| Message |
|
|
Ma refeream la aparatul foto... Nu prea am auzit ca lumina, oricat ar fi de proasta calitativ, sa ajuga sa faca o frunza clorotica.
Atunci e o deficienta de macro...
Wow... ce destept am fost. Mi-am stors creieru' sa imi dau seama ce deficienta poate fi, daca nu de micro.  '
Revenind... Probabil NO3.
|
 |
|
|
Constanteni sunt ca melci aia care isi fac veacu' in substrat
Hmmm... ciudata comparatie. La mine melcii aia au murit toti

|
 |
|
|
Felicitari. Imi mai aduc aminte de vremea cand mi-a inflorit primul Anubias. Stiu senzatia. Savureaz-o pe indelete.
Dupa aia...  citeste si ce urmeaza:
Daca temperatura de culoare e reglata corect, vezi ca nu e normal ca frunzele tinere sa iasa atat de galbui cum e aia la tine. Poate ar trebui sa mai bagi niste fier/micro...
|
 |
|
|
|
Bine ai venit pe forum. Asteptam sa iti vedem realizarile
|
 |
|
|
|
Fluctuatiile mari de pH inseamna fluctuatii mari de CO2. Daca asta se intampla (si) cat timp e lumina aprinsa, constituie pentru alge un semnal chimic cu semnificatia, logica pentru ele, ca plantele o duc rau. Drept pentru care algele incep sa se reproduca in draci.
Acelasi lucru se intampla si cand apar varfuri ale concentratiei de amoniac... dar nu prea e cazul acum...
|
 |
|
|
Nu vreau sa iti poluez topicul cu o disputa Prodac vs <orice altceva>, dar mi te-ai adresat direct cu o replica asemanatoare cu aia al limbilor din reclama la Cola cand ochiul le spune ca e cola zero.
Si oricum n-am zis ca nu sunt bune produsele lor. Am zis ca eu nu voi mai cumpara niciodata si nici nu pot sfatui pe cineva sa cumpere. Cel putin nu atata timp cat exista JBL, SERA, sau mai sus Dupla, Dennerle, Seachem, ADA etc. Nici macar nu sunt un fan al traditiei, dar prefer sa folosesc ceva ce stiu foarte bine si nu sa incerc pe pielea mea produsele unei firme de care pana acum un an nu a auzit nimeni. Sa le testeze pe altii care sunt mai "deschisi la nou", sa zicem.
Cam banuiesc cine sunt cei care ti-au sugerat... 
|
 |
|
|
Nadija wrote:si ce, nu sunt bune astea?
Evit sa ma pronunt aprioric asupra a ceva ce nu am testat personal, dar, pot spune despre un alt produs al firmei Prodac, care m-a facut sa nu mai cumpar nimic de la ei.
Mi se terminase, la un moment dat, (pe vremea cand faceam teste de apa) testul de NO3. Sau PO4, nu mai tin minte. Oricum e irelevant care dintre ele. Aveam ceva probleme cu apa si eram deplin increzator in teste  asa ca am dat fuga la un pet-shop cu pretentii din Constanta. Nu aveau testul care imi trebuia decat de la firma Prodac. L-am luat si fuga acasa sa testam apa. Fac un test... solutia se albeste (adica se face asa de culoare zerului, alb-translucid). Ma uit pe scara colorimetrica - nu exista o asa culoare. Ok, fac un test la apa de la robinet - solutia se albeste.  Fac un test la apa de osmoza - solutia se albeste. Ok... Fac un test unei solutii de concentratie cunoscuta, folosita pentru a calibra testele - solutia se albeste  .
Logica mea in continuare a fost urmatoarea: daca un test de apa nu sunt in stare sa faca, atunci CE ar putea sa faca si sa le iasa bine?! Si nu ma refer la un test care sa functioneze corect ci la unul care sa functioneze, punct. Intrebarea e retorica, desigur.
|
 |
|
|
reactorul e o piatra
Adica o piatra din aia de aer, ca la pompa de aer (ca sa nu zic vibrator)?
Daca e asa, aia nu va reusi sa dizolve prea mult CO2. Mai exact, fara un debit substantial e ca si cum n-ar fi.
Subscriu totusi la ideea ca un tester permanent de CO2 este un minimum necesar. Valabil pentru oricine se decide sa introduca CO2 in acvariu sub orice forma si din orice sursa (bomba, butelie etc.)
|
 |
|
|
alexnbv wrote:Am sa scriu aici ce rezultate vor fi.
Hai ca chiar am devenit curios. Asteptam sa vedem cum merg si la tine controller-ul si sonda lu' nenea Artz.
|
 |
|
|
Presupun ca prin drosere magnetice intelegi alea clasice care se incing si au cam un kil' fiecare, nu?
Ma intreb cum e posibil ca un montaj electronic sa genereze un camp electromagnetic in jurul lui mai mare decat genereaza o bobina cu autoinductie... Parca asta este, in principiu un droser clasic, nu?
Poate ne satisface curiozitatea vreunul dintre electronistii de pe aici... 
|
 |
|
|
|
Cuvintele cheie aici sunt "nano" si "PPS".
Am facut si eu un calcul. 500 ml de solutie mi-ar ajunge cam 6 saptmani. Si nu am decat un acvariu de 100 de litri. E drept ca vorbim de dozare Estimative index.
