[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ajutati-ma sa fac primii pasi !!!!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
fisherman's_friend
Junior member

IP:

Salutare lume... nu stiu cum sa incep , sunt muuuuuulte de zis, dar hai sa incerc... sper sa aveti rabdare sa cititi pana la capat !!
Expozitiunea : Totul a inceput acum o saptamana cand un prieten mi-a dat un acvariu cadou (... 3 sticle de bere ) pe motiv ca nu mai are timp de el ( a sosit a doua fetita pe lume ) . am incheiat tranzactia ( vezi treaba cu berea ) si l-am adus acasa . l-am instalat eu pe-acolo pe undeva si trecand peste supararile alor mei, a ramas asa. Si uite asa am ajuns eu aici la voi , cautand pe net ce si cum cu acvariile .
treaba e in felul urmator : e un acvariu de vreo 35-40 de L si sincer, dupa ce am citit si eu cat am putut pe aici, am ajuns la concluzia ca e prea mic , si pt mine, dar ( cel mai important ) si pt pestisori. apropo, am 8 pestisori in el , sincer nu stiu ce specie sunt , dar au cam 3-4 cm ( asta facand legatura cu dimensiunile acvariului si nevoia lor de spatiu ). ca accesorii mai am o pompa de aer si un "filtru" de burete. si cam atat....

Intriga : Am tot cautat eu documentatii si dupa ce am mai citit si eu pe ici pe colo, mi s-a aprins orgoliul si am ajuns la concluzia ca vreau si eu ACVARIU, nu un recipient ( 10x for the eye-opener ). un acvariu frumos, amenajat k la carte .... :-)

Desfasurarea actiunii : Am nevoie de ajutorul vostru . sunteti cei mai profesoinisti in asa ceva de pe la noi ( ) si vreau sa fac ceva klumea daca tot il fac. eu cel putin asa gandesc. si deci vreau sa imi ziceti voi ce trebuie sa iau , ce trebuie sa fac , tot tot tot !
- Ma gandeam la un acvariu de 100 L pt ca sunt un novice si n-are sens mai mare ( cel putin pana ma mai invat si eu ). la capacitatea asta ce DIMENSIUNI imi recomandati sa aiba si ce grosime a geamului?
- Ce FILTRARE imi trebuie ( marca, model, pret ) - care e cea mai recomandata pt un astfel de acvariu ?
- Ce ILUMINARE imi trebuie pentru dimensiunile pe care mi le recomandati ( marca, model, pret) ?
- Ce INCALZIRE face fata ( marca, model, pret ) ?
Si cam atat cred... de amenajat vedem dupa ce achizitionez ce imi trebuie .
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt un lenes, citesc posturile voastre si le gasesc foarte folositoare, dar eu vreau sa iasa f bine si sa imi iasa din prima daca tot fac... si de aceea vreau de la voi acest "caz particular" , ca sa zic asa . Imi cer scuze pt ditai romanu pe care l-am insirat eu aici si sper ca aveti timp sa il cititi pana la capat si mai ales sa imi raspundeti la el si sa ma ajutati cu sfaturi si recomandari cat mai multe .

Oamenii cu mintea ingusta au, de obicei, limba larga.
[Email] [Yahoo!]
johnny6600
Senior member
[Avatar]

IP:

S-o luam incet.Ca dimesiuni ti-as recomanda 80 cm L , 40 h si 40 l.Mi se pare destul e bine proportionat , cel putin asa l-am facut pe-al meu si-mi place.Sticla necesara pentru un astfel de acvariu trebuie sa fie de minim 6 mm , dar ar fi si mai bine daca ar fi de 8.Metru patrat de geam de 6 e aprox 35 lei noi iar de gem de 8 pana in 60 lei noi.Cel putin in Bucuresti.Dar ca sa faci un acvariu , ca sa-l lipesti ai nevoie de silicon special pentru asa ceva.Exista 2 marci mai populare Bison si Den Braven.Nu ti-as recomanda sa il lipesti tu daca nu ai experienta , nu e chiar asa de usor.
Trecand peste asta , despre filtre , iluminat , capac ,incalzitor s-a discutat mult la sectiunea DIY Hardware si nu ar avea rost sa ma repet.Acolo gasesti aproape orice informatie despre constructia unui acvariu.

Pentru ca n-am stiut ce sa aleg intre mecanic,tamplar,geamgiu,electronist,chimist,fizician,biolog sau veterinar le-am ales pe toate asa ca m-am facut acvarist
fisherman's_friend
Junior member

IP:

- 10x johnny pentru sfaturi in legatura cu acvariul . eu ma gandisem la 70 x 35 x 40 , dar stii ca nu strica mai mare ( chiar deloc ) !! si deci o sa il fac ca tine. acum sa vedem unde gasesc eu niste sticla buna si niste baieti priceputi sa imi faca mie unu k-lumea ( ca eu n-am skillu necesar ) . important e ca se face !!
- in leg cu hardware-u , am cautat si eu mai bine si din ce am vazut pe la voi, la acvariul asta merge :
filtru - Tetratec X700
incalzitor - Aquael Confort Zone with New Technology
iluminat - 2 x Philips TLD 830 pe un capac din pal din ala de se pune in spate la mobila ? asta din cat am citit si eu pe acolo ... poti ( daca ai ) sa imi trimiti si mie o schema cum se monteaza becurile alea acolo in capac sau daca pun neoane cum se face. avea razvan o schema pe care a cam dat-o la toti, dar pe mail si .... eu n-am apucat-ooo . am vazut ca era apreciata ..
a, si imi puteti spune ce preturi sunt la astea de mai sus ? PLS . si de unde le iau din buc ca o sa dau eu o raita pe acolo , numai sa stiu unde gasesc . eu sunt din pitesti si petshop-ul ( ca e unu singur ) de aici e VARZAAAA !!!

offtopic : am descoperit ce specie sunt pestisorii mei !! sunt niste gupi , saracutii !! :-P

[Email] [Yahoo!]
gab
Junior member
[Avatar]

IP:

Eu am un acvariu asemenator cu ce vrei tu: 70x35x45. Insa poti intinde si lungimea si adancimea ca nu e bai pt pesti daca e mai mare.
Daca vrei 100l apa trebuie sa pui la socoteala inca cativa cm la inaltime fata de ce ai spus tu , pt substrat+ ca doar nu o sa ai apa pana la muchie si oricum si capacul o sa-ti acopere un pic.(in functie de constructie mai mult sau mai putin).
Dupa 3 luni de citit pe forum eu mi-am lipit singur acvariul(PARDON! nu am fost singur, m-a ajutat sotia :-) )
Neoane am 3 X 18W(macar atat zic ca e musai)
Filtru aveam Aquael Fan1.(Daca nu suprapopulezi si e bine plantat face fata, insa la guppy cam greu le faci planing familial)
Daca poti cumpara un Fluval 104 si te-ai scos.

Bafta
mausmann
Member
[Avatar]

IP:

gab wrote:Eu am un acvariu asemenator cu ce vrei tu: 70x35x45. Insa poti intinde si lungimea si adancimea ca nu e bai pentru pesti daca e mai mare.
Daca vrei 100l apa trebuie sa pui la socoteala inca cativa cm la inaltime fata de ce ai spus tu , pentru substrat+ ca doar nu o sa ai apa pana la muchie si oricum si capacul o sa-ti acopere un pic.(in functie de constructie mai mult sau mai putin).

Parerea mea e ca alegerea inaltimi acvariului ar trebui sa se faca pe considerentul pesti/plante sau plante/pesti si nu de volumul de apa neaparat. Ca sa fiu mai explicit daca vrei sa ai plante ar trebui sa ai o inaltime mai mica dar asta ar presupune sa ai pesti de talie mica care nu au nevoie de o coloana de apa mare. Alegerea unei inaltimi mai mici rezolva multe probleme legate de iluminare, putere consumata (ca tot era un topic pe aici) etc. Latimea ar trebui sa fie cat mai mare posibil, raportata la lungime, pentru a evita pe cat posibil "efectul de lupa" si de asemenea sa ai loc la plantat si sa poti crea un efect profunzime.

mobile in mobile
fisherman's_friend
Junior member

IP:

merci baieti !!
ok ... cum zicea un coleg mai sus, "s-o luam incet" . pe mine nu ma preseaza atat de mult acvariul in sine (ca vas,recipient ), ci mai mult accesoriile. FILTRU, INCALZITOR, CO2, NEOANE, CAPAC, pentru ca ele pana la urma sunt cele mai importante . ele fac treaba ca sa zic asa. si de aceea eu zic ca astea trebuie cumparate primele, mai ales ca din punct de vedere financiar sunt mai "grele" decat acvariul :-) .
deeeeci . treaba sta in felul urmator . ce imi recomandati voi !! si sa stiti ca nu ma fac rabat la calitate . adica mai bine stau si strang acolo cash-ul si iau ceva frumos decat sa ma trezesc dupa aia ca : ba nu imi filtreaza cum trebuie, ba nu imi tine temperatura constanta sau mai stiu eu ce alte neajunsuri.
va rog eu, bucuresteni, ca voi vedeti mai multe si aveti mai multe decat in pitesti ... recomandati-mi ce stiti voi ca e bun si spuneti-mi cat ma duce la buzunar ca sa stiu cum fac si eu cu banii .

PS : ce parere aveti de alea de le-am ales eu mai sus ? filtru etc . sunt bune, nu sunt bune , altele mai bune care ? si mai ales LA CATI BANI le gasesc si unde ?

[Email] [Yahoo!]
fisherman's_friend
Junior member

IP:

nu vrea nimeni sa ma ajute ?

[Email] [Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

fisherman's_friend wrote:...eu ma gandisem la 70 x 35 x 40 , dar stii ca nu strica mai mare

Indiferent ce latime si inaltime stabilesti, nu micsora lungimea sub 70 cm, pentru ca nu mai au loc neoanele de 18 W.

fisherman's_friend wrote:filtru - Tetratec X700

Bun.

fisherman's_friend wrote:incalzitor - Aquael Confort Zone with New Technology

Mai bine un Tronic de 100W de la Hagen.

fisherman's_friend wrote:iluminat - 2 x Philips TLD 830

La volumul ala iti trebuie CEL PUTIN 3 (trei) neoane. In locul tau as pune 4, fiecare cu intrerupator separat.

fisherman's_friend wrote:un capac din pal din ala de se pune in spate la mobila ?

In nici un caz!
Iti recomand PANEL-ul (e diferit de PAL si e mai aspectuos). Te duci cu schema la niste mesteri in mobilier, si stiu ei ce trebuie sa faca. Apoi tu il dai cu 3-4 straturi de ulei sicativat, apoi cu 4-5 straturi de lac si obtii un capac impermeabil si in acelasi timp superb, bun de pus in sufragerie. Daca ai indoieli, priveste capacul acvariului meu. E din panel.

fisherman's_friend wrote:a, si imi puteti spune ce preturi sunt la astea de mai sus ?

He-he, unele lucruri trebuie sa le mai afli si singur. La drum, mai frend!

fisherman's_friend wrote:offtopic : am descoperit ce specie sunt pestisorii mei !! sunt niste gupi , saracutii !! :-P

Ura!

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]
fisherman's_friend
Junior member

IP:

10x Dalles u're the best !!! stau prost cu rabdarea, mai ales cand vreau ceva si tot am asteptat sa posteze cineva azi ... si nu mai posta nimeni . noroc cu tine ca ma culcam de nu ma mai lua somnul

dupa indelungi cautari in sufrageria mea , am gasit unde sa pun viitorul acvariu. e adevarat ca trebuie sa scap de niste mobila mai veche :-) ( si cu ocazia asta si de mentalitatea la fel de invechiata a alor mei ) dar vad eu cand pleaca ei vreo zi pe undeva si cand o sa vina ... nu o sa mai aiba ce sa faca la atata apa !!! muhahahaha

- in privinta filtrului am decis Tetratec X700 - am inteles ca e bun si isi face treaba la fel de bine ca fluval ( merita sa iau totusi fluval ? )
- cu incalzirea imi iau Tronic de 100W de la Hagen
- la iluminat 3 x philips TLD 830 si 1 x Osram Fluora - am vazut ca asta e combinatia preferata la voi
si cam atat de dotari, nu ? mai e ceva? fara butelii de co2 ca "nu e bani" deocamdata. or sa vina si de-alea mai incolo , ne multumim cu drojdia deocamdata

PS : dalles , imi place cum ai "imbracat" acvariul , e mult mai interesant decat sa stea direct pe masa. ii sporeste senzatia de inaltime . good job !!
vreau sa revin totusi la treaba cu capacul : mai are cineva vreo schita de facut plsss ca nu ma pricep la tamplarie si vreau sa iasa bine . merciiiiiiiiiii all u fish lovers !!!

[Email] [Yahoo!]
mausmann
Member
[Avatar]

IP:

fisherman's_friend wrote: in privinta filtrului am decis Tetratec X700 - am inteles ca e bun si isi face treaba la fel de bine ca fluval ( merita sa iau totusi fluval ? )

Am auzit lucruri bune despre el.E mai nou pe piata din Romania. Cred ca l-ai putea lua e ceva mai ieftin decat fluval si am inteles ca are volum-capacitate de filtrare mai mare. Varful ar fi Eheim sau "piesele" de la ADA. Daca Eheim se mai gaseste pe la noi ADA nici o sansa.(aici poti vedea cam despre ce e vorba)
La incalzitor ai putea renunta daca pe timp de iarna ai in casa cam 20-22°. Majoritatea plantelor se simt bine la temperatura asta acum depinde si ce pesti vrei sa ai.

mobile in mobile
fisherman's_friend
Junior member

IP:

multumesc pt sfaturi si sugestii !! sunteti cei mai tari !!
acum problema e de unde le iau si cat ma costa . ma poate ajuta cineva ? pot sa cumpar online de undeva sau vin in bucale ?

[Email] [Yahoo!]
ozi
Senior member
[Avatar]

IP:

nu ma pricep eu prea bine la toate produsele, dar in general iti iasa mai scump daca iti comanzi online, pt ca se vor adauga taxele de transport, si o serie de alte taxe vamale (in cazul in care comanzi din alta tara).
dar pe de alta parte, si mersul pana la bucuresti te va costa, daca ziceai ca in pitesti nu se gaseste ceea ce cauti tu. daca reusesti sa te scoti cu drumu gratuit pana la bucuresti si inapoi, cred ca ar fi cea mai buna solutie. dar stai putin, pitestiul este un oras foarte mare. cum de are numai un singur petshop, care e si VARZA?? poate n-ai cautat destul de persistent...
ai putea sa te mai uiti la sectiunea de shop de la home-pageul siteul, sau chiar sa cauti pe alte siteuri preturile aproximative, macar ca sa-ti faci o idee. s-ar putea, adica sigur vor fi putin mai scumpre in romania, ca trebuie importate, dar tot prin jurul aceluiasi pret se vor invarti.
sper ca te-am putut ajuta.

fuga prin porumb face porcul mai mistret
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: