[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Sicmar
Forum Index » Profile for Sicmar » Messages posted by Sicmar
Message
Se pare ca se intra in normalitate cu importurile de plante. Echinodorus vesuvius a fost obtinut in 2006 (dupa alte surse in 2005) de Oriental Aquarium si deja s-a gasit si la noi pe piata (la Pta Unirii), dintr-un import de la Stoffels.
O idee (poate n-o fi cea mai buna): Spirulina de la Sera se descompune in bucati foarte mici.
Pana astazi au fost oto la magazinul de la Ho Si Min. Astazi s-au dat ultimele 18 bucati.
Ieri a cumparat cineva dar ... nu stiu de unde a cumparat.
Anonymous at Iun 09, 2006 wrote:
Momentan pestele respectiv [Otocinclus affinis] se aduce doar din America de Sud prin import asa ca nu cunosc prea multi nebuni care ar face asta doar ca sa aveti voi poate 2-3 bucati.
Pesti adusi de acolo, fiind salbatici nu se acomodeaza chiar asa de simplu la conditiile de acvariu asa ca si din aceasta cauza nu se inghesuie mai nimeni sa aduca pentru o pura dambla.

Cind vor fi adusi sigur va exista cineva care va da sfoara si pe forum, cum de altfel asa sa intimplat si cu acesti melci Neritina.


Exista un zvon ca s-ar gasi in Bucuresti; nu stiu unde; cand aflu anunt imediat; intre timp poate afla altcineva cu mai multe relatii in domeniu.
Daca nu gasesti, pot sa-ti dau eu un fir. Din pacate nu pot mai mult pentru ca le-am rarit si replantat acum vreo luna (nou setup acvariu) si au pornit greu. Asa se intampla intotdeauna cu blyxa la replantare ("The Aquarium Plant Handbook" - catalogul editat de Oriental Aquarium - zice: "If any conditions changed, growth will be affected and it will take a long time for it to re-established."). Si, inca ceva: am cumparat-o ca B.j. (din lista de importuri de pe forum) dar, dupa cum arata, inclin sa cred ca este mai degraba Blyxa aubertii.
Sunt 4 luni de la prima postare. Simptomele nu s-au repetat niciodata. Incep sa fiu convins ca n-am in acvariu boala din titlul topicului.
Regret cele intamplate.
Pentru sfarsitul saptamanii viitoare iti stau la dispozitie, gratuit, cu vreo 10 pui de echinodorus. Sunt plante nu prea pretentioase la lumina, cu o crestere destul de buna si fac o buna concurenta algelor; pentru acvariile de 400 l sunt o buna alegere; dupa cateva luni, cand mai cresc, ii mai raresti.
Din pacate SERA Floredepot se epuizeaza relativ repede iar echinodorusii vor contribui esential la asta; pe cand apuca sa creasca le dai in cap cu lipsa de substrat fertil !
Sandu wrote:... pastile le-a zis sicmar

Dincolo de faptul ca n-am zis nimic de pastile sau tablete Dupla, pentru sensul cuvintelor pastila si tableta sta la dispozitie DEX-ul. Poate ma lamuriti si de ce este mai corect 'tableta' decat 'pastila', in afara de faptul ca este o traducere mai apropiata grafic de originalul din germana.
Carja Ioan wrote: ... n-am chef sa-mi iradieze fata si mainile candva ca o lampa de iluminat stradal

