[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Sicmar
Forum Index » Profile for Sicmar » Messages posted by Sicmar
Message
Am citit ca produsele Dow Corning sunt cele mai bune , dar nu stiu exact care ar fi cel petnru acvarii.
Salutare.
Am gasit o firma in Bucuresti care comercializeaza produse Dow Corning, printre care si silicon transparent si negru despre care sustin ca este si pentru acvarii.Pe tub nu scrie decat ca este pentru lipirea sticlei.
Am luat de la acesta firma Dow Corning 881 High Strenght Sealant.
Este acest silicon bun pentru acvarii ? In timp nu degaja nici o substanta toxica pentru pesti?
Acum 2-3 saptamani am cumparat de la magazinul din P-ta Amzei.
Vezi: [url=http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=3197&highlight=planarii]
planarii[/url].

Verifica daca este asa ceva dupa poza si filmuletul de la linkurile din acel post.
Cat de mari (dimensional) trebuie sa fie Hoplo pentru a fi in siguranta cu oscarii ?

Rog raspuns urgent pentru ca sunt pe punctul de a dona hoplo cuiva care are oscari si n-as vrea sa fie hrana vie !
Daca nu era alungata de la mancare, manca normal si totusi n-a crescut, ramanand mult in urma celorlalte, cea mai la indemana explicatie este posibilitatea unor tare genetice, destul de frecvente in cazul consanguinitatii. Daca abdomenul s-a umflat intr-o perioada mai lunga se intareste explicatia de mai sus, fiind cauzata de dezvoltarea disproportionata a unor organe interne. Intr-o asemenea situatie nu prea ai ce sa faci, dar aceasta concluzie ar trebui sa ramana ca ultima alternativa, dupa eliminarea altora.

Daca ramanerea in urma a cresterii se datoreaza alungarii ei de la mancare atunci trebuie cautate alte explicatii, tinand seama ca un organism debilitat este expus bolilor de tot felul. Pentru verificare ar fi utila separarea si hranirea cu o hrana mai aleasa, de preferat hrana vie, administrare de fishtamin etc. concomitent cu urmarirea existentei sau nu si a altor manifestari de boala de exemplu pete sanguinolente.

Daca umflarea s-a petrecut intr-un timp mai scurt atunci ar putea fi vorba de o ocluzie (banuiesc ca intrebarea pusa de alina_g viza confirmarea unei atare situatii), dar inteleg ca ai suficienta experienta pentru a putea identifica daca este vorba de ocluzie, tinand seama de ce hrana ai dat in ultimul timp (ex. granule direct in apa fara inmuiere prealabila si care s-au umflat in abdomen). Intr-o asemenea situatie, daca n-a trecut mul timp, ai putea incerca cu dafnii sau chimicale cu efect laxativ.

O recomandare off topic. Raspunde cat mai detaliat, eventual pe PM, alinei_g. Se pricepe la doftoriceli foarte bine si este sufletista. Cu sfaturile ei am salvat o zebruta dupa aproape o luna de spitalizare, cand nu mai aveam nici explicatii nici sperante.
Nu stiu cum au reusit performanta.

Eram asa convins de seriozitatea firmei incat nici nu aveam de gand sa verific dimensiunile !!! De altfel verificarea am facut-o dupa ce platisem totul, inclusiv transportul !

Niciunul din cei de acolo nu credea cand spuneam ce diferenta mare este. A fost masurata latimea de 6 ori (de 4 persoane diferite + Johnny6600 si eu). Ciudat este si faptul ca avea concavitatea maxima nu la mijloc ci la cca 50 cm de un capat.

Patroana, cu care am vorbit ceva mai mult, spunea ca stie ca pentru acvarii trebuie taierile drepte si ca la grosimi mari nu le pot obtine, motiv pentru care ar fi refuzat comanda.

