[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
NO3 foarte mare  XML
Forum Index » Apa
Author Message
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

Salut,

Am nevoie de ajutor vostru referitor la valoarea NO3 din acvariu.

Detin un acvariu de aproximativ 1 an de 240 litri JUWELL cu 2 pompe: una care a venit cu acvariul de 700 litri/ora si una externa cde 1400 litri/ora care contine: inele ceramice, lava vulcanica si bioballs

+ Sistem CO2

In acvariu am:

10 neoni
10 xipho
5 guppy
5 zebre

Si vreo 3 tipuri de plante.

Problema care o intampin de vreo 1 saptamani este ca nivelul de No3 este aproape 100. Asa arata testul 6 in 1 JBL.

In rest, ceilalti paramentri inclusiv NO2 sunt foarte ok.

De aproape 3 zile schimb apa 20-30% si degeaba.

Am verificat apa de la robine si are nivelul de No3 foarte scazut.

Intrebarea mea este ce pot face pentru a scadea No3?

Multumesc!



MihaiF
Senior member

Joined: 15/02/2017 14:50:05
Messages: 738
Location: Baia Mare
IP:
Offline

Primul lucru este o masuratoare corecta a NO3 -ului. Testele 6 in 1 nu is bune. Trebuie sa cumperi un test de apa la picatura de la compania JBL de exemplu. Dupa ce testezi apa cu el mai vedem ce si cum .
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

Ok mersi, o sa fac si asta

Doar ca am testat apa de la robinet si era clar o diferenta.
koala
Batran si obosit
[Avatar]

Joined: 05/03/2002 02:00:00
Messages: 22768
Location: Bucuresti
IP:
Offline

- Prima optiune este sa refaci masuratorile... genu' ala de teste "all in one" sunt (cu indulgenta) doar orientative.
- Din ce scrii tu acolo (descrierea bazinului), mie mi se pare putin probabil sa ai valoarea nitratilor 100. Cu siguranta ca e o eroare de masurare.
- Modificarea valorii nitratilor (odata cu schimburile de apa) se face in "medie aritmetica"... adica, in cazul tau, calculul e cam asa:

* Bazin de 240 litri apa, valoare nitrati = 100
* Se face un schimb de apa de 50% (120 litri) cu apa curata (nitrati = 0)
* Rezulta o scadere a nitratilor de 50%... noua valoare in acvariu = 50
* Daca faci un alt schimb de apa (50%), a doua zi.... atunci, o sa ajungi la nitrati = 25 ... si tot asa.

- Pune mana si refa testele cu ajutorul unui indicator mai precis.
- Teste de apa dedicate (NO3) fac mai multe firme: Sera, Aquili, JBL, Seachem etc... oricare din ele este de 10 ori mai bun decat alea "6in1".

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015)
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

Inteleg ca testul este orientativ dar marja cred ca nu e chiar asa de mare.Inseamna ca cei de la JBL pacalesc clientii...

Daca e asa, de ce am apa de la robinet cu acelasi test No3 - 15-20?

Intr-adevar ce am uitat sa mentionez si mi-am adus acum aminte, este ca acum 1 sapt am curatat filtrul extern dar nu cu apa din acvariu ci de la robinet. E posibil sa fie asta o cauza!

Am atasat o imagine cu acvariu, poate am facut ceva gresit pe acolo!
[Thumb - 880BB3AF-3299-4DD6-840B-071C440D7171.jpeg]

This message was edited 4 times. Last update was at 23/10/2019 10:02:46

lukitza
Senior member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1381
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

Spalarea filtrului ar duce mai degraba la o deciclare a acvariului deci valori mai mari ale NH4 si NO2.
O deciclare s-ar vedea usor, apa ar avea o tenta albicioasa si un usor miros.
Valori NO2=NH4=0 denota o filtrare care functioneaza perfect.
Valori mari ale NO3 inseamna lipsa schimburilor de apa sau o eroare de testare.
Eu as zice ca e ultima varianta.
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

Sunt la a 5-a schimbare de apa, in aprox 7 zile cam 30% de fiecare data, si am ajuns cu No3 la 50.

Am testat apa cu alt tester dar valorea se aprorie de testerul JBL 6 in 1

In rest, toate valorile sunt perfecte!

