[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu Dennerle  XML
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Author Message
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

Salutare tuturor

De ceva timp in urma, Tot achizitionez Aparatura, fertilizanti etc. pentru a incepe un acvariu bazat pe Sistemul de fertilizare dennerle.
As vrea daca se poate sa ma ajutati cu sfaturi pentru a incepe totul cu bine.
Acvariul are aproximatic 180 L Apa
Luminava fi: :t5 3x54w Osram 865 3x 54w Osram 965
Aparatura:Co2 butelie 2L fara ph-controller , filtru tetratecEx1200, Eheim Skimmer, Reactor ciclo turbo dennerle, Incalzitor substra(ThermoTronic 20 W)t Fara controler.
Vietuitoaie:10 Paracheirodon simulans , 15 razbora , 25 neoni clasici , 10 neoni negri, 10 neoni rosii red cherry.
Plante:Alternanthera Iliacina , Blyxa Japonica, Urticularia Graminifolia (Incerc din nou, Aviz si multumiri Dn-lui Ginel) pogostemon, L Aromatica , L cuba, HC, 2xEchinodorus Aquartica
Fertilizanti : Start Declorinare apa : Biotopol C.Substrat Dennerle Deponit mix 18 Kg, Lichid: A1 Daily, S7,e15,v30, Easy Life ProFito , EasyCarbo
Decor : Autocolant Negru

Cateva Intrebari:
1. Substratul fertilizant Il pun primul dupa care Stratul de Quart si atat ?(vezi intrebarea 2)
2. Dennerle FB1 SubstrateStart, Unde se pune ? nu am inteles prea bine. Intre Substratul fertilizant si Quart ?
3. Lumina tuburilor, la ce distanta e recomandata sa fie fata de luciul apei?
4. Nu fac suprapopulare de pesti ?
5. Debitul filtrului extern, Daca e setat la LOW sau MEDIUM, face aceeasi treaba ca si cum ar fi cand e dat sa faca furtuna ? si cum se regleaza, doar din robinetul de la evacuare? sau si din robinetul de la intrare?
6. Daca pastrez filtrul intact si apa maxim cat pot depozita sa zic un 20 % exista un risc a se decicla ? o perioada de circa 4-5 ore cat refact totul ?
Sunt sigur ca mai am si alte intrebari dar, nu imi mai vin acuma in minte.
Am sa postez poze, cand am timpul necesar sa refac totul, mai precis pe 13 sau 15.
Multumesc
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ketamina wrote:Luminava fi: :t5 3x54w Osram 865 3x 54w Osram 965

Esti sigur ca vrei atata lumina pentru 180 de litri?

ketamina wrote:Lichid: A1 Daily, S7,e15,v30, ...

A1 Daily si S7 nu se folosesc impreuna. Schema e A1+E15+V30 sau S7+E15+V30.

Raspunsuri la intrebari:
1+2. Ordinea corecta este: Incalzitor substrat, 2-3 cm de DeponitMix, se presara FB1 SubstrateStart, se acopera cu nisip de cuart cu granulatia 2 mm.

3. Nu este o regula. Ideea e sa nu ai conuri de umbra spre marginile acvariului. Daca pui tuburile intr-o lampa suspendata (care e destul de compacta) o sa vezi ca distanta ar fi intre 15-25 cm. Daca le pui intr-un capac si le dispersezi uniform pe latimea acvariului, distanta poate fi mai mica: 5-10 cm.

4. Ba da, avand in vedere sau deducand din dotari ca vrei sa te axezi pe plante.

5. Face treaba cel putin la fel de buna. Chestia e ca Tetratec-ul nu e proiectat sa functioneze "reglabil". Reglajul se face din cei 2 robineti verzi aflati pe tur si pe retur in apropierea canistrei. Producatorul recomanda reducerea debitului doar pe perioade foarte scurte (in timpul hranirii). Nu am incercat si nici nu stiu ce efect ar putea avea pe termen lung functionarea lui in regim de "low" sau "medium" cum zici tu.

6. Exista un risc. Pe cat posibil, incearca sa stochezi mai multa apa, sa lasi filtrul sa functioneze (stiu, e greu ca are debit mare) si sa completezi cu apa statuta. Mai poti baga bacterii "la fiola" Prodibio, s-a tot vorbit de ele pe forum.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

Multumesc pentru raspuns.
Lofty wrote:
Esti sigur ca vrei atata lumina pentru 180 de litri?