Cinstit, din partea mea, este sa arat ca n-au fost probleme cu celelalte geamuri taiate dar "este de ajuns o bata la un car de oale".
Joi am fost la Delta Glass sa ridicam sticla. Era o comanda totala de peste 13.000.000 (doua acvarii si maruntisuri). Am achitat totul (inclusiv transportul) cand ... mi-a venit inspiratia de-a verifica geamurile.

Surpriza: fundul la acvariul de L=1,9 m (19 mm grosime) era prost taiat. Avea o burta scobita (concava) de 5 mm pe o latura !

Nici o muchie nu era macar data cu smirghel. Taiau ca dracu.

La pomul laudat - Delta Glass - mergi cu sacul spart ....

Le-am propus: pastram restul comenzii si-mi taie alta bucata pentru fund, si-i aranjeaza marginile contra cost (cca 10 EURO/ml). Au refuzat. In consecinta am renuntat la intreaga comanda si am luat banii inapoi !

Mai mult, patroana spunea ca nici nu lua comanda daca stia ca este pentru acvarii, ca nu pot taia sticla groasa la dimensiuni fixe. Inginerul sustinea, inainte de-ai spune marimea abaterii, ca este admisibila o abatere de 1mm/m; patronul sustinea ca este admisibila o abatere de 3mm/m. ...

Cred c-o s-o rezolv cu SwissGlass. Au acceptat cerintele, stiind ca este vorba de sticla taiata pentru acvarii si cunoscand tarasenia de la Delta Glass.

In concluzie: nu mai recomand nimanui Delta Glass.
Dupa primul post am vazut ca mai ai si un alt topic: "Apa urat mirositoare".

Este foarte probabil ca boala sa fie o intoxicatie, caz in care trebuie cu prioritate verificat nivelul nitritilor. In aceasta situatie schimbarea deasa a apei (cu sifonarea fundului si chiar afanarea substratului pana la turba) si in cantitate mare (pana la 50%), aerarea la maxim, aqutan si fishtamin este tot ce se poate face. Verdele de malachit face mai mult rau decat bine.

Verifica si filtrul sa nu fie prea incarcat de depuneri si curata-l daca este cazul.

Dupa 4 luni de functionare acvariul ar trebui sa fie ciclat daca nu s-a deciclat din diverse motive (distrugerea bacteriilor din filtru prin nefunctionarea lui peste 2 ore; spalarea prea constiincioasa a mediilor filtrante; administrarea unor medicamente etc.) sau daca nivelul coloniilor de bacterii nu face fata din diverse motive: prea multa mancare; nesifonarea fundului; necuratarea frunzelor moarte etc. Tot nivelul nitritilor spune daca ai asa ceva sau nu.

In cazul unei decilari accidentale poti folosi Tetra Bactozym sau Sera Nitrivec pentru urgentarea dezvoltarii coloniilor de bacterii purificatoare.
Da mai multe detalii despre simptome. Fara detalii nimeni nu poate sa-ti dea nici un sfat. Cateva elemente de ghidaj:
- au pete albe, sangerii etc ? daca da, ce marime au marime ?
- au inotatoarele intregi sau franjurate ?
- au abdomenul umflat ?
- au ochii exoftalmici ?
- misca branhiile altfel decat ceilalti ?

Citeste de pe site sau forum articolele despre boli si vezi orientativ daca se apropie simptomatologia de vreuna dintre boli.

Sunt utile si informatii despre parametrii apei (temperatura, ph, kh, NO2).

Uneori este util sa spui si ce hrana le dai pentru ca si de aici pot fi probleme.

Pesti bolnavi au fost pusi in acvariu de la inceput sau in ultimul timp ?

Pentru sustinere si nu ca tratament, pana dai detalii si primesti indicatii, se pot face:
-schimbarea partiala a apei (chiar pana la 50%) cu apa tratata cu Aqutan, repetand zilnic;
-Fishtamin pe mancare, daca mananca, sau in apa in caz contrar.

