| Message |
|
|
|
Va rog frumos nu poluati topicul fara motiv.
|
 |
|
|
|
Din zona "home made" nu pot sa-ti recomand decat solutiile de fertilizare macro.
In rest, orice linie completa de fertilizare (adica substrat fertil + substrat inert + fertilizanti lichizi zilnici si saptamanali) ar trebui sa fie ok. JBL este o optiune ieftina si cu rezultate mult peste medie.
|
 |
|
|
beez wrote:bolovani ce sunt la mine pe garla sunt mai ok la look decat ce ai tu aici
Nu comentam produsele care se vand si nici pretul. Poate vinde omul orice. Nu esti obligat sa cumperi daca nu iti place ce vezi.
mayagrasi wrote:Eu nu am bolovani de la garla ca nu stau la tara si in bucuresti nu avem garle asa ca nu vad rostul interventiei tale
Garle sunt peste tot, nu numai la tara.  Daca vrei, iti arat eu cateva prin bucuresti. Intrebarea isi avea rostul pentru ca cineva interesat trebuie sa stie daca le poate folosi in acvariu plantat sau nu, daca sunt calcaroase, daca vor creste sau nu duritatea. Pentru asta nu trebuie sa fii geolog, trebuie doar sa faci un simplu test cu otet sau sa spui ca nu stii.
|
 |
|
|
Alternative si variante sunt multe, de la multe firme.
La ce te referi exact? Fertilizare micro sau macro? Ce folosesti si de ce nu esti multumit? Nu merg bine plantele, probleme? Da-ne niste detalii.
|
 |
|
|
|
Daca in momentul in care scoti un tub, nu se mai aprinde celalalt, inseamna ca droserul de-acolo e de-ala dublu, pentru doua tuburi si nu ai cum sa-l faci sa mearga numai cu un neon. Ca sa rezolvi asta, trebuie sa schimbi droserul...
Din pacate, e singura solutie pe care o vad eu.
|
 |
|
|
Ai perfecta dreptate in ceea ce spui, numai ca tot ADA spune ca prea mult fier duce la aparitia algelor.
Si tot ADA spune ca mult NO3 sau mult PO4 duce la aparitia algelor...
Fiecare linie de fertilizare are o logica a sa, functie de compozitie, etc.
Odata ce folosesti un substrat fertil de la o firma si fertilizare lichida de la alta firma nu mai poti sa vorbesti de "linie de fertilizare".
Normal este sa folosesti substantle conform recomandarilor ca nu or fi tampiti aia de le-au facut.
De-acord! Cu precizarea de mai sus.
Vad ca sustii in continuare pista gresita pe care a plecat.
Tot ce sustin eu este o exprimare care sa nu contina "bati campii" sau "CAPISTO?" sau alte ironii. Sunt sigur ca mihaidinu a vazut ce i-ai spus si a luat in considerare si sfatul tau.
|
 |
|
|
Pentru domnul TAVI13.
Incercam sa nu ne atacam intre noi?
Eu sunt ferm convins ca orice reteta de fertilizare va fi la un moment dat insuficieta pentru un acvariu, cerintele acestuia vor depasi cantitatile precizate de producator.
Daca testul de fier (din primul post) e bun si daca e corect, atunci nu e vorba de un surplus de fier. Despre K... am calculat cat ppm introduce Brighty K-ul de la ADA si dupa aia m-am uiat pe cantitatea recomandata de Easylife. Este foarte departe. Prin aditia de Brighty K se aduce un aport mult mai mare de K. Ce vroiam sa spun cu asta e ca potasiul este foarte necesar, retetele sunt diverse, iar excesul este greu realizabil.
Nu spun ca nu ai dreptate, spun doar ca daca ai exprima ideea altfel...
|
 |
|
|
 Atunci e perfect. Merci de raspuns.
|
 |
|
|
Hmm, am observat cu intarziere... Ce nisip / pietris ai pus acolo? Imi place mult culoarea. Asa e el sau e ajutat si de lumina? (Ma intereseaza tare subiectul.) 
|
 |
|
|
Din pacate, telefonul nu arata bine detaliile, ca se vada cum trebuie.
 Lasa ca rezolvam noi cumva.
Mai scap si eu de treburi si-ti mai fac o vizita. Pana atunci sunt convins ca o sa arate excelent acvariul! 
|
 |
|
|
Arata bine. Poate poti sa pui si niste lemne mai mici si sa le asezi cumva intro dezordine ordonata.  Si baga frunze mai multe.
A, si daca reusesti, incearca sa "rupi" varfurile crengilor, sa nu para taiate.
|
 |
|
|
Sunt perfect de-acord cum ca apa scoasa cu osmozorul nu e pura (adica duritate 0, fara saruri si pH 7). Nu luam in discutie o instalatie veche, ci una ori noua ori care inca nu are filtrele si membranele uzate.
In cazul asta, eu pun pariu ca daca ar fi sa nu schimbi niciodata apa ci doar sa completezi cu apa de osmoza ce se evapora, duritatea va creste cu sa spunem un grad in ... 1 - 2 ani (este o aproximatie foarte de departe, dar de curiozitate o sa fac si un calcul exact).
Cu alte cuvinte, duritatea si sarurile adaugate sunt mult mai putine decat la apa ne-osmozata, caz in care putem foarte usor sa o ignoram si sa o consideram 0. Chiar daca aproximatia de mai sus e total gresita, impactul tot este foarte mic. Asta era toaa ideea.
|
 |
|
|
 Eu m-am uitat la poza fara sa o downloadez.  Scuze, se vad, ai dreptate.
Daca ai red cherry (creveti in general) ai grija cu SAE sa nu se ia de ei...
|
 |
|
|
Nu stiu cat te ajuta Otto. Poate sunt ok pentru algele astea, nu stiu exact.
In schimb, stiu 100% ca SAE le-ar manca cu mare placere. Numai sa fie SAE adevarati.
Cred ca 4 ar fi suficienti. Si nu se fac atat de mari... Depinde cu ce mai e populat acvariul (in poza nu se vede niciun peste  ).
Kalium = Potasiu (K) - e foarte ok, stimuleaza direct fotosinteza, e un element foarte important. Daca nu ai bagat NO3 pana acum (solutia e de KNO3, deci ai fi fertilizat si K), e foarte bine ca ai pus.
|
 |
|
|
Apa de osmoza este o apa de duritate foarte mica, cu extrem de putine saruri (in general, spre 0). Sarurile si alte substante sunt eliminate de membranele osmozorului.
Putem spune ca are salinitate, da' ca salinitatea e 0.
Normal, apa evaporata din acvariu se completeaza cu apa de osmoza tocmai pentru ca in felul acesta se pastreaza majoritatea parametrilor.
|
 |
|
|
|
Eu cred ca neonul a murit... din alte cauze si de-abia dupa aia a fost rontait ori de SAE ori de alti neoni, ori de creveti.
Dar nu cred ca SAE e raspunzator pentru moartea neonului.
Parerea mea.
|
 |
|
|
|
Da, si la mine substratul este destul de mult. 9 litri de substrat in acvariu de 43 de litri brut.
Nici la mine nu e vorba de circulatie proasta. Hangon-ul e pus pe o latura mica si "sufla" pe lungul acvariului. Plantele se misca de la curent cam in tot acvariul. Circulatie a apei este...
|
 |
|
|
Acu' 5 mnute am dat prima data mancare in acvariul cu pricina.  Pana acum, am avut (si inca am) creveti care au de rontait la alge, sunt foarte bucurosi si le ajunge asta.
Dar au aparut niste microrasbore carora le-am dat prima data mancare astazi (acum 5 minute, cum spuneam).
Deci la mine ... de unde exces proteic? Adica poate o fi, da' nu-i de la mancare pentru ca nu a fost deloc. 
|
 |
|
|
Ok... de unde iau?
Stii ceva?
|
 |
|
|
Draga danc,
As vrea sa te rog frumos sa nu mai faci presupuneri absurde si sa nu mai interpretezi cum vrei tu ceva scris aici. E foarte greu sa "auzi" tonul cu care a fost rostita o replica in scris (cred ca am mai spus asta pe undeva... nu sunt sigur). Din cauza asta, cel mai bine este sa luam cele spuse exact asa cum le vedem, fara sa interpretam, fara sa "credem" ca cineva are ceva cu noi.
Daca l-ai cunoaste personal pe marti ai sti exact ce a vrut sa spuna, ai sti ca nu ti-a reprosat absolut nimic. Dar tu l-ai atacat direct. Ce te face sa crezi ca nu ai fost de ajutor? Sau nu esti de-acord cand cineva nu agreeaza solutia data de tine?
Suntem aici sa discutam, sa vedem mai multe puncte de vedere. Eu ma bucuram ca sunt altii interesati de subiect. Pana la urma si la coada, este acvariul meu si oricum voi face exact cum vreau eu. Daca mie nu-mi convine ideea de piatra de aer sau mini-filtru pus in acvariu te superi? Pe de alta parte, poate citeste altcineva solutia ta si o aplica si scapa de problema.
Uite, ca fapt divers: la acvariul mare (200l brut) am avut biofilm de-l luai cu lingura. Drept urmare, am montat spray-bar-ul de la filtrul extern deasupra apei astfel incat sufla intr-un unghi cu apa de vreo 60 de grade. Crede-ma, agitatie era destula, dar efectele nu au fost pe masura.
nu ma ridic eu la experienta si calitatea voastra de acvaristi (NU este sarcasm!)
Dar este ironie intr-un loc foarte foarte nepotrivit.
As vrea ca discutia asta sa se opreasca aici si sa continuam numai cu idei despre perlare (in primul rand) si biofilm (in al doilea rand).
Multumesc,
Radu
|
 |
|
|