[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Viermi in apa  XML
Forum Index » Boli/tratamente
Author Message
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Am cumparat in urma cu 4 zile alge Cladophora (cateva mingi), dintr-un magazin unde erau in acvarii cu pesti si le-am pus intr-un acvariu carantina (55 l apa efectiva, 25 C, fara pesti).

Dupa 2 zile din mingi a inceput sa iasa si sa se depuna pe fundul acvariului ceva ce par sa fie excremente de viermi. In seara asta am vazut iesind dintr-una dintre mingi un vierme alb, cu diametru de cca 0,3 mm si de lungime cel putin 5 mm (s-a retras in minge inainte de-a iesi complet in ea).

1. Acesti viermi au semnificatie patologica sau sunt ceva larve ramase de la mancarea pestilor ?

2. Pot pune conconius in acvariu pentru a manca din acesti viermi si pentru a testa daca exista boli ?

3. In general, cum se procedeaza cu carantina plantelor ?
[Email] [Yahoo!]
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Chiar nu poate nimeni sa ma ajute ?

Este atat de neobijnuita prezenta viermilor ?
[Email] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Vezi aici.
Sicmar
Junior member

Joined: 24/04/2006 03:37:49
Messages: 78
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Daca este vorba despre planarii (si dupa cum se vede cu o lupa 6X asa este) inteleg ca nu au semnificatie patologica pentru pesti.

Dupa Ing. Marcel Stanciu. Cresterea pestilor de acvariu, Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, f.a. aprox. 1980, pg 109:

"Planariile sunt viermi plati, de talie mica [nota "most species are less than 15 mm in length" dupa
http://ip30.eti.uva.nl/bis/limno.php?menuentry=soorten&id=284#[/url]
], reprezentati prin o multime de specii, in apele noastre. Ele se introduc in acvariu sub forma de coconi sau fiind fixati pe alte animale. Duc o viata nocturna. Corpul este acoperit cu cili vibratili, pe care ii folosesc la miscarea in apa.

Orificiul bucal al animalului se afla situat pe fata inferioara si poate fi proiectat in afara corpului, atunci cand ataca alte animale. [nota se poate vedea si movie de la http://ip30.eti.uva.nl/bis/limno.php?menuentry=soorten&id=284#[/url] Animalul vanat este stropit cu un suc gastric si astfel mistuit este introdus in corp. Se hraneste cu dafnii ciclopi, animale moarte si chiar puiet de pesti. Inmultirea se face prin oua (coconi). Animalul taiat in doua are posibilitatea de refacere (un cap rupt poate regenera un copr intreg). Sunt animale foarte rezistente si, din cauza aceasta combaterea lor se face foarte greu. Gunter Sterba autor a mai multor volume de acvaristica, recomanda o metoda foarte originala pentru combaterea planariilor:

Se confectioneaza din tifon un saculet, in care se introduce carne de vita, tocata. Saculetul se atarna printre plante, in apropierea fundului acvariului. Planariile sunt atrase de mirosul de carne, si se aseaza pe aceste saculete. Dupa cateva ore, sub saculet, se introduce cu atentie un vas cu apa (o cana), care se scoate apoi usor din bazin, impreuna cu saculetul. Pentru distrugerea planariilor, se pune cana cu punga capcana, lla fiert. Momeala capcana trebuie repetata cateva zile la rand. Planariile mai pot fi distruse introducand in bazin cateva exemplare de pesti macropozi flamanzi. Se mai foloseste uneori si metoda chimica cu nitrat de amoniu, in concentratie de 0,6-0,8 gr. la 100 litri apa. (se dizolva mai intai cristalele in putina apa si apoi se introduc in bazin)."

Acesti viermi nu i-am gasit nicaieri ca avand semnificatie patologica pentru pesti sau plante. De notat faptul ca pot manca puiet. Este insa total dezagreabila vederea unui asemenea vierme in acvariu si creeaza o impresie de lipsa de igiena.
[Email] [Yahoo!]
 
Forum Index » Boli/tratamente
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com