| Message |
|
|
|
Torni spirt medicinal (nu stiu cum ii spune in Franta) de 2-3 ori peste mopani si pietroaie (le pui intr-o tava ca sa recuperezi spirtul sa il folosesti din nou). Dupa care le clatesti zdravan. E mai ieftin decit apa oxigenata. Si ii multumesti Inaltimii Sale Porcu' (pentru pont) si doamnei Faye pentru testare si imprastierea metodei. La mine a functionat pe mopani, pe tevi, pe Anubias si pe Ludwigia. Ultimele 2 clatite cu foarte multa apa de robinet. Nu tine la toate plantele.
Decit sa te chinui 6-7 ore sa speli nisipul nu e mai ieftin sa iei altul?
Din ce am citit BBA se face de la slaba mentenanta si lipsa CO2. Cit timp am bagat CO2 a dat inapoi mult.
|
 |
|
|
|
Cu placere.
Cam asa fac toti crevetii - cauta tot timpul ceva de mincare. Sint RCS standard (Red Cherry Shrimp). Erau si 2 femele cu icre, dar cel mai probabil le-au expulzat datorita stresului de la transport. Ancistrusii provin dintr-un parinte albino. Cind o sa depuna o sa iasa si albino. Au cam 6-7 luni.
Plantele sint crescute de cam 1 an fara CO2 si practic fara fertilizare (pun cam 1/10 din cantitatea recomandata de Masterline - ca sa aiba ceva cit de cit de mincare. Ludwigia Repens Rubin, Micranthenum Umbrossum, o varianta de Miriophylum si Limnobium Levigatum (aia plutitoare). Ultimele 2 devin invazive.
Bafta si succes.
|
 |
|
|
|
Ai PM Severus. pt. 10-12 bucati daca mai sint.
|
 |
|
|
|
Ii multumesti lui Koala care a confirmat-o.
|
 |
|
|
|
Cind o sa ai primii pui (indiferent de la ce) sa faci orice e posibil sa ii vada CONTABILA SEFA. Si o chemi sa vada puii (avem pui de...) . O sa stea mult timp si de multe ori sa urmareasca puii (chiar la a 3-a sau a 4-a generatie). I-am luat o lupa ca sa vada mai bine puii de RCS (creveti - puii au 1-2 mm - abia se deosebesc de firele de nisip). Daca pot sa faci poze macro la pui sa i le arati (preferabil pe calculator - se vad mult mai bine). Comentariile au cam incetat la a 2-a generatie de pui - mai ales ca nu vazusem eu icrele depuse.
|
 |
|
|
|
@Raluca - pina reusesti sa iei un filtru trebuie sa maresti filtrarea. Poti sa o faci foarte usor.
Iei 2 litri de Matrix sau Siporax (preferabil Matrix - e dublu ca pret, dar mult mai eficient; Siporax e 30-35lei/litru) il pui intr-o plasa de plastic - sau o bucata dintr-o perdea, un sac de spalat haine - si il plasezi linga intrarea din filtrul care il ai (sint niste fante sau gauri in partea de jos a filtrului). Apa circula prin sac si prin materialul filtrant biologic fara probleme, doar ca o sa arate cam urit.
|
 |
|
|
|
Macar redu cantitatea de apa. Pina faci un stand. Pentru ciclare nu conteaza prea mult volumul apei.
Primul argument e foarte valabil.
Acvariul meu are exact dimensiunile alea si e Eheim. Cu tot cu stand. Mai are eticheta originala din 2006.
|
 |
|
|
|
Iti trebuie neaparat o placa de pal sau lemn cel putin egala cu dimensiunile fundului acvariului. Cu cei 5-6 cm ai acvariului care stau in afara suportului risti mult sa crape si sticla si lipiturile.
|
 |
|
|
|
Prefer sa iti raspund aici ca sa ramina si pentru altii raspunsul. Si stai bine la surubarit.
La leduri conteaza lumenii nu puterea consumata.
Incearca sa depasesti 50lumeni/litru (iluminat puternic). Dimere pt. benzi de 12V se gasesc peste tot si poti sa jonglezi lumina cum vrei - fie din dimer, fie din priza programabila. Daca poti ia benzi cu CRI cit mai bun (peste 90 sau macar 80), doar ca aici e o problema - chinezii nu dau CRI aproape niciodata. CRI se refera la capacitatea de redare a culorilor.