This message was edited 1 time. Last update was at 26/10/2019 21:13:11

GreenLifeAquatics
Member
[Avatar]

Joined: 13/07/2016 23:53:35
Messages: 247
Location: Peris, Ilfov
IP:
Offline

Salut,

Sa iti zic pe scurt, daca masori cu betele, poti sa le arunci pe geam ca nus bune de nimic, daca masori cu testere solutie si ai valori mari la NO3 la apa de la quveta am 2 solutii una mai profi si alta mai rabdare:
- iti iei u filtru din asta http://wts-online.ro/filtre-apa-instalatii/sistem-trio-filtru-apa-de-baut/sistem-filtrare-apa-trio-sedimentecarbon-matrikx-usa-ceramic si il folosesti pentru apa care o bagi in acvariu recomandat de Koala , il am si eu e foarte bun
- bagi plante plutitoare, maninca astea NO3/NO2 chiar si amoniac de rup, tot ce tre sa faci e sa arunci din ele ca se vor inmultii in draci sau orice alta planta considerata bruiana de apa cu crestere rapida cum ar fi cele stem gen elodeea, egerie, cabomba

La NO3 valori de 20 nu-s alarmante, nici 50, abia de la 80 in sus e problema, el nu e toxic doar ca in cantitati mari apar reactii care sunt toxice

Spor

This message was edited 2 times. Last update was at 28/10/2019 18:50:04


My Intent is Unbending.
My Focus Unending.
Every piece is a part of the whole.
Every thought that I think...
Every movement I make...
Every action I take...
Brings me closer and closer to my goal.
- Darlo Okasi
ocean
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2254
Location: Targu Mures
IP:
Offline

NO3la o valoare de 20 macar sa spunem ca e decent(50 e prea mult) dar si mai bine daca reusesti sa il mentii pe la 10-15, deci spor la schimburi
[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 1853
Location: Paris
IP:
Offline

eu as lasa 2 zile bazinul dupa care as face un schimb de 80%si dupa alte 2 zile inca 50%l, si inca unul de 30% tot dupa 2 zile...
nu mai spala niciodata medile de filtrare bio, cu apa de la robinet, le clatesti usor in apa care o scoti din bazin.Acum mai baga si ceva fiole cu bacterii sa ajuti revenirea filtrului
ai noroc ca ai 2 filtre.Niciodata sa nu le cureti pe amandoua odata , sa lasi macar o saptamana intre ele

GreenLifeAquatics, cu valoarea de 50 la NO3 te contrazic , din proprie experienta La mine, in bazinul mare unde am carasi, fac schimburi de apa la max 3 zile pentru ca apa de la retea are NO3 la 25 . daca doua saptamani fac schimburile normale , la saptamana, incepe sa se franjureze cozile la carasi.. Tinind cont ca am ca filtrare doua sun sun 403b + internul (4 litri siporax), pline cu medii bio adica lava vulcanica si siporax. Nu am avut niciodata valoare mai mare de 35 la NO3 ( bazin 400 litri,6 carasi si 4 ancistrus )

This message was edited 1 time. Last update was at 29/10/2019 14:00:49


Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
lukitza
Senior member
[Avatar]

Joined: 13/09/2012 11:15:53
Messages: 1381
Location: Cluj-Napoca
IP:
Offline

TheBeginner wrote:Sunt la a 5-a schimbare de apa, in aprox 7 zile cam 30% de fiecare data, si am ajuns cu No3 la 50.


E imposibil. Singura explicatie e valoarea mare NO3 a apei de la retea.
Nu ai tu acolo atatia pesti care sa "cace" in halul ala incat sa urce NO3 in cateva zile.
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

Deci,

Testele JBL 6 in 1 sunt foarte bune.
Am facut teste si cu solutie si arata aproximativ la fel NO3 din apa.

Dar dupa 5-6 schimburi de apa de aproximativ 30-50% am ajuns cu NO3 la 10%.

Si se mentine tot asa din cate am obs.

Aparatele de filtrare sunt foarte bune, zic eu, avand in vedere ca am unul intern de 700 litri/ora si 1 extern de 1400 litri pe ora.

Plante am destule, probabil ca s-a intamplat ceva inainte, inca nu stiu ce, de mi-a crescut atat de mult NO3.

"lukitza" Apa de la retea este cu NO3 aproape de 10 chiar mai jos.

Acum, totul este foarte bine, o sa urmaresc mai des situatia.