Intr-adevar cu metoda PPS totul iti ajunge mult mai mult timp. Oricum e bine sa faci un calcul la bani intai, asa cum te sfatuieste si minnardy
|
 |
|
|
dar sigur le taie cresterea algelor
Va rog frumos, incepatori sau avansati, nu mai dati ca sigure ipoteze "din batrani" pe care nimeni niciodata nu le-a verificat, confirmat sau infirmat in mod stiintific. Sau macar dupa o observatie temeinica. Chiar daca intuitia va spune ca sunt adevarate. Puteti oricand, de exemplu, spune ca e parerea voastra.
De exemplu pauza de iluminare la pranz. Esti sigur ca mecanismul nu a fost altul? Cum ar fi urmatorul:
- mai putina lumina -
- un uptake mai mic de CO2 -
- CO2-ul devine suficient in noile conditii (are timp sa treaca de valoarea critica de uptake) -
- plantele merg mai bine -
- algele merg mai prost, stagneaza si pot fi eliminate...
...Concluzie - Initial era prea putin CO2 in sistem. Asa cum e de altfel in majoritatea acvariilor care au probleme cu algele.
Discutii pe aceasta tema aici:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=6878
Daca veti citi pana la capat veti vedea ca majoritatea (mica majoritate) dintre cei de pe acest forum fac, intr-adevar, pauza de iluminare la pranz. Dar nu pentru a combate algele ci pentru a mai prinde acvariul cu lumina aprinsa cand se intorc de la serviciu. Un motiv pur egoist, dar perfect valabil, care nu are nici o legatura cu algele.
Toate cele bune.
|
 |
|
|
Pauzele la pranz sunt la fel de bune ca medicii de familie - nu fac nici bine nici rau
Totusi perioadele de iluminare efectiva, ar fi bine sa fie de cel putin 4 ore continue...
|
 |
|
|
Fa-ti o bomba ca mai mult de 10 lei nu dai. Maxim 15
...Si oricum pana la urma tot la butelie ajungi.
|
 |
|
|
Produse Prodac... 
|
 |
|
|
|
Am apreciat si eu site-ul ala, dar preturile sunt mult mai mari decat daca ti-ai prepara singur solutiile. Si chimicalele sunt tot alea. Nu-ti inchipui ca nitratu' lu Aquasabi e altfel decat nitratu' de oriunde altundeva.
Cauta pe forum dupa PPS-Pro si dupa Estimative index. Despre ambele s-a discutat. Daca totusi ai nelamuriri cu privire la probleme punctuale, gen cum prepari efectiv solutiile, atunci intreaba. Cu siguranta vei fi ajutat.
|
 |
|
|
Aha... PPS-Pro...
E o buna metoda pentru inceput. Ai grija totusi. Adapteaza doza aia recomandata de ei in functie de plantele tale. De numarul lor de viteza lor de crestere de iluminare etc.
Nu stiu care si prin ce oras e pentru ca am comandat doar online, dar chimicale gasesti la:
http://www.laborexromania.ro/index.php
http://www.chemical.ro/index.html
http://www.chimopar.com/ro_request.html
http://www.tunic.ro/www/index.php?class=subcategory&method=getList&id=9
Tunic sunt cei mai seriosi dar un pic mai scumpi. Nu neaparat cei mai scumpi. Cu Chimopar nu am lucrat, dar am auzit ca sunt ieftini, insa, inca nu mi-au raspuns la un e-mail de acum o saptamana, deci ca sa te bage in seama va trebui sa ii suni, probabil.
Spor!
|
 |
|
|
EasyCarbo ca si Flourish Excel nu sunt niste substante miraculoase. Si in nici un caz nu sunt niste stimulente pentru cresterea plantelor in mod direct si nu obliga plantele sa nimic.
Ambele contin glutaraldehida care este o otrava foarte puternica pentru cam tot ce e viu. In cantitati mici, se pare, poate fi folosit de plante ca sursa alternativa de carbon.
Discutii despre glutaraldehida, intr-o forma sau alta, intr-un topic mai vechi, aici:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5573&highlight=glutaraldehida
sau mai nou, aici:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=6899&highlight=glutaraldehida
O distanta internodala mare are cu totul alte cauze. Cele mai probabile ar fi CO2 insuficient (planta cauta sa ajung mai repede la atmosfera pentru a putea sa isi ia CO2-ul de acolo) sau o proasta iluminare (cantitativ sau calitativ)
|
 |
|
|
|
Sigur au la Brick.
|
 |
|
|
Acum stau si ma gandesc....ce mai urmeaza...realizez ca am foarte multe lucruri de invatat si sunt curios daca exista acel moment an care sa poti spune ca...."stii aproape totul despre acvariul tau".
Din cate imi pot da seama, nu exista. Chiar si cei foarte avansati, daca sunt cu adevarat pasionati, inca invata.
Departe de mine gandul de a propavadui o metoda sau alta de fertilizare  dar ca sa ai de unde alege, citeste si asta:
http://www.barrreport.com/estimative-index/62-estimative-index-dosing-no-need-test-kits.html
Marturisesc ca mie prima data mi s-a parut mai complicat... ulterior mi-am dat seama ca, de fapt, iti simplifica mult munca, ne mai avand nevoie de teste de apa.
Referitor la micro - da. Se refera la Ferropol, Ferropol 24 si versiunile lor de la diverse alte firme.
|
 |
|
|