Plantele verzi usoare merg foarte bine pe leduri. Folosesc leduri de 3 ani de cind a revenit virusul (am primit acvariul cu tuburile si neoanele arse) si a trebuit sa renunt la Egeria si Valisneria deoarece devenisera prea invazive. Sint pe becuri cu led la care scot globul de dispersie (pierd garantia) pentru micsorarea unghiului de emisie - vreau lumina concentrata in acvariu nu sa luminez camera. momentan sint cam la 8000lumeni/180litri, dar am luat benzi rigide de aprox. 30000lumeni. Toate benzile flexibile se dezlipesc in timp (citeva luni) si cad. Combinatia de caldura si umiditate face praf lipiciul de pe spatele benzilor flexibile.
O sa ai nevoie de alb rece (AR), alb cald (AC) in raport cam de 3/1 AR/AC si preferabil sa adaogi si benzi RBG (R si B mai ales pt. cresterea plantelor, dar si G conteaza).
Daca vrei sa ajungi la timp lung de utilizare (alea zeci de mii de ore de functionare) trebuie neaparat sa le montezi pe radiatoare mari. Cu cit sint racite mai bine vor functiona mai mult timp.
|
 |
|
|
|
Vezi ca unele instalatii de dedurizare foloses rasini schimbatoare de ioni. Nu prea sint bune pt. acvariu din cite am inteles. Cred ca osmoza inversa e si ceva mai ieftina. Daca am inteles bine e folosita si la desalinizarea apei de mare - nu sint sigur.
|
 |
|
|
|
Nu vreau sa il reduc, desi e posibil din robinetul de OUT sau mai degraba strangulezi putin furtunul de pe OUT. O sa folosesc un filtru de substrat DYI din tevi de pvc. Asa ca fluxul de apa va fi imprastiat pe toata suprafata substratului.
|
 |
|
|
|
Suprafiltrarea nu e niciodata o problema. Cu cit ai volumul de material filtrant mai mare e cu atit mai bine.
Ancistrusii si melcii te scapa repede de "mucegaiul" ala. Oricum o sa dispara singur.
Cu apa dura ai putea sa ai o problema mai mare. Doar osmoza inversa e o solutie practica. Apa foarte dura (din descrierea ta) nu e suportata bine nici de plante, nici de toti pestii.
|
 |
|
|
|
Nu e scoarta - mai degraba e bogwood. Poti sa il pui linistita in acvariu. Il speli bine si poti sa il pui in acvariu. Daca nu pluteste legi pietre de el si il scufunzi in apa pina cind nu o sa mai pluteasca - daca nu esti norocoasa e posibil sa dureze 2-3 luni.
Pe pietroaie torni putin otet. Daca nu sfiriie si nu scot bule se pot folosi.
|
 |
|
|
|
Ai PM.
|
 |
|
|
|
@MSI - Atunci era valabila observatia - multumesc (sa stii ca eu nu o sa ma supar pe nimeni , niciodata, daca imi corecteaza o greseala, deci lasa respectul si spune-mi bine mersi ca gresesc). Acum nu mai este valabila observatia aia si ar trebui sa urmeze sfatul tau. Schimburi de apa la 2-3 zile. Si sa foloseasca in continuare cele 2 solutii de la EasyLife.
@RalucaCristina
Scoarta de copac sa nu adaogi in nici un caz. Se descompune in timp. Lemne da, mai ales radacini sau lemne care au stat mult timp in apa - ocoleste orice lemn sau radacina de rasinoase. La toate lemnele care nu le iei din magazin vei sta ore intregi ca sa elimi scoarta (cu perii, smirghel, Dremel sau surubelnita electrica - daca ai asa ceva). Pietroaiele daca nu sint calcaroase sint bune la tine, dar cele mai interesante (ca forma) sint calcaroase. Calcarul (sau marmura) ridica pHul si GH-ul si momentan nu prea ar fi nevoie de asa ceva. Mai degraba ai putea folosi pietre de rau.
|
 |
|
|
|
Daca vrei sa ii cresti, da. Dar gupy se inmultesc foarte repede si nu o sa ai ce sa faci cu ei. Daca ar avea unde sa se ascunda ar scapa multi din ei. Adica mai multe plante.
|
 |
|
|
|
La punerea in functiune a unui acvariu cheltuielile initiale sint mari. Ar fi fost bine sa intrebi inainte sa il cumperi.
Lasi filtrul intern acolo unde e cu tot ce e in el. Iei un Eheim Ecco Pro 300 si 3 litri Matrix sau Siporax. Ecco Pro 300 deoarece vine cu robineti - la Eheim classic se cumpara separat. O sa dai 2 gauri in capac (daca nu are locasuri pt. filtre) si o gaura in capacul filtrului. Furtunul de intrare al filtrului cred ca intra cu tot cu tevi in locasul filtrului unde ai incalzitorul doar ca va trebui sa gauresti si capacul de la filtru. Futunul si tevile de iesire din filtrul nou le pui pe latura opusa filtrului actual (in stinga cum ai pus ultima poza la acvariu). Ai de dat 3 gauri in material plastic pt. furtune. Daca sectiunea de intrare a apei din noul filtru intra in filtrul Juwel o sa ai filtrul Juwel ca prefiltru. Cu cit filtrarea biologica e mai buna (mai mult material filtrant, nu viteza apei) conditiile pt. animale sint mai bune, iar apa va deveni mai clara. Eu am un E900 (3 litri) la care am adaogat pt. ciclare un Ecoo pro 200 (luat pt. un cub de 27litri). Vezi ca am depasit de departe orice recomandare a producatorilor - fiecare e declarat ca fiind bun pt. acvarii de 200 litri (al meu are 180 litri brut - brut inseamna tot volumul interior). Dupa 3-4 zile de la montarea celui de al 2-lea filtru am vazut imbunatatiri majore la claritatea apei.
Nici un acvariu nu e liniar si nici unul nu seamana cu altul. Cresc plantele, cresc pestii si se inmultesc.
|
 |
|
|
|
Faci o vizita sambata sau duminica prin Pantelimon si te alegi cu 4-5 pui de 6luni pina la 1,5 ani.
|
 |
|
|
RalucaCristina wrote:Wow, inteleg ca Nu prea am nevoie de teste specifice! asta e bine, pt ca am gasit pe la 400 lei.
Altfel, inteleg ca ar trebui la fiecare schimb de apa sa adaug aqua safe sau / si easy balance pt eliminarea Cl si a metalelor grele? Am crezut ca doar in primele saptamani trebuie sa pun, cumva ca ar ajuta la ciclare. Apa de schimb folosita in ultima perioada era doar declorinata prin trecerea timpului.
Se folosesc la fiecare schimb de apa. Totusi decit sa le folosesti pe amindoua ia Seachem Prime.
testele de apa sint bune daca vrei pesti sau plante pretentioase.
|
 |
|
|
Deci ai filtrare slabuta spre slaba. Toate kiturile complete au 2 lucruri in comun: filtrare slaba si lumina cam putina.
Ai cam 15lumeni/litru deci te incadrezi la iluminat slab. Nu cred ca Eleocharis (iarba care o ai in fata) o sa reziste. Lasa lumina pe mai tirziu - e mult mai greu de modificat.
Important e filtrul. Ai deja cam prea multi pesti pt. filtru. Ai burete si burete combinat cu carbune activ. Adica ai filtrare chimica si mecanica. Aproape deloc filtrare biologica care e cea mai importanta.
Ai 2 variante:
1. Filtru extern:
https://abc-zoo.ro/16540-eheim-classic-600-2217010-1000-l-h-fara-medii-filtrante.html
Sau chiar un Eheim Classic 1000
Sau daca poti (cred ca e preferabil):
https://www.nevertebrate.ro/filtru-extern-oase-biomaster-thermo-600-18045
Ambele vin doar cu bureti deci va trebui sa cumperi si Seachem Matrix, Sera Siporax sau in cel mai rau caz piatra ponce (preferabil e primul , dar e mult mai scump). E posibil sa fie nevoie sa faci niste decupaje in capac ca sa intre furtunele. Oricum varianta cu filtru extern e cea mai buna.
2. Modifici filtrul care il ai. Pastrezi un burete la intrarea apei in filtru (pe care o sa il speli cam des), iar restul spatiului (din care o sa scoti buretii) o sa il umpli cu Matrix sau Siporax.
Din cite am citit la acvariile Juwel filtrul e lipit de geam cu silicon si e cam greu de scos, deci poti lua in considerare si sa nu faci nici o modificare la filtru si sa adaogi un Eheim classic 300 sau un Eheim Ecco Pro 300 (in care sa pui Matrix sau Siporax.
Indiferent ce varianta alegi, Matrix sau Siporax va trebui sa stea in acvariu (intr-o plasa de material sintetic) timp de 2-3 saptamini ca sa fie colonizat de bacteriile nitrificatoare.
|
 |
|
|