Si apropo de filtre: mi-am comandat niste filtre noi de la JUWEL - cum le schimb? cele noi nu au nici o bacterie? Le tin cateva zile in acvariu sau le pun pe rand? (sunt vreo 6 filtre)

Multumesc pentru ajutor!

This message was edited 3 times. Last update was at 01/11/2019 12:05:36

adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 1853
Location: Paris
IP:
Offline

Acumparat filtre sau medii filtrante?
daca ai cumparat medii filtrante, le adaugi pe rand..daca schimbi tot odata....ai deciclat filtrul.
daca ai cumparat filtre.... le pui sa lucreze impreuna cu celelalte

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

adrian09 wrote:Acumparat filtre sau medii filtrante?
daca ai cumparat medii filtrante, le adaugi pe rand..daca schimbi tot odata....ai deciclat filtrul.
daca ai cumparat filtre.... le pui sa lucreze impreuna cu celelalte


Scuze, medii filtrante.

Ok, o sa le pun pe rand, la cateva zile diferente!
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 1853
Location: Paris
IP:
Offline

nu.. nu la cateva zile. parca ai spus ca ai 2 filtre...schimba mediile in cel mic , si il lasi sa mearga impreuna cu celalalt, vreo 2 saptamani, apoi, schimba jumatate din cel mare, la fel , 2saptamani , si apoi cealalta jumatate.. daca le schimbi la cateva zile, e acelasi lucru cum l-ai schimba deodata.
Problema bu este schimbul propriuzis al mediilor. Problema este la bazin.Daca schimbi prea repede, bacteriile nu au timp sa se dezbolte in mediile noi si, o sa ajungi sa deciclezi bazinul. Schimband treptat, poti asigura minimul de filtrare bio

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
ocean
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2254
Location: Targu Mures
IP:
Offline

TheBeginner wrote:Deci,

Testele JBL 6 in 1 sunt foarte bune.
Am facut teste si cu solutie si arata aproximativ la fel NO3 din apa...Aparatele de filtrare sunt foarte bune, zic eu, avand in vedere ca am unul intern de 700 litri/ora si 1 extern de 1400 litri pe ora.[/b]

Nu, nu sunt! Sunt aproximative, ai avut noroc sa semene-chiar tu spui ca "arata aproximativ la fel". La filtrare conteaza mai putin debitul(daca iti circula de 2-3/h ori capacitatea bazinului e suficient) ceea ce conteaza e cantitatea si calitatea materialului filtrant biologic(nu mecanic)
[Email]
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

adrian09 wrote:nu.. nu la cateva zile. parca ai spus ca ai 2 filtre...schimba mediile in cel mic , si il lasi sa mearga impreuna cu celalalt, vreo 2 saptamani, apoi, schimba jumatate din cel mare, la fel , 2saptamani , si apoi cealalta jumatate.. daca le schimbi la cateva zile, e acelasi lucru cum l-ai schimba deodata.
Problema bu este schimbul propriuzis al mediilor. Problema este la bazin.Daca schimbi prea repede, bacteriile nu au timp sa se dezbolte in mediile noi si, o sa ajungi sa deciclezi bazinul. Schimband treptat, poti asigura minimul de filtrare bio



Mersi mult pt INFO.

Acum le schimb.

Seara Buna!
TheBeginner
Junior member

Joined: 23/06/2018 19:49:38
Messages: 12
IP:
Offline

ocean wrote:
TheBeginner wrote:Deci,

Testele JBL 6 in 1 sunt foarte bune.
Am facut teste si cu solutie si arata aproximativ la fel NO3 din apa...Aparatele de filtrare sunt foarte bune, zic eu, avand in vedere ca am unul intern de 700 litri/ora si 1 extern de 1400 litri pe ora.[/b]

Nu, nu sunt! Sunt aproximative, ai avut noroc sa semene-chiar tu spui ca "arata aproximativ la fel". La filtrare conteaza mai putin debitul(daca iti circula de 2-3/h ori capacitatea bazinului e suficient) ceea ce conteaza e cantitatea si calitatea materialului filtrant biologic(nu mecanic)


Am facut testele de 3 ori la 4-5 zile diferenta cu amandoua teste si aratau 90-95% la fel.

Referitor la materialul filtrant cel exterior are inele ceramice, lava vulcanica si bio balls plus 3 bureti de filtrare iar cel interior are un set de filtre format: 2 Buretele de granulatie fina, 2 bureti de carbon, 2 bureti nitrati + 1 set de vata

Filtrele le curat lunar si le schimb la maxim 6 luni.

Cel mai probabil s-a intamplat o deciclare si de aceea am avut no3 atat de sus.

Acum totul este foarte bine mai putin cateva alge care mai apar cateodata


ocean
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 26/06/2014 14:12:14
Messages: 2254
Location: Targu Mures
IP:
Offline

Cine ti-a spus sa schimbi materialul filtrant?! Pe cand apuca sa se populeze cu bacterii mai bine tu le schimbi, bioballs le poti arunca si sa pui alt material de filtrare biologic, bilele de plastic nu sunt asa ceva ocupa degeaba locul. Vad ca o tii una si buna ca testele alea ar fi bune pai spor pe mai departe cu ele(probabil la fel vei face si cu partea de filtrare), pietrisul ala alb nu isi are locul in acvariu, daca tot faci cum crezi nu are rost sa soliciti sfaturi, succesuri!

This message was edited 3 times. Last update was at 16/11/2019 19:06:42

[Email]
Ioan
Senior member
[Avatar]

Joined: 10/03/2005 23:31:43
Messages: 530
Location: 25826 St.Peter-Ording
IP:
Offline

Salut incepatorule, eu sunt Ioan, mi-ar place sa discut cu un om, un ID e cam neprietenos, ma simt ca si cum as discuta cu un robot.
Ca "Betele" ofera intre timp indicatii suficient de exacte pentru nevoile obisnuite stiu si eu. Unele, pe care le folosesc si eu, pot concura cu multe dintre solutiile renumite.
Avantajul care ma face sa le folosesc,: indica intr-un minut mai multe valori si-mi usureaza concluzia.
Discutam mai deunezi cu un cunoscut despre pH-metre, si i-am zis ca am unul chinezesc. Raspunsul sau a venit ad hoc: nu sunt bune!
Ce stiu eu: ba sunt excelente!
Chiar daca costa cat dau unui cersetor pe strada, indica in 20 sec o valoare stabila, chiar daca masor de la pH-2 la pH 7,8.
L-am etalonat la pH-4 si la 7 si tine precizia dupa o luna, la o unitate dupa virgula. A doua nu ma intereseaza nici la apa salbaticilor.
Are cineva nevoie de unul mai bun? Eu nu.
Ideile preconcepute o sa-i coste pe multi, pana se trezesc la realitate.
Uita ce a fost cu nitratul. Mergi ininte. Fa tot ce poti ca sa nu mai fie nevoie sa demontezi si sa cureti filtrele biologice in urmatorii 10- 15 ani.
Nu se face asa ceva! Nu-i logic sa formezi cu multa rabdare si grija o colonie de bacterii, ca s-o arunci pe urma la canal, si sa intoxici vietuitoarele din acvariu.
Tabla inmultirii e mult mai greu de invatat, decat ciclul azotului. Care-ti foloseste mai mult, depinde de ce te preocupa mai mult in viata.
Deciclarea, moartea bacteriilor, nu produce nitrat, ci amoniu , la pH sub 7, amoniac foarte toxic, la pH peste 7, si nitrit toxic.
Probabil ca ai avut o colonie de bacterii in substrat, care inca mai exista si face treaba.
Pune bucati de burete pe capetele furtunelor care aspira apa pentru filtre, si le speli pe acelea, cand scade debitul prea mult.
Fereste substraul cat poti de bine de particule vizibile. Cumpara-ti Siporax si arunca toate celelalte materiale din filtre, absolut toate!
Nu mai considera ca filtrul este cu atat mai eficient cu cat vehiculeaza apa mai repede. Este invers! Dar nici prea incet nu e bine.
E bine daca curge apa din filtru cata iti trebuie cand te speli pe maini.
Exista filtre pentru nitrat, de mai multe decenii. Exista schimb de apa fara sa schimbi apa, dar despre asta discutam cand o sa fi acvarist mare si convins.
Ca veni vorba, din ce material e substratul? Eu am avut mai multe "Jäger" cu apa in ele, poate ai tu mai mult noroc. Intre timp nu le mai las de tot sub apa.
Daca plantele alea nu-s din plastic, felicitari, arata fain.

This message was edited 5 times. Last update was at 16/11/2019 21:01:57


Daca spune cineva: "Nu se poate", adu-ti aminte ca se refera la posibilitatile sale, nu la ale tale.
 
Forum Index » Apa
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com