alber wrote:La mine NO3 se apropie de 50 ppm. Din cauza asta Rotala macandra isi da cu demnitate obstescul sfarsit
Cum ai masurat NO3=50ppm?
minnardy wrote:oare chiar valoarea aia sa fie cauza "decesului" plantei???
Nope.
alber, Nu de-aia a murit macrandra. Ca sa fac o paralela grosiera, e ca si cum te-ar pune cineva vreo 5 ani sa mananci numai paine si atunci cand mori sa traga concluzia ca ai murit pentru ca ai avut prea multa paine la dispozitie, cand tu ai murit de scorbut, de fapt. (poti inlocui "scorbut" cu orice alta deficienta iti vine in minte).
Revenind la oile noastre excesul unui nutrient nu duce la moartea unei plante. (Nu vorbim aici de nivelurile de exces la care un nutrient devine toxic in apa. La cantitatile folosite de noi nu se ajunge la asa ceva) Excesul
unui nutrient poate duce, in schimb, la epuizarea altuia.
Ca paranteza, de aia folosesc eu EI ca metoda de fertilizare pentru ca aceasta presupune furnizarea de nutrienti intr-un mod nelimitativ, asa incat nutrientii devin independenti unul de altul. Nu trebuie sa iti mai faci griji ca vreunul se va epuiza, nu trebuie sa mai ai grija la diverse ratii etc... Concentratia nutrientilor o pot determina matematic foarte exact pe termen lung asa ca am scapat si de teste... Pare complicat la prima si poate si la a doua vedere, dar dupa aia totul e foarte simplu.
In fine. Prima mea ipoteza ar fi ca testul tau arata valori eronate, ceea ce e foarte probabil. Daca totusi arata corect atunci ce urmeaza? Sa iti spun ca deficienta de PO4 se manifesta cam la fel cu deficienta de NO3... si tu sa imi spui ca ai si destui fosfati.
Asa ca am sa zic altceva. Ceva ce am mai zis si presimt ca o sa mai zic inca de cateva ori... Asa presimt eu...
Prima e lumina. E ca pedala de acceleratie. E bine sa o tii undeva la mijoc. Daca apesi prea tare pe ea, totul devine din ce in ce mai greu de stapanit. Lumina determina uptake-ul de carbon, CO2 in cazul nostru. Primul pe lista de "mancaruri" pentru plante. Asta trebuie sa il ai neaparat. Multe deficiente de genul "distorsionarea frunzelor" si varfurile de crestere "inghetate" sunt de fapt, adesea, deficiente de carbon si nu de microelemente cum se crede. Facand un pas inapoi, daca nu poti dintr-un motiv sau altul (nu vrei, nu poti, te sperie un pH prea mic) sa asiguri destul CO2, nu-i nimic, micsoreaza lumina si totul va reveni la normal.
CO2-ul determina la randul lui uptake-ul de macroelemente. In ordine: nitrati, fosfati si potasiu. Acestia determina la randul lor uptake-ul de microelemente: Fe, Mg, Mn, Ca, B etc.
Daca le ai pe toate, plantele vor creste nestingherite. Daca nu, vei incepe sa ai un fel sau altul de probleme. Cu siguranta, in cele din urma, alge.
Frunzele alea un pic mai galbene poate nu te deranjeaza acum. Dar ele sunt un semn ca planta aia are o deficienta. E unul dintre semnele pe care trebuie sa le observi si sa le bagi in seama. Asta vrem sa spunem noi astia care va tot batem la cap "ochii la plante... iti vor zice ele daca totul e ok sau nu!".
Poate nu ti-am spus in toata polologhia asta ce ii lipseste plantei aleia. Dar eu zic ca ti-am dat niste informatii cu ajutotul carora sa judeci singur. Poate cam putine informatii totusi, dar restul sunt tot aici pe forum. Si stiu ca o mare parte le-ai citit deja.
Toate cele bune.