Ca intrebare specifica pietii (!), sunt dintre cei vopsiti cu rosu si verde ?
@ Porcu'
1. Acvariul va fi privit (de mine) de zeci de ori pe zi (dispunerea este in stanga biroului la care stau foarte mult timp si ori de cate ori ridic ochii de pe monitor sau din hartoage privesc in acvariu). Ma tem ca ma va plictisi o imagine cu acelasi personaj colectiv: cardul de neoni.

2. Ma gandisem la tuburi Hagen pentru ca sunt "facute" de o firma cu renume in acvaristica. (De altfel cred ca sunt facute de terti, la comanda si parametrii ceruti de Hagen.)
Aveam de gand sa folosesc una dintre variantele:
2 * 8 tuburi: FSAFFSAF
2 * 7 tuburi: FSFSFAF
2 * 6 tuburi: FSFFAF
unde: F=Flora-Glo (2800K); S=Sun-Glo (4200K); A=Aqua-Glo (18000K); "2 *" = un tub de 20 w (lungime 60cm) + un tub de 40 w (lungime 120 cm).
Lumina data de Flora-Glo arata pestii in culori nenaturale de aceea am pus in combinatii Sun-Glo si mai ales Aqua-Glo.

3. Nu cunosc parametrii tuburilor recomandate "Phillips Aquarelle + 830 + Osram Floura" desi am vazut ca se bucura de aprecieri.
Pentru a stabili combinatiile necesare ar fi utile linkuri spre parametri lor.


@siliconu`.
1. "cca 500l net" se referea la apa continuta. Acesteia i se adauga spatiul ocupat de substrat si spatiului liber deasupra apei.

2. Verificand si tabelul (multumesc celui ce l-a facut) am modificat intentiile: fundul din sticla de 19 mm iar restul din sticla de 12 mm.

3. La Delta Glass au doar sticla de 12 si 19 mm. Daca stie cineva unde pot gasi sticla float de 14-15 mm (si sa o taie bine) voi folosi asa ceva. Joi dau comanda de sticla asa ca inca nu este tarziu pentru schimbarea optiunilor.

4. Scheletul metalic este din teava rectangulara de 50*30 mm cu grosimea (carnea) de 3 mm, cu latura de 50 mm asezata pe verticala. Nici asa sa nu tina fara "popi" la mijloc ?

5. Grundul este doar pentru protectia la oxidare. Scheletul va fi ulterior mascat cu lemn sau altceva. Din aceste considerente, daca va fi cazul, inca nu este tarziu sa pun popii.


@johnny6600
1. Detaliile constructive le discutam in particular .
2. Ca "pedeapsa", fac public : mafiotul din poza 3 este "johnny6600".

Multumesc tuturor pentru sugestii si, cum se vede, incerc sa fiu receptiv.
0. Nu sunt chiar incapator ci (mai rau) re-incepator dupa o lunga perioada in care n-am avut pesti.
(Si multe s-au schimbat intre timp !)
Sunt asistat, sfatuit, consiliat (sau cum vreti sa ziceti) de catre cineva (Johnny6600) dar astept si alte opinii.
Vreau sa fac totul "ca la carte".

1. Ce este stabilit:
- Suport acvariu (metalic din teava rectangulara de 50*30*3 mm)
L=193; l=61; (h_nivel_1=67; h_nivel_2=80; h_nivel_3= liber)
La nivel 1 vor fi: filtrele; un acvariu de cca 100 l net; eventual o maternitate.
(carantina si spitalul vor fi in alta camera)
La nivel 2 va fi un acvariu de dimensiuni (exterioare) L=190; l=60; h=60;
(cca 500l net) din sticla float de 12 mm.
La nivel 3 nu m-am hotarat ce sa fac (oricum exclus pesti la acest nivel), avand variantele:
- liber;
- apa obtinuta prin osmoza inversa;
- crescatorie de plante;
h_nivel_1 si h_nivel_2 cuprind si locul pentru lampi si spatiul de acces in acvarii.
- Acvariile vor fi dotate cu tot ce este necesar (lumina, filtru extern + UVC, instalatie CO2 etc.)

In continuare ma refer numai la acvariul mare.

2. Ce vreau si ce nu vreau:
- Acvariul sa fie plantat (substrat cca 10 cm). Asta exclude pestii care au incompatibilitati cu plantele: carasi, ciclidele africane etc.
- Nu vreau discus si nici picior (inotatoare) de vivipari (gupy, xifo, molly).
- Vreau sa fie un acvariu vioi.
- Vreau sa pun (dar nu neaparat): scalari (nu mai mult de 2 perechi); neoni; lalia.
- Mi-ar surade si ideea de-a pune kili dar nu prea se gasesc.
NB. cred ca am cerinte contradictorii: acvariu vioi dar ... toate cele trei specii enumerate sunt linistite ...
La dimensiunile astea scalarii vor fi deranjati de pestii vioi (gen zebre) ?
(N-o sa fie improvizatii de nici un fel ex: CO2 home-made)

3. Sugestii cerute (deocamdata, dar nu restictiv):
- Ce pesti sa bag si cati?
Ma refer si la "utilitari" (cory, ancistrus, otto);
- Ce nevertrebrate sa bag (melci, creveti);
- Ce plante sa bag ?
- Decorurile (buturugi; tuburi ceramica (evident nu amfore)) sa fie "imbracate" in Cladophora sau Java Moss ?
- Ce sa folosesc pentru lumina ?
(lumina naturala --> 0)
ideea pe care am pornit: (6 pana la 8 ) * (40 W + 20 W); din familia Glo (Hagen);
(de aici si dimensiunile acvariului; 120 + 60 + loc pentru suporturile tuburilor)
- sunt deschis si la alte solutii.
- Are rost sa pun alt background decat autocolant ?

4. Plantarea unui asemenea acvariu cere o caruta de plante asa ca astept si oferte de donatii (!)
Sunt amator.

La ora la care am citit mesajul nu-mi permit sa sa dau telefon.
Sambata fiind zi nelucratoare ma astept sa te scoli tarziu, cu atat mai mult cu cat te-ai culcat tarziu, incat nici la dimineata nu este o solutie sa dau telefon.

Te sun indata ce primesc un semn pe PM sau pe yahoo messenger, ID=sicmarsicmar.
Daca este vorba despre planarii (si dupa cum se vede cu o lupa 6X asa este) inteleg ca nu au semnificatie patologica pentru pesti.

Dupa Ing. Marcel Stanciu. Cresterea pestilor de acvariu, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, f.a. aprox. 1980, pg 109:

"Planariile sunt viermi plati, de talie mica [nota "most species are less than 15 mm in length" dupa
http://ip30.eti.uva.nl/bis/limno.php?menuentry=soorten&id=284#[/url]
], reprezentati prin o multime de specii, in apele noastre. Ele se introduc in acvariu sub forma de coconi sau fiind fixati pe alte animale. Duc o viata nocturna. Corpul este acoperit cu cili vibratili, pe care ii folosesc la miscarea in apa.

Orificiul bucal al animalului se afla situat pe fata inferioara si poate fi proiectat in afara corpului, atunci cand ataca alte animale. [nota se poate vedea si movie de la http://ip30.eti.uva.nl/bis/limno.php?menuentry=soorten&id=284#[/url] Animalul vanat este stropit cu un suc gastric si astfel mistuit este introdus in corp. Se hraneste cu dafnii ciclopi, animale moarte si chiar puiet de pesti. Inmultirea se face prin oua (coconi). Animalul taiat in doua are posibilitatea de refacere (un cap rupt poate regenera un copr intreg). Sunt animale foarte rezistente si, din cauza aceasta combaterea lor se face foarte greu. Gunter Sterba autor a mai multor volume de acvaristica, recomanda o metoda foarte originala pentru combaterea planariilor:

Se confectioneaza din tifon un saculet, in care se introduce carne de vita, tocata. Saculetul se atarna printre plante, in apropierea fundului acvariului. Planariile sunt atrase de mirosul de carne, si se aseaza pe aceste saculete. Dupa cateva ore, sub saculet, se introduce cu atentie un vas cu apa (o cana), care se scoate apoi usor din bazin, impreuna cu saculetul. Pentru distrugerea planariilor, se pune cana cu punga capcana, lla fiert. Momeala capcana trebuie repetata cateva zile la rand. Planariile mai pot fi distruse introducand in bazin cateva exemplare de pesti macropozi flamanzi. Se mai foloseste uneori si metoda chimica cu nitrat de amoniu, in concentratie de 0,6-0,8 gr. la 100 litri apa. (se dizolva mai intai cristalele in putina apa si apoi se introduc in bazin)."

Acesti viermi nu i-am gasit nicaieri ca avand semnificatie patologica pentru pesti sau plante. De notat faptul ca pot manca puiet. Este insa total dezagreabila vederea unui asemenea vierme in acvariu si creeaza o impresie de lipsa de igiena.
Offtopic.
S-ar putea sa fim cazut la mijloc.

1. Pe de o parte Dolly avea dreptate. Tonul imperativ n-are ce cauta pe forum. Nimeni nu este obligat sa faca ceva pentru altii. "Prestarile" sunt benevole si desinteresate din perspectiva prestatorilor.

2. Pe de alta parte, dincolo de tonul care face muzica, esenta problemei ridicata de alina_g ramane: este frustrant sa intilnesti o gramada de linkuri spre mesaje de pe vechiul forum iar mesajele sa fie inaccesibile.

3. Incontestabil, la aceasta data Dolly este cea mai saritoare in ajutor si numarul de posturi (2105) spune ceva sub acest aspect. Si calitatea lor, in masura in care pot judeca asta, este remarcabila.

4. Nici alina_g nu este departe de aceste aprecieri (1823 mesaje) desi in ultimul timp a fost mai putin prezenta.

5. Rog pe mosu si pe g.g., ca in masura in care este posibl sa fie facute disponibile mesajele de pe vechiul forum, sa incerce sa faca un join intre vechea baza de date si cea noua.


Ontopic.
Ieri zebruta a stat foarte putin culcata. In majoritatea timpului a fost vioaie. Azi iar sta mai mult culcata.

S-o mai las sa se chinuie ? N-am puterea de-a ...

Poate, totusi, stie cineva ce se spunea pe vechiul forum despre acest subiect.




Cu multumiri anticipate din partea zebrutei.
Chiar nu poate nimeni sa ma ajute ?

Este atat de neobijnuita prezenta viermilor ?
Ma alatur cererii de ajutor.

Am o zebra de 10 zile intr-un acvariu spital (15 l, fara substrat, fara plante, 25 C etc.).

Simptome: In acvariu comun se culca pe frunze sau pe nisip. L-am bagat imediat in spital. Acum sta culcat pe o parte pe fundul acvariului. Alti pesti din acvariul comun n-au asemenea simptome.

Intelegand ca ar fi vorba de o infectie a vezicii de aer, care se trateaza cu antibiotice, am procedat in consecinta, tratandu-l cu teraciclina. Nici n-a murit dar nici nu este mai bine.

Ce-i de facut ?
Am cumparat in urma cu 4 zile alge Cladophora (cateva mingi), dintr-un magazin unde erau in acvarii cu pesti si le-am pus intr-un acvariu carantina (55 l apa efectiva, 25 C, fara pesti).

Dupa 2 zile din mingi a inceput sa iasa si sa se depuna pe fundul acvariului ceva ce par sa fie excremente de viermi. In seara asta am vazut iesind dintr-una dintre mingi un vierme alb, cu diametru de cca 0,3 mm si de lungime cel putin 5 mm (s-a retras in minge inainte de-a iesi complet in ea).

1. Acesti viermi au semnificatie patologica sau sunt ceva larve ramase de la mancarea pestilor ?

2. Pot pune conconius in acvariu pentru a manca din acesti viermi si pentru a testa daca exista boli ?

3. In general, cum se procedeaza cu carantina plantelor ?
 
Forum Index » Profile for Sicmar » Messages posted by Sicmar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com