Tot am avut un stres cu lumina (ba insuficienta-ba tuburi de calitate medie)
am sa folosesc doar 4x54, sa fie un echivalent de 1,2 W per L(asa zic eu ca e mai ok)

Lofty wrote:A1 Daily si S7 nu se folosesc impreuna. Schema e A1+E15+V30 sau S7+E15+V30.

Multumesc, aici nu eram sigur, in cazul asta s7 il elimit, am sa ma axez pe fertilizarea zilnica.

Lofty wrote:
4. Ba da, avand in vedere sau deducand din dotari ca vrei sa te axezi pe plante.

In cazul asta elimin Neonii clasi si rasboras, sa am circa 30 pesti maxim

Lofty wrote:6. Exista un risc. Pe cat posibil, incearca sa stochezi mai multa apa, sa lasi filtrul sa functioneze (stiu, e greu ca are debit mare) si sa completezi cu apa statuta. Mai poti baga bacterii "la fiola" Prodibio, s-a tot vorbit de ele pe forum.

Am sa vad cum depozitez, este destul de greu pentru atatia litri.. am sa caut un butoias Galeti...
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

Joined: 01/03/2002 09:35:00
Messages: 11132
Location: Egiptu' Antic
IP:
Offline

Abia astept sa vad ce-ti iese .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

si eu ,,, Doar ca mai am o problema, poate mare , poate mica. sunt invadat intr-o proportie de 15 % de Cladophora Aglae, Imi este frica sa nu o transport si in noul set-up, ma gandesc sa tai toate plantele atinse... sau se le curat mai bine.... Ma gandesc poate daca refac totul, nu va reusi sa trimfe si sa reusesc sa o combat.
Oricum , la inceput va fi chelbos acvariul, pana vor creste frumos plantele.
O intrebare: cu ce se mai dezinfecteaza acvariu la curatare? stiu ca sunt niste pastile care se vand la farmacie, dar sincer, am uitat denumirea, nu erau nici sumpe.
Niste plante care vor mai fi si am uitat sa le mentionez:hemianthus callitrichoides,hemianthus micranthemoides,prosepinaca,ludwigia brevipes,
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

O mica precizare: 4x54w cu tuburi T5 este enorm de multa lumina. Eu la un acvariu HQI folosesc cam 60 lumeni/litru in mod normal. Chiar si in cazul tuburilor de definitie inalta, Osram 965 pe care nu le vei gasi la noi, tot ai 3450lumeni, asta de inmultit cu 4 face 13800lumeni. La 160l real 180l=>86lm/l. O cantitate uriasa de lumina. Acest lucru duce la mari probleme in fertilizare, micro, macro si CO2. Oricum, nu porni toate tuburile din prima, fa-o progresiv. De asemenea si perioada de lumina trebuie sa fie cam de 5-6 ore maxim pe zi pana la stbilizare. Dupa asta poti creste perioada de lumina la 9-10 ore/zi, preferabil cu o pauza de lumina a pranz. De Cladophora scapi usor cu H2O2 si, bineinteles, prin schimbarea conditiilor ce au dus la aparitia ei. Ex1200 este urias pentru bazinul tau, incearca cu ceva mai mic. Se dezinfecteaza cu Cloramina B.
Nu incepe un bazin cu plante putine si lumian multa. este o reteta sigura pentru dezastru. Planteaza cel putin 80% din suprafata bazinului cu ce gasesti sa creasca mai repede, Cabombe, Egerii, Elodee intre care pui si plantele dorite de tine. Pe masura ce se seteaza bazinul inlocuiesti plantele nedorite cu cele ce s-au dezvoltat deja.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

tratamentul cu h2o2 zic eu sa-l fac inainte la plante, ca sa nu disturb apa cu tratamentul de h2o2 la noul set-upm Sau ma insel ?

sau sa fac un tratament mai slab circa 25 sau 50 mll la 100 l apa, cu schimb de 50 % apa cu clor si repetat a 2-a zi iarasi cu schimb de 50 % apa schimbata tot clor, deoarece nu am cum sa depozitez asa multa apa la decantat. sau sa fac o singura data.
Ma gandesc ca ph-ul se va mari drastic. (nu sunt in postura sa iau aceasta decizie singur)
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Tratamentul poti sa-l faci inainte de resetup. Ideea cu schimbul de apa este pentru eliminarea resturilor de alge, nu pentru altceva.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

am facut tratamentul, am inceput cu 20 mll la 100 l apa; rezultat: in mare parte , algele au ars, a 2-a zi 60 mll la 100 l apa, rezultat: a ars mai tare, algele au inceput sa se desprina de pe plante; a 3-a zi(astazi) am administrat 100 mll la 100 l apa, dupa un timp de 6 ore de lumina, maine schimb 50 % apa si las, asa, nu mi-a ars nici-o planta, am sa vad maine la administratia de 100 mll ce se va intampla. cateva alge desi arse mai sunt prinse pe plante ,pe tulpine.
Caut schema de fertilizare dennerle cea de inceput, nu o gasesc, ma puteti ajuta va rog? si cat timp se foloseste inainte de schema asta
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ketamina wrote:... ma puteti ajuta va rog? si cat timp se foloseste inainte de schema...

Cu cea mai mare placere...

image

Dupa cum vezi, incepand cu a doua luna lucrurile se desfasoara "normal".
In cursul celei de-a treia luni, dai drumul si la incalzitorul de substrat (daca ai).
Eu iti recomand sa incerci sa folosesti si PlantaGold7.

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Schema de care pomenesti tu @ketamina, este un overview asupra solutiei de fertilizare Dennerle si nu o schema in sine. Acolo se explica ce inseamna de fapti cifrele de pe substante.
Lofty, ti-a aratat prima parte a fertilizarii, care coincide cu perioada initiala de setare a bazinului. In continuare, folosesti schema din mijloc.
In ceea ce priveste HC Dennerle, ei nu au o restrictie de pornire in timp a acestuia(Dupla, da, au). Acest lucru se intampla datorita diferentei de abordare a problemei incalzirii substratului.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

In primul rand, va multumesc ca ma-ti lamurit cu fertilizarea, am cautat si eu pe site , stiam ca exita, dar chiar la water/Systematic fertilisation and maintenance nu m-am uitat.
@andreic, nu am inteles "ei nu au o restrictie de pornire in timp a acestuia"
deci pornesc incalzitorul in a 3-a saptamana cum zice lofty, sau mai tarziu?

aseara, am montat putin reactorul ciclo turbo , ca sa imi diminuez putin treaba pentru maine, cand curat tot, si refac acvariul; ce se intampla, sus la ultimul compoartiment pe unde intra jetul de la filtrul extern se fac cateva "furtune" de aer, care este foarte bine pronuntat ca sunet (este insuportabil noaptea); ca sa se inteleaga ce vreau sa zic: este asemanator sunetului unui filtru care are gol de aer , si imporsca bule de o2, la mine la 2 bule pe secunda se aduna sus bulele de co2 si se intampla acest zgomot, urmat de o vijelie puternica de bule.
Nu l-am montat corect ? cand diminuez jetul de apa care sa intre in reactor, nu se mai aude asa abundent, dar pot lasa maxim 1 bula pe sec (insuficient pentru a scadea ph-ul in cazul meu) in acest moment am ph 7.0 a crescut decand am bagat reactorul dennerle
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ketamina wrote:@andreic, nu am inteles "ei nu au o restrictie de pornire in timp a acestuia"
deci pornesc incalzitorul in a 3-a saptamana cum zice lofty, sau mai tarziu?

Eu ziceam de a 3-a luna, nu saptamana.
Spre deosebire de Dupla care nu recomanda pornirea HC in primul trimestru, alti producatori (Dennerle, JBL, Rena) nu fac nici o precizare in acest sens. O discutie constructiva ce iti poate raspunde la intrebare este acest dialog intre Gabriel si Sandu (constructiv este dealtfel intregul topic).
Eu am Dupla si am facut ce mi-a zis producatorul. Si daca as folosi acum alta marca la un nou set-up, personal nu l-as pune in functiune cel putin in prima luna si as astepta ca plantele s-o "ia la vale" (scuze, dar n-am gasit alta rima la ora asta ).

Referitor la reactor, sa intelegem ca il ai direct pe returul tetratecului 1200? Ai incercat sa vezi cum merge treaba si cu o mica pompa dedicata (de genul Eheim compact 600, ca sa dau si un exemplu)?

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

Reactorul zic eu , ca -l pot folosi si la tetratec 1200, desi as face si proba cu o pompa mai mica, doar ca:
Are un robinet care pot regla debitul de apa care intra in reactor, restul sa fie evacuat printr-o alta cale
image
image

*In cazul in care diminuez debitul se fac acumulari de gaze, care se pot vedea in poza unde se depoziteaza(si tot odata se diminueaza acel efect doarece nu mai ajunge prea multe co2 sus, dar cand sare o bula mare sus iarasi se aude, practic, cand este co2 sus se aude puternic cum se bate co2-ul de peretii reactorului)
*In cazul in care fluxul de apa este la maxim, nu se fac acele acumulari , dar toate gazele sunt sus si se aude incontinuu.
(Ma gandesc la o cauza, poate suna banal: poate reactorul este prea aproape de sticla acvariului si se aude, ma gandesc daca-l distanez putin nu se mai aude)
image
image

Sper sa nu va innebunesc cu probleme mele.
Am o alta problema, la skimer, am de pus o piesa, intre altele 2, este vorba de aceastaimage
image
Trebuie introdusa conform modului de ansamblare image

Aici ar trebui sa se separe:
image
image

doar ca aceste doua piese sunt foarte bine izolate, Am incercat cu toata puterea dar nu se despind, e un fel de sistem prin clame(piesa mama are un culuar si cealalt o bucata care va veni etansa in piesa mama)
In cutie asa a venit etansat, PIESA in cauza fiind bagata aici
image
image


Oare pot slabi printr-un alt mod acele doua imbinari ? , daca il bag cateva minute in apa fierbinte s-ar produce ceva rau , sau as putea sa le despind ?.

Imi cer mii de scuze ca vin cu atatea probleme, nu ma asteptam sa fie asa de multe...
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

La extractorul Eheim nu ma bag.
La reactor, intr-adevar merge si pe returul filtrului extern, dar, eu nu am avut rezultatele scontate deoarece filtrul s-a dovedit a fi prea puternic. Acesta era un Jebo 828 de 1200l/h trecut prin chiller si sterilzator, deci, pierderea de debit era semnificativa, cred ca 50% si tot era prea puternic. Am incercat si cu un powerhead Jbl de 500l/h si nimic bun. In final am gasit niste power headuri de la RIO parca si am incercat cu 2 dintre ele. Unul de 300l/h, asta parea cam slabut si unul de 460l/h care, in ceea ce ma priveste, da randamentul cerut. De altfel, intr-un mail adresat celui de unde cumpar eu fertilizantii, acesta mi-a confirmat ca sistemele complete Denerle ce folosesc Cycloturbo vin cu un powerhead de 450l/h(cu debit reglabil). Se pare ca ma redescoperit roata. Cred ca, conectarea direct pe returul filtrului extern este ok entru fratiorul mai mare, al lui Cycloturbo, varianta XL pt 5000l.
Referitor la HC, am recitit cu placere acel topic(mama ce de intrebari mai aveam si eu), tot la parerea mea raman ca, in ceea ce il priveste pe HC Dennerle, cu CONTROLLER Dennerle, acesta se poate porni din prima.
Am incercat si combinatia de controller no name cu Dennerle si nu merge, era sa prajesc bazinul. Vreti Dennerle, atunci folositi solutia completa. Cred ca si in ceea ce priveste controllerul Dupla situatia este asemanatoare.
Lofty
De-al casei
[Avatar]
Joined: 08/12/2005 12:32:30
Messages: 1239
Location: Bucuresti
IP:
Offline

ketamina wrote:Are un robinet care pot regla debitul de apa care intra in reactor...

... si mai ai unul din care reglezi "debitul gazelor". Vezi aici ce si cum, la What to do if... - troubleshooting. N-are treaba cu apropierea de sticla acvariului, producatorul "porunceste" insa sa fie la cel putin 5 cm sub nivelul apei (din poza nu prea pare asa).

Referitor la surface extractor:
ketamina wrote:pot slabi printr-un alt mod acele doua imbinari ?

De acolo se desprinde, trebuie insistat cu un cutit de bucatarie (eventual d'ala care nu taie bine); pozitionezi lama pe imbinare si-l rasucesti ca pe o elice. Nu se sparge, nu se strica, cel mult se zgarie un pic plasticul.

Nu se supara nimeni ca intrebi, da' incearca pe viitor sa pui pozele un pic mai mici (unii inca mai folosesc laptopuri cu ecran micut ).

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

multumesc de raspunsuri. Ghidul de utilizare nu l-am gasit in cutie, probabil ca s-a pierdut, avand in vedere ca cei de la posta mi-au spus ca pachetul s-a spart in bucuresti, a fost sigilat intr-un sac si a continuat drumul. Oricum cam tot ce am primit era botit:
image
image
image
image


am acasa un rio de 200l\h deci e inutil, totusi am sa incerc sa reglez debitul prin robinetul reactorului, daca nu , ajung la pompa care zice @andreic cea de 450 l\h.
multumesc de ghidul pus.
In privinta reactorului, intr-adevar era cu 0.5 cm deasupra luciului apei. am sa fac astazi modificari sa-l scufund la 5-10 cm (asa reusesc sa dorm,sper)

in privinta incazitorului de substrat, nu ma voi grabi, doar am sa-l montez, deoarece inca nu am controlerul - Dennerle DUOMAT Evolution DeLuxe -.
Dar inaintea controlerului de substrat am sa procur asta:
http://www.ar-elektronik.com/oferta.html
Controller pH pentru acvaristica

* controller pentru reglarea nivelului bioxidului de carbon in acvarii
* made in Germany

pentru detalii va rugam sa ne contactati

producator: Artz Elektronik www.artz-elektronik.de

informatii

incepand de la: 135,00EUR
Oferta: Sonda gratis!
Credeti ca e Ok? atat aparatul cat si site-ul care distribuie ?
ma gandesc ca prioritate ar avea ph-controlerul si dupa cel de substrat , avand in vederea ca e si dublu ca pret.

in privinta debitului de gaze, chiar nu am umblat, am vazut ca are un orificiu pentru evacuarea lor, doar ca aceeasi problema, e inntepenit. am sa-l bruschez putin

(scumpe aparatele )
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Stai asa, eu am spus ca mie nu imi ajungea un powerhead de 300l/h. Eu am nevoie de mult CO2, in cazul tau s-ar putea sa fie de ajuns pompa de 200l/h.
Daca tot bagi mana in buzunar, de ce nu iei si un ph controller tot de la Dennerle? Este o scula profesionala si nu iti va parea rau. Uite aici instructiunile pentru Cycloturbo. Personal, sunt incantat de controllerul de ph. Nu se prea compara cu ce gasesti pe piata.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 27/01/2009 11:25:45
Messages: 1771
Location: Iasi
IP:
Offline

pentru ca, as vrea sa procur pana in vara poate si chillerul daca as lua dennerle Evolution DeLuxe, as ajunge la circa 250 euro
am gasit pe e-bay in Germania , cel mai ieftin si nou la 219 euro + transport.
Asa , cel care l-am dat ca exemplu mai sus, e distribuitor din romania si as ajunge la circa 150 euro, deci cu 100 euro mai ieftin. in cazul in care le adun pe toate se face o suma bunicica pentru economii, mai ales in sezonul actual de criza. totusi ce am inteles, este ca dennerle e mai bun, dar cel expus de mine nu ar face fata? sau pot sa am unele riscuri.

Apropo sa dau un raspuns la skimer, l-am rezolvat cu lama de cutit, dar cu inima in dinti sa nu crape multumiri,

Si multumesc si pentru modul de utilizare la reactor, l-am citit si mai inainte de la lofty. mi l-a pus si el
andreic
Membru de baza

Joined: 14/09/2007 22:03:09
Messages: 334
Location: Bucuresti - Sector 6
IP:
Offline

Cu placere. Aici gasesti cam tot ce doresti in materie de prospecte Dennerle. Eu am platit cam 360 euroe HC-ul meu, asta inclusiv cotrollerul.
 
Forum Index » Acvarii plantate - Jurnal
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com