Faza e ca, in natura, eu nu cred ca am vazut vreun loc cu plante fara alge, asa cum vrem noi sa avem in acvarii. Tocmai de aia cred ca e asa greu sa nu ai alge vizibile, ca incerci sa combati cursul normal al naturii.
Ma duc la o tigara, sa meditez la ziua de maine, cand voi ajunge acasa si voi descoperi o noua alga in acvariu
Ca lumina, am 2 tuburi T8 OSRAM 965 de 18W, puse cam la 10cm deasupra apei. Acvariul are 50 litri brut, scazand locul ocupat de substrat si nisip, plante si filtru, cred ca mai mult de 40 litri net nu am.
Teste am doar NO3, PO4, GH, KH si pH. O sa fac maine pana sa adaug pps-pro si mai fac dupa ce adaug, sa vad ce valori imi ies.
Greu cu plantele astea.....prea multe chestii de urmarit si mentinut in echilibru.
Valurirea apei: nici prea tare, nici prea incet
Lumina: nici prea multa, nici prea putina, nici prea putin timp, nici prea mult timp
CO2: neaparat constant
fertilizare: aici nici nu are rost sa mai enumar, ca sunt prea multe situatii
pH: mare atentie cu Co2 si KH, ca poate varia fatal
Soarele: inamicul nr 1, neaparat trebuie draperie in camera, ca nu stii cum prinde o raza
etc...
Asa arata acum 2 minute, multe dintre alge nu se observa, caci se stinsese lumina si am bagat blitz, dar este efectiv plin de alge.
Am GSA, Staghorn, Thread, Fuzz. Cu putin "noroc" cred o sa le am pe toate
Nu-mi dau seama ce sa fac sa scap de ele. Sa scot bomba si sa scot un neon, sa reduc/cresc fertilizarea, sa reduc timpul de iluminat, sa sparg acvariul, etc...
Ieri, in timpul operatiunii de prindere a grupului Elongatus, am scos cateva pietre din acvariu si le-am pus pe un nailon, tinandu-le asa cateva ore. Cand le-am pus inapoi in bazin, aveau un fel de rugina pe ele, cam asa se vedea in apa, care se dizolva usor usor, ca o vopsea de oua. Azi cand am venit acasa, vad ca sunt complet verzi, spre deosebire de cele care au ramas in bazin, care au un amestec de alge verzi si maronii pe ele.
Care ar putea fi explicatia? Sa fie o simpla oxidare? Asta in cazul in care algele se pot oxida.
La Demasoni, se ia tot grupul odata, de recomandat cel putin 15 indivizi. Pe parcurs ce se formeaza ierarhiile, iti trebuie un bazin de urgenta, in care sa muti masculii cei mai agresati, care se retrag in colturile acvariul, plutind apatic chiar sub luciul apei.
Dupa ce scapi de acestia, care de obicei sunt cei mai slabi dezvoltati, iti va ramane in bazin un grup bine format, destul de linistit.
Dupa lupte seculare, am reusit sa prindem grupul de Elongatus, asa ca au mai ramas:
2 Scalari clasici, argintii cu dungi negre, in jur de 10cm inaltime - 5 lei bucata
4 Acei Msuli maturi, peste 10cm, masculi - 10 lei bucata
Familie Metriaclima Pulpican(Kingsizei) maturi(1M+2F) - 30 lei
In continuare e valabil si la schimb cu Labidochromis Hongi SRT.
La Demasoni, masculii devin mai butucanosi, mai masivi ca femelele pe masura ce cresc, in timp ce femelele o sa arate destul de subtiri, ca un fus si din cand in cand cu gusa.
De regula, masculii sunt mai intens colorati ca femelele, dar poti avea situatii cand o femela dominanta poate fi coloranta mai intens ca un mascul subdominant din acelasi acvariu, deci pot aparea confuzii.
Cea mai sigura deosebire este GUSA la femele.
In legatura cu aranjamentul pietrelor, ar fi bine daca ai mai adauga cateva, urcand spre luciul apei, nu aranjate doar pe fundul acvariului, cum e acuma.