Sunt convins ca nimeni nu vrea asa ceva dar ma lamuriti si pe mine ce are asta cu subiectul ? Daca sugerati ca de la zebre OMG s-ar putea asa ceva, aveti vreun argument sau ati pus-o doar ca figura de stil care sa dea de inteles ca un OMG poate face orice, incluziv sa va tranforme in lampa pentru iluminat stradal ?
Desigur, asupra OMG-rilor se poarta discutii aprinse si sunt cunoscute pozitiile antagoniste UE / USA pe acest subiect. Oare se compara modificarile genetice care intervin asupra sistemului imunitar, asupra productivitatii (sub diverse forme inclusiv prolificitatea si modificarea volumetrica a organismelor obtinute), etc. - modificari care sunt mult mai periculoase prin mecanismele biologice pe care le afecteaza si care genereaza aceste discutii - cu modificarile asupra genelor care controleza pigmentarea si care au fost modificate (in cazul zebrelor in discutie) folosind gene de la anemone ? Odata semnalat faptul ca este vorba de OMG cred ca am spus destul si cu privire la aspectele morale.
Unul dintre principalele motive (daca nu cumva cel mai important) pentru care genetica a luat amploarea pe care-o are astazi este tocmai obtinerea de OMG !
Dar despre ceilalti factori mutageni cu care se intalnesc acvaristii n-ar fi nimic de zis ? Verdele de malachit este cunoscut demult ca este puternic mutagen si totusi toti pestii crescuti in China (si pe piata noastra sunt destui care provin de acolo) sunt tratati preventiv cu Verde de malachit ... Cred ca toate firmele care produc medicamente pentru pesti au cel putin un medicament care in compozitie are Verde de malachit. Ma indoiesc sa existe vreun acvarist cu ceva vechime si care sa fi folosit macar odata Verde de malachit.
In mod obisnuit nu-i nevoie sa scoti femela (nu manaca puii) dar avand in vedere ca este foarte mic acvariul nu-i rau ca ai scos-o.
In ce priveste hrana puilor habar n-am cum stau lucrurile desi am avut multe generatii de pui. Ce stiu este ca masculul in primele 10-14 zile sta 'closca' si nu lasa puii sa se imprastie in acvariu. Ce mananca puii in perioada asta nu stiu. Puii au cam 1 cm cand 'zbora' din 'cuib' si deja sunt activi pe geamuri, pe frunze, etc. in cautare de hrana.
Intr-un acvariu cu creveti pun intotdeauna pui de ancistrus (deseori imediat dupa ce am vazut ca au evadat din cuib) si-i tin acolo pana ajung la cca. 3 cm. Aici ei fac concurenta crevetilor si melcilor atat la curatarea algelor cat si la mancatul spirulinei. (Am facut o pauza in scrierea mesajului pentru a face o poza cu pui de ancistrus de cca 1,5 cm si creveti, pe care am pos-o in galerie. Puii din poza au evadat cam de-o saptamana din cuib si indata i-am mutat cu crevetii. In poza, sunt interesati de mici fragmente de spirulina cazute pe substrat iar puiul de pe geam tocmai a fost alungat de pe substrat de catre celalalt.)
iulius2005 wrote:am urmatoarele plante: ANUBIAS NANA , ECHINODORUS RADICANS , ELODEA DENSA , MICROSORIUM PTEROPUS WINDELOV , VALISNERIA TORTA

Anubias barteri var. nana si Microsorum pteropus 'Windelov' intradevar n-au nevoie de multa lumina, cu atat mai mult cu cat, probabil, le ai puse pe o buturuga, inaltate fata de fundul acvariului (aceasta inseamna ca pentru ele coloana de apa este mai mica iar absortia si dispersia luminii sunt atenuate corespunzator). La dimensiunile acvariului tau as zice ca pentru ele sunt suficiente 3 tuburi de 36 w.
Echinodorus macrophyllus (=Echinodorus radicans), ca de altfel majoritatea echinodorusilor), n-are nevoie de foarte multa lumina dar cu cat este mai multa cu atat mai bine. Daca are lumina buna ajunge ca frunzele (lasand la o parte petiolul) sa aiba 40 cm; compara cu lungimea frunzelor crescute in lumina care-o ai acum. Pentru el as recomanda sa ai un minim de 4 tuburi.
Egeria densa (=Elodea densa) si Valisneria spiralis (=Valisneria torta) au nevoie de ceva mai multa lumina. Elodea in lipsa luminii se va intinde pana va ajunge la lumina corespunzatoare iar in partea de jos frunzele vor fi rare si apoi vor cadea. Pentru ca ele sa creasca bine mi se pare ca este putin chiar si cu 5 tuburi.

Una peste alta, recomand un minim de 5 tuburi (5*36=180 w). Aceasta valoare este chiar sub minimul general recomandat pentru acvarii de dimensiunea celui pe care-l ai. Si, ar trebui sa te gandesti ca pe viitor vrei mai vrea si alte plante care s-ar putea sa fie chiar mai pretentioase. In orice caz, cu doar 5 tuburi nici sa nu te gandesti la plante tip gazon, majoritatea plantelor rosii etc.; pentru ele ti-a trebui un minim de 9 tuburi.
Au trecut peste 2 1/2 luni de la simptomele descrise. Nici macar odata in aceasta perioada n-am m-ai vazut-o manifestand astfel de simptome. A mai crescut, este foarte vioaie si bate pe rand cei doi masculi ! Incep sa cred ca nu este ceea ce ma temeam, Myxobolus cerebralis, dar am inca rezerve pentru ca asta induce o boala cronica, cu evolutie lenta. Nici alti pesti nu am vazut sa aiba acest comportament.

@cesrobis
Parerea mea este ca ai altceva decat boala in acvariu. Nu prea sunt boli la care sa fie satisfacute simultan conditiile: evolutie rapida spre mortalitate; pestii sa nu aiba semne exterioare de bola (pete, franjurarea aripiorelor, etc.) ci doar comportamentale; mortalitatea sa fie in masa. Cat despre Myxobolus cerebralis: exclus in acest caz.
Comportamentul este mai degraba dat de intoxicatii care tin de calitatea apei (in special Ph nepotrivit - prea mare sau prea mic).
Nu exclud nici modul de hranire ca fiind la originea problemelor dar cum n-am dat niciodata asa cum zici naupli de artemia ma abtin sa fac comentarii.
Raspunsul vine cam tarziu dar ... este bine de stiut.
Dimensiunea arata ca nu sunt de la melci (de altfel zici ca nu ai melci) nici de neoni sau de zebre; spre rusinea mea nu stiu ce-s arlechinii dar probabil sunt ramirezi sau rasbore (am intalnit la ambele aceasta denumire) si daca este asa atunci nu sunt nici de la ele.
Daca sunt icre de cory (si este aproape sigur ca-i asa) atunci ele trebuie scoase din acvariu. Zebrele, chiar daca nu le mananca (pentru ca sunt tari si sunt bine lipite), vor manca alevinii imediat ce ies din icre (sunt patit; la mine cory julii depun deseori dar niciodata n-a scapat vreun pui de gura zebrelor). Icrele pot fi desprinse fara teama (sunt tari si foarte rezistente) sau pot fi chiar razuite cu o lama. Este bine sa se evite scoaterea lor in aer motiv pentru care se introduce un vas in acvariu si se lasa icrele desprinse / razuite sa cada direct in vas.
Problema este ca si dupa eclozare puii trebuie crescuti separat de zebre pana au cam 1,5 cm lungime pentru ca altfel zebrele ii vor manca. Daca poti asigura asta este OK altfel n-are rost sa te complici.
1. Cred ca nimic nu-ti va face un acvariu mai agitat decat zebrele (Brachydanio rerio). Eu, pentru ca voiam, la fel, un acvariu plin de viata am pus zebre. Lumea acvaristicii nu vede cu ochi buni zebrele rosii sau galbene (OMG = Organisme Modificate Genetic) dar am vrut sa am si varietati de culoare asa ca - o zic cu riscul de-a fi blamat - ai putea face ca mine.
2. Majoritatea plantelor rosii necesita multa lumina. Daca vrei ca Alternanthera reineckii var. lilacina sa mearga bine trebuie sa-i asiguri 75-80 w ca minim. Multe capace de firma se pot modifica (eu, de exemplu, am modificat un capac de acvariu Eheim si in loc de un tub de 15 w am pus 4 la un acvariu de 58 l brut). De altfel se vede ca Alternanthera reineckii var. lilacina este anemica.
3. Exista totusi o mare varietate de plante, si cryptocorynele (cu foarte putine exceptii) sunt printre ele, care se multumesc cu lumina moderata. Ai putea pune mai multe varietati de cryptocoryne (si, har Domnului, sunt destule) fara sa te complici cu modificarea capacului.
4. Ai si o problema de calitate a luminii. Nici Sun Glo nici Aqua Glo nu sunt cea mai potrivita alegere, cu atat mai mult cu cat ai mare problema cu cantitatea luminii. Daca tot vrei produse Hagen ar fi bine daca ai putea pune o combinatie de Flora Glo si Aqua Glo. (La mine a dat rezultate mai bune decat orice alta combinatie de tuburi Hagen.) Flora Glo da lumina putina dar acolo unde plantele au nevoie; Power Glo compenseaza in ceea ce priveste cantitatea luminii). Din fericire Hagen face si tuburi non standard de 25 w si cu 3 tuburi din astea (2xFlora Glo + 1xPower Glo) faci fericite plantele.
5. Nu trebuie neglijata nici existenta unui substrat fertil. Degeaba ai lumina daca plantele n-au cu ce se hrani. Fertilizantii lichizi sunt buni dar sunt mai degraba pentru suplinirea a ceea ce plantele extrag din substrat. In plus exista multe plante care asimileaza putin din masa apei. Aceasta cu atat mai mult cu cat am vazut ca ai filtru extern care mai retine si el din fertilizantii lichizi (si situatia este agravata daca ai si carbune activ in filtru). Daca n-ai posibilitatea folosirii unui substrat de firma exista alternative (nerecomandabile insa) cum ar fi: pamant de flori (fara fosfati), turba, argila; apeleaza la acestea numai si numai daca n-ai alta alternativa; le-am amintit (iarasi cu riscul de-a fi blamat) pentru ca dintre doua rele (lipsa oricarui substrat fertil / substrat continand cele amintite) este de preferat raul mai mic.
6. Ar mai fi de zis despre CO2 si despre multe altele dar macar sa ajungi pana la ele.

Succes.
1. Ar fi recomandabil sa folosesti numele stiintific, nu de alta dar cand este vorba de 'zebre' lucrurile sunt lucrurile sunt mai complicate: sunt vreo 35 de specii (si varietati) care popular sunt numite 'zebre' si care au comportamente total diferite; de ex.exista ciclide africane (Pseudotropheus zebra, Pseudotropheus esthae), loricariide (Hypancistrus zebra) cunoscute sub numele de 'zebre'.

2. Cred, totusi, ce te-ai referit totusi la Brachydanio rerio. Certamente, in mod obisnuit, n-au comportament teritorial. Sunt pesti care au un comportament gregar (le place sa fie mai multi impreuna), ceea ce este chiar opusul comportamentului teritorial. La toate speciile care au comportament gregar daca sunt putine exemplare din specie (in cazul asta 2) se manifesta stresul care poate schimba comportamentul in agresivitate, teritorialitate etc.

3. As fi zis si ca acvariul este prea mic pentru Brachydanio rerio dar ... de curand am tinut 26 de zebre (si-un pui de ancistrus!) intr-un acvariu de 58 l brut (efectiv apa cam 43 l) si asta pentru 2 saptamani. Erau la fel de zurbagie ca si in locuinta lor obisnuita (acvariul de 300 l). (In acvariul mic, dupa intoarcerea zebrelor in locuinta obisnuita, mi-au aparut cateva zeci de pui!)

4. Zebrele, chiar si in mod obisnuit, sunt pesti sacaitori. Nu se dau in laturi sa alerge, in joaca lor nebuna, chiar si dupa pesti mai mari. Cateodata, cand le tineam cu scalarii, erau in stare sa-i terorizeze pe bietii scalari. De aceea nu-i recomandabil sa fie asociate cu pesti lenti sau linistiti.

... aveau acolo doar philips tld 830 dar neoane mici ( 60 cm parca ) si neoane mari (120 delea vreau eu ) aveau doar philips tld 765, si unele tld BLUE asa scria pe ele , mai aveau si osram flora parca tot 765 ( 120 cm ) ce sa fac ?

1. Philips (sau Osram) 765 si decat nu-s bune pentru acvaristica.
2. Lumina data de tuburi / becuri /leduri colorate nu-i buna pentru acvaristica decat in cazuri absolut speciale si pentru scurta durata (ma gandesc la lumina necesara scalarilor pentru a-si pazi / ventila icrele pe timp de noapte).
3. Philips (sau Osram) 830 sunt bune doar ca solutie de avarie, recomandabile pentru buget redus si numai in combinatie cu ceva mai bun.
4. Osram Fluora , daca gasesti, nu mai sta pe ganduri; as recomanda chiar sa iei si de rezerva. Este de departe, din cele enumerate, cea mai buna solutie atat pentru plante (spectru de culoare creat special pentru a favoriza dezvoltarea plantelor) cat si pentru imaginea vazuta in acvariu (IRC mare).
5. Am avut ocazia sa vad schimbare radicala (in bine) in evolutia plantelor dupa ce tuburile Philips TLD 965 au fost inlocuite cu Osram Fluora (restul parametrilor acvariului ramanand nemodificati).

N.B. Desigur este o retinere gresita ca Osram Fluora ar avea ceva legat de 765. La tuburile din Philips si Osram semnificatia lui 765 este: 7 indica IRC (intre 70 si 80%); 65 se refera la temperatura de culoare (6500 K). Osram Fluora are IRC 90 sau 92% (nu mai retin exact dar a fost o intrega discutie pe acest subiect pe forum) si temperatura de culoare 8500 K.
Toti cei 4 pui, care de fapt au fost 5 la o privire mai atenta, si-au gasit casa noua.
Rog, un administrator sa inchida topicul.
Unul este deja la casa lui; la colegul nostru bp care, cu ceva vreme in urma, a licitat pentru planta-mama.
Rog un moderator / administrator sa modifice numele topicului in
Echinodorus Dschungelstar Nr. 5 Grosser Bar.
; din pacate editorul forumului nu stie de caractere speciale.
Sburlea Nicolae mi-a lasat (fiind plecat in Saptamana Patimilor din Bucuresti) pentru a dona 4 pui de Echinodorus Dschungelstar® Nr. 5 ’Grosser Bär’.
Planta mama provine de la dl. Sandu Veres care a primit-o printr-un dealer german de la Dennerle. Marca este inregistrata de Dennerle.
Dupa stiinta mea nu-s prea multe exemplare in tara asa ca, pentru a nu se pierde din tara planta, rog ca doritorii sa verifice, pe site Dennerle, daca-i pot asigura conditiile necesare.
Pot fi contactat atat pe PM cat si pe YM.

Numai pentru Bucuresti pentru ca n-am timp sa fac expeditii in tara saptamana asta si puii nu mai pot astepta; sunt desprinsi de pe tija de cateva zile asa ca rog urgentati cererile.
 
Forum Index » Profile for Sicmar » Messages posted by Sicmar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com