetto wrote:Pentru un nano....hai ca merge.

Numa' daca ai skimmeru' potrivit... altfel, nu.

image
Nu conteaza unde-l pui, va avea aproximativ acelasi efect... hai sa zicem, de dragul discutiei, ca are sanse mai mari sa se colmateze mai repede. Da' nu intr-atat incat sa nu-si faca treaba.
Este acelasi lucru.
Nu e nimeni suparat... eu, de exemplu, nu am inteles intrebarea.
Mda, cam asa e.
Am urcat eu poza aici, ca sa vedem in clar despre ce e vorba...

image

Bun venit pe forum!
Foarte misto realizarea, felicitarile mele!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: