[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Val
Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Daca se poate spuneti-mi va rog ce produse as putea cumpara pentru a incepe fertilizare macro

Mai, se poate spune, dar o sa inceapa lumea sa creada ca am actiuni la vreo firma de chimicale si... macar de-ar fi adevarat.

Iti trebuie o solutie gata preparata gen PPS/PPS-Pro pentru a folosi metoda cu acelasi nume. Pentru asta iti mai trebuie si teste de apa si mai ales incredere in ele.

...Sau saruri separate pentru fiecare macroelement pe care le poti cumpara de la firmele de chimicale: KNO3, KH2PO4, MgSO4, si eventual K2SO4.

Daca vrei solutii gata facute de o firma de renume, din cate imi amintesc, Seachem si Dennerle vand si ele fertilizanti cu macroelemente.

Pentru ambele cazuri mai e nevoie de o intelegere bunicica a metodei folosite (PPS/PPS-Pro sau EI) , adica o zi-doua de citit pe net.

Toate cele bune.
http://www.aquariumalgae.blogspot.com/

CTRL+F
Fuzz Algae.

Fertilizare macro ai? Ia incearca sa masori NO3 si PO4... Sunt gata sa pun pariu ca testele vor indica zero avand in vedere conditiile descrise de tine.
Magnetice, cum am inteles ca ai tu @val, desi stiu ca ai t5 nu ?

Nu. Eu am T8 cu drosere clasice.
Porcu wrote:Io-s convins ca dau porunca la un producator de tuburi. Cred ca firma de acvaristica stabileste in urma cercetarilor si experimentelor ce parametri sa aiba tubu' (spectru, CRI ........). Producatoru' se conformeaza.

Asta ziceam si eu.
Foarte frumos. Bravo, felicitari!

Ai facut poza, acum tunde-le. Cat mai repede si cat mai bine. Altfel tufele inalte si dese pe care le ai, vor incetini curentii de apa care iti cara nutrienti si CO2 la toate plantele de acolo. La cum arata, lucrul asta cred ca deja se intampla, chiar daca efectele lui negative nu vor fi vizibile imediat.

Toate cele bune si tine-o tot asa.
De fapt nu tot asa ci din ce in ce mai bine.
Hai ca am incercat si eu.
Mutarea controller-ului in sine nu afecteaza in nici un fel nimic.

Stingerea sau aprinderea luminnii nu afecteaza cu nimic valorile citite de sonda.

Scoaterea sondei si plimbarea ei prin camera intr-un pahar cu apa din acvariu (atat cat permite cablul) are ca efect schimbarea valorii pH-ului citit de sonda cu 0,02 unitati in sus. Mai exact pHul citit in acvariu era 6,05 in timp ce in pahar era 6,07.
Mie mi se pare o eroare rezonabila.

Apropos de un alt topic de mai sus... sunt curios cum se comporta la aceste experimente super-controller-ul de la super-firma de acvaristica. Si de altfel orice alt controller care e legat de sonda printr-un fir fie el si ecranat.

Ia incercati sa faceti chestiile despre care zice ketamina mai sus indiferent ce controller/sonda ati avea.

Si acum sincer, voi chiar credeti ca Dupla, Dennerle, JBL, ADA (ordinea e cea in care mi-au venit in cap... fara nici o legatura cu orice), firme cu traditie in acvaristica s-au apucat brusc de fabricat tuburi fluorescente si ansambluri electronice de diverse feluri,de exemplu??? Eu am mari indoieli. Eu sunt convins ca si ei apeleaza la altii ca sa le construiasca lucrurile la care e muuuuuult prea tarziu sa intre ei insisi pe piata si sa le faca bune. In functie de cat de mult se respecta fiecare, apeleaza la Philips sau Osram pentru becuri... sau la vreun turc/chinez etc... Pentru electronice la careva serios din concernul Matsushita-Kotobuki (Sony, Panasonic... si cine-o mai fi pe-acolo) sau la careva din Taiwan, China etc.

Numele si tarile de mai sus sunt date doar ca exemple pentru a intelege romanu' ce am vrut sa zic. Nu am nimic cu nimeni aprioric si nu apreciez pe nimeni aprioric doar pentru ca e "brand"...

Ketamina, parerea mea este ca sonda, sau, ma rog, ceva in ansamblul cablu ecranat - sonda, e bulit. Daca mai ai chef sa testezi cu alta sonda sau trimiti totul inapoi si te indrepti spre o alta firma este doar alegerea ta. Cum spuneam si mai sus, ca principiu, zic si punctual acum. Controller-ul si sondele de la AR-Electronik au mers la mine si la alti cativa foarte bine. Asta nu inseamna neaparat ca si al tau, sau al altcuiva va functiona brici. Cu toate astea, avand o experienta placuta cu el, eu il voi recomanda in continuare, ca si pana acum ca fiind un controller care face banii dati pe el.

De asemenea, scuze pentru bucatica de off-topic din postarea mea.

Toate cele bune.
Ce parere aveti despre aceasta discutie? Ma refer desigur si la articolele pomenite acolo.

Plantele folosesc lumina verde

Toate cele bune.
Ba da. Dar va fi mai putin gaz care sa faca baldabac in rotoru' tau. Muult mai putin.
Pot eu. Ca tot sunt pe-aici:

Philips-urile de la Eurovial. E un magazin langa sediul Radio Sky/Cuget liber si unul pe o strada interioara...

Osram de la reprezentanta Osram de langa politia din piata Chiliei.
Ma gandeam la faptul ca am taiat furtunul pentru a pune valva si nu stiu cu ce as putea sa-l lipesc innapoi(exista ceva de genul valvei non retur?? care sa lege 2 furtune?).

Da. O valva anti-retur . Nu strica sa ai mai multe pe circuit. Numa' vezi sa n-o pui invers.

Electro-valva este prevazuta cu reglaj fin...pe care l-am lasat deschis la maxim, folosind doar reglajul de la reductor. Intrebarea este: daca reglez debitul si la nivelul electro-valvei mai este necesar sa o mut la 5 cm de butelie?

E problema de presiune nu de debit.
Bine ai venit pe forum, Luka.

PAPILLON wrote:am glumit [...]Chiar si cand am formulat:acvaristii de top din Constanta.

De ce, ma?! V-am spus ca vin si eu.
N-am avut timp ieri sa fac si eu testul cu paharul, dar stiu sigur ca daca pun mana pe fir, il misc, trag de el etc... nu se modifica valorile indicate de controller.

Eu am atat fire monofilare cat si multifilare pe corpurile de neon. Tuburi Osram Fluora77, dar ma indoiesc ca are vreo importanta. Drosere Philips clasice prinse cu suruburi in masa de lemn a acvariului, cam la un metru jumate de sonda si cam la un metru de controller.

Din pacate si azi o sa ajung tarziu acasa si lumina in acvariu va fi stinsa la ora aia. Promit ca maine fac si eu teste.
Dar... ca observatie preliminara, la mine nu se schimba valorile pH-ului cand se aprinde sau cand se stinge lumina in acvariu, si nici nu "fuge" pH-ul asa cum descriai tu. S-a inatamplat, intr-adevar, intr-o singura zi, cand sonda era noua, pana s-a umezit sticla.
cum as putea sa stiu daca este impamantarea acel fir

Poti sa afli daca aia e impamantarea si functinoeaza (ti-am mai zis) masurand tensiunea intre faza si nul si apoi intre faza si impamantare. Ar trebui sa fie aproximativ identice.

cu un succes de 97 %

Succesul e 100% in cazul asta. Controller-ul nu trebuie neaparat sa iti arate valoare 7 din prima... De aia se face calibrare destul de des: intre 2 saptamani si o luna, sau chiar mai des la nevoie. Pentru ca proprietatile sondei se tot schimba. Daca ai reusit sa il aduci din sageti la valorile care trebuie e ok. Calibrarea e reusita.

Paharul in dreptul capacului pe lungime indica 6.6,6.5 acuma in minus cu 0.1 0.2, paharul deasupra capacului , In dreptul soclurilor sau pe mijloc ph 5.4.
Invers: am lasat paharul la distanta de 1 m, si umblu cu aparatul... in dreptul droserelor nimic, in dreptul soclurilor, pe capac nimic, a ramas identic.

Dupa cum descri aici, inteleg ca e o problema cu sonda sau cu firul undeva in dreptul punctului unde se apropie sau unde intra in sonda. Poate ar fi o idee buna sa ceri schimbarea sondei pe garantie. Cei de la AR-Electronik nu cred ca ar refuza pentru ca sunt destul de draguti. Eu ti-as propune totusi, la cat te-ai chinuit deja, sa mai astepti o zi sa fac si eu testele pe care le-ai facut tu, cu paharul miscat prin camera. Sau poate e vreun coforumist care are si el aceeasi marca de controller (sau chiar alta marca, eventual) si e acasa astfel incat sa poata face 2-3 miscari cu sonda.

Toate cele bune.
Ca sa faci o impamantare locala, legi un fir de la impamantarea prizei din perete (presupun ca e schuco), cureti nitica vopsea de pe teava metalica a caloriferului (sper ca nu e pexal sau PP) si cu un colier metalic prinzi firul de la impamantarea prizei de teava caloriferului.

Oricum, din cate stiu, cel putin doua prize din orice casa, mai ales la blocuri, TREBUIE sa aiba impamantare: una in bucatarie si priza cea mai apropiata de baie. Ia verifica la alea. Eu zic ca alea au.

Daca nu vrei sa te complici cu caloriferul, poti trage un fir de la impamantarea celor 2 prize care trebuie sa o aiba.

Impamantarea o verifici apoi cu un aparat de masura. Trebuie sa iti arate aceeasi tensiune intre faza si pamant cat si intre faza si nul.

droserele sunt totusi prinse de mobila

Si la mine sunt prinse pe masa pe care sta acvariul. Ar trebui sa fie ok.
Eu n-am masurat, dar am observat la ultimul schimb de apa o scadere substantiala (oricum mai mare decat de obicei) a kh-ului. De unde presupun ca intr-adevar, dintr-un motiv sau altul, duritatea a scazut pentru unele surse de apa din oras.

Ca sa fim mai siguri, o sa masor si eu diseara.

Poate mai facem un topic, cum era candva pe vechiul forum, despre caracteristicile apei din diverse orase...
eu stau in casa numai prin campuri electromagnetice si nu stiu eu

Daca nu stiai, uite stii acum. Cu siguranta. Ia pune mana pe tatorul unui osciloscop sa vezi cum emiti un semnal de 50 Hz. Asta e. Traim in majoritatea timpului intre niste fire prin care circula un curent de 50Hz....

Poate ca totusi nenea Artz avea dreptate si ar fi bine sa iti impamantezi apa aia din acvariu. Ia incearca.

Aproximativ langa socluri sta si la mine sonda si nu face figuri.... Desi nu am observat sa se modifice pH-ul indicar de controller cand las sau ridic capacul acvariului, daca stau bine sa ma gandesc n-am facut niciodata testu' cu apa din acvariu intr-o cana. O sa incerc diseara.

De aceea, unele scule, chiar si mai putin sofisticate ca si cea a colegului nostru, au si un senzor de temperatura, in aceeasi sonda, pentru. a compensa aceste variatii

Asta al nostru nu compenseaza automat valoarea pH-ului cu temperatura. Cu toate astea nu prea e "mai putin sofisticat". Are doar 4 butoane pentru ca se foloseste de meniuri. Ca functionalitati e destul de destept pentru pretul si marimea lui. Ma rog, depinde cu ce il compari. Cu siguranta bate la fund cateva dintre cele de firma. Nu vreau sa dau nume.

Toate cele bune.
Destul de bine zice Benu. Sincer abia asteptam sa iti mai confirme cineva ce am discutat pe messenger. Poate daca o informatie vine din doua surse o asimilezi mai bine

As face totusi precizarea ca nu e o idee buna sa speli sonda de pH in apa distilata. Ii vei scurta viata. Solutia de pH 7 ramane cea mai buna solutie. In lipsa - apa de la robinet.

Benu, scuze ca iti raspund eu, dar cunosc bine "scula" pentru ca cred ca sunt printre primii romani care a cumparat-o si folosit-o. Primul de pe acest forum, in orice caz. E un controller nemtesc ieftin si bun (pentru acvaristica). Sonda e si ea una foarte buna, facuta de acelasi producator care le face si pentru firmele de prestigiu (JBL, Dupla etc.) Pe mine, cel putin, sonda precedenta, facand calibrarile, curatarile si "incarcarea" asa cum zice producatoru' m-a tinut aproape 2 ani

Nu stiu prea bine ce intelegi prin "automata". Daca te referi la faptul ca scula ar putea masura in mod dinamic si temperatura, atunci nu. Nu are asa ceva. Valoarea temperaturii o dai cu mana in timpul calibrarii... si atat. Deci ideal ar fi ca temperatura camerei, sau si mai bine temperatura solutiilor de calibrare sa fie aceeasi cu temperatura apei din acvariu, care si ea sa fie constanta.

Sigur, fiind vorba de acvaristica si nu de procese industriale de mare precizie, o eroare de 0,01 unitati, sa zicem, e nesemnificativa.
Eu parca totusi as muta droserele.
Oricum, vara o sa ai probleme cu supraincalzirea apei din cauza caldurii. Droserele in capac nu aduc nimic bun.
Am incercat eu 2ppm. Dar nu s-a intamplat nimic. Nici bun nici rau. Asa ca din motive de economie am scazut din nou in jur de 1ppm.
Totusi, la 1/2l Feropol cred ca nu este vina testului

Nope, la 2t de apa este exact doza recomandata de producator...
4ppm de Fe detectati de test???

Esti sigur? N-am mai masurat demult, dar cred ca n-am ajuns nici eu la concentratii de-astea...
Hmm, cred ca aici gresesc eu, pentru ca nu prea pun Ferropol (decat la schimbari de apa... si atunci nu prea stiu daca se impaca cu Biotopol-ul - care practic "leaga" fierul din apa). Sa inteleg ca trebuie sa pun Ferropol 24 zilnic... iar Ferropol cat/cum imi recomanzi sa pun ?

Doza recomandata de producator. Si in nici un caz nu il pune in acelasi timp cu produse care leaga metalele grele.
Eventual doza aia saptamanala data de JBL imparte-o in 3 si pune odata la 2 zile.

Acvariul nu arata rau deloc, dar eu as mai pune, cel putin temporar niste plante cu crestere foarte rapida si cu masa vegetala mare, gen Ceratopteris thalictroides, sau orice altceva asemanator.

De CO2, da-mi voie sa nu mai zic nimic. Am tot zis.

Forum Index » Profile for Val » Messages posted by Val